2021-08-01 495 瀏覽
星期五我乘搭港鐵「屯馬綫」來到「九龍城」,除了想光顧「九龍城」裡面由老牌藥材店轉營變成的輕食咖啡餐廳之外,也是為了光顧從「牛頭角」「淘大商場」,搬到「九龍城廣場」的廉價戲院「影藝」。同時我趁電影還未開始放映,趁機光顧「九龍城廣場」裡面的食店,結果我找到了「肯德基家鄉雞」。「肯德基家鄉雞」推出了「青檸蜜糖燒雞」配一般家鄉雞的套餐,於是我購買了一份。另一方面,我又發現當時的「肯德基家鄉雞」,還有推出模仿「北京填鴨」食法甜味炸雞捲餅食品套餐,正式名稱叫做「北京脆雞卷」,於是我又購買了一份「北京脆雞卷」套餐。「北京脆雞卷」裡面夾雜很多炸「家鄉雞」,另外還有疑似有「北京填鴨」感覺的甜醬醬汁,所以「北京脆雞」實際製成品的體積,比燒餅包「北京填鴨」大件得多了。而且甜醬裡面的甜味,令「北京脆雞卷」味道變得很甜。至於包括有上下髀各一的「青檸蜜糖燒雞」,「青檸蜜糖燒雞」實際製成品味道跟我原本預期都是一模一樣,擁有來自「青檸」酸味,以及來自「蜜糖」裡面的甜味。始料不及現在的「肯德基家鄉雞」,竟然還推出了兩件「青檸蜜糖燒雞」配一件「家鄉雞」上髀的套餐,「家鄉雞」味道雖然不及「青檸蜜糖燒雞」那麼甜,但是卻有夾雜

青檸蜜糖燒雞

始料不及現在的「肯德基家鄉雞」,竟然還推出了兩件「青檸蜜糖燒雞」配一件「家鄉雞」上髀的套餐,「家鄉雞」味道雖然不及「青檸蜜糖燒雞」那麼甜,但是卻有夾雜少許來自的黑椒辣味和鹹味。

至於「青檸蜜糖燒雞」套餐裡面的「巴辣磨菇飯」,磨菇汁的味道仍然像我以前食到的「肯德基家鄉雞」「磨菇飯」裡面「磨菇汁」辣味味道。

北京脆雞卷

至於飲品我只是選擇享用一般健怡「七喜」汽水就算,畢竟現在的「百事」汽水裡面已經加入「咖啡因」,現在睡眠質素一般的我還是少飲為妙,下次光顧應該都不會再飲「百事」可樂了。
2021-07-09
青檸蜜糖燒雞
北京脆雞卷
本人於2021年7月27日下午6點20分左右在九龍城廣場KFC店自購餐點辣汁蘑菇飯。因外帶需時,擔心品質大幅下降有礙享用 貴公司餐點而降低再次選購意欲,又因曾訂購相同餐點時蘑茹汁與飯分開存放,而主動詢問店員可否將蘑茹汁與飯分開存放。唯 貴分店店員態度惡劣,只不斷強調公司規定並無說明原因。作為消費者在面對如此回覆時,實無從考究店員所言屬實與否,因此多番試嘗詢問店員了解詳情,但店員表現出不耐煩的應對,包括只不斷重覆相同回應、在尚未解決時將餐點甩向本人。由於多番了解不果,又有感店員態度惡劣有損 貴公司多年來建立的親民好客印象,實有必要如實向 貴公司反映,望能得到 貴公司積極而正面的回覆。
2021-07-27
2019-11-10 489 瀏覽
今日咁岩黎開九龍城,有d肚餓,本身有裝kfc app係會員有coupon,就諗住黎揀下睇下食咩下午茶。見咁耐冇食雞翼,就用張20蚊5隻炸雞翼coupon。跟住再睇下再加d咩小食食。睇下睇下,咦!見到有"薯條 + 雙色蕃薯波",都只係18蚊。我呢個蕃薯控,一見什麼紫薯的都會想食。就緊係要買黎試下啦。kfc既炸雞向來好食,由其係辣既炸雞,絕對唔會令人失望。"薯條 + 雙色蕃薯波"方面,雙色蕃薯波係紫色同黃色。一咬個蕃薯波外面脆,入面非常煙韌而且甜甜地,係非常好味!薯條方面就淋左,呢個就有點兒失望。但"薯條 + 雙色蕃薯波"18蚊,呢個價錢簡直抵食冇得輸!
見咁耐冇食雞翼,就用張20蚊5隻炸雞翼coupon。
跟住再睇下再加d咩小食食。
我呢個蕃薯控,一見什麼紫薯的都會想食。
就緊係要買黎試下啦。

kfc既炸雞向來好食,由其係辣既炸雞,絕對唔會令人失望。
"薯條 + 雙色蕃薯波"方面,雙色蕃薯波係紫色同黃色。
一咬個蕃薯波外面脆,入面非常煙韌而且甜甜地,係非常好味!
薯條方面就淋左,呢個就有點兒失望。
但"薯條 + 雙色蕃薯波"18蚊,呢個價錢簡直抵食冇得輸!
2019-11-10
下午茶
  • 雙色蕃薯波
2019-08-03 223 瀏覽
去KFC叫個S3下午茶外賣!正常攞左就歸家!最灰係返到屋企打開,原來執錯你要既餐,但又懶得折返去換,明明S3係雞粒,點解變左薯蓉?冇又唔出聲?博我攞走就算,求其比d 嘢我!其實呢間分店已經叫好閒,都冇乜客,但都可以求其到甘...平時堂食都成日話冇雞粒,要的要等20分鐘,博我轉其他!我通常揀等,店員就黑我面!乜其實炸雞粒真係甘辛苦?一係就取消左S3唔好比呢個餐比客人揀啦...灰其實食物水準已經比之前下降,雞肉比之前鞋身又細件左,仲要甘既服務,貴公司絕對有需要正視下呢個問題!謝謝!

1K
2019-04-02 263 瀏覽
今日行一行九龍城廣場,雖然有不同的食店,但款式都是日常一般的食物,而且價錢昂貴,唯有選擇性比價較高的KFC!在九龍城不用40元就可以有一個飯和一杯飲料,應該只是KFC快餐店先做到。雙扒飯有一塊炸雞和一個燒雞腿🍗,加上豐富的蘑菇汁,真是勁抵食!至於味道就不能要求得太多了!
雙扒飯
2019-04-02
5 分鐘 (外賣自取)
雙扒飯
2019-01-29 128 瀏覽
我是一個早餐人,無論多忙碌也一定要吃早餐,以快餐連鎖店來說,我認為KFC的水準是很不錯.平時會吃健康的蕃茄通粉的,但是今天有點餓。就來個蕃茄通粉再加芝士火腿卷早餐吧!也許是很少的人工作,但這裏的出餐也很快這個通粉 好濃番茄湯味。温度偏熱,味道酸酸甜甜,令人開胃。芝士火腿卷,無疑是細小的。啱啱整起嘅脆卷皮真係勁酥脆,又帶有牛油香。半軟半脆的脆卷內夾著芝士和火腿,鹹鹹香香的!又有少少咬口,又唔會乾。雖然heavy但係一次半次唔緊要啦。這份只需 $19便可吃到的早餐,我覺得非常抵食呢!
我是一個早餐人,
無論多忙碌也一定要吃早餐,
以快餐連鎖店來說,
我認為KFC的水準是很不錯.
平時會吃健康的蕃茄通粉的,
但是今天有點餓。
就來個蕃茄通粉再加芝士火腿卷早餐吧!
也許是很少的人工作,但這裏的出餐也很快
這個通粉 好濃番茄湯味。

温度偏熱,味道酸酸甜甜,令人開胃。
芝士火腿卷,無疑是細小的。

啱啱整起嘅脆卷皮真係勁酥脆,
又帶有牛油香。

半軟半脆的脆卷內夾著芝士和火腿,
鹹鹹香香的!
又有少少咬口,又唔會乾。
雖然heavy但係一次半次唔緊要啦。
這份只需 $19便可吃到的早餐,
我覺得非常抵食呢!
2018-09-21 172 瀏覽
今日星期三係aeon 特價日,所以去血拼之前去左kfc買個包食,因為唔想飲野,所以散叫左個包食,叫左個家鄉雞扒包,佢個menu 又無寫散叫一個包係幾錢,心諗住都應該係10幾蚊唔會太貴的。因為一個餐都係$24.5。萬萬都估唔到原來要$23蚊! 無錯! 係$23蚊😱😱😱😱😱😭😭😭😭不過kfc d侍應好飲唔憂做咁,我前面得一個人排到,由我排隊到個包到手果下都等左成8分鐘。個包唔係熱辣辣,只係暖暖地,但塊雞都係好香,一d都唔乾唔油,配上一塊芝士 ,係好味既
萬萬都估唔到原來要$23蚊!
無錯! 係$23蚊😱😱😱😱😱
😭😭😭😭
2018-04-13 216 瀏覽
平時去kfc最怕d雞嘅size時大時細,尤其係燒雞。試咗幾次九龍城廣場間kfc都幾好,次次都差不多大隻(唔係穩定細)。不過今次叫辣雞,佢好似俾錯普通雞我,同埋少少滴油,如果d櫈可以乾淨d就好喇。
2018-04-12
2018-01-05 130 瀏覽
平時多數在K記食早餐,今天改變一下,外賣柚子蜜脆雞兩份,每份有脆雞兩件,汽水一杯和一客薯蓉,盛惠$81($40.5@)🐔柚子蜜的味道本來是幾清新,可惜我習慣不吃太油的脆皮,所以吃不到太重的柚子味,如果雞肉都吸收到一些味道就完美了!排隊等候期間,有幾位學生哥排在我前面買學生餐,$30有交易,真是羨慕不已!
柚子蜜脆雞

2018-01-04
10 分鐘 (外賣自取)
2017-11-16 127 瀏覽
連鎖店嘅早餐早餐都冇食過啦!今日遲到啊冇時間坐低食個靚早餐!唯有買外賣囉!今日經過見到好似有好多唔同種類嘅嘢食多咗!所以就一於試吓佢!OK喎唔錯喎有驚喜喎!我最鍾意食佢嘅鬆餅同埋佢嘅雞(家鄉雞),燒雞其他味道唔鍾意食!個鬆餅係keep到!外脆內軟!配咖啡一流!番茄通粉份量係足夠嘅,但係味道呢普通過普通,沒有番茄味!通粉怪怪!食一次就夠啦!呢個餐好似叫7號餐!chain好差冇通粉非常值得食!$30有找

個鬆餅係keep到!外脆內軟!配咖啡一流!

呢個餐好似叫7號餐!
chain好差冇通粉非常值得食!$30有找
KFC避風塘炸雞第一次食,聞係幾香嘅,味粉一黎食到甜味先,幾得意。跟住慢慢有d辣味滲出嚟,但係點到即止🙈無味粉嘅位置,同普通家鄉雞差唔多囉,有d失望。本來想食少d叫a1set跟薯蓉算,但食落又少左d。a2set貴2蚊跟中蘑菇飯同1個蒲撻,抵好多!
2017-11-04
2017-10-10 107 瀏覽
人越大,就越發現好吃的東西多數都是對身體無益的。例如:鷄翼。無論網上或書報刋雜誌都説雞農會為雞隻注射賀爾蒙﹐使牠們生長得更快及生更多的蛋﹐從而獲得更豐厚的利潤。所以千萬不要吃雞翼﹐因為賀爾蒙是從雞翼注射的,吃了曾注射賀爾蒙的雞,會為我們的健康帶來不良的後果。如果雞翼是炸的,真是衰多兩錢重,因為油炸食物含有大量反式脂肪,而攝取反式脂肪是會導致高血脂、心臟病、糖尿病及肥胖😂😂😂但係咁又點?今日我真係好想食炸雞翼,仲要係KFC 嘅巴辣鷄翼😻😻😻

巴辣雞翼(4件)

巴辣雞翼(4件)
2017-05-01 114 瀏覽
上網見倒kfc新出產品,好想試,呢個新產品一定要上網訂才有得食。Oder 後起碼要等1個鐘,期待已久,終於有得試食啦,雞上面有千島醬加芝士,仲有多汁菠蘿,雞皮好脆,好食,我已經oder左幾次呢個pizza chickens,堅好食,不過我食2件就會好飽,最少2個人先好order,仲有我都覺得kfc的葡撻幾好食,我都會推介,吾會差過澳門的葡撻。要提一提如果您夜晚8點order,有機會要等90分鐘,我已經試過!
Pizza  chickens
Pizza  chickens
2016-11-07 144 瀏覽
芝士風味既炸雞..味道都係一般都係原味既最好食..勝在一出新產品 就會有優惠40蚊唔洗有個大飯.又有2件雞..仲有個葡TAT TIM! 間唔時食下.... 不錯既
芝士風味既炸雞..

味道都係一般
都係原味既最好食..

勝在一出新產品 就會有優惠40蚊唔洗有個大飯.

又有2件雞..仲有個葡TAT TIM!

間唔時食下.... 不錯既
2016-06-25 153 瀏覽
以往我總是點磨菇飯 沒料到這"桶"飯味道也不錯 飯量大概比正常size的飯碗多一點 質感是我喜歡的有𡁻口 白汁不會太稠 有點黑胡椒香 份量足夠伴著吃至最後一啖飯 配料有7至8件巴辣雞粒和10數條雞肉 肉質和味道合格 除此之外還有些紅蘿蔔片,粟米粒和青豆 增加了口感和飽足感 跟餐有中size汽水 夠汽夠凍very good 是忙碌時的quick option
2016-06-23