2019-04-23 270 瀏覽
想在尖沙咀吃個晚飯想便宜一點也是比較難的,但是在K11附近竟然可以找到一間價錢比較大眾化的小菜,當然要試一試。這間小菜館主打粵式的小菜,座位不多大概容納20人,我們點了幾款餸菜。青芥末牛柳粒這個芥茉牛柳粒的芥末是比較奶感的,不像是日式的芥末,吃下去有甜感,不會太辣而且牛柳粒很配,牛柳粒入口彈牙,很有口感。栗米斑腩斑腩肉很厚份量很夠,而且肉質很滑,粟米汁煮得很入味,可以大口大口的吃。聚香雞(例)這個招牌的餸菜,香雞有三個醬汁可以沾的,其中一個是口水雞醬汁,吃下去有點辣,和雞肉很配十分惹味。柚子骨我最喜歡的就是這餸菜,排骨炸得很脆口,而且醬汁甜得來很惹味,有點芝麻在面很香口,吃完一件會想再吃一件的感覺。乾煸4季豆四季豆炒得很入味,有東姑肉碎等配料,豆有點甜辣,吃下去很爽很開胃。炸雲吞非常香脆的炸雲吞,雲吞皮很薄點甜辣醬汁來吃口感很讚。大眾化的價錢已可以吃到好吃的小菜是我們這些平民的福音,如果再到尖沙咀想吃小菜也會想起這間聚點呢。

青芥末牛柳粒

栗米斑腩

聚香雞(例)

柚子骨

乾煸4季豆

炸雲吞
非常香脆的炸雲吞,雲吞皮很薄點甜辣醬汁來吃口感很讚。

2019-04-14 248 瀏覽
成日覺得尖沙咀得貴嘢食,今日就發現咗一間平民小炒,就喺K11對面,位置好方便㗎📍佢大部份小炒都係$100以下,價錢相當親民🤑,就忍唔住叫多咗幾個小菜喇🤭聚香雞🐔 - 雞肉夠滑唔鞋,仲配左三款醬汁,秘製口水醬,沙薑雞醬,姜蓉,叫一款雞,但係食到三種口味,正呀🤤清蒸青斑魚🐟 - 食得出係游水魚,蒸嘅時間啱啱好,魚肉好滑,豉油亦都教得好味👍🏻川辣水煮肥牛🐂 - 除咗肥牛,入邊仲有粉絲,支竹,芽菜,全部都係好適合索辣汁嘅食材嚟架🌶椒鹽鮮魷🦑 - 炸皮唔會太厚,炸到金黃色,好香口啊😋啫啫菜心煲🥬- 上枱熱辣辣,夠晒鑊氣,用嘅係菜心苗,仲有啲鹹肉,估唔到普普通通一個菜都有驚喜喎😯

椒鹽鮮魷🦑 - 炸皮唔會太厚,炸到金黃色,好香口啊😋

2019-04-14
  • 聚香雞
  • 啫啫芥蘭煲
  • 椒鹽鮮魷
2019-04-14 204 瀏覽
超級鍾意食中菜嘅我推薦下呢間先!呢間鋪頭喺尖沙咀分享下先~聚香雞半隻$128呢隻雞係佢哋嘅招牌菜會有三款醬俾你點秘製口水醬 沙嗲醬 薑蓉佢隻秘製口水醬超好食!辣辣地咁 啲雞肉都好嫩滑~🧡西蘭花炒帶子$98師傅好有心機雕左花喺上面西蘭花爽口帶子鮮甜非常好食!西湖牛肉羹$88呢度做前菜不得了識落非常開胃!又解膩~川辣水煮肥牛$128呢個會有少少辣!好足料好多肥牛🤣🤣上面總會有啲雲耳丶粉絲咁瑤柱蛋白炒飯$65呢個飯都好好食呀唔會太鹹太油入面仲有粒粒嘅瑤柱👍🏻👍🏻聚點Joy Point Dim Sum地址:尖沙咀河內道2號2A舖
超級鍾意食中菜嘅我推薦下呢間先!
呢間鋪頭喺尖沙咀
分享下先~

聚香雞半隻$128
呢隻雞係佢哋嘅招牌菜
會有三款醬俾你點
秘製口水醬 沙嗲醬 薑蓉
佢隻秘製口水醬超好食!
辣辣地咁 啲雞肉都好嫩滑~🧡

西蘭花炒帶子$98
師傅好有心機雕左花喺上面
西蘭花爽口帶子鮮甜
非常好食!

西湖牛肉羹$88
呢度做前菜不得了
識落非常開胃!又解膩~

川辣水煮肥牛$128
呢個會有少少辣!
好足料好多肥牛🤣🤣

入面仲有粒粒嘅瑤柱👍🏻👍🏻

聚點Joy Point Dim Sum
地址:尖沙咀河內道2號2A舖
2019-04-10 161 瀏覽
食小菜嘅好地方 又平又正☺️豉油王乾煎海虎大蝦$138用豉油煎得好入味 蝦肉彈牙又有鮮味☺️ 蝦好大隻 好新鮮 分量又比得多❤️口水雞飯$45口水雞上面個Pat秘製醬料好惹味 帶點辣 用嚟撈飯都好正🤤雞肉好有鮮味👍菠蘿咕嚕肉$88炸到脆卜卜 豬肉夠新鮮唔會有怪味 !係出面d 餐廳食好多咕嚕肉咬下都會有陣味 😂甜甜酸酸好開胃👅海鮮豆腐煲$88好鍾意呢個配搭 海鮮特別鍾意魷魚 🦑好彈牙 豆腐好滑😆茄子斑腩煲$78斑腩肉質厚實 茄子軟硬度煮得啱啱好!
食小菜嘅好地方 又平又正☺️

豉油王乾煎海虎大蝦$138

口水雞飯$45

菠蘿咕嚕肉$88

海鮮豆腐煲$88
好鍾意呢個配搭 海鮮特別鍾意魷魚 🦑好彈牙 豆腐好滑😆

茄子斑腩煲$78
斑腩肉質厚實 茄子軟硬度煮得啱啱好!
2019-03-31 283 瀏覽
星期日7點幾做完ad hoc 工作,兩個人體力透支咁喺尖沙咀搵嘢食,行吓行吓去到K11 附近,就入咗間燈光火著的中餐廳。平時食lunch 呢頭排哂隊,可能星期日無乜office 人,所以唔駛點等位。由於啱啱勞動完,所以二個人都叫咗四個餸慰勞自己!首先有我晚飯必點的黃金系列—黃金蝦。蝦肉實浄,個蛋黃醬起沙起得好靚,啱啱包住成隻蝦,鹹甜味道都好啱。黑椒牛仔骨分每一舊都有半隻手掌咁大,而且仲有六大舊,最啱一大班朋友嚟食,啖啖肉,我哋每人三件係好抵食,但食完好有罪惡感。叫返個啫啫芥蘭煲平衡吓,特別ge佢係用芥蘭苗,所以D菜好嫩,而呢個菜其實都係惹味之選,相對上係鹹身重味!無辣不歡,所以見到佢推介餐牌有川辣水煮肥牛又點可以唔叫!有川菜水煮果種麻香,但辣度始終未及傳統的勁,所以我哋就覺得唔太夠辣,但入門者應該可以試吓最後二個人都可以清哂成枱野(再加二個白飯🐽),除咗肚餓,都代表嘢食味道唔錯,同埋我哋唔係大嘥鬼✌🏻

黃金蝦

彩椒牛仔骨

啫啫芥蘭煲

川辣水煮肥牛

黃金蝦
彩椒牛仔骨
啫啫芥蘭煲
2019-03-18 184 瀏覽
星期日同屋企人嚟咗尖沙咀行街,因為有老人家嘅關係就揀選左食中菜,條街附近都係一啲酒吧西餐廳為主,依家算係萬綠叢中一點紅!當晚叫咗六個餸,包括豉汁蒸海上鮮,店員話得倉魚,上到來倉魚都幾大條,唔多骨,有豉汁香!豉油皇乾煎海虎大蝦,虎蝦夠大隻,都算彈牙,配埋豉油王一齊食,味道好夾!聚香雞,呢度嘅招牌菜,份量好足,有雞味,雞肉有嚼頭菜心炒帶子,依碟係女朋友話想食嘅,味道唔會太鹹,清清地,好啱老人家食!粟米魚肚羹,依一個亦都係好啱老人家食,份量都足,味道又唔會過鹹!鮮魷馬蹄蒸肉餅,呢個送飯一流,三樣嘅比例都好好!

聚香雞,呢度嘅招牌菜,份量好足,有雞味,雞肉有嚼頭

鮮魷馬蹄蒸肉餅,呢個送飯一流,三樣嘅比例都好好!
星期日晚同埋屋企人黎左尖沙咀呢間中式餐館食小菜,選擇都唔少,比較淡口,好岩一家大細同健康一族😁•🐟豉汁蒸海上鮮($108)蒸倉魚都幾嫩滑,味道唔錯~•🦐豉油皇乾煎海虎大蝦($138)幾香豉油皇味,煎得夠乾身•🐔聚香雞($128/ 半隻)隻雞好大隻,幾腍滑,點埋個㊙️秘製口水雞醬幾惹味幾香~•🥬菜心炒帶子($98)屋企人想食菜心所以改左,本來係西蘭花應該會更正,菜心係幼身個隻,煮得好腍•🌽粟米魚肚羹($88)粟米味甜甜地幾好,份量好多,夠我地5個人飲有剩•🦑鮮魷馬蹄蒸肉餅($78)呢道菜好健康,蒸肉餅唔會似出面太咸————————————(5⭐️滿分,💫為半分)整體環境:⭐️⭐️⭐️⭐️食物外觀:⭐️⭐️⭐️💫味道:⭐️⭐️⭐️💫性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️💫————————————👇🏻歡迎睇更多同類食評👇🏻#fatfatman港式#fatfatman尖沙咀————————————📍聚點 (尖沙咀)尖沙咀河內道2號2A舖#hkfood #hkfoodie #foodie #openrice #hongkongfoodie #instafood #hkig #hkigfood #eat #hongkongfo

🐟豉汁蒸海上鮮($108)
蒸倉魚都幾嫩滑,味道唔錯~

🦐豉油皇乾煎海虎大蝦($138)
幾香豉油皇味,煎得夠乾身

🐔聚香雞($128/ 半隻)
隻雞好大隻,幾腍滑,點埋個㊙️秘製口水雞醬幾惹味幾香~

🥬菜心炒帶子($98)

🌽粟米魚肚羹($88)
粟米味甜甜地幾好,份量好多,夠我地5個人飲有剩

🦑鮮魷馬蹄蒸肉餅($78)
呢道菜好健康,蒸肉餅唔會似出面太咸

————————————
(5⭐️滿分,💫為半分)
整體環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
👇🏻歡迎睇更多同類食評👇🏻
#fatfatman港式
#fatfatman尖沙咀
————————————
📍聚點 (尖沙咀)
尖沙咀河內道2號2A舖

#hkfood #hkfoodie #foodie #openrice #hongkongfoodie #instafood #hkig #hkigfood #eat #hongkongfood #hkfoodblog #yummy #hkiger #food #instafoodie #foodblogger #foodshare #hkfoodlover #hkfoodstagram #tasty #f4f #香港美食 #美食 #相機食先 #吃貨 #食好西 #食

2019-03-06 557 瀏覽
要約齊一班死黨出嚟食飯真係唔容易,難得今日齊人就諗住去試新嘢呢間鋪頭門面細細,但裝修雅致,環境企理,坐得都幾舒服因為實在太肚餓我地4個人總共叫咗5道小菜呢碟聚香雞跟咗隻3色醬比我地點,分別係蔥油,辣醬同埋沙茶醬聚香雞好唔好食好取決於啲隻雞新唔新鮮呢碟雞真係不得了,佢好香醬油味,食落好有鮮味,而且肉好嫩滑,煮到好入味比平時我係出面食開嘅好食 特別想提下佢個三色醬中間用嚟點雞嘅辣醬,同平時出面食開嘅辣醬唔同,食到有小小XO醬嘅甜香味,口裡面再慢慢散發一種又香又辣嘅味道,好有層次 攞嚟點雞同撈飯都一流 咖哩薯仔班腩煲上枱個陣仲滾緊出緊煙,就咁聞落已經超香咖哩味,班腩係炸過先嘅,雖然同啲汁撈埋咗但啱啱上枱但都仲有小小脆脆地,入面就好滑好軟熟薯仔食落都好香口感好好金沙鮮魷食落好香咸蛋味,雖然係炸嘅但食落一d都唔油,佢外層好薄好脆,魷魚好鮮好彈牙,超好食魚香茄子煲啱啱上枱仲係jar jar聲勁香咸魚香茄子整得好好非常入味而且又唔會太油, 佢個汁調得啱啱好好啱好非常惹味,攞嚟撈飯一流蒜香骨食落去外層脆口入面就好多肉汁仲好香蒜味幾好食

呢間鋪頭門面細細,但裝修雅致,環境企理,坐得都幾舒服

因為實在太肚餓我地4個人總共叫咗5道小菜

2019-03-03
咖哩薯仔班腩煲
蒜香骨
2019-02-26 242 瀏覽
喺尖沙咀K11附近發現左一間小菜館,地點方便又唔加一。 【炸鯪魚球】炸到外皮鬆脆内裡彈牙,蜆介醬夠濃味。【炸雲吞】脆卜卜外皮包住大粒蝦仁,炸得夠乾身,蘸酸甜醬又另一番風味。【西湖牛肉羹】味道適中,滿滿牛肉碎同香滑蛋白,個人覺得西湖牛肉羹精粹係芫茜,我自己好鍾意食,同店員講想加多啲,佢俾咗成碗我哋自己落,正~【黑松露蝦仁炒蛋】炒出嚟仲冒緊煙,蛋炒得香滑,蛋香味濃郁;蝦仁大隻又爽彈,黑松露味係有不過唔夠突出。 呢味餸爭少少咸味,再加少少鹽就仲正~~【椒鹽鮮魷】熱辣辣大大塊鮮魷魚,同紅椒、炸蒜一齊炒。魷魚好彈牙,不過老豆嫌椒鹽味唔夠。【聚香雞】叫左個例牌,竟然有雞脾咁「筍」。 雞肉好鮮嫩,肥瘦適中又多汁,必叫之選。 配有薑蓉、沙薑醬、秘製口水醬,三種都好食。 自家製秘製口水醬就最惹味,係香辣又唔會太辣。 啱食仲要可以買返屋企慢慢嘆。【錦江海鮮豆腐煲】上枱時啲芡汁仲係滾緊,香噴噴。有豆腐、鮮魷、蝦仁、菇,可惜無魚,有就完美啦。熱辣辣特別香口好味,砂鍋保溫能力好好,食完餐飯個煲仲有煙出!平日有套餐跟,假日就叫小菜有例湯送。整體嚟講,價錢合理,嘢食夠熱夠份量,值得回頭!
喺尖沙咀K11附近發現左一間小菜館,地點方便又唔加一。

【炸鯪魚球】炸到外皮鬆脆内裡彈牙,蜆介醬夠濃味。

配有薑蓉、沙薑醬、秘製口水醬,三種都好食。

平日有套餐跟,假日就叫小菜有例湯送。

整體嚟講,價錢合理,嘢食夠熱夠份量,值得回頭!
黑椒牛仔骨有微微炸過再抄,食落有少許脆口,肉質鮮嫩,有濃濃的黑椒味,對於吾食得辣嘅朋友來說可能會覺得辣。瑤柱蛋白炒飯炒飯好足料,有鑊氣之如不會太油,雖然寫住瑤柱蛋白,且有綠色的脆肉瓜,令整個炒飯賣相提升,大大碟,不貴,平時午餐就咁叫一個飯已經夠營養,仲好飽。$65抵到爛!金沙鮮魷魷魚一出場已經聞到好香嘅鹹蛋味,雖然炸過,但不算油膩,且不會過咸聚香雞雞本身有砂礓調味,煮得不會過熟,肉質不鞋口,夠滑,加埋個口水醬汁好夾。要推介一下口水汁,望落以為好辣,食落只帶一點辣,夠麻辣香味,好野味,味道出色西蘭花🥦炒帶子西蘭花爽口,好入味,帶子熟度剛好,非常鮮甜,且份量亦不少

聚香雞(半隻)

西蘭花🥦炒帶子
西蘭花爽口,好入味,帶子熟度剛好,非常鮮甜,且份量亦不少
2018-12-02
聚香雞(半隻)
2019-02-19 206 瀏覽
起初我們都擔心伏,嚮繁忙時段居然不用等位。吃過之後,真的要替他們平反。炸鯪魚球及炸魚片頭兩者都非常彈牙,有口感。用來送酒或做小食是非常好的。菠蘿生炒骨炒得很脆不乾硬,而且很入味,酸酸甜甜很是開胃的。蒜蓉炒芥蘭雖是簡單,但也是需要功架的,自問要做到色青嫩口又冇菜青味,我就真係做唔到。頭抽乾牛河也是看似容易,但暗藏技術的。要兜得勻循,色澤及味道才會一致,火力要夠猛,炒速要夠快牛肉才會嫩口及食材才不會黐住鑊底。於我而言,還是做食客好過入廚操刀。

菠蘿生炒骨炒得很脆不乾硬,而且很入味,酸酸甜甜很是開胃的。

2019-02-19 181 瀏覽
嚮遊客區,仲要係高檔商場隔離食飯,老實講佢都劏您都已經執到,莫講話要找平的。我真係有d意外,打開這間食肆的餐牌一看,絕大部份都唔過一舊水。到上枱時再看,份量也是正常的,沒有將就價錢而減少份量,抵讚架!!餐前小食炸雲吞,即叫即炸很脆呢!椒鹽豆腐併腰果,豆腐外乾內嫩又入味。雖然有點辣,但可以接受的; 相反,唔辣就唔好食。椒鹽魷魚的情況也跟椒鹽豆腐一樣,不相伯仲。聚香雞很嫩口,本身已很好食,加埋店員推介的口水雞醬就更perfect.蝦醬碎牛炒飯氣香味濃,飯粒乾身且粒粒分明,最能顯出師傅功架。

餐前小食炸雲吞,即叫即炸很脆呢!

2019-02-19 144 瀏覽
星期日跟friend去左尖咀K11逛街,嚮對面街的聚點食晚飯。呢間餐廳真的不錯,跟我屋企附近的著名大排檔相比,爐頭硬件及地道風格可能會差dd,但食物味道及款款方便郤過之而無不及。餐廳推介的口水雞醬(中間一格)確是好惹味,不會太辣,大部份人都可carry到的。黃金蝦是我的至愛之一,特別是其外殼上的咸旦黃漿,很香口,越食越開四胃。芥苿牛柳粒也是令我著迷的,入口淡淡茽芥苿味,攪到我眼淚水都出埋。這不是辣,是 "攻鼻",但因混入了津醬,亦同樣醒胃的。大大粒又夠多的帶子跟西蘭花一齊炒,鮮味嫩口正呀!喜歡濃的朋友,不用解說,必定鐘意蝦膏豬頸肉蒸豆腐。

大大粒又夠多的帶子跟西蘭花一齊炒,鮮味嫩口正呀!

喜歡濃的朋友,不用解說,必定鐘意蝦膏豬頸肉蒸豆腐。

2019-02-02 2908 瀏覽
喺尖沙咀行完街,爸媽都話想食小菜經過呢間聚點見佢選擇都算多元化,所以就入去坐低左。呢道主要係小菜晚飯,另外有碟頭飯我地幾個人叫左幾個小菜再加一個炒飯同飲品落完單,侍應就拎左一大盤例湯過黎有驚喜,竟然唔係味精湯~仲要係老火湯👍🏻上菜速度都ok既😆茄子斑腩煲幾有鑊氣、好香!唔油膩,份量唔算好多,勝在足料好食斑腩都大大舊,因為有蒜頭爆過所以幾惹味。菠蘿生炒骨 $88香脆生炒骨配上酸酸甜既醬汁每次出街食飯必叫!西蘭花炒帶子 $98西蘭花唔會好硬好難咬🥦帶子略嫌無咩調味係比較清淡健康既菜色😆椒鹽鮮魷 $98本身想叫黃金鮮魷嫁,但好似太heavy了😂椒鹽味道十足,但鮮魷炸粉多左少少鮮魷同炸粉比例可以做得更好鮮蝦福建炒飯 $65平時通常都會叫白飯,今次叫個炒飯大家一齊Share, 個飯口感豐富,唔錯👍🏻最尾叫左凍檸茶
喺尖沙咀行完街,爸媽都話想食小菜
經過呢間聚點見佢選擇都算多元化,所以就入去坐低左。

呢道主要係小菜晚飯,另外有碟頭飯
我地幾個人叫左幾個小菜再加一個炒飯同飲品

落完單,侍應就拎左一大盤例湯過黎
有驚喜,竟然唔係味精湯~仲要係老火湯👍🏻

上菜速度都ok既😆
茄子斑腩煲
幾有鑊氣、好香!唔油膩,
份量唔算好多,勝在足料好食
斑腩都大大舊,因為有蒜頭爆過所以幾惹味。

菠蘿生炒骨 $88
香脆生炒骨配上酸酸甜既醬汁
每次出街食飯必叫!

西蘭花炒帶子 $98
西蘭花唔會好硬好難咬🥦帶子略嫌無咩調味
係比較清淡健康既菜色😆

椒鹽鮮魷 $98
本身想叫黃金鮮魷嫁,但好似太heavy了😂
椒鹽味道十足,但鮮魷炸粉多左少少
鮮魷同炸粉比例可以做得更好

鮮蝦福建炒飯 $65

最尾叫左凍檸茶
2019-01-26
2019-01-25 267 瀏覽
約左兩個朋友係尖沙咀K11行下街,係汒汒店海中見到間中式嘅餐廳,個名都夠哂經典叫『聚點』,意思都係同一大班朋友聚一起食好野嘅熱點,就入去試下啦!好多嘢食揀番茄蛋花湯呢碗湯真係不得了,好有屋企嘅感覺,平時返工已經好小飲到老母整嘅湯,可以係道找到呢個味道好感動。柚子骨感覺上同生炒骨差唔多,但食落完全唔同,佢有濃裂嘅柚子味,但又有生炒骨嘅韌道。魚香茄子煲雖然茄子煲很多地方可以食到,但要食到好味嘅就不是容易也到,而遠遠已經索到魚香嘅味道,廚師整到茄子好有口感,不會太林,總有不小咸魚添上色彩。西蘭花炒帶子特別想講嘅佢啲帶子好好食,完全無偷工減料,粒粒都係彈牙嘅帶子,而且西蘭花整得夠嫩口,唔會咬到牙肉都痛。

好多嘢食揀

番茄蛋花湯