2024-03-26 80 瀏覽
今次係我第二次食聯發茶餐廳😍不過今次我唔係主打食炒蛋~同朋友都係食煲仔飯問d staff,原來一年四季都有煲仔飯食岩哂一年四季都你會想食煲仔飯既人🤩尤其係冬天,食煲仔飯係最正😋鹹蛋臘腸肉餅煲仔飯 $108厚厚嘅肉餅,加埋臘腸嘅香味再有半隻鹹蛋😍真係超級惹味送飯係一流,食落去每一啖都有飯焦脆卜卜,加埋啲煲仔飯豉油,好好食😋櫻花蝦臘味煲仔飯 $108櫻花蝦同臘味都係滿滿~份量完全唔會手軟,又係送飯一流食落去每一啖又係有飯焦😍不得不讚佢哋整個煲仔飯,整得好好朋友第一次食都大讚佢哋啲煲仔飯😋 炸餐肉條 $32炸餐肉炸得好香脆,有蛋黃醬點又係食過返尋味系列之一🤩同埋邪惡小食之一🤣正呀好食指數(5星為滿分)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️📍餐廳名稱: 聯發茶餐廳 九龍城侯王道2-4號地下1號舖

今次係我第二次食聯發茶餐廳😍
不過今次我唔係主打食炒蛋~
同朋友都係食煲仔飯
問d staff,原來一年四季都有煲仔飯食
岩哂一年四季都你會想食煲仔飯既人🤩
尤其係冬天,食煲仔飯係最正

😋鹹蛋臘腸肉餅煲仔飯 $108
厚厚嘅肉餅,加埋臘腸嘅香味
再有半隻鹹蛋😍真係超級惹味
送飯係一流,食落去每一啖都有飯焦
脆卜卜,加埋啲煲仔飯豉油,好好食

😋櫻花蝦臘味煲仔飯 $108
櫻花蝦同臘味都係滿滿~
份量完全唔會手軟,又係送飯一流
食落去每一啖又係有飯焦😍
不得不讚佢哋整個煲仔飯,整得好好
朋友第一次食都大讚佢哋啲煲仔飯

😋 炸餐肉條 $32
炸餐肉炸得好香脆,有蛋黃醬點
又係食過返尋味系列之一🤩
同埋邪惡小食之一🤣正呀

好食指數(5星為滿分)
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

📍餐廳名稱: 聯發茶餐廳
2024-03-26 80 瀏覽
📍九龍城 聯發茶餐廳今次係二訪呢一間位於九龍城嘅聯發茶餐廳,因為上次食完覺得真係好出色,好有傳統港式茶餐廳嘅風味之餘又有特色。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و滑蛋蔥花叉燒飯餐:呢個滑蛋蔥花叉燒飯餐真係好正,滑蛋炒得好滑順,叉燒肉質鮮嫩多汁,配上香氣四溢嘅蔥花,味道更加豐富。飯粒飽滿,口感恰到好處。雞蛋火腿三文治(烘底):三文治烘底嘅烤香味超正,雞蛋煎得剛剛好,保持住咁啱嘅蛋黃流心口感,火腿肉質鮮嫩多汁。每一口都帶來滿滿嘅滿足感😋。法蘭西配曲奇雪糕一球:呢個法蘭西配曲奇雪糕係超經典。曲奇餅乾酥脆香甜,配上曲奇雪糕,味道絕配。雪糕口感滑順,給人一種幸福感。鮮榨檸汁:呢杯鮮榨檸汁真係非常清新。檸汁酸甜適中,帶有豐富嘅檸檬香氣,喝落去令人感到提神。汁液清澈透亮,口感爽口,好解渴。係一個絕佳嘅飲品選擇,特別係呢幾日天氣炎熱。
📍九龍城 聯發茶餐廳

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
滑蛋蔥花叉燒飯餐:

雞蛋火腿三文治(烘底):

法蘭西配曲奇雪糕一球:

鮮榨檸汁:
  • 西多士
2024-03-23 86 瀏覽
上年11月中嘅星期日,同阿爸阿媽食晚飯,又係在九龍城唔知食乜好,唔想食泰國菜,西餐,所以選擇咗有煲仔飯食嘅聯發,依家好少茶記有買煲仔飯,因為即整要最少2 0分鐘,呢間餐廳剛開時,好多人冒着佢嘅老細同澳洲牛奶公司嘅關係嚟食佢哋嘅抄蛋,之前食過抄蛋其實冇乜特別,係價錢貴啲嘅常餐。今日我哋叫咗個奄列,本身係叫咗牛肉奄列,不過上錯咗火腿奄列,我唔醒起就照食咗,好大份,不過要5 0蚊,份量就正常啦,冇乜蛋汁,不過不失。我哋仲叫咗個西多士,熱辣辣炸好,正。煲仔飯就過份啦,叫咗窩蛋牛肉加潤腸,餐廳竟然上咗鹹蛋肉餅,完全上錯,好彩即時發現,唔係老豆冇留意阿媽叫咗乜嘢就食咗㗎啦。個飯好濕,牛肉竟然上肉碎,呢個煲仔飯差唔多一百蚊。真係冇下次架喇,都係食抄蛋有保證。
2024-03-21 64 瀏覽
收銀啊姐態度差,問非所答,三催四請先肯落單埋單又係,三催四請先肯黎收錢食物質素可接受,但侍應態度同趕客冇分別可能習慣咗電子消費,只收現金又唔寫清楚唔會有下次大家黎得真係要考慮下受得氣先好入去食澳牛侍應真係比依間餐廳好好多
收銀啊姐態度差,問非所答,三催四請先肯落單
埋單又係,三催四請先肯黎收錢
食物質素可接受,但侍應態度同趕客冇分別

可能習慣咗電子消費,只收現金又唔寫清楚
唔會有下次
大家黎得真係要考慮下受得氣先好入去食

澳牛侍應真係比依間餐廳好好多

2024-03-12 178 瀏覽
喺九龍城行過見到呢間茶餐廳夜晚都竟然滿座,而且價錢又相宜,所以決定嚟呢度解決晚餐~燒味入邊最鍾意食嘅就係叉燒,所以嗌盡晒呢度有嘅叉燒菜式比較一下😆炭火叉燒飯($88)貴為呢到最出名嘅炭火叉燒飯,餐牌背景有大大個皇帝坐喺度,就可想而知佢同其他叉燒係唔同。呢款叉燒特別厚切,而且半肥瘦,再用炭火燒過。所以除咗燶邊之外,仲會有微微嘅炭火香。再配上特級厚嘅炒蛋,推薦呢款。叉燒滑蛋飯($78)滑嫩嘅蛋配上鮮嫩多汁嘅叉燒,視覺上已經夠晒誘人。呢款嘅炒蛋係配上咗洋蔥同埋香蔥,再加上叉燒傳統嘅調味,食嘅每一啖都帶來甜蜜的滋味。常餐($68)嚟到茶餐廳點都要點個常餐食下,最經典嘅茶餐叉燒比較薄,但係通粉湯底好香濃。再配上餐包同埋流心嘅煎蛋,又多款式又可以DIY。

炭火叉燒飯($88)

叉燒滑蛋飯($78)

常餐($68)

2024-03-11 131 瀏覽
聯發茶餐廳再次光臨聯發茶餐廳,追尋香港地道茶餐廳味道,餐廳位於九龍城侯王道2至4號地下,餐廳紥根於九龍城歷史悠久,裝修帶有懷舊風格,環境光猛,乾淨衛生,餐廳主打叉燒炒蛋和各種特色外脆內軟的牛油多士,設有早餐,茶餐,常餐和特餐,供客人選擇,餐龐經常爆滿,服務員招呼仍有禮。乾炒黑椒牛肉意粉$70廚師炒牛肉意粉有鑊氣,配有洋蔥絲和很多葱粒,牛肉有牛味唔會韌,不膩,每条意粉都沾滿黑椒酱油味,非常惹味。叉燒雞扒飯$68雞扒煎到金黃色,雞皮有焦香,雞肉入口鬆化嫩滑,叉燒肥瘦適中,叉燒份量都不少,配有很多葱油,食落好滿足。花生醬多士$22多士上桌仲好熱,厚身,鋪滿香濃的粗粒花生醬,好有口感,餐飲有新鮮的熱檸水和香濃熱咖啡。
聯發茶餐廳

乾炒黑椒牛肉意粉$70

叉燒雞扒飯$68

花生醬多士$22

2024-03-09 144 瀏覽
來左九龍城福佬村這頭,打算吃最近有報道過的高質熱門茶記-聯發茶餐廳。看到墻上的食物圖片令人垂涎欲滴,個個都想吃,點左以下幾個餐。炭火叉燒太陽蛋飯真是想不到甘大份,大大塊叉燒堆得整碗都滿了,再加上一個超新鮮的太陽蛋。叉燒是優質豬肉經過炭火烤製,每一塊叉燒都散發出濃郁的炭火香氣,同時鮮嫩多汁。切開太陽蛋時,蛋黃慢慢流出,與叉燒肉汁和飯粒交織在一起,好有口感。黑椒牛肉意粉 同樣是好大份,夠嗮足料!好多塊牛肉帶有黑椒微辣的風味。意粉吸收了牛肉香和黑椒醬汁的風味,兼具軟嫩彈牙口感。牛油多士炒蛋多士煎得酥脆,充滿牛油的香味,與炒蛋的柔軟滑嫩完美融合。
炭火叉燒太陽蛋飯

黑椒牛肉意粉

牛油多士炒蛋
多士煎得酥脆,充滿牛油的香味,與炒蛋的柔軟滑嫩完美融合。

2024-03-02 193 瀏覽
其實幫襯過好幾次 一直都係覺得普普通通貪在夠近但今次嘅$98炭火叉燒飯真係好失望叉燒無炭火燒過咁款 一啲都無燶邊 勁普通 似係趕時間出餐啲friend但張相又有哂燶邊咁咁樣我叫另外一個$78滑蛋叉燒飯唔好🤣仲可以慳返$20 明明之前食過唔係咁叫待應過黎問佢佢回應我 一舊叉燒唔係全條都有燶邊依舊比起$78果碟又多啲叉燒 呢樣果樣又話我要燶邊點解落單時唔要求我真係好無奈 已經無要求換過去只係同你反映返 燶邊都要講?下次凍飲洗唔洗叫加冰??你叫得炭火叉燒我真係無expect過啲叉燒燒完都無火喉咁款一啲都唔值$98同場加映窩蛋臘腸臘味煲仔飯 一上枱已經變咗熟蛋🤣🤣成舊水一個 真係你食埋我果份👍🏻
其實幫襯過好幾次

依舊比起$78果碟又多啲叉燒 呢樣果樣
又話我要燶邊點解落單時唔要求
我真係好無奈 已經無要求換過去
只係同你反映返

燶邊都要講?下次凍飲洗唔洗叫加冰??
你叫得炭火叉燒
我真係無expect過啲叉燒
燒完都無火喉咁款

一啲都唔值$98

同場加映
窩蛋臘腸臘味煲仔飯 一上枱已經變咗熟蛋🤣🤣
成舊水一個 真係你食埋我果份👍🏻

2024-03-02
Didn’t expect to see such a super long line-up, but well it is an indication of a good restaurant, isn’t it? And once again, this proves the saying🤩Espcially the scrambled egg, you would not be able to imagine how buttery and fluffy a scramble egg can be😍🐖Fried egg and Cha Siu Rice ($88)🍳Scrambled egg and ham with hot bun (特餐$66)🍝Hong Kong style satay beef spaghetti (特餐$66)Had to say they are on the pricier end compare to other tea cafes in Hong Kong, but if you are somewhere nearby, no harm for

Had to say they are on the pricier end compare to other tea cafes in Hong Kong, but if you are somewhere nearby, no harm for you to have a try👍🏼
2024-02-29 146 瀏覽
一入去就已經催你下單,當時安排咗門口嗰個位置坐,在未落單之際,見到有個卡位諗住轉過去,點知一個疑似老闆嘅男人高聲喝罵,唔好郁!唔講真係以為有人要搜身!轉個位啫,都唔使好似犯咁架,唔轉得咪好聲氣講聲囉,入嚟幫襯你受你氣咩?唔講真係以為入嚟乞呀!好彩,之後見勢色唔對,走啦仲幫襯你咩!(睇返OpenRice啲comment原來呢一個男人佢嗰啲服務態度真係差到爆)
2024-02-28 114 瀏覽
地址:聯發茶餐廳 (九龍城)九龍城侯王道2-4號地下1號舖美味指數:6.5/10環境指數:6/10抵食指數:7/10漩渦蛋包西炒飯:面頭浸滑蛋係好食,好滑好香,不過入面個西炒飯就普普通通,冇乜驚喜。鹹蛋臘腸肉餅煲仔飯:等左15鐘左右,算係出色嘅煲仔飯,食落有飯焦既焦香,中上水平。
地址:聯發茶餐廳 (九龍城)

美味指數:6.5/10
環境指數:6/10
抵食指數:7/10

每次去九龍城,必到聯發吃煲仔飯。今天又來朝聖。今晚客人也多,我們要等了一陣子。我們點了:油鴨髀煲仔飯油鴨髀煲仔底部的糯米飯香脆和微焦,形成了一層金黃色的鍋巴,有一種獨特的嚼勁。鴨髀肉的外皮香脆,肉質鮮嫩多汁,口感細膩,入口即化。米飯吸收了鴨肉的鮮美汁液,使其帶有濃郁的鴨肉香氣,同時糯米飯本身也帶有一種微甜的味道。炭火叉燒飯炭火叉燒飯上面鋪滿了一片片金黃色的叉燒和一個煎蛋,叉燒肉的外皮經過炭火燒烤,像有一層薄脆一樣。經過腌制後,叉燒帶有濃郁的甜味和香氣。一啖咬下去,滿口的香脆感。肉質內部則保持著嫩滑多汁,口感非常豐富。飯也軟糯香甜,與叉燒肉的口感形成了絕佳的搭配。還有那豉油,能「調」出叉燒的鮮味。雖然裝修簡單,但這裏的食物甚有水準,難怪這間小小的茶餐廳經常其門如市。
我們點了:

油鴨髀煲仔飯

炭火叉燒飯

雖然裝修簡單,但這裏的食物甚有水準,難怪
這間小小的茶餐廳經常其門如市。
2024-02-25 247 瀏覽
睇左篇訪問,內容係話老闆好用心,堅持食品質素好,所以立即揸車黎試下。入到餐廳,未坐低就話喺收銀位落單,其實都唔係咩問題,係個老闆俾左張餐牌我睇唔夠10秒就催食咩,樣子態度表現不耐煩。咁我唯有求其快快叫完就算。樓面啲服務就好過個老闆既,不過都係黑面講到食物質素,真係唔係有咩咁好食。1. 奶茶無茶味,好似飲奶水咁2. 我單叫左個沙嗲牛肉麵,啲牛肉好硬3. 我地再叫左個早餐,火腿通淡淡地,正常無咩特別總結係餐廳服務差,食物質素中下。訪問話發哥幫襯左佢地好多年😂我相信發哥試過我地既體驗之後都未必。

講到食物質素,真係唔係有咩咁好食。
1. 奶茶無茶味,好似飲奶水咁
2. 我單叫左個沙嗲牛肉麵,啲牛肉好硬
3. 我地再叫左個早餐,火腿通淡淡地,正常無咩特別

2024-02-19 250 瀏覽
好耐冇過嚟食啦😎貴為發哥發嫂嘅飯堂🤩品質水準當然有保證👍滑蛋蔥花叉燒飯🤩$78絕對係必食推介🥰滑蛋多汁又夠柔滑🥚叉燒肥瘦適中,簡直係完美結合😛而且啖啖都充滿濃郁嘅蛋香😋除咗叉燒,另外亦可以轉牛肉、雞肉或蝦仁😜特餐😎$68可選牛油餐包或多士🍞配搭火腿同西煎雙蛋🍳加上沙嗲鮮牛肉湯意粉🐮當然唔少得咖啡或茶☕️見到唔少旅客都有叫😆確實別具港式常餐風味😇法蘭西多士🍞$44 另加雪糕🍨$10 西多士即叫即炸,外層金黃酥脆🤩入面嘅花生醬味道濃郁滋味🥜額外加上曲奇雪糕,去取代牛油同糖醬😛估唔到兩者又真係幾夾😉跟餐仲配一杯熱飲☺️炸餐肉條配蛋黃醬😜$32餐肉切條去炸,表面再灑上砂糖😊再沾上香滑嘅蛋黃醬🤤配搭非常特別,口感亦相當有趣😇但邪惡感十足😈熱咖啡☕️跟餐凍奶茶😝跟餐+$2凍鴛鴦😙跟餐+$2聯發茶餐廳 (九龍城)九龍城侯王道2-4號地下1號舖
好耐冇過嚟食啦😎

貴為發哥發嫂嘅飯堂🤩
品質水準當然有保證👍

滑蛋蔥花叉燒飯🤩$78
絕對係必食推介🥰
滑蛋多汁又夠柔滑🥚

叉燒肥瘦適中,簡直係完美結合😛
而且啖啖都充滿濃郁嘅蛋香😋
除咗叉燒,另外亦可以轉牛肉、雞肉或蝦仁😜

特餐😎$68

見到唔少旅客都有叫😆
確實別具港式常餐風味😇

法蘭西多士🍞$44
另加雪糕🍨$10
西多士即叫即炸,外層金黃酥脆🤩
入面嘅花生醬味道濃郁滋味🥜

額外加上曲奇雪糕,去取代牛油同糖醬😛
估唔到兩者又真係幾夾😉
跟餐仲配一杯熱飲☺️

炸餐肉條配蛋黃醬😜$32
餐肉切條去炸,表面再灑上砂糖😊
再沾上香滑嘅蛋黃醬🤤
配搭非常特別,口感亦相當有趣😇
但邪惡感十足😈

熱咖啡☕️跟餐
凍奶茶😝跟餐+$2
凍鴛鴦😙跟餐+$2

聯發茶餐廳 (九龍城)

2024-02-17 194 瀏覽
九龍城除咗泰國野出名其實仲有間茶餐廳好出名就係聯發茶餐廳啦😍佢好出名食炒蛋,仲有煲仔飯食添平時假期都會見到排哂隊去食嘢😆真係非常受歡迎!!!今次我就唔食早餐,簡左夜晚食😋櫻花蝦臘味煲仔飯 $108秋冬最岩食煲仔飯🤤滿滿既櫻花蝦🦐滿滿嘅臘味D材料一啲都唔輕手再加啲煲仔飯豉油~個飯真係超級香,加埋個飯焦脆卜卜~充滿住櫻花蝦同臘味香味口感十分之豐富~送飯真係一流😋特餐 $68簡左多士火腿炒蛋沙嗲牛肉米米粉同沙嗲牛肉份量都好多沙嗲牛肉好香沙嗲味招牌炒蛋當然正🤤雞蛋好炒到好滑脆多士夾埋炒蛋食~一流😋 炸餐肉配蛋黃醬 $32餐肉炸到脆卜卜~再埋d蛋黃醬依個小食雖然係好邪惡但係好好味🤤好食指數(5星為滿分)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
九龍城除咗泰國野出名
其實仲有間茶餐廳好出名
就係聯發茶餐廳啦😍
佢好出名食炒蛋,仲有煲仔飯食添
平時假期都會見到排哂隊去食嘢😆
真係非常受歡迎!!!
今次我就唔食早餐,簡左夜晚食

😋櫻花蝦臘味煲仔飯 $108
秋冬最岩食煲仔飯🤤
滿滿既櫻花蝦🦐滿滿嘅臘味
D材料一啲都唔輕手
再加啲煲仔飯豉油~
個飯真係超級香,加埋個飯焦
脆卜卜~充滿住櫻花蝦同臘味香味

😋 炸餐肉配蛋黃醬 $32
餐肉炸到脆卜卜~再埋d蛋黃醬
依個小食雖然係好邪惡
但係好好味🤤

好食指數(5星為滿分)
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️