2018-11-18 259 瀏覽
海南雞之夜星期日晚想出街食飯,但又怕元朗多人,本來打算外賣海南雞飯返屋企食,剛好又見到舖頭有位,放是決定轉堂食。餐廳內座位唔多,最多只可坐十幾人,所以主要都做外賣生意,如果係繁忙時間黎食就要注意啦。我地大約八點幾到,雞腎同油菜都已經賣完,所以只係叫左招牌既肥仔海南雞飯。(溫馨提示: 如果係夜晚黎食,又想加全雞既可以先打電話黎預訂)本身海南雞會跟油飯,配酸辣醬及薑茸。但我略嫌油飯欠缺雞油同魚露味道,比正宗油飯差少少。而海南雞雞肉質感不錯,入口亦算滑嫩。整體而言,海南雞飯雖然未算驚人地好食,但以性價比計,$30海南雞飯有如此質素確實抵食!下次黎會考慮再試豬手飯同咖哩汁,希望有驚喜
海南雞之夜

招牌肥仔海南雞飯

下次黎會考慮再試豬手飯同咖哩汁,希望有驚喜
招牌肥仔海南雞飯
元朗雞地而家愈黎愈多餐廳,其中尼間主打海南雞。雖然鋪面細細地大約容納到24人,有室內外,但上菜速度快,客流量多,而且好多人會選擇外賣。叫左至尊無骨海南雞飯($30),加雞($15),馬拉肉骨茶配白飯($50)。海南雞飯既雞件好滑,而且雞皮爽口,我本身唔鍾意食雞皮,但食海南雞唔食d皮有d怪,所以試一試。唔油膩之餘,d雞仲keep住有肉汁。油飯唔會過於油,已經幫你落左豉油,亦附送清甜既冬瓜湯。望落細細碗,但其實有好多飯。馬拉肉骨茶既湯底有濃濃既藥材味,入口先係藥材味,之後飲到甜甜地,因為前幾年係馬來西亞飲過之後,就再冇試過肉骨茶,所以我唔清楚正宗既做法。但尼個湯甜甜地甘甘地,而且飲完唔會口渴,值得一讚。肉骨選擇既係平時京都骨個個部位,d肉好容易就可以咬出黎,煮得好"林",而且吸哂d湯既味,有3-4件肉骨。另外,湯料仲有冬菇,豆卜,花生,原粒蒜。有支裝自家製飲品薏米水,有碟豆花,見到有人叫,不過當日冇試到。

叫左至尊無骨海南雞飯($30)加雞($15)馬拉肉骨茶配白飯($50)

至尊無骨海南雞飯($30),加雞($15)
2018-08-15
5 分鐘 (堂食)
至尊無骨海南雞飯($30),加雞($15)
2018-08-07 480 瀏覽
今日約左朋友在肥仔食海南雞飯因為都八點鐘 驚D海南雞飯賣晒都問左一句 肯定有先入去😍地方比較細 可能因為前身是coffee shop黎😂$30 一個海南雞再加$15加雞我本人是食肉獸 所以就加左雞了雞肉就無骨 我好欣賞 因為平時食好多間都骨多過肉配埋個油飯真係正👍🏿👍🏿👍🏿然後見到後面張台叫左個鹵水豬手 價錢唔算平但都幾好食 好入味 夠晒「林」個豬皮 肉又軟身!同埋都飲左個蝶豆花薏米水唔記得左影相 有少少甜 美中不足總括而言 可以當做街坊食堂🤤會再返兜黎食!雖然環境上就麻麻地架啦 比較細 可以容納到大約20-30人左右
今日約左朋友在肥仔食海南雞飯

因為平時食好多間都骨多過肉
配埋個油飯真係正👍🏿👍🏿👍🏿
海南雞飯加雞

然後見到後面張台叫左個鹵水豬手 價錢唔算平
但都幾好食 好入味 夠晒「林」個豬皮 肉又軟身!
鹵水豬手

海南雞飯加雞
鹵水豬手
  • 海南雞飯
2018-07-28 404 瀏覽
肥仔海南雞係元朗都開左一段時間,不過之前嗌過外賣就覺得麻麻地今日見無人行入去堂食,叫左個海南雞飯,加一杯蝶豆花薏米水。今次食佢既海南雞飯有所改觀佢既油飯比我上次食外賣更香,本身加左少少豉油都幾好味。元朗好多海南雞飯都係用黃薑飯,喱到食到油飯真係唔錯不過就略嫌啲雞斬得太細件,好似好多咁,但其實係一般份量,如果大件啲會好啲。至於杯蝶豆花薏米水係甜甜地,幾好味,藍色望落好特別,如果餐牌有圖應該幾吸引。價錢方面,海南雞飯$30,可以$15加雞;薏米水就$15。喱個價錢都合理既,可以encore
今日見無人行入去堂食,叫左個海南雞飯,加一杯蝶豆花薏米水。
今次食佢既海南雞飯有所改觀

2018-07-25 449 瀏覽
本來聽到$30海南雞飯都冇預佢會好好食,好大碗。雖然入到去鋪頭細細、位子比較少。不過到食物上台,我地都好驚訝。賣相比預期好,雞南雞飯仲跟一個湯。飯量就應該足夠一個女仔食飽飽!男仔可能吾夠,所以可以食豬手飯,都吾錯豬手整得吾錯個外皮肥肉⋯平時我系吾食,但今次真系⋯忍吾到口。蝶豆花薏米水,,甜甜地吾錯!剛好遇到有長者黎買海南雞飯,出示長者卡有優惠⋯$30已經好抵,再更平比長者,真系估吾到值得一贊希望佢可以繼續做落去一樣水準!
男仔可能吾夠,所以可以食豬手飯,都吾錯
豬手整得吾錯
值得一贊
希望佢可以繼續做落去
一樣水準!
豬手飯
蝶豆花薏米水
2018-07-23
5 分鐘 (堂食)
豬手飯
2018-06-15 484 瀏覽
想試肥仔好耐喇,打羽毛球前同朋友嚟食個飯先大約8點去到,未入門口,店員已經講左話海南雞飯賣哂,有啲失望😞反正未試過又約左朋友呢度食,咁就試下其他啦!室內座位比較逼,一大班朋友嘅話唔太適合嚟呢間食野喇。坐低後,店員送上冬瓜湯(免費)我地叫左秘制鹵水豬手飯 $50個皮一啲都唔油膩,入味又軟腍,正!娘惹咖哩牛根腩飯 $50個汁甜甜好好味啊牛根軟滑,牛腩肥瘦適中斑蘭薏米水 $15一入口有陣斑蘭味,清熱祛濕真係要飲下好想試蝶豆花薏米水,可惜又係賣哂下次要早啲去試佢個海南雞飯,希望業主唔好咁快加租啦,呢個舖位前後開左唔少平靚正食肆,但時間都唔長
想試肥仔好耐喇,打羽毛球前同朋友嚟食個飯先

反正未試過又約左朋友呢度食,咁就試下其他啦!

室內座位比較逼,一大班朋友嘅話唔太適合嚟呢間食野喇。

坐低後,店員送上

冬瓜湯(免費)

我地叫左

秘制鹵水豬手飯 $50

個皮一啲都唔油膩,入味又軟腍,正!

娘惹咖哩牛根腩飯 $50

個汁甜甜好好味啊
牛根軟滑,牛腩肥瘦適中

斑蘭薏米水 $15

一入口有陣斑蘭味,清熱祛濕真係要飲下

好想試蝶豆花薏米水,可惜又係賣哂

2018-06-14
2018-04-29 504 瀏覽
我真係幾鐘意食海南雞飯😄bookmark咗肥仔一段時間了,知道佢幾抵食之餘,大家對佢評價又都唔錯。.30蚊一碗海南雞飯,雖然雞嘅份量唔多,但油飯絕對係大大碗,整體都係抵食嘅。同行朋友本身以為一碗正常30蚊嘅海南雞飯嘅飯量應該不多(其實本來我都咁以為),所以叫咗多飯(+$5)。但原來本身正常嘅一碗都已經有唔少飯,所以多飯嘅一嚟到真係超大碗😂😂.油飯望落油亮,食落都有雞油味,而且仲保持粒粒分明,所以唔錯😋海南雞都ok,雞肉嫩。但略嫌份量太少,所以即使普通食量嘅人加$10要多雞其實都唔過分。雞腎就正正常常,當初純粹驚唔夠飽而加的🤣
我真係幾鐘意食海南雞飯😄
海南雞飯

雞腎就正正常常,當初純粹驚唔夠飽而加的🤣
2018-03-27 817 瀏覽
上星期六約了一班好朋友到元朗做掃街茂,其實已不是第一次這樣瘋狂!在2015年元朗大食遊中狂掃8間店已可見一斑!吃罷一頓稱心如意的早餐後行過對面是肥仔海南雞,尤記得主場甜魔媽媽大讚這間的海南雞飯很抵吃!就算飽C荷蘭豆都要試啦! 一看餐牌真的眼仔也突了!至尊無骨海南雞飯盛為$30,這價位在我家樓下基本吃不了一頓午飯! 見有馬拉肉骨茶配白飯$48也來一客品嚐一番,一大湯碗份量也不少,湯頭顏色深味道偏甜藥材味不會太濃,內有三枝一字骨吃下頗有彈性,內裡還有索味豆腐卜算交足功課! 至尊無骨海南雞飯一碗內有油飯、去骨雞肉,黑醬油已放在飯內,另有薑蓉和辣汁,三色醬齊備,跟飯有碗蘿蔔清湯,純蘿蔔味道冇涼添加!海南雞肉地沒鞋口,油飯口感算軟熟,是CP值不錯的選擇呢!

2018-03-24
午餐
2018-03-06 690 瀏覽
以前不喜歡吃雞肉的我,自從開始持續運動後,飲食方面改變不少,也習慣吃可以增肌且富蛋白質的雞肉. 知道雞地附近新開了這間肥仔海南雞,其實都開了好幾個月,堂食就未試過,見到坐位不太好坐且有點迫,就外帶回家吃. 這夜家人來到肥仔海南雞買了全隻去骨海南雞回家加餸~全隻去骨海南雞 ($138)以小盒盛載,貌似份量不多,不過可能去骨的關係,其實3個人也吃不完. 我想足夠4-6人享用啦~附上3款醬汁,個人最喜歡甜醬油,夠濃稠的醬油用來拌飯吃最好. 雞肉都幾嫩滑,至於切成如一塊翼的雞肉,放在整盒雞上面,賣相都幾吸引的. 我們一家於3星期內買了2次外賣海南雞,相信要隔一段時間再買來吃la~P.S. 因為怕肥的關係,我當然是不會吃雞皮的呢!

這夜家人來到肥仔海南雞買了全隻去骨海南雞回家加餸~

全隻去骨海南雞 ($138)

P.S. 因為怕肥的關係,我當然是不會吃雞皮的呢!
外賣自取
2018-01-26 736 瀏覽
Happy Friday,分享一連串元朗親子食記,由這間肥仔海南雞開始。由於早前囝囝考試後放了個多星期半晏,所以出場密度大大增加;他最愛吃海南雞飯,所以來了這裡,也是回味一下曼谷的雞飯~ 小店前身是 Dessert Gallery,所以格局很 Cafe,座位也不多,我們家已前後幫襯了3-4次外賣,非常寒冷的月初,放學後首次來了堂食。 有留意食評/報導的,應該知道這裡$25超低價的 海南雞飯;真的沒花沒假,油雞連雞連湯也是只$25,雖然雞肉不多(可以加錢加雞),但油飯相當有口感,薑蓉又香,令人驚喜!如果那湯可以減鹹,同時辣醬可以勁一點,就完美了~ 除了海南雞飯,我也愛這 泰式豬手飯 ($45):份量比雞飯多約1/3,滷汁影響下白飯帶微甜,不是我愛的口味;但豬手皮薄軟糯、底下脂肪不多,調味又剛好非常好吃,所以會推介! 此外這裡的肉骨茶不鹹也不淡,也是非常合意,不過小孩當然不會欣賞。照片貼到「食在元朗」,有網友驚訝問道:「細佬吃得完嗎?」哼,大家太小看肥仔的實力了,這頓有碗半飯都落在他肚子內呢!豬手及雞則是媽媽吃得較多。總的來道,以此價格縱然不是至尊美味,但也抵食得太過。值得推介啊!

2018-01-09
2018-01-24 453 瀏覽
很少會寫食評,引發今次寫食評,不是海南雞,雞不是十分出色,一入店坐下,由點菜到離開,光顧後感受最出色的應該是樓面兩位小姐,招牌黑面?東西再好食也不用輕視/不專重客人,我用不著比錢去睇黑面而普通的海南雞。
2018-01-19 314 瀏覽
該店剛好在停車場旁邊,地點10分方便。新開業還有優惠價錢,我二話不說點了一份無骨海南雞飯加雞,斑蘭意米水。無骨海南雞飯:雞肉幼嫩,但若嫌雞味不重。加雞後份量剛好,一位女士午飯不多不少。隨飯附送冬瓜湯:清清地,冇咩味精,算係不過不失。斑蘭意米水:有驚喜,估唔到有又幾好飲。

無骨海南雞飯:

隨飯附送冬瓜湯:
清清地,冇咩味精,算係不過不失。

斑蘭意米水:
有驚喜,估唔到有又幾好飲。
無骨海南雞飯(加雞)
無骨海南雞飯(加雞)
元朗經常有新餐廳已不出為奇,但南洋菜相對上少,而且價錢十分廉宜!HK$28 無骨海南雞飯配例湯 我個人不喜歡挑骨頭的,無骨真不錯,不過雞的份量比較少,不夠的話加$10 也是很相廉。 我們一行四人另外點了肉骨茶老實說,這是我頭一次在香港喝肉骨茶,雖說四人份量,但每人可以喝到4-5碗⋯我們最後都捧著肚子走出來。
元朗經常有新餐廳已不出為奇,
但南洋菜相對上少,而且價錢十分廉宜!

HK$28 無骨海南雞飯配例湯

我個人不喜歡挑骨頭的,無骨真不錯,
不過雞的份量比較少,不夠的話加$10 也是很相廉。

無骨海南雞飯
無骨海南雞飯
我們一行四人另外點了肉骨茶
老實說,這是我頭一次在香港喝肉骨茶,
雖說四人份量,但每人可以喝到4-5碗⋯
我們最後都捧著肚子走出來。

肉骨茶
2017-12-28
10 分鐘 (堂食)
  • 無骨海南雞飯
2018-01-01 229 瀏覽
元朗最近開左一間以海南雞既餐廳, 又近近地所以就去試一試主打無骨海南雞飯, 方便唔洗咬骨,岩晒懶人, 雞肉唔肥,肉質唔錯, 薑蓉一般,但酸辣醬味道唔夠辣。加五蚊可以加雞腎,抵,可惜口感欠奉,差少少。海南雞飯自主度較高, 可自選加飯,加雞,加腎,加雞全翼($5)。肉骨茶配白飯($48)湯味濃, 味道一般不錯, 排骨不硬,炆得夠稔但唔算太出色。希望日後可以加下前菜小食,店內既選擇暫時都係偏少。總括海南雞慢最抵食,外賣只需$25
元朗最近開左一間以海南雞既餐廳, 又近近地所以就去試一試

希望日後可以加下前菜小食,店內既選擇暫時都係偏少。

總括海南雞慢最抵食,外賣只需$25

2017-12-30 268 瀏覽
本身想試匡樂冰室 但已經full house 就黎試試呢間新開既餐廳啦 但真係不可一 不可再店子座落前Dessert Gallery/ First Step Coffee那裡 格局基本上源用前設置 顯得狹窄並格調不符 甫進店 油煙味不少 在開房式廚房的廚師及女樓面露出一個黑口黑面的樣子 不發一言附上筆和點餐紙便步走⋯想拿餐具 發覺桌上的塑膠餐具盒被重重的湯匙淹沒 想拿筷子先要突破湯匙山 而且 湯匙一拿出來 是髒的⋯馬拉肉骨茶配白飯 $48 OK味道不像地道的肉骨茶 嗅上去像薑醋 但喝下去有杞子紅棗芫茜等的味道 感覺像是例湯配白飯⋯至尊無骨海南雞飯$28 加腎$5 加全翼$5賣相:不合格 雞 飯合體 沒有青瓜陪伴醬汁:薑蓉不香 另外那汁沒味道味道:湯淡而無味 看不出是雞全翼 充其量就是幾舊翼尖 有碎骨 雞毛無清好而密集 以為翼尖下有乾坤 卻是一些手撕雞碎 雪藏雞沒嚼口亦沒味道 雞腎很硬 差點嚼不動 飯不是油飯 而是豉油飯⋯⋯⋯整個就是不折不扣的不OK期間另一剛上班的店員開啟音樂 音響卻時大時細 並非常沙聲 很吵耳 絡繹不絕的人群該因為其是新餐廳 而且新張外賣海南雞飯才$25吧⋯但是次體驗

馬拉肉骨茶配白飯 $48 OK
至尊無骨海南雞飯加腎加全翼
至尊無骨海南雞飯$28 加腎$5 加全翼$5

賣相:不合格 雞 飯合體 沒有青瓜陪伴
醬汁:薑蓉不香 另外那汁沒味道

但是次體驗後 我們會說 不可一 不可再了
不給負評 算是覺得價格便宜 還有緬懷dessert gallery / first step coffee的環境 僅此而已⋯
2017-12-30