2023-10-07 714 瀏覽
$105兩個各5餸嘅撈麵,加一杯檸檬茶,其實都冇乜挑剔!肥媽屋位置喺香車街街市熟食市場,如果天氣熱嘅話就真係唔建議食,涼涼地嘅時候都可以試吓!本身都諗住熟食市場環境麻麻哋,想像中乾淨,至少見唔到曱甴😂 地下都係乾爽😂出去姐姐點送落單,再搵位,然後姐姐就會認得你送到去你張枱度!其中一個叫咗通菜、墨丸、豬大腸、冬菇、魷魚,通常出邊多送份糧就會少,呢樣嘢值得讚,冬菇都有四舊!12點去到已經冇豬紅,有啲失望!冬菇同豬大腸唔錯 👍🏻本身以為有辣汁,不過佢係冇嘅,可以要求佢加啲咖喱汁同埋枱頭有辣椒油,另外枱頭都有一支豉油,似乎有少少調味同就咁平時豉油有啲唔同,不妨一試!
$105兩個各5餸嘅撈麵,加一杯檸檬茶,其實都冇乜挑剔!

12點去到已經冇豬紅,有啲失望!冬菇同豬大腸唔錯 👍🏻
2023-04-19 1941 瀏覽
都唔係第一次嚟「香車街街市」上面嘅熟食中心食嘢架喇,上次食完「祥記」,老婆就話帶我試「肥媽屋 」,話啲車仔麵平靚正,加上呢度好平民嘅熟食中心環境,好有地道風情。故此,趁今日出嚟荃灣睇早場,順道食晏、入貨一take過。 佢嘅鋪位啱啱晌其中一邊嘅入口,感覺會比較通爽,無晌裡面嘅米線鋪、茶記咁侷促。環境一眼睇晒,夠地道,摺枱膠椅,嚟幫襯嘅大多數都喺晌附近嘅街坊或打工仔。 一大張橫額就列晒所有食物、飲品,最低消費只喺$15,絕對喺極相宜。呢度出名喺佢啲撈麵,所以,目標一早就放晌撈麵度,而是今時菜就貼晌灶枱旁,是日有通菜、菜心同生菜。 枱上已放有好幾款調味料,如酸醋、豉油、辣醬,當然,仲有匙羹、筷子。  冬菇蘿蔔通菜湯米粉 $26老婆想食清淡少少,所以揀湯米粉,而餸料亦都喺揀晒啲素菜類,不過,佢話雖然喺素菜,但分量好足,好似啲冬菇就有成4大隻,好有菇香,蘿蔔入口亦嫩滑無渣,通菜唔會好老,夠爽脆,真喺性價比高。 豬皮咖哩魚蛋魚片頭撈粗麵 $24揀撈麵嘅話,會用啲懷舊鐵碟嚟裝,夠晒風味,同樣都喺份量十足,4大粒咖哩魚蛋,3大件魚片頭,仲有好多豬皮,啲咖哩都幾辣吓,但好滋味;無論魚蛋還是魚片頭,都算幾
。故此,趁今日出嚟荃灣睇早場,順道食晏、入貨一take過。
冬菇蘿蔔通菜湯米粉 $26

冬菇蘿蔔通菜湯米粉
豬皮咖哩魚蛋魚片頭撈粗麵 $24

;無論魚蛋還是魚片頭,都算幾爽口,撈面就梗喺揀粗麵啦,淋上自家製撈麵醬汁,非常惹味。
豬皮咖哩魚蛋魚片頭撈粗麵
豬皮咖哩魚蛋魚片頭撈粗麵
自家製五花茶 $8

拎到上枱,我老婆以為喺可樂,唔飲,我話喺五花茶嚟架,哈哈!啲五花茶煲得唔錯,甜度啱啱好,又夠凍,啱晒用嚟解吓辣,又可以清吓熱,一舉兩得。
自家製五花茶
呢度可以食得好經濟,亦可以食得豪少少,而店家真喺大方,餸料比出面嘅車仔麵檔定價平,份量多,真喺好多人嘅糧尾救星。
🐽豬紅豬皮魚蛋雞翼尖撈粗 $28傳統車仔麵嘅味道,自家製嘅撈麵醬汁,雞翼尖滷得好入味,豬紅非常新鮮,大大粒魚蛋,每個餸嘅份量都多,一啲都唔孤寒。雖然係熟食市場入面,但環境都算乾淨,四餸一麵平靚正,性價比極高,糧尾之選。🐽冬菇通菜魚蛋釀豆卜湯米粉 $34鍾意食濃味嘅可以選擇撈麵,而鍾意食清淡啲嘅可以選擇湯麵。蠔油冬菇醃得好入味,大大粒好有口感。釀豆卜個餡就用左魚肉打成膠釀係豆卜上面,唔腥,而且索左啲蠔油冬菇汁,好juice。無論係湯麵定係撈麵,食完都唔會覺得口渴。
🐽豬紅豬皮魚蛋雞翼尖撈粗 $28

豬紅豬皮魚蛋雞翼尖撈粗

🐽冬菇通菜魚蛋釀豆卜湯米粉 $34

冬菇通菜魚蛋釀豆卜湯米粉

2022-11-05
豬紅豬皮魚蛋雞翼尖撈粗
冬菇通菜魚蛋釀豆卜湯米粉
2022-09-20 623 瀏覽
嚟香車街多數都係食米線食到悶當日平日十二點正到完全無人 出名撈麵就食撈麵啦魷魚 豬腸 蘿蔔 撈粗 加咗啲沙嗲汁係面味道就不過不失 份量略少朋友推介必飲自家製五花茶係好飲喎 上面食完特登過嚟買嚟飲都好

嚟香車街多數都係食米線

係好飲喎
上面食完特登過嚟買嚟飲都好
  • 五花茶
2022-01-19 744 瀏覽
聽朋友講e間車仔面ok,又可以轉撈面去開果頭所以決定去試一試。。不過上去都有d煩,上去要scan街市個安心,去到鋪頭又要scsn多次地方就傳統大排檔feel,得幾張枱。。。夏天我應該食唔到自己落order叫野食,叫個撈油面,雞翼尖,豬腸,紅腸等等。女朋友都係油面撈,冬菇,豆腐卜,等好快上枱,個碟都好懷舊 不過分量比較少唔係好夠😅味道好一般。。。個面林到唔知食緊乜。。唔難食嘅。。不過真係冇特別一般中嘅一般不過個冬菇,豆腐卜係ok ge但係就真係剩係得依兩樣嘢OK所以之後都唔會再食
聽朋友講e間車仔面ok,又可以轉撈面
去開果頭所以決定去試一試。。

地方就傳統大排檔feel,得幾張枱。。。夏天我應該食唔到

好快上枱,個碟都好懷舊
不過分量比較少唔係好夠😅

味道好一般。。。個面林到唔知食緊乜。。
唔難食嘅。。不過真係冇特別一般中嘅一般

不過個冬菇,豆腐卜係ok ge

但係就真係剩係得依兩樣嘢OK

所以之後都唔會再食
2019-09-11 1860 瀏覽
早上在荃灣工作,非常順利,不到中午就完成了,想想去香車街街市食鳳爪面。點了一份鳳爪,蘿蔔,魷魚,咖哩魚蛋,撈粗面,不能吃湯的,太熱了。主要吃鳳爪,很有嚼勁,醬料特好味。這熱天喝五花茶最好。不過大熱天的,真的好熱,只能快點吃完離開。

主要吃鳳爪,很有嚼勁,醬料特好味。

這熱天喝五花茶最好。

不過大熱天的,真的好熱,只能快點吃完離開。
2019-09-11
5 分鐘 (堂食)
2019-07-18 958 瀏覽
三餸車仔撈粗麵🤤$17好耐無食😏竟然有開😂當然要幫襯😎牛丸🐮$4墨魚丸🐙$4咖喱魚蛋🍡$4粗麵🍜$5簡簡單單🙈超抵食😛而且好好味🤤不過坐室外,有D熱🙈肥媽屋 (荃灣)荃灣香車街街市1樓熟食檔
三餸車仔撈粗麵🤤$17

粗麵🍜$5
簡簡單單🙈
超抵食😛
而且好好味🤤
不過坐室外,有D熱🙈

肥媽屋 (荃灣)
荃灣香車街街市1樓熟食檔
2019-07-10 750 瀏覽
寫字樓搬到荃灣後,聽同事講香車街街市上面,有又平又好味嘅車仔麵,終於一試12點9左右可能天氣熱唔太多人坐喺大排檔食,多數叫外賣。我揀咗最典型嘅車仔餸: 有豬紅,蘿蔔,豬皮 , 咖哩魚蛋 & 粗麵,個個都話撈麵好食便試吓!樣樣餸都幾好味,有埋少少辣咖哩魚蛋,個汁撈麵別有一番風味👍平到你唔信,同細個喺秀茂坪大排檔一樣價錢 ……$25蚊咋👍
12點9左右可能天氣熱唔太多人坐喺大排檔食,多數叫外賣。
樣樣餸都幾好味,有埋少少辣咖哩魚蛋,個汁撈麵別有一番風味👍
平到你唔信,同細個喺秀茂坪大排檔一樣價錢 ……$25蚊咋👍
四餸一麵車仔麵
2019-04-12 775 瀏覽
Happy Friday,成班同事冒住大雨都出去覓食。睇d人潮都知呢間唔差得去邊吧!按餸收費腸仔、丸及餃這些,急凍舖都買到,我出街食梗係叫d自己唔煮的野!鳳爪及豬腸份量都算多,而且好味係麵的份量好似少d。湯底唔錯。同意叫撈麵,望落好夠睇頭
Happy Friday,成班同事冒住大雨都出去覓食。

睇d人潮都知呢間唔差得去邊吧!

按餸收費

鳳爪及豬腸份量都算多,而且好味
係麵的份量好似少d。湯底唔錯。
鳳爪豬腸生菜幼麵+細玻璃瓶可樂

同意叫撈麵,望落好夠睇頭

2019-04-12
鳳爪豬腸生菜幼麵+細玻璃瓶可樂
  • 鳳爪豬腸幼麵+細玻璃瓶可樂
2019-03-12 999 瀏覽
肥媽屋車仔麵,在荃灣可算是歷史悠久,她在從前的大河道,即舊泰林電器旁則,入內的後卷大排擋時,那時候經常看見排長龍吃車仔麵⋯⋯反而搬了過來香車街街市已多年,由於她收得早,搬到這裡之後,筆者很少過來。餐牌一目了然,價錢大衆化,所以繁忙時段經常排長龍。肥媽兩母女出名眼明手快,筆者覺得女兒還有一點氣勢,所以落單時段切勿猶豫。反觀從旁協助的那位男士,未知是肥媽兒子還是女婿,有時候帶點幽默及友善,相信這是他們的策略,一剛一柔,以柔制剛,還是以剛制柔⋯⋯務求更有效率。在排隊等候點餐期間,會看到大大個牌寫著今日時菜: 通常都有四種蔬菜選擇,有時候筆者會選擇兩種蔬菜,健康一點。由於他們有一般的車仔麵(即湯麵) 和撈麵之分,所以每張枱調味也算齊全: 醋、豉油、辣醬。如果當日吃撈麵配點點辣醬更味美。鴛鴦菜豆卜大腸撈粗麵~鴛鴦菜即選兩份菜,食店撈麵的秘製醬汁有點點蒜蓉,相當香口,如不喜他們秘製醬汁可改𧐢油代替。豬大腸:此乃是車仔麵之靈魂,夠粗壯,點點肥膏,刀法選用斜切,賣相和味道同樣吸引。醸豆卜~感覺如自家製的醸魚肉豆卜,夠入味。

餐牌一目了然,價錢大衆化,所以繁忙時段經常排長龍。

務求更有效率。

醋、豉油、辣醬。

如果當日吃撈麵配點點辣醬更味美。

鴛鴦菜豆卜大腸撈粗麵~

豬大腸:

醸豆卜~
感覺如自家製的醸魚肉豆卜,夠入味。

• 豬大腸
  • 釀豆卜
2019-02-14 415 瀏覽
避左繁忙時間食中午是我的中旨(公司比較彈性),本想吃其他的,但好多都未開市,咁就行左去肥媽屋,看見食車仔麵,有湯或撈既選擇,但我都係選擇湯麵,來到睇樣好似唔錯,但味道沒想像中好味,湯底話係豬骨湯,可能我叫左咖哩魚蛋,蓋過了豬骨湯味,正常好多車仔麵檔都有自家辣椒醬,佢地冇呢樣野,就覺得失色不少,粗麵簡水味重,價錢可以接受,但某些食材就比較貴,份量以我來說就比較少,總括而言,路過可以一試,不必轉程來吃。
2019-02-14
下午茶
1K
2019-02-12 372 瀏覽
車仔撈麵! 識食一定係食撈麵! 個蠔油撈麵醬汁無得彈! 好幾年前仲喺舊舖媽媽已經帶我去幫襯過, 舊舖環境是惡劣的, 不過勁多食人, 無他既, 好食丫 ma….媽媽有時會買車仔餸比我食。後來搬舖到現址重開, 媽媽又帶我去, 依舊是超好味的! 推介豬手, 牛腩, 鳳爪,釀豆卜,豬扒, 魷魚, 豬大腸! 魷魚超級脆口! 豬手 & 牛腩都炆得好淋, 但又唔會爛晒! 豬扒用花生醬醃, 好入味, 肉質鬆軟 (唔係成日都有供應)! 豬大腸厚身, 好大件, 有咬口又唔會靭! 釀豆卜更是必點項目! 一定要飲五花茶, 因為係自家制, 足料好味道!註: 記住打個電話去問吓有無開門, 否則好易摸門釘!
車仔撈麵! 識食一定係食撈麵! 個蠔油撈麵醬汁無得彈!
一定要飲五花茶, 因為係自家制, 足料好味道!
註: 記住打個電話去問吓有無開門, 否則好易摸門釘!
午餐
  • 豬扒
  • 魷魚
  • 豬大腸
2019-02-04 405 瀏覽
呢個係我兒時回憶,小時候媽媽帶我去過呢間食嘢,但嗰陣時唔係喺香車街街市,而係喺以前泰林電器隔離條小行,雖然環境好惡劣,但係超多人食!早幾年前發現佢喺香車街街市開檔,嘩超開心呀,所有回憶都返晒你咁來咁,佢用嗰啲碟仲要係好多年前用落嗰啲,我唔知佢係鋁定係什麼材料做啦,平時出邊啲車仔麵係湯嘅,但係呢度啲車仔麵係撈麵,我個人推介魷魚和豬大腸,超好食,最緊要係叫佢哋嗰支五花茶因為係自家製!以前媽媽帶我嚟食,今時今日我帶埋我個仔去食!正呀
2019-02-02
10 分鐘 (堂食)
2019-01-31 192 瀏覽
中午放lunch 最鍾意就周圍去搵好野食,今日咁岩想食粉麵。行行下行左去街市個邊,見到樓上都有好幾間食肆。呢間唔係常常開,見到佢開就當然要試下啦!今次食牛腩冬菇生菜湯粗麵,好足料,盛惠32元!味道唔算太濃,岩曬鍾意吃清淡口味的我!
2019-01-23 192 瀏覽
係街市上面搵有咩好食既時候發現的車仔面,聽講原來都有d名氣!去到首先要排隊點餐,再自己選好位入座!都有唔少人排隊!因為今日想食清淡d, 所以點了芥蘭, 蘿蔔, 魚片頭,撈幼麵,(當然大家可以選擇湯啦)再加多支支裝忌廉,成為3x$, 相對來講飲品價錢比較貴少少,車仔麵就比較平,份量我覺得女仕來說剛剛好,撈面個醬應該自調既,有蒜,豪油同好好好微既辣~係依家呢個咩都貴既時代,有間平價野食下,真係可以安慰下我地既心靈!
去到首先要排隊點餐,再自己選好位入座!都有唔少人排隊!