2017-03-02 187 瀏覽
放工想說食個甜品再回家,反正樓下有聰少~對於有選擇困難的我有組合的甜品就最適合了! 點了花心小兵!都是我喜歡的味道~士多啤梨,芒果,蜜瓜,龍眼,賣相好可愛哦~可能我太久沒食甜品了看到這樣的覺得超可愛喔~相對比較,龍眼冰就更特別點,可以食到啖啖龍眼肉碎,很甘甜呀~而且每碗都有拳頭大小,很抵食,兩碗甜品的價錢可以吃到四種口味~而且每種味道的原果味都很重~而且偶遇中學同學超開心~吃完開胃甜品回家食晚飯咯~
2017-03-02
  • 花心小兵
2017-02-23 324 瀏覽
聰少環境好乾淨,又唔會坐到好逼睇左一陣決定食楊枝金露豆腐花一上枱啲楊枝金露已經有好香芒果味食落啲楊枝金露好濃,唔會水汪汪芒果又夠甜再試埋豆腐花好滑好香豆味兩樣野夾埋食真係好好味 食到豆腐花既香滑又食埋芒果既甜味下次一定要再試
聰少環境好乾淨,又唔會坐到好逼
睇左一陣決定食楊枝金露豆腐花
一上枱啲楊枝金露已經有好香芒果味
食落啲楊枝金露好濃,唔會水汪汪

芒果又夠甜

再試埋豆腐花好滑好香豆味
兩樣野夾埋食真係好好味

食到豆腐花既香滑又食埋芒果既甜味

下次一定要再試
2017-02-22
10 分鐘 (堂食)
$40 (宵夜)
2017-02-18 176 瀏覽
聰嫂就食得多,究竟聰少有咩唔同呢?整個裝修好型格,色彩好豐富,牆身扮係locker咁既設計,再加上幾張高枱,成間舖頭特別有格調!(高枱下面仲好貼心咁加左個勾,俾大家勾住個袋👍🏻)同聰嫂比較,聰少既選擇都比較young d,走target年青人既路線。不過我最鍾意嘅始終都係龍眼冰,同其他地方嘅棉花冰好唔同,呢度嘅龍眼冰係真係有龍眼肉喺入面,口感特別有層次,鮮甜嘅龍眼,加上冰涼嘅棉花冰,真係一試難忘!另外個薑汁湯圓,湯圓皮薄餡靚,啲芝麻餡一咬落去就流晒出嚟,超正呀😍Ps 如果有poly學生證仲有折扣架!
聰嫂就食得多,究竟聰少有咩唔同呢?

Ps 如果有poly學生證仲有折扣架!
5 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
  • 龍眼冰
紫薯控必食💜💜💜成碗野都係紫色但其實係豆腐花聰少又一新傑作估唔到紫薯加豆腐花又咁好食啵一食落口甜甜既紫薯味 好濃郁好香暖笠笠而且啖啖都有紫薯味 冬天食真係唔錯!😥可惜既係見到之前foodie既相係有勁多紫薯粒我呢碗係得一粒既sad😢
紫薯控必食💜💜💜
成碗野都係紫色但其實係豆腐花
聰少又一新傑作
估唔到紫薯加豆腐花又咁好食啵
一食落口甜甜既紫薯味 好濃郁好香
暖笠笠而且啖啖都有紫薯味 冬天食真係唔錯!
😥可惜既係見到之前foodie既相係有勁多紫薯粒
我呢碗係得一粒既sad😢
紫薯豆漿花
紫薯豆漿花
2017-02-16 138 瀏覽
很少出沒尖東的我碰巧經過新文華附近,就被玻璃窗的合桃露燩蛋白勾起的的食慾,沒想太多便坐下來了。連店名亦沒多加留意的我只覺得店內裝潢及擺位不錯,座椅比較闊落沒有一點擠迫感,後來才注意到原來是名甜品店聰嫂甜品的新品牌。合桃露燩蛋白甫上枱已聞到陣陣合桃香,合桃露有質感算真材實料,燩蛋白幼滑且夠熱,整體味道不錯,但份量能多點較好。

2017-01-15
  • 合桃露燩蛋白
2017-02-10 137 瀏覽
今日超級無敵凍啊 啱曬食凍冰冰既甜品😛嘻 之前一直想試聰少甜品今日終於食到👍🏻我去既係尖沙咀分店佢做得比其他分店好既係鋪仔細細但好闊落坐得好舒服唔會將d人逼埋曬一齊👍🏻但都因為咁繁忙時間可能要係門口等等啦~我同朋友2個人就各自點左一份甜品我嗌左芒果椰果西米冰朋友就嗌左椰果椰汁西米露~嗌左冇耐5分鐘左右就上左份芒果冰超快手😳見到碗冰唔算好大但食落係超級足料 d冰應該加左芒果落去一齊打所以食落口落超綿滑同埋好濃郁既芒果味😋但一粒粒既芒果果肉就得好少 只有5粒左右 但食落勁香勁甜😭超好味 而成個冰都唔會話好甜反而有少少酸酸地好正😋而椰果方面又係比得太少😞所以好珍貴 但食落都係好甜好好味既🤤份量足而且用料都好足 價錢唔算太貴下次可以再試埋其他甜品😋
我同朋友2個人就各自點左一份甜品我嗌左芒果椰果西米冰
芒果椰果西米冰
份量足而且用料都好足 價錢唔算太貴下次可以再試埋其他甜品😋
芒果椰果西米冰
2017-02-10 214 瀏覽
星期五晚上,黎到尖東聰少,門口已經有超過30人等位,但一場黎到,無理由走。終於等左超過半個鐘,終於可以食⋯⋯⋯入面既設計採取校園風,擺設設計都唔錯,可惜人太多,位置太少,根本無咩時間欣賞。叫左榴槤水晶珠,成為$40。食得出有一絲絲既榴蓮肉,好香,好綿,但係唔會太濃味。d冰同榴蓮肉融為一體,冰凍得黎,又有果肉,同只食榴蓮好綿好綿既質地好唔同。上面既珠珠,咬落去會爆開食完凍冰冰一碗,成身都凍晒。我相信一定係夏天消暑佳品。
星期五晚上,

黎到尖東聰少,

門口已經有超過30人等位,

但一場黎到,

無理由走。

終於等左超過半個鐘,

終於可以食⋯⋯⋯

入面既設計採取校園風,

擺設設計都唔錯,

可惜人太多,位置太少,

根本無咩時間欣賞。
榴槤水晶珠
叫左榴槤水晶珠,

成為$40。

食得出有一絲絲既榴蓮肉,

好香,好綿,但係唔會太濃味。

d冰同榴蓮肉融為一體,

冰凍得黎,又有果肉,

同只食榴蓮好綿好綿既質地好唔同。

上面既珠珠,

咬落去會爆開

食完凍冰冰一碗,

成身都凍晒。

我相信一定係夏天消暑佳品。
2017-01-06
40 分鐘 (堂食)
$40 (宵夜)
榴槤水晶珠
第一次去聰少食甜品,個Menu同聰嫂差唔多,多咗一啲燉蛋白嘅甜品之類,今次三個朋友叫左合桃露,杏仁茶燉蛋白同薑汁燉蛋白,合桃露味道唔錯幾香濃,但碗嘅size我覺得好似餵狗用嘅碗仔仲要細,另外兩碗燉蛋白個size就好似去卡拉OK嘅nuts 碗咁細,如果唔係有個木嘅托盤襯托下,應該細的好難睇下。杏仁茶燉蛋白係茶同蛋白各一半,杏仁味唔特別濃,清淡帶香,蛋白幾滑,但全部都過份細碗。環境空氣唔流通,似關掉冷氣想人坐唔耐,熱到你走,快0的有下檯客。去完呢間,好掛住佳住甜品,又大碗又坐得舒服~
去完呢間,好掛住佳住甜品,又大碗又坐得舒服~
行過尖東新文華中心,見到一大班人排隊,原來開咗間甜品舖「聰少甜品」,原來聰嫂甜品的新品牌,店內裝潢設計十分年青,以一排排木桌及儲物櫃營造校園的感覺。店內仲有一個亮點就是有一隻好Cute的筆筒公仔,不知道是否叫做聰少呢?🖌🖍🦁最特別是桌底下有一個充電的空間供食客為手機充電,咁真係做到食客同手機都一齊充充電啦。🔌🔋📲餐牌設計亦都好特別,木製的餐牌,甜品的種類不算太多。最後點選了:「龍眼椰果冰$40」、「士多啤梨椰果西米冰$34」。🍨🍓🍧「龍眼椰果冰$40」見餐牌寫住「必食」,咁就當然要點選啦。整份甜品賣相不錯,木製的底盤亦印上聰少的名字。甜品表面好多椰果及西米,入口好香濃龍眼的味道,最驚喜是真係食得出有龍眼肉。🍨「士多啤梨椰果西米冰$34」整份甜品賣相不錯,木製的底盤亦印上聰少的名字。粉粉紅紅的賣相好吸引,甜品表面有一粒士多啤梨,好多椰果及西米,仲要西米係另上的,入口好好香濃士多啤梨味,但入口不會太酸,味道夾得剛剛好。🍓🍧「餐牌」我已經影左上載至openrice既「餐牌」入面啦,方便大家查閱相關菜式。📋

2017-01-07
2017-01-08 340 瀏覽
今日我們吃喝玩樂團吃完🐍宴,吃完後時間尚早,我們就由佐敦漫步到尖沙咀再行去尖沙咀東部,有團友提議吃甜品,尖東好像只有這間,店內坐滿人,店外也有等位的食客,我們等了一會,便可入店。但我們共12人,所以分開2張枱坐,我們叫左龍眼椰沙冰,红荳茸西米冰,芝麻糊加湯圓,杏仁蛋白,楊枝甘露,芒果西米露,榴連和芒果班㦸。龍眼椰沙冰,不是太甜,內裏的西米,好得意,吃時泡泡聲。其他朋友都話他們的甜品好正。另一張枱的朋友吃完沙冰,班㦸再加一碗合桃露。佢地話合桃露和杏仁露都好正。
芒果和榴連班㦸
芒果西米露
龍眼椰子冰
紅荳茸西米冰
2017-01-07
10 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
芒果和榴連班㦸
芒果西米露
龍眼椰子冰
紅荳茸西米冰
  • 合桃露
  • 杏仁蛋白茶
聰少甜品係聰嫂嘅副線,先後喺尖沙咀同屯門都開咗分店。近排天氣開始凍,有日經過佢間鋪,見到佢出左有個新期間限定系列幾吸引,於是就入去食~吸引到我入去嘅就係紫薯豆腐花,一睇張相嘅時候,已經覺得好紫色,估唔到食落去真係好香濃嘅紫薯味,而且仲有紫薯粒。依款熱食真係暖笠笠仲幾飽肚下,冬天必試~另外佢仲出咗燉蛋白系列,可以溝杏仁茶或者芝麻糊或者合桃糊。我就揀咗合桃糊燉蛋白,但係比我想中冇咁好食,味道偏淡~環境氣氛: ★★★★☆食物質素: ★★★★☆服務態度: ★★★☆☆
聰少甜品係聰嫂嘅副線,先後喺尖沙咀同屯門都開咗分店。

環境氣氛: ★★★★☆
食物質素: ★★★★☆
服務態度: ★★★☆☆
合桃露燉蛋白
2016-12-19
2016-12-29 221 瀏覽
今天在超級繁忙時間來到我最喜歡的甜品店,雖然等10幾張飛,不過一陣人潮離開後,等左一陣就有位了。入到去,今次真係唔知食乜好,所以就點了兩大Special。詳細就可以看附圖。
熊出沒
熊出沒
2016-12-17 164 瀏覽
💜💜💜💜💜[#當紫薯遇上豆腐花🍠]紫薯豆腐花 $34紫薯豆腐花💜豆腐花食得多,加埋紫薯一齊食就第一次😝豆腐花係暖架!冬天食就岩哂 暖笠笠💜豆腐花好滑 加上啖啖紫薯汁啖啖都有紫薯味咁架🍠🍠🍠上面重有紫薯粒粒架😍34蚊 完全抵食😍可以encore😍
💜💜💜💜💜
[#當紫薯遇上豆腐花🍠]
紫薯豆腐花 $34

紫薯豆腐花💜
豆腐花食得多,加埋紫薯一齊食就第一次😝
豆腐花係暖架!
可以encore😍
  • 紫薯冰
  • 紫薯豆腐花
2016-12-12 202 瀏覽
甜品,當大家可能食開同一間既時侯,小篇為你們帶來不同之選而有一個賣點就係可以用演唱會票黎當5元現金卷,可惜小篇不會放在身上紫薯豆腐花(熱食)紫薯既味道清甜,不太濃,令豆腐花保持佢原有既味道,當一淡紫薯配豆腐花就係一件好作品榴槤黑糯米榴槤肉加小寒天再加上一口黑糯米,新穎既味道加上榴槤香,無得頂左注意黑糯米飽肚度高,太飽既朋友們要考慮一下啦
甜品,當大家可能食開同一間既時侯,小篇為你們帶來不同之選
紫薯豆腐花(熱食)

榴槤黑糯米

左注意黑糯米飽肚度高,太飽既朋友們要考慮一下啦
2016-12-07
$37 (宵夜)
  • 紫薯冰
2016-12-10 174 瀏覽
今天想吃甜品,刚好遇到这家店,装修很有特色,所以就进来试试呗因为有点冷所以要了一份姜汁鲜奶燉蛋💰$29,便宜过好多同类甜品店!出品速度超级快,大概下单5分钟不到就上了,而且特别烫口,不像是做好很久的~好喜欢~燉蛋香香滑滑的,姜汁和奶也很香,整体不会太甜,吃完还想再来一份🙈但是因为今天是一个人来的,怕吃不完就没有加单。。。突然感觉有点可惜。。。。anyway,强推哦!!!
anyway,强推哦!!!
姜汁鲜奶燉蛋
2016-12-10
4 分鐘 (堂食)
姜汁鲜奶燉蛋