2024-01-18 593 瀏覽
今個月屋企人生日一齊慶祝🥣在網上搵到一間位於屯門一間懷舊冬菇亭食晚飯😉決定去試~我們叫左3碟小菜味道👅都唔錯架😜百花牛柳粒非常嫩滑,口感柔軟。牛肉的味道和調味料相互融合,味道豐富🤩肥南小炒王好有鑊氣十足😙炒得好鹹香又惹味😉入口爽嫩🤪花生咬下去係香脆口感😉古法羊腩煲濃郁的湯汁、嫩滑的羊肉和豐富的口感而最受喜愛🤩它是一道營養豐富的菜品,尤其適合在寒冷的季節裡食用,能夠溫暖身體,增添食慾😗😗環境懷舊冬菇亭是一個具有懷舊風格的餐廳或餐飲場所,該場所設計和裝潢帶有復古的氛圍,給人一種回到過去的感覺

百花牛柳粒
非常嫩滑,口感柔軟。牛肉的味道和調味料相互融合,味道豐富🤩

肥南小炒王
肥南小炒皇

2024-01-17
肥南小炒皇
古法羊腩煲
大排檔之《肥南燒鵝風味小廚》今日遠征屯門大排檔,價錢經濟又實惠,古法羊腩煲:羊腩煲非常足料大煲,羊腩炆得好軟淋,肥瘦適中,肉質細嫩,配料有冬茹、韭菜、枝竹等等,湯底濃郁,好岩撈飯食,羊腩羶味唔算勁,配埋腐乳醬食非常夾,食完個身暖笠笠, 百花牛柳粒:其實姐係蜜糖薯仔牛柳粒,牛柳粒同蜜糖薯仔份量唔會過多或過少,每樣都一半半,牛柳粒炒得好香唔會過熟,薯仔夠淋同好入味,加上芝麻帶點香口,蜜糖唔會過甜搶左牛柳粒味道,正宗萬州烤魚:上台時麻香味非常濃,辣椒香氣非常吸引味蕾,湯底夠辣夠香,但唔油膩,烤魚炸過後令魚肉鮮味更為突出,魚肉肉質鮮嫩,魚骨唔算多,整條魚吸收左湯汁精華,非常入味,口腔感覺越食越麻,喜歡食辣既朋友唔好錯過。肥南燒鵝風味小廚屯門鳴琴路1號山景邨景樂樓冬菇亭1-4號舖#foodie #hkfoodie #hkfoodblogger #美食當前 #食咗先講 #肥南燒鵝風味小廚 #屯門鳴琴路 #冬菇亭 #大排檔 #冬菇亭
大排檔之《肥南燒鵝風味小廚》

今日遠征屯門大排檔,價錢經濟又實惠,

肥南燒鵝風味小廚
屯門鳴琴路1號山景邨景樂樓冬菇亭1-4號舖

2024-01-09
2024-01-05 312 瀏覽
咕嚕肉冇人可以拒絕酸酸甜甜嘅咕嚕肉,豬梅頭肉炸至金黃酥脆,醬汁更加可以拉絲八珍豆腐煲八珍其實係有蝦仁、豆卜、豬肚、豬潤、豬腸、肉塊、豆腐等等嘅八種食材,我覺得佢都做得幾正宗,呢個天氣加埋一碗白飯熱辣辣食真係好正酥炸牛坑腩都係第一次見酥炸牛坑腩啲味餸,牛坑腩炆得入味,沾上脆漿炸至金黃色,外層脆皮鬆化,內裏香口腍滑,層次感極豐富,佐酒極品超正。📍肥南燒鵝風味小廚屯門鳴琴路1號山景邨景樂樓冬菇亭1-4號

咕嚕肉

八珍豆腐煲

酥炸牛坑腩

📍肥南燒鵝風味小廚
屯門鳴琴路1號山景邨景樂樓冬菇亭1-4號
2024-01-03 264 瀏覽
遠征屯門探朋友,佢哋帶咗我去食一間好正嘅香港地道中菜館!位於屯門山景邨傳統嘅冬菇亭大排檔,呢一間《肥南燒鵝風味小廚》,一定要介紹俾大家!❀正宗萬州烤魚份量好足好大條,魚皮烤到好香口,魚夠厚實又鮮嫩唔多骨,可以選擇辣味程度,湯內配料有土豆片、豆卜、芽菜等等,全部吸收晒麻辣汁非常惹味!❀原隻豉油皇吊桶好大條原隻吊桶🤩 一上枱已經覺得賣相非常吸引!魷魚彈牙新鮮,豉油王嘅香味增添咗魷魚嘅鮮味😋😋😋 餸酒一流!🍺❀星洲橋底骨炸得香脆,入面肉質又夠腍,特製醬汁用咗泰式辣醬、豆瓣醬等等混合,少少酸辣非常開胃又惹味!

❀正宗萬州烤魚

原隻豉油皇吊桶

❀原隻豉油皇吊桶

星洲橋底骨

❀星洲橋底骨
原隻豉油皇吊桶
星洲橋底骨
2023-12-29 198 瀏覽
平時好少入屯門嘅我😂,知道屯門有一間大排檔價錢平得來又好味😋,所以我就約埋一班屯門好友一齊食飯😗- 肥南小炒皇😝 魷魚🦑、韮黃、炸白飯魚🐟、腰果等配料爆炒後,散發出濃郁香氣🙈,鹹鮮味十足😍,魷魚新鮮爽彈😝,炸白飯魚香口惹味😉,腰果更帶出香脆堅果口感🥰,整道菜式十分有鑊氣😊- 燒鵝🦢 燒鵝皮香脆焦香🤣,油脂感豐富,燒肉肉質軟嫩多汁🤩,鴨味濃郁,整體燒鵝肥瘦適中,入口帶有獨特燒烤香味😛- 避風塘脆骨腩😝 金黃酥脆的骨腩帶有微辣避風塘醬汁,入味得來很惹味☺️,經過香炸後脆骨腩口感外脆內軟,依然保持有鮮香肉汁,口感豐富😎冬天最啱三五知己一齊去大排檔食飯😉,氣氛即時提升🤩,大家經過屯門的話,都可以過嚟試吓💕📍肥南燒鵝風味小廚 - 屯門屯門鳴琴路1號山景邨景樂樓冬菇亭1-4號舖@tuenmun.fatnam #justlingggxd_港式#justlingggxd_屯門

- 肥南小炒皇😝

@tuenmun.fatnam

#justlingggxd_港式
#justlingggxd_屯門
2023-12-19 108 瀏覽
最近去左屯門既一間大排檔食飯,鑊氣十足,價錢相宜又好味,好適合同三五知己一齊飲返杯🍻星洲橋底骨炸得外脆內嫩,真係讓人食到停唔到口,加埋特製醬汁,口感更加豐富,味道更加層次,送飯一流!椒鹽鮮魷亦十分出色,鮮嫩嘅魷魚炸得剛剛好,椒鹽調味帶出啲魷魚嘅鮮味,每一口都有鮮嫩嘅口感同埋香辣嘅風味,真係令人回味無窮,同啤酒真係絕配🍺原隻豉油皇吊桶絕對係一個令人驚艷嘅菜式,無論大小定口感,真係無可挑剔。有豉油皇嘅香氣,肉質鮮嫩多汁,每一口都滋味十足👍🏻

2023-12-18 73 瀏覽
好耐無入過屯門食飯,今晚去一間風味大排檔,食下小炒食下羊腩煲暖暖胃,飲埋啤酒,爽😎古法羊腩煲呢個羊腩煲好大煲足料,羊腩好腍,羶味對我黎講剛剛好。其他配料包括有冬菇冬筍枝竹,蘸埋腐乳醬食真係一流,冬天必食🙌🏻椒鹽鮮魷鮮魷大大舊,炸粉唔會好厚,上菜後仍然保持到酥脆。用椒鹽、辣椒、炸蒜粒一齊炒,非常惹味。百花牛柳粒即係蜜糖薯仔牛柳粒,好大碟牛柳粒彈牙香口,薯仔夠腍夠入味,整體甜度剛好,加上芝麻,不錯。

椒鹽鮮魷

2023-12-18
◾️避風塘脆骨腩第一次食有驚喜,肉質爽脆好有口感,食落卜卜脆索索聲!而且炸粉好薄,油膩感輕,食好多舊都唔會膩,加埋啲避風塘食仲惹味,亦都好啱當下酒菜🥰◾️酥炸牛坑腩呢個部位喺牛肋骨之間,係去肋骨後現嘅一條條坑,腍中帶爽,牛味好重!加上牛坑腩本身都炆得入味,所以味道係絕對夠的。炸皮好脆好薄,食落好香口🫶🏻◾️八珍豆腐煲八珍其實係有蝦仁、豆卜、豬肚、豬潤、豬腸、肉塊、豆腐等等嘅八種食材,特別推介豬潤同豬腸,完全唔會有異味好新鮮!令到我對豬內臟改觀。主角豆腐都好嫩滑!個汁少杰身,令到所有食物都好掛汁,而且味道都幾濃郁,推介🫶🏻
◾️避風塘脆骨腩

◾️酥炸牛坑腩

◾️八珍豆腐煲
2023-12-18 56 瀏覽
▫️ 招牌咕嚕肉👉🏻咕嚕肉外皮炸到金黃酥脆,炸粉好夠薄,好有鑊氣😍食落肥瘦適中,食落好嫩滑,沾滿酸酸甜甜嘅汁好開胃⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️原隻豉油皇吊桶👉🏻 吊桶好大條,賣相已經好吸引!魷魚索滿哂豉油但又唔會過鹹,啱啱好☺️咬落彈牙鮮甜,好有咬口,絕對唔會韌😎⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 古法羊腩煲👉🏻 羊腩煲非常足料,羊肉肥瘦適中唔會過分軟腍,肉質細嫩😍配料有韭菜、枝竹等,湯底嘅腐乳味濃,食完暖笠笠☃️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 招牌咕嚕肉

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️原隻豉油皇吊桶

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 古法羊腩煲

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2023-12-14 59 瀏覽
八珍豆腐煲是一道濃郁的湯煲菜品,豆腐作為主要成分,配上各種鮮美的食材如蘑菇、鮮蝦、瑤柱,湯汁鮮甜濃郁。豆腐本嫩滑,吸收了湯汁的滋味,食材的口感豐富多樣燒鵝皮脆肉嫩,外皮金黃酥脆,內部的肉質鮮嫩多汁。肉質豐潤,帶有獨特的燒烤香氣,每一口都充滿了濃郁的肉香。避風塘脆骨腩,炸至金黃酥脆。這道菜的特點是外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,帶有微辣的避風塘醬汁,給予了菜品獨特的風味。脆骨腩的口感結合了外脆內軟的質感,讓人愛不釋手。

2023-12-14 74 瀏覽
肥南燒鵝風味小廚今日去左一間鑊氣大排檔食野😚坐得又舒服👍💨乾淨企理有分室外內😙👍會推介去食燒鵝燒鵝皮脆肉滑☺️咬一啖燒鵝髀你會感覺到有陣濃郁嘅油香😋而且成隻燒鵝肥瘦適中👍百花牛柳粒牛柳粒肉質嫩滑🥳口感豐富👍烹調方法,令牛柳粒非常鮮味同出色👅👅而且牛柳粒炒得好有鑊氣值得一讚☺️招牌咕嚕肉咕嚕肉香脆多肉🤩咕嚕肉肥瘦適中😙粉薄香脆👏醃嘅醬汁酸甜口味,令人無窮🤩口感香脆😋😋
肥南燒鵝風味小廚

燒鵝

招牌咕嚕肉
  • 白花牛柳粒
  • 燒鵝
  • 招牌咕嚕肉
2023-12-14 51 瀏覽
最近入左屯門探親戚之後就打算食粵菜,食粵菜去D比較傳統式既中菜館或者類似大排檔果D最正宗,最近就去左【肥南燒鵝風味小廚】食晚飯。星洲橋底骨:類似咕嚕肉既生炒排骨,肉骨相連、肉質非常軟嫩,又唔會太肥。醬汁酸酸甜甜好開胃,加左芝麻香氣十足。椒鹽鮮魷:個人非常鍾意食椒鹽鮮魷,呢個有少少唔同,有D似避風塘style,加左D辣椒蒜頭,非常惹味。鮮魷爽口彈牙。肥南小炒皇:韭菜、魷魚、炸白飯魚同腰果等等炒埋一齊,係餐廳特色,出面無見過,非常特別。唔同食材炒埋一齊又幾好食!

2023-12-14 31 瀏覽
🔺招牌咕嚕肉小菜不能錯過的一定是咕嚕肉 - 每一塊肉都是啖啖肉,肥瘦比例適中不會太肥卻有豬油香;炸衣不會太厚而且炸得微脆;外層裹上酸甜醬很惹味;而且還有菠蘿的香甜🔺肥南小炒皇小炒皇就是最能顯示餐廳功架的菜式,這裏的是有代表性的韭菜花很香,不會煮得過老而變軟;魷魚很彈牙不乾;還有我最愛的腰果提香而且帶出一種香脆的口感;最重要的是油而不膩🔺正宗萬州烤魚上菜已經非常香,滿滿的辣椒香徐徐飄來,湯底又辣又香,不會很油膩卻非常提味烤魚炸過之後令魚肉的香味更加突出,魚骨不會很難處理,魚肉鮮嫩還有薯片等配料,吸收盡湯汁後非常入味
🔺招牌咕嚕肉

🔺肥南小炒皇

小炒皇就是最能顯示餐廳功架的菜式,這裏的是有代表性的

🔺正宗萬州烤魚

還有薯片等配料,吸收盡湯汁後非常入味
2023-12-14 39 瀏覽
之前同朋友講開屯門三聖邨食海鮮好正 佢話佢成日幫襯既肥南風味小廚搬左去景樂樓冬菇亭咁啱係附近做完野就CALL 佢帶路食好野雖然燒鵝係出名 不過人少少食唔哂一碟 下次有機會先食百花牛柳粒牛柳粒同蜜糖薯仔份量幾乎一半一半牛柳粒炒得好香 好煙韌唔會太硬 蜜糖薯仔好飽肚正宗萬州烤魚麻辣既香味一上枱就刺激味蕾啦雖然係好辣但都食到烤魚的鮮味同肉質魚既外皮仲好香脆 條魚好新鮮 古法羊腩煲天氣轉涼就最啱食羊腩 食完就會暖笠笠個羊腩煲好足料 有好多羊腩 聞到都流哂口水仲有好多配料 有冬筍腐竹同冬菇個湯底真係好香好甜 加生菜落去吸哂湯汁食好滿足呀
之前同朋友講開屯門三聖邨食海鮮好正
個羊腩煲好足料 有好多羊腩 聞到都流哂口水
仲有好多配料 有冬筍腐竹同冬菇
個湯底真係好香好甜 加生菜落去吸哂湯汁食好滿足呀
2023-12-14 38 瀏覽
店名: 肥南燒鵝風味小廚地址: 屯門鳴琴路1號山景邨景樂樓冬菇亭1-4號舖今次黎到屯門嘅肥南燒鵝風味小廚,不論係小菜,烤魚,羊腩煲等都十分高質,天氣開始轉涼,食呢啲就啱哂😆今次就同朋友試左好幾款👍🏻正宗萬州烤魚冬天當然要食烤魚,魚肉嫩滑,口感滑溜,上面鋪滿配料,食落更香口惹味,土豆片煮至軟腍入口,必叫‼️八珍豆腐煲小菜又點少得豆腐煲,豆腐香滑軟腍又重豆香,加上特製醬汁,食落惹味又易送飯🥰古法羊腩煲天氣凍左咁多,食翻個熱辣辣嘅羊腩煲就啱哂😌羊腩份量超大,落足料,炆至軟腍,又唔會有陣膻味,暖胃之選😍
店名: 肥南燒鵝風味小廚

地址: 屯門鳴琴路1號山景邨景樂樓冬菇亭1-4號舖