2023-10-01 159 瀏覽
勁耐冇嚟呢度食,好似由細到大都已經存在😉一直以來都咁多人,而且質素好好嘅平民價錢,好味過出面出名嘅好多,而家好多出名嘅都名過其實除咗牛腩牛雜之外,雲吞都多人食,經常見到啲人即刻喺出面包🤣🤣阿媽唔食牛就食雲吞河粉!河粉今日阿媽話有彈性好味我碗牛雜超靚仔!幾肚餓都要幫佢影個寫真先🤣🤣每次都係好穩定兩舊大牛肺,一舊好細嘅牛膀(永遠都係咁少,無論係邊間食)珍貴的位置!同埋四片金錢肚 好似係$36 !平靚正快所以我阿哥就算疫情時候都堅持嚟食😂😂😂嚟得呢度就唔好要求服務同埋環境,平靚正質素好重要要求呢啲就肯定唔會比㗎啦!但係已經性價比超高

阿媽唔食牛就食雲吞河粉!河粉今日阿媽話有彈性好味
珍貴的位置!同埋四片金錢肚 好似係$36 !平靚正快
所以我阿哥就算疫情時候都堅持嚟食😂😂😂
5 分鐘 (堂食)
午餐
2023-09-02 87 瀏覽
依間粉麵店,都已經幫襯咗好多年,因為依區真係冇其他傳統粉麵店。鋪頭係街市入面,環境就真係迫啲,亂啲,次次都要自己揾位,不過都係附近街坊,食完就好快走。- 牛腩米依度招牌係牛腩,牛腩部位好,多數都係半肥瘦,好淋,又有啲咬口。腩汁好濃,加少少辣椒油,就已經好好食。- 牛筋牛腩河 牛筋,牛腩,兩樣份量都唔少。牛筋軟淋淋,好好食。每次黎食都係坐滿人,要等位,自己揾位,同埋座位好迫。不過價錢真係平,而且有質素,傳統粉麵店都係著重平靚正,環境享受就要去第二間。

- 牛腩米
腩汁好濃,加少少辣椒油,就已經好好食。
- 牛筋牛腩河
牛筋,牛腩,兩樣份量都唔少。
牛筋軟淋淋,好好食。

每次黎食都係坐滿人,要等位,自己揾位,同埋座位好迫。
2023-06-17 194 瀏覽
依家間牛腩麵在街市入面,環境一般,坐位都十分狹窄。但勝在價錢便宜,味道一流和份量十足。我每一次食都必定點牛腩河多腩汁和多蔥。湯底清甜,牛腩夠淋和濃郁牛味,而河粉十分滑溜。今次我加了6蚊要牛筋,牛筋亦豐富有骨膠原, 入口即溶,都值得一試。一碗令人日日食,都唔會覺得厭的牛腩河。 (牛腩100%推介)
2023-06-14
  • 牛腩河
2023-04-28 158 瀏覽
上次食完佢個牛雜河,覺得質素不錯,所以今日又黎左幫襯呢間小店😋😋由於佢係喺街市入面,所以都唔好期望佢嘅衛生環境會好好😖但一間街市裡面有間性價比咁唔錯嘅麵舖,已經好難得。🍜牛腩餃子麵 $36+6(雙拼+6)🌕🌕🌕🌗🌑唔知係咪因為同侍應特別要求左要啲肥啲嘅牛腩🐮所以今次啲牛腩幾靚,半肥瘦,食落都完全唔會好老同好靭😋😋餃子嘅餡有蝦同木耳,外皮極薄滑,味道正常。麵底都好爽,唔會太大浸鹼水味👍🏼🍜牛腩雲吞河$36+6 🌕🌕🌕🌑🌑呢碗牛腩相對瘦啲,但都唔錯,唔會好老同好靭。雲吞就一般般😕河粉都幾滑👍🏼個人黎講好鍾意佢除左蔥之外仲加左芹菜同炸蒜,味道豐富好多😋😋☕️茶走 (+$5)🌕🌕🌗🌑🌑過甜得黎茶底好苦澀,有好大進步空間🙁整體黎講,牛腩/牛雜粉麵嘅性價比幾高,但雲吞餃子就一般。如果經過馬鞍山可以一試佢嘅牛腩麵😛

🍜牛腩餃子麵 $36+6(雙拼+6)🌕🌕🌕🌗🌑

🍜牛腩雲吞河$36+6 🌕🌕🌕🌑🌑

☕️茶走 (+$5)🌕🌕🌗🌑🌑
過甜得黎茶底好苦澀,有好大進步空間🙁

2023-03-22 168 瀏覽
其實幫襯咗聯發好多年,一直覺得佢哋D牛腩牛什好有水準,不過感覺為屋邨麵檔寫賽後報告,好似有D奇怪,所以一直都無咁做。直至前排試過旺角某新開牛雜牛腸窩的經歷,實在感到值得表揚一下佢哋。九點半去到,搵個位坐低,叫咗碗牛腩肥腸紫菜河走青;強調!講咗肥腸都未必有,要睇時間,早去通常有,不過無的話D姐姐會話你知。碗麵咩質素唔洗我講都睇到啦🤣🤣$54有埋杯凍檸茶,又好食又抵食!肥腸唔韌肥膏都好甘香,牛腩唔係會「嘩」一聲嗰啲,正常發揮!凍檸茶話少冰就真係少冰,呢個形容好似有啲搞笑,但其實好多茶餐廳,講咗少冰都係咁多冰🤷🏻‍♂️現今YouTuber介紹食店,大家好易盲舂舂衝去食⋯⋯包括我自己🫣🫣,不過冇辦法,唯有睇多兩篇食評囉!
牛腩肥腸紫菜河+凍檸茶

牛腩肥腸紫菜河+凍檸茶
2023-01-14 177 瀏覽
身為街坊食客幫襯過無數次,但無下次,人生第一次買外賣買得咁難堪。長話短說,我叫咗兩個湯粉外賣,遞咗張單俾一個呀姐,外形短髮矮小帶鄉音。等左約2分鐘,我走過去問係咪攞得,呀姐面帶笑容叫我等等,因為湯粉分開上會分袋裝,我仲笑笑回響好。當時除我以外,見唔到有其他人等外賣。過左1分鐘,同一個呀姐「叫」我過去攞外賣,於是我去攞,走之前我專登再問多次係咪已經攞得?佢答我係。當我上左條電梯,隱約見到入面碗嘢唔我要嘅嘢,我又急急腳跑返去,天真以為係呀姐無心之失,換完就無事。點知到咗門口,同一個呀姐瘋狂鬧我自己無聽清楚就攞搞到拎錯野,連番責罵,而另一個男外賣客正是等緊我拎返黎,佢不停講算啦算啦都攞返黎啦無事啦,但呀姐繼續鬧我無聽人講清楚擅作主張。真妙,可能當時出現左兩個時空,而呀姐堅信自己個腦有講得清清楚楚明明白白吧。我一直以來都支持小店,但好失望,原來有一間食店係咁樣做生意,希望大家引以為鑑。

外賣自取
2022-03-05 417 瀏覽
食物選擇種類不多,食物麻麻,餐廳衛生很差(有曱甴走過),還試過有老鼠跑過。還有一路包雲吞,中途見包雲吞的員工清潔完自己的鼻水,之後沒有洗手就繼續包雲吞 水餃。感覺真係好差員工態度惡劣,對客人非常不禮貌
食物選擇種類不多,食物麻麻

餐廳衛生很差
(有曱甴走過),還試過有老鼠跑過。

員工態度惡劣,對客人非常不禮貌
  • 牛腩麵
2021-02-26 622 瀏覽
牛腩入味嫩口, 齒頰留香,奶茶香滑回味,奶同茶比例剛剛好。辣醬多料用心制作,食出新口味層出不窮,食得辣之人不妨可當 wasabi咁上落牛腩度食,炸魚皮浸淋少少上辣醬加醋 食無得輸。 水餃雲吞牛肚都好有準,係我食過最好食嘅一檔牛腩檔。環境就比較狹窄, 繁忙時間需要時間等位,但為左食佢係值得嘅。餐具明顯睇得出有歷史,有老香港嘅地道同人情味。不過最好可以換批新嘅最好,食得更開心 喺食物上嘅出色已經 蓋過所有嘢 ,值回票價。一個字講晒,絕。
2021-02-25
2 分鐘 (堂食)
$50 (早餐)
  • 魚皮,奶茶
  • 牛腩麵
  • 牛腩河
2020-09-22 528 瀏覽
沙漠劣食 - 牛腩河位於馬鞍山新港城街市粉麵檔,鋪頭既牛什牛腩一向都係街坊讚賞既,今日就由佢做第一站,作為美食沙漠分享既開始😂牛腩河 ($29)牛腩河當然最重要就係牛腩啦,佢牛腩果然唔錯,每一舊都半肥瘦,食落去唔會韌同乾柴柴,入味又淋👍 不過河粉就一般般啦,河粉比較碎搞到好難夾,建議大家要蔥,感覺好食好多,湯正正常常唔會太咸,不過以呢個價錢,確係食得過既👌聯發牛什粉麵茶餐廳 - 馬鞍山新港城街市55-62號舖
沙漠劣食 - 牛腩河

牛腩河 ($29)

牛腩河

聯發牛什粉麵茶餐廳 - 馬鞍山新港城街市55-62號舖
2020-09-22
外賣自取
牛腩河
2020-06-18 389 瀏覽
今日適逢收早 肥仔home office 專登留肚去搵肥仔食下午茶 之後食飽就去睇戲 但鑑於天氣太熱太焗 唔想食飯 忽然記得肥仔講過有間粉麵推薦 於是叫肥仔帶我去食 二話不說 我地叫左2碗牛腩河 魚皮 同 生菜 牛腩河個河粉比市面上既河粉粗身D都幾有口感 個腩汁絕對係靈魂精髓 好入味 牛腩似係牛坑腩 平靚正之選都只係$29碗大大碗 呢個價錢去邊到搵呀真係 極推薦生菜浸哂腩汁咁上碟 有腩汁便無敵 好歡樂呀 仲估佢會比蠔油我 魚皮就太硬身 我覺得一般

魚皮就太硬身 我覺得一般
我是聯發的常客,每逢假期差不多每天都會到哪裡吃,甚至一天吃兩次。價錢大概每年加一次,升幅不算太大,大概$1-2。食物不錯,特別在雙拼粉面例如:肉丁,腸仔等等......可是,飲品有待改善,水準每次也差很遠,有時候同一個師傅但是無論奶茶顏色、奶的份量、茶的濃度都可以非常不同,特別是奶的份量,少奶的時候茶的濃度明顯少於奶色。最後,我曾經有多次見到粉面的湯浮著幾條頭髮。此外,更曾經有老鼠在腳底經過,嚇得我幾乎想即時離開😱😨
  • 肉丁腸仔麵
2020-02-04 391 瀏覽
燒味聯發、牛腩聯發、貨運聯發,甚麼也有著聯發。一早說了,好像什麼類型的店舖,也會有「聯發」這個名字,這次來到馬鞍山這個商場,亦都發現原來這間牛雜麵也是叫做聯發。這個牛雜麵店收費還算挺均真,因為在新年期間開門做生意都沒有加價,在初五這個日子,竟然亦都只是以星期一至五的價格配飲料,而不是用星期六日的價格配飲料。座位亦都不少,但中間可能有點兒擠迫,但大家都很快吃完麵了會離開。通常想不到吃什麼的話,都會隨隨便便的叫一個牛腩麵,試一試他的虛實。如果牛腩麵,原來星期一至5加凍飲,只需$35。牛腩麵,麵條份量不算太多,正正常常的份量,但是牛腩分量其實不少,應該有八件左右,而且每一件都有皮般,又肥瘦均勻,不會太乾,亦都不會太肥充滿肥膏。辣椒油亦都不算是吃到面癱,一邊吃麵,一邊可以點少許辣椒油調味。凍檸茶亦都同樣出色,茶味濃郁,而且每杯都應該有四至五片檸檬,出門新鮮檸檬味;唯一是叫了小冰,但是冰粒也不算太少。看到某間銀行的員工,臨別的時候亦都有將一封利是給與其中一位職員,相信這間都是附近的辦公一族難得的廉價午餐吧。

這個

通常想不到吃什麼的話,都會隨隨便便的叫一個
牛腩麵,試一試他的虛實。

如果
,又肥瘦均勻,不會太乾,亦都不會太肥充滿肥膏。

午餐
我幾個住馬鞍山的朋友,都不約而同說過這家牛腩麵好好食。有一個朋友更說每次去完旅行回來,第一件事要做的就是回來這裡吃個牛腩河,因為太想念了😂😂。因為跟她們說起最近在三門仔吃過一碗好好味的婆婆牛腩麵(我也寫了食評😊),她們又說起了這家牛腩麵,於是第二天我們就去當早午餐吃。聽了他們說這麼多次,這次我終於跟她們去吃了!😍它在馬鞍山街市裡面。早餐時段已擠滿人,我們等了一會才找到位子。牛腩麵 ($29),凍奶茶 ($7)我想說真的好好吃!他們沒說錯。又平又好吃!首先,牛腩非常入味,牛味相當濃郁,肉質很柔嫩又有彈性,十分之好吃!而且給很多塊,滿足。而湯底亦十分濃郁入味,滿滿的牛肉味,重口味人士會喜歡。而麵亦很不錯,軟硬適中。凍奶茶則不太特別,不過不失,有少許嚡口。吃過這碗後,我覺得它比三門仔婆婆的更好味。婆婆那碗是清湯,相對味道比較清淡,牛腩份量也比較小,牛味亦都不夠這家的濃。不過,當然婆婆的還是很好吃😊,兩種不同,一個清湯,一個肉湯。現在到我也想念馬鞍山這碗牛腩麵了😂😍🤤🤤🤤,下次帶媽媽去吃!她聽到很興奮😂。

聽了他們說這麼多次,這次我終於跟她們去吃了!😍

牛腩麵 ($29),凍奶茶 ($7)
牛腩麵

我想說真的好好吃!他們沒說錯。又平又好吃!

而湯底亦十分濃郁入味,滿滿的牛肉味,重口味人士會喜歡。

而麵亦很不錯,軟硬適中。

凍奶茶則不太特別,不過不失,有少許嚡口。

$36 (早餐)
2019-11-09 248 瀏覽
一早同老公入馬鞍山睇早場,就係新港城搵早餐食先。位於新港城街市裡面的麵檔,每一次經過都見到好多人,所以就去試吓我哋叫咗一碗牛雜河($29),一個牛腩麵($29),早餐時段(9-11am)仲可以加$2有熱飲、$3有凍飲。牛雜可分量非常多,而我們牛腩麵都有大約五枸杞牛腩, $29來講算好抵食。不過兩碗面都有煮得過淋嘅問題,河粉麵質鬆散又淋,入口口感麻麻。幼麵質地淋pat pat,而且有少少撈埋一住咁。牛腩就正常,有牛味但有少少硬,凍檸茶中規中矩,我叫咗少甜但係都係偏甜。

牛雜河
牛腩麵

凍檸茶中規中矩,我叫咗少甜但係都係偏甜。

早餐
2019-09-28 138 瀏覽
Noodle is one of our stable for breakfast . We enjoy it a lot as the price of it is low , today I went to a noodle shop that located in a chinese market . I ordered a fish ball noodle and a fry fish skin . The fish skin is crispy and salty ,it will taste even better if you dip it into the soup , the noddle is only so so . Normal quality , there is other shops that taste better in my opinion.