2012-06-15 1409 瀏覽
行山的日子,早上,天氣預報有雷雨,但出門時卻沒有雨,來到集合地點九龍塘又一城,還未吃早餐,時間又不多,就揀了肯德基。早餐一份,有件雞、香腸、炒蛋及鬆餅,飲品轉飲盒裝橙汁,不過要加6元。肯德基的出品,一般味道都不錯的,但32元一份早餐似乎亦不便宜!這裡地方寬敞,座落溜冰場之上,早上人不多,都幾舒服。

早餐

這裡地方寬敞,座落溜冰場之上,早上人不多,都幾舒服。
門面
2012-06-12
$32 (早餐)
門面
2012-06-13 605 瀏覽
9-JUNE-2012 (SAT)今日嚟到又一城食家鄉雞,我哋叫咗個炸雞套餐,有2件炸雞、薯格、兩款不同形狀薯粒(星形和圓形)、巴辣雞粒和汽水,汽水加大仲有隻蜘蛛俠膠杯送,我哋仲另加了雞卷。炸雞香口醃製入味,薯格金黃香脆,薯粒有點似薯餅,巴辣雞粒外皮脆口似雞堡,百事汽水夠汽夠冰粒。雞卷模仿了片皮鴨食法,外皮用了包片皮鴨的皮,內層用了配片皮鴨的醬,加入脆雞和香蔥,感覺幾得意,一試無防。
9-JUNE-2012 (SAT)

今日嚟到又一城食家鄉雞,我哋叫咗個炸雞套餐,
汽水加大仲有隻蜘蛛俠膠杯送,我哋仲另加了雞卷。
炸雞香口醃製入味,薯格金黃香脆,薯粒有點似薯餅,
巴辣雞粒外皮脆口似雞堡,百事汽水夠汽夠冰粒。

雞卷模仿了片皮鴨食法,外皮用了包片皮鴨的皮,
內層用了配片皮鴨的醬,加入脆雞和香蔥,
感覺幾得意,一試無防。
2012-06-09
  • 炸雞
2011-12-23 261 瀏覽
早前買的KFC團購,今天來吃了!(KFC都有團購實在有點不可思議) 團購內容:$38 於肯德基享用 4 件全新雞件蜂麥脆雞 及 4 件瑪嘉烈葡撻。早上11點就來開餐,相信這時候的炸雞該是剛剛炸好,所以才選這個時間。和朋友兩個人一同share先講蜂麥脆雞,相信平時大家都比較愛吃雞搥多於雞胸(至少我是),原因是雞搥肉質較滑,不像雞胸那樣鞋烚烚,而且吃起上來也較方便。不過這個蜂麥脆雞絕對是雞胸好味得多!一咬下去就有滴滴蜜糖滲出,甜甜的好滋味而雞搥則沒什麼蜜糖味,比較遜色呢!至於上面的燕麥,個人認為有或沒有都分別不大,因為雞皮本來就已很脆,並沒有因為燕麥而增加了口感。KFC葡撻一向是我的至愛!今次可以一次過吃兩件,當然好開心。不過這次吃竟然沒平時吃的那麼美味,甜味已足夠了,但卻欠缺了香濃的蛋味可謂美中不足。
和朋友兩個人一同share
團購
蜂麥脆雞
葡撻
2011-09-22 35 瀏覽
今晚同阿佬放工去肯德基食狂野香燒雞,平時食開炸雞嘅我都係第一次食,燒雞明顯冇炸雞咁熱氣,而且陣香料味道好特別,唔食雞皮既我今次都破例一食。還有薯格雖然口感唔夠薯條咁香脆,但薯仔加埋調味,味道好味過薯條呢。一邊食嘢又可以一邊睇人溜冰真係好寫意!
今晚同阿佬放工去肯德基食狂野香燒雞,
平時食開炸雞嘅我都係第一次食,
燒雞明顯冇炸雞咁熱氣,而且陣香料味道好特別,
唔食雞皮既我今次都破例一食。

還有薯格雖然口感唔夠薯條咁香脆,但薯仔加埋調味,
味道好味過薯條呢。

一邊食嘢又可以一邊睇人溜冰真係好寫意!
2011-04-16 129 瀏覽
事緣大肚May就生得, 佢奶奶將要對佢下禁足令, 佢話人一世物一世咁大個女都未試過要被迫無得出街, baby shower party就唔攪啦, 但點都要出嚟聚聚。 選址佢屋企附近KFC, 貪就近屋企而奶奶会放人新出濃鳳燒軟包而家睇番相都想食, 包身熱熱, 蒜香雞扒又滑又厚, 配埋沙律醬及芝士....嘩!無野呀, 咁好食嘅 衰鬼大肚May唔抵得我食得咁滋味, 我食咗兩啖咋.....佢就搶咗嚟食重唔肯還番俾我....重話:「我就嚟無啖好食啦.....」 我個包呀, 我又要再買過.....嗚嗚食物製作中......慳妹Phobe繼續貫徹慳錢形象, 只用$12買芝士蘑菇滑蛋卷.....咁佢條卷卷亦都有大部份俾大肚May強搶咗, 重要壓低聲用bb話說:「蛋蛋對BB有益, 姐姐妳唔好咁自私啦....」Phobe話配搭得宜, 不過芝士醬唔係全條都有就比較失色。大肚May,我地無妳符 算把啦....全部再買過double份, 幾拾歲人重搶嚟搶去......no eyes see
選址佢屋企附近KFC, 貪就近屋企而奶奶会放人
新出濃鳳燒軟包
我個包呀, 我又要再買過.....嗚嗚
食物製作中......
Phobe話配搭得宜, 不過芝士醬唔係全條都有就比較失色。

大肚May,我地無妳符
  • 濃鳳燒軟包
  • 芝士蘑菇滑蛋卷
2011-02-15 100 瀏覽
差唔多10點, 黎呢度買左個辣雞包餐. 個辣雞包真係令人失望到爆. 個包既底果塊包係又硬又實, 就好似放係微波爐叮OVER左咁. 另外係冇乜DRESSING, 果塊雞又係乾既, 冇汁既. 本來都打算換過, 但係佢連閘都落埋, 都係算吧總言之, 近年去親KFC都冇乜好日子過. 之前去過好幾間唔同既分店食雞, 啲雞唔係乾得濟就係咸得濟, 唔係咸得濟就係油得濟, 唔係油得濟就係細塊得濟. 都唔知究竟KFC仲有冇HEART做雞架..

2011-02-14
2011-02-10 30 瀏覽
前幾天,又是我們聚舊的好日子,未見面先聞燒雞香。當準備向收銀員點餐時,才驚覺又有新口味面世 ⎯ 家鄉鮮魚柳軟包?問一問自己,再多看一眼,真的不是雞,是魚!雖知這位雞專家總向難度挑戰,但今次主角換了是魚,就是意料不及。相識多年,深信他們必定以做雞的專業同專心,炮製這全創新口味。一試入口,頂級脆魚柳夾在長軟包之間,配上脆嫩生菜及滋味沙律醬,最有趣是附上一個鮮摘檸檬,給我的魚柳榨多一份新鮮感。 不同口味,同樣滋味,估不到在KFC都能品嚐到雞以外的美味!這趟聚餐讓我既滿足又期待,期待下次再有其他出人意表的新口味哩!

2011-02-08
3 分鐘 (堂食)
  • 家鄉鮮魚柳軟包
2010-12-28 61 瀏覽
去年到了砵蘭街見識了當地的KFC, 今日, 我又來了香港另一著名的KFC地帶. 九龍塘的KFC. 九龍塘區, 難得有一間價錢相宜, 而且是入鋪的店. 有卡位, 地方寬闊, 舒舒服服的, 咁舒適既KFC, 其實都幾吸引人流連一下. 不過, 我們目的是來看電影的, 所以沒有堂食, 匆忙之下, 我只好叫外賣, 享受不到大卡位, 同舒適的環境. 邊看蘇菲瑪索的電影, 邊享受九龍塘KFC的外賣. 我叫了一份原味的, 再加錢要多件新奧爾良的. 不過, 若是一早發現他們只給了雞翅膀我, 相信我一早已經彈了鐘. 所以堂食有堂食既好處, 一個籃給你, 一目了然. 原味的雞翅, 唯一覺得不好的, 是肉感不夠. 不過食起來, 雞肉的挺嫩滑的. 而且多汁. 而新奧爾良味道, 甜甜的, 雞皮煙韌, 味道香口. 是一個不錯的新口味. 可是吃雞翅膀同雞鎚, 感覺不太夠喉. 幸好, 加多一支牛油栗米, 可以做一個catalyst, 甜美的, 不過栗米有少少過腍. 美中有不足.看了一套法國電影, 挺有意思的, 而且有KFC陪伴. 挺開心的.

外賣自取
2010-11-06 37 瀏覽
知道kfc最近出左幾款新野,於是揾埋朋友一齊去再,最重要係原來係klntong ga festival walk入面,kfc算係最平最抵食ga 野黎!我地叫左2個桶餐,分別係新出ga 咖哩竇盒桶餐同芝士焗雞皇飯桶餐. 2個都係$89 的3人餐!哈哈我地得5個人都去挑戰6人餐, 真係諗返起都覺得勁xd (雖然最後都係食唔哂)次次去食都好多人, 今次仲多人到無哂辣雞要等.不過都係等5mins左右.都ok!仲會有人送上黎!咖哩寶盒: 我覺得好好味! 熱辣辣! 而且重咖哩味! 同件雞仲有個外層面皮幾夾!!like!芝士焗雞皇飯就差啦.. 本身好期待佢d芝士..點知食落去1 d芝士味都得....只係見到d芝士ga顏色....食落只係普通雞皇飯...完全唔抵食..最後講1講d辣雞!因為岩岩炸起ga關係!!好正好夠熱!!!!脆到爆! 我地有成12件雞....最後食餘3件上脾..!!!!
知道kfc最近出左幾款新野,於是揾埋朋友一齊去再,

我地叫左2個桶餐,

次次去食都好多人, 今次仲多人到無哂辣雞要等.
不過都係等5mins左右.都ok!仲會有人送上黎!

芝士焗雞皇飯就差啦..
食落只係普通雞皇飯...完全唔抵食..

2010-10-14 29 瀏覽
很久沒有寫kfc/麥記等等(麥記有新包就會再寫),今次是因為不滿,所以要寫一寫最平常的雞和飯,因為這分店的質素實在差得過份。不帶辣或辣的雞件,在大部份情況下也比以前縮水(這問題不只在一間分店,而平均來說桶餐的雞會大一點)。細已經不好,這兒的雞還要肉質奇差,不是要求什麼肉嫩多汁等等,但也不要給我又鞋又柴的貨色吧,這樣的話只有雞皮是見得人了,實在棄不足惜。之前吃過狂惹雞,沒有點桶餐,立即細得可憐,幸好味道還算不錯。今次就連一向水準穩定的巴辣香雞翼也出事,也是肉太乾,咬一口就放棄,我也很久沒吃過如此低質素的雞翼了。蘑菇飯也是KFC 比較有水準的出品,對,是比較來說。不過今次的蘑菇飯同樣出事,是完全可以減走整個飯不吃,那”乾硬化”的程度,就如你把飯放入雪櫃抽乾每一滴水份,放涼了那麼久,還可以買給客人的嗎??控制不到質素,可以是很多原因,沒有跟著應有的工序? 管理不善? 個別員工的出錯? 我不知道,我只知我在這兒貪方便吃了幾次,但此分店還未有一次是合乎KFC 最基本的水平,問題的確值得店方正視。

• 沒有
2010-09-22 44 瀏覽
今日約左女朋友仔睇戲 係又一城.....成日都食M記早餐 就想試下KFC雞 同 旦 同 薯蓉 同 蕃茄貝殼粉 同 coffee 一杯件雞幾多汁既 不過雞皮好肥下....... 一早食都幾溜下....肉質好嫰不過無咩味 要自己加鹽/ 胡椒粉 同埋都幾細舊下.........旦 又係 無味 同埋好老整得.......薯蓉 好味 有個汁 但好鞋口 可能整個時落少左油?? 蕃茄貝殼粉 好有蕃茄味!! 好正呀 幾好味 個湯睇色都會紅紅地 唔會透明 無色 都知無死架啦 不過d貝殼粉真係好淋.....唔知係浸左好耐 定煮過頭 = =coffee 一般啦 老麥杯啡 好味好多 下次有機會再試下其他set既都會

件雞幾多汁既 不過雞皮好肥下.......
一早食都幾溜下....

旦 又係 無味 同埋好老整得.......

薯蓉 好味 有個汁 但好鞋口 可能整個時落少左油??

2010-09-12
7 分鐘 (堂食)
$25 (早餐)
2010-08-17 21 瀏覽
自從在大陸吃過KFC,我基本上對香港KFC已經提不起興趣。直至近來聽朋友推介香港KFC新推出狂惹燒雞,才興趣重臨香港KFC的念頭。一吃之下,啊!香港KFC終於做了齣好戲--狂惹燒雞。狂惹燒雞沒有原味或辣雞的油炸表皮,好像較前兩者健康一點;而味道更絕不遜於前著,非常惹味,非常入味,有點點像燒烤醬的甜味,又加丁點的辣味。而且今次這件狂惹雞還是剛剛烤好,熱辣辣香噴噴!一食就停唔到口!狂惹燒雞,Well Done!
自從在大陸吃過KFC,我基本上對香港KFC已經提不起興趣。

一吃之下,啊!香港KFC終於做了齣好戲--狂惹燒雞。

狂惹燒雞教我如何不愛它?
2010-08-16
狂惹燒雞教我如何不愛它?
  • 狂惹燒雞
原來又1城店竟是KFC分店中居於首位~~ 這個星期6 跟少爺吃個light lunch (又油又炸哪來light ~) 小妹又錯過了早前promote的雞翼餐 > < 唯有share 1個燒雞翼餐, 配薯格~ 再多加1件檸辣脆雞~~~燒雞翼燒得太乾, 變硬了=[ 薯格也是放涼了, 同樣又乾又硬。 KFC實在炸雞最在行, 新推出的檸辣脆雞果真有青檸味, 好像比平時的辣雞更辣呢, 外皮香脆, 雞上髀很滑啖啖肉~~吃畢炸雞, 再每人1吃件葡撻作甜品~ 唉~ 現在KFC的 葡撻size 大縮水, 連面層的焦的痕跡都幾乎找不到了,, 酥皮也沒以前做得的鬆化有層次,,,

• 檸辣脆雞
2010-02-08 76 瀏覽
今日去開又一城, 都係好想食kfc...今次真係熱氣死!同事有一大叠coupon, 食辣雞粒唔洗錢呢是日午餐:-<<①號仔>> 辣雞x 2d雞冇以前整得咁辣, 所以要兩件辣都頂得住.胸好食過脾好多, 唔知可唔可以叫晒兩件胸呢? 薯蓉上次配了飯食唔晒, 今次叫薯蓉就食得晒喇~~嫌唔夠汁, 不過都好食! 可樂唔係coca cola係差少少... 巴辣雞粒免費的, 之前食過一次覺得好炸, 今次乜都唔諗喇, 食完再算!辣係辣左d, 有d仲要成個皮都係辣粉.之但係又食到停唔到口喎~個lunch想慢慢嘆都唔得, 太好味喇
今日去開又一城, 都係好想食kfc...今次真係熱氣死!

同事有一大叠coupon, 食辣雞粒唔洗錢呢

是日午餐:-
<<①號仔>>
辣雞x 2
d雞冇以前整得咁辣, 所以要兩件辣都頂得住.
胸好食過脾好多, 唔知可唔可以叫晒兩件胸呢?
薯蓉
上次配了飯食唔晒, 今次叫薯蓉就食得晒喇~~
嫌唔夠汁, 不過都好食!
可樂
唔係coca cola係差少少...
巴辣雞粒
辣係辣左d, 有d仲要成個皮都係辣粉.
之但係又食到停唔到口喎~

個lunch想慢慢嘆都唔得, 太好味喇

2010-02-11
$29.8 (午餐)
2010-01-17 68 瀏覽
叫左個$118嘅餐,六件燒雞中,有兩件燶左(即表皮接近一半面積全黑色)叫佢換過件,佢真係只換一件,*%$!D飯唔夠汁,粟米冇味,葡撻勁細亦是一個失敗仲有三隻超咸巴辣雞翼同格格脆補充:當時有唔少人坐左喺到溫書,跟住個經理行出黎,好不客氣地說:「你地唔好係呢個時間(約6:30-7:00p.m)喺到溫書...」將他們逐一趕走,其後場面冷清!顧客至上,咁樣趕客,KFC想唔摺都幾難!當然,果班人有唔著,但身為服務行業,應該以禮待人
叫左個$118嘅餐,
六件燒雞中,有兩件燶左(即表皮接近一半面積全黑色)
叫佢換過件,佢真係只換一件,*%$!
D飯唔夠汁,粟米冇味,葡撻勁細亦是一個失敗
仲有三隻超咸巴辣雞翼同格格脆

補充:當時有唔少人坐左喺到溫書,跟住個經理行出黎,
將他們逐一趕走,其後場面冷清!
顧客至上,咁樣趕客,KFC想唔摺都幾難!
當然,果班人有唔著,但身為服務行業,應該以禮待人
2010-01-17