2025-01-10
今日去咗KFC,試咗佢哋嘅一款新奇小食!就係呢個香港首創嘅朱古力棉花糖葡撻啦。望落去,蛋撻個皮烤到金黃香脆,好似喺發光咁,真係誘惑死人啦。蛋撻中間嘅蛋漿顏色靚到好似初升嘅太陽,再加上上面嗰塊白白胖胖嘅棉花糖,仲撒咗啲啡色嘅粉末,好似喺扮靚咁,真係睇到都流口水呀!咬落去,蛋撻皮果然酥脆到冇得彈,簡直係舌尖上嘅享受。蛋漿嘅蛋香濃郁,甜度偏甜,口感滑溜溜,一啖落去,蛋香喺口腔裡面爆開,正到冇朋友。棉花糖就軟綿綿,好似雲朵一樣,不過可能因為棉花糖有啲大,食嘅時候有少少搶咗蛋撻嘅風頭,而且棉花糖嘅甜味同蛋撻嘅甜味加埋一齊,食多幾啖就會覺得有啲太甜啦,感覺有少少甜到漏。總體嚟講,呢個棉花糖葡撻都幾有創意,味道都唔錯,價錢都算合理,不過如果可以調整下棉花糖嘅大小或者甜度就更加完美啦,下次經過KFC可以再試下其他嘢食,睇下仲有冇其他驚喜!