2024-10-18 1856 瀏覽
#chuchu食在荃灣📍 臨家麵館 係食台南特色麵的!大大個紅色招牌!keep住都好多人入!好光猛,坐得好舒服!💡好近悅來熊貓酒店的!—————————————————————❣️ 紅酸湯本地(新鮮)崩沙腩台南扁粉 $65崩沙腩大大舊!好腍好有牛味的!紅酸湯甜甜酸酸似加左小少辣嘅蕃茄湯,好開胃!唔算好辣!可以一試!第一次食台南扁粉幾特別,有啲似幼河粉,吸滿湯底味,好好食!仲有鮮豬肉碎、旺菜絲、野菌菇、葱花及芫茜!✨ 牆上寫住-阿里山酸湯古法發酵老壇酸湯經多年室溫發酵而成,可降血壓又可以減肥😏.❣️ 臨家牛𦟌撈麵 $52呢碗就係台灣麵做底,硬身啲啲!牛𦟌夠厚份量都好多!入口無筋彈牙的!有秘製炸醬,旺菜絲,青瓜絲,花生,酸菜,蔥花及芫茜,超大碗的!.❣️ 麻辣大腸 $32豬大腸炆得超淋,又唔會話太辣,唔食得辣嘅🐷都好ok! .❣️ 台南鹽酥雞 $42去台灣旅行必食!有台灣嘅味道!炸到脆卜卜,入面肉都好嫩!炸粉好薄!.❣️ 凍熱檸蜜 +$10 (跟餐).💬 姨姨好好!服務好又醒目!見到佢對客人好細心又有耐性!—————————————————————不專業評分👅好味指數: 8.5/10 💰性價比: 8
#chuchu食在荃灣
📍 臨家麵館

💡好近悅來熊貓酒店的!

❣️ 紅酸湯本地(新鮮)崩沙腩台南扁粉 $65

✨ 牆上寫住-阿里山酸湯古法發酵老壇酸湯
經多年室溫發酵而成,可降血壓又可以減肥😏

❣️ 臨家牛𦟌撈麵 $52

❣️ 麻辣大腸 $32
豬大腸炆得超淋,又唔會話太辣,唔食得辣嘅🐷都好ok!

❣️ 台南鹽酥雞 $42

❣️ 凍熱檸蜜 +$10 (跟餐)

💬 姨姨好好!服務好又醒目!見到佢對客人好細心又有耐性!

不專業評分
👅好味指數: 8.5/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 9/10
—————————————————————
🏡地址: 臨家麵館 (荃灣)
荃灣荃灣街市街142-166號坤成樓地下08號舖
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架
2024-10-16
2024-09-29 2586 瀏覽
睇完戲到咗大壩街食晚飯,貪呢條街多嘢揀吖嘛,行過見有間新粉麵鋪開咗,價錢唔貴就入去試試啦。睇睇餐牌,主打阿里山酸湯粉或沙茶湯,仲有台南扁粉,唔唔,就界定佢係食台灣嘢啦。⭐紅酸湯豬潤台南扁粉既然係主打咁就試下呢個紅酸湯同埋台南扁粉先,餸就揀咗要豬潤。湯頭酸酸地帶有蕃茄香,入面仲混咗唔少雜菌、菜絲、芫茜同肉碎,味道豐富。豬潤下的相當多,一鍋入面起碼有十幾塊,而台南扁粉口感有啲似河粉,滑滑地又有咬口。呢一鍋真係唔簡單,湯底本身已經好多配料,加上豬潤同粉又好多,一鍋根本食唔曬😂⭐台灣紅燒牛腩麵朋友就話揀個大路嘅紅燒牛肉麵,不過睇清楚餐牌,呢度係寫紅燒牛腩麵嘅。朋友個碗一樣好大碗,牛腩有五、六件,件件厚切,炆得軟腍入味,咬落仲係膠質狀添🤤個湯底濃郁鮮甜,台灣麵彈牙有咬口,好好食呀。⭐麻辣蒜泥五花腩片落單時冇諗過兩碗粉已經咁多肉,仲嗌咗兩款肉食系小食添,先嚟呢個麻辣蒜泥五花腩,五花腩薄切但肥美,咬落甘香好正。個生蒜好辣口,但越食越上癮,最後忍唔住食曬成盤蒜😆⭐麻辣大腸仲有麻辣大腸,雖然個名冇蒜泥兩字,但係上面都係鋪滿麻辣加蒜泥,基本上同五花腩片調味一樣嘅。大腸清理乾淨冇異味,肥滋滋有咬口,吸左麻辣

⭐紅酸湯豬潤台南扁粉

⭐台灣紅燒牛腩麵

⭐麻辣蒜泥五花腩片

⭐麻辣大腸
仲有麻辣大腸,雖然個名冇蒜泥兩字,但係上面都係鋪滿麻辣加蒜泥,基本上同五花腩片調味一樣嘅。大腸清理乾淨冇異味,肥滋滋有咬口,吸左麻辣汁好惹味,同樣一蒜不漏全部食曬👍

⭐凍檸茶 & ⭐凍檸樂
食啲重口味嘢就整返個檸檬中和下啦,朋友要咗檸樂,自己就要咗凍檸茶,酸酸甜甜去下蒜味先。

整體食物味道唔錯,份量足料兼價錢親民,有下次👍
2024-09-26
十幾年前去福建出差時食過餐沙茶麵一試難忘,見到佢寫係台灣嘅沙茶麵都好有興趣去試,平時門口都好多人,問吓佢一個人居然唔使等,咁就試吓啦。我自己唔食牛肉,所以最多人食嘅紅燒牛肉麵我就無福消受啦。另外兩個主打係沙茶麵同埋蕃茄酸湯麵,今次就試吓沙茶麵叫咗沙茶虎皮鳳爪另外再加咗一份白菜豬肉餃$10配扁面都等咗一段時間先上枱,個湯好深色,但係又唔算好濃味,不過不失,反而最驚喜佢配菜入邊有好多菌類。 虎皮鳳爪即係炸過嘅鳳爪,幾索湯。另外加咗一份白菜餃, $10居然有四隻,幾抵見到對面位食緊蕃茄酸湯,聞落都幾香,下次會試吓。
沙茶虎皮虎爪  白菜豬肉餃  扁麵

我自己唔食牛肉,所以最多人食嘅紅燒牛肉麵我就無福消受啦。
另外兩個主打係沙茶麵同埋蕃茄酸湯麵,今次就試吓沙茶麵

叫咗沙茶虎皮鳳爪另外再加咗一份白菜豬肉餃$10配扁面

另外加咗一份白菜餃, $10居然有四隻,幾抵

見到對面位食緊蕃茄酸湯,聞落都幾香,下次會試吓。
6天前
$70 (宵夜)
2025-01-02 36 瀏覽
晚上一家三口第一次嚟呢度試食。崩沙腩唔係出邊食開崩沙腩,皮有一大塊連小量腩肉,非常伏(見圖)!沙茶湯底就味道不俗!小朋友唔食得辣,就嗌咗個番茄湯底嘅紅燒牛腩面。番茄湯底有好多蕃茄,味道亦唔錯,不過牛腩始終比較「鞋」,唔係好靚嘅部位!總括嚟講,呢間鋪頭湯底不俗,但啲牛肉真係唔係好得!
總括嚟講,呢間鋪頭湯底不俗,但啲牛肉真係唔係好得!
2024-12-22 283 瀏覽
下午茶比較抵食今日下215去到,其他餐廳可能剛剛開始下午茶,應該不會太多人,但佢可以差不多滿,到食完都不斷有客人,厲害啊。味道 (3分)紅酸湯五花腩台南扁粉($48)— 用銅煲上,幾大碗,有兩三種菌,豬肉比較薄無乜口感同肉味,所以配料分量真多。— 酸中帶微辣,幾開胃環境(2分)— 座位偏窄,基本都系搭檯加無擋板,服務(2分)— 落單遲反而早有。衛生 (3分— 一般抵食(3 分)_ 分量真大,下午茶有送餐茶,系座位比較窄
下午茶比較抵食

味道 (3分)

紅酸湯五花腩台南扁粉($48)

— 酸中帶微辣,幾開胃

環境(2分)

— 座位偏窄,基本都系搭檯加無擋板,

服務(2分)

— 落單遲反而早有。

衛生 (3分

— 一般

抵食(3 分)
_ 分量真大,下午茶有送餐茶,系座位比較窄

2024-11-27 471 瀏覽
平時去開隔離買麵包,成日都見佢好爆場標榜用台灣扁麵呢日就過黎試下崩沙腩紅酸湯台南扁粉紅酸湯都幾特別,酸酸地麵底可選台灣麵,台南扁粉,台麵扁麵,米線,揀左台灣扁麵,同幼身河粉差不多,但更滑身崩沙腩煮得好淋好入味,肥瘦均勻,正扁粉配紅酸湯都好夾,另外配菜有鮮豬肉碎、旺菜絲、野菌菇、蔥、芫茜好豐富朋友叫左同款湯配豬潤幾爽口,而且份量好多台南鹽酥雞即叫即炸,熱辣辣,外皮脆卜卜,入面d雞肉好嫩滑麻辣大腸 滷得入味 有嚼勁又香又麻
平時去開隔離買麵包,成日都見佢好爆場
標榜用台灣扁麵
呢日就過黎試下

崩沙腩紅酸湯台南扁粉
紅酸湯都幾特別,酸酸地
麵底可選台灣麵,台南扁粉,台麵扁麵,米
線,揀左台灣扁麵,同幼身河粉差不多,但更滑身
崩沙腩煮得好淋好入味,肥瘦均勻,正

好豐富

朋友叫左同款湯配豬潤
幾爽口,而且份量好多

台南鹽酥雞
即叫即炸,熱辣辣,外皮脆卜卜,入面d雞肉好嫩滑

滷得入味 有嚼勁又香又麻
荃灣餐廳越嚟越多元化,臨家麵館是主打台南麵食的新餐廳,提供幾款特色湯底,價格親民實惠。✔️紅酸湯本地(新鮮)崩沙腩台南扁粉$65餐單上顯示紅酸湯湯頭需要90日釀做和自然發酵,形成甘酸綿密口味,湯底酸中帶小辣,清爽開胃。內裏配菜除了有很多新鮮蕃茄粒塊、豬肉碎、芫荽、蔥花之外,比較特別的還有羊肚菌、靈芝菇、娃娃菜等。扁粉由三種稻米磨漿製成,特別爽滑!係用筷子夾住會瀡落嚟嗰種滑!崩沙腩口感亦都唔錯!✔️紅酸湯豬膶台南扁粉$48朋友都揀咗紅酸湯扁粉,試咗呢個湯底之後,表示愛不釋手,豬潤火候啱啱好,好嫩好爽口,最重要係$48可以試新嘢,性價比好高!✔️台南鹽酥雞$42台南經典小食,份量都幾大,外皮酥脆,咬落去仲有肉眼可見嘅雞汁。✔️虎皮鳳爪$32有六大隻,好抵食。用醬料醃製過,外皮Q彈完整,仲有生蒜調味。✔️凍奶茶$0(下午茶時段奉送)✔️凍西洋菜蜜$0(下午茶時段奉送)配合港人口味,有提供一般茶餐廳飲品。下午茶時段2:00p.m.至5:30p.m.凡惠顧粉麵,奉送冷熱飲一杯,好抵!

✔️紅酸湯本地(新鮮)崩沙腩台南扁粉$65

✔️紅酸湯豬膶台南扁粉$48

✔️台南鹽酥雞$42

✔️虎皮鳳爪$32

✔️凍奶茶$0(下午茶時段奉送)
✔️凍西洋菜蜜$0(下午茶時段奉送)
2024-11-14 463 瀏覽
今日嚟到荃灣嘅臨家麵館食晏以為只係普通街邊嘅麵店,冇咩特別點知有驚喜喎!價錢親民,仲有唔少選擇。蕃茄崩沙腩扁麵估唔到勁多鮮蕃茄,令到湯底好鮮甜。湯底仲加入咗肉碎、野菌、旺菜、非常足料。崩沙腩仲係用本地嘅新鮮牛肉,食落又淋又入味。台南扁麵夠爽滑,同湯底好夾。紅酸湯崩沙腩扁麵呢碗賣相有啲似蕃茄麵,點知個味完全唔同。除咗有鮮蕃茄嘅甜味,仲食到酸菜味,但兩者比例好夾。個湯底好開胃,越飲越上頭,一定要試下!仲嗌咗兩個小食,就係鹽酥雞同埋麻辣牛展前者炸得酥脆,後者就唔會太辣。
今日嚟到荃灣嘅臨家麵館食晏
以為只係普通街邊嘅麵店,冇咩特別
點知有驚喜喎!

價錢親民,仲有唔少選擇。

蕃茄崩沙腩扁麵

估唔到勁多鮮蕃茄,令到湯底好鮮甜。

湯底仲加入咗肉碎、野菌、旺菜、非常足料。

崩沙腩仲係用本地嘅新鮮牛肉,食落又淋又入味。

台南扁麵夠爽滑,同湯底好夾。

紅酸湯崩沙腩扁麵
呢碗賣相有啲似蕃茄麵,點知個味完全唔同。
除咗有鮮蕃茄嘅甜味,仲食到酸菜味,但兩者比例好夾。
個湯底好開胃,越飲越上頭,一定要試下!

仲嗌咗兩個小食,就係鹽酥雞同埋麻辣牛展
前者炸得酥脆,後者就唔會太辣。

2024-11-08 435 瀏覽
平時Lunch都會附近搵食,Lunch時間見都多人係門口等位~上星期終於入咗去試下🥢職員都算禮貌👍點咗紅酸湯魚片麵,原來入面都好多蔬菜仲有雲耳,湯嘅味道好開胃,魚片都唔少。另外叫咗個豬腸,好淋, 幾野味,整體質素不錯呀 下次試下沙茶湯底 個同事叫咗味道都好香👍👍

2024-10-30
10 分鐘 (堂食)
因為第一次試呢間餐廳 唔係幾知道食物份量所以就好似平時咁.. 一人一碗麵+一個小食~而最後就係食唔晒😹個份量真心好多🙋🏼‍♀️紅酸湯牛肉片扁粉個size真係大到有啲嚇親我!碗麵係用個好大既金色鍋裝住 望落都好有gimmick~份量絕對夠一個成年男人食飽晒!紅酸湯其實係蕃茄湯底真係見到好多蕃茄肉 絕對唔係用湯粉沖出嚟既感覺~牛肉既量好多, 而且個形狀都幾特別唔係一片片嗰種鮮牛肉既shape,而係有啲似牛肉碎~但一夾上黎就係一大抽牛肉碎~口感好好 有嚼勁!至於麵底~ 我就揀咗扁粉個口感似撳扁咗既烏冬🙋🏻‍♂️台灣紅燒牛肉麵有兩大舊牛腩~ 炆到好淋 好索湯汁一咬落去唔止牛味 仲一定會食倒湯頭既鮮甜!除咗主角牛肉之外~ 仲有好多大大舊紅蘿蔔所以飲啖湯嘅時候就會發現有份紅蘿蔔既甜~麵底份量足夠! 算彈牙~🐣台南鹽酥雞見到價錢, 以為得幾舊雞..心諗我哋兩個人一定食得晒啦!點知一黎到, 原來有成1x 舊雞😹勁多外皮炸得夠脆, 雞肉嫩滑但調味方面可以再香口啲~🐖麻辣大腸可能因為要迎合大眾對辣既接受程度所以個麻辣唔算好辣~反而調味方面加左好多蒜頭令到個大腸好香口份量方面..多得好誇張😹
因為第一次試呢間餐廳 唔係幾知道食物份量
所以就好似平時咁.. 一人一碗麵+一個小食~
而最後就係食唔晒😹個份量真心好多

🙋🏼‍♀️紅酸湯牛肉片扁粉
個size真係大到有啲嚇親我!
碗麵係用個好大既金色鍋裝住 望落都好有gimmick~
份量絕對夠一個成年男人食飽晒!
紅酸湯其實係蕃茄湯底
真係見到好多蕃茄肉
絕對唔係用湯粉沖出嚟既感覺~
牛肉既量好多, 而且個形狀都幾特別
唔係一片片嗰種鮮牛肉既shape,
而係有啲似牛肉碎~
但一夾上黎就係一大抽牛肉碎~
口感好好 有嚼勁!
至於麵底~ 我就揀咗扁粉
個口感似撳扁咗既烏冬

🙋🏻‍♂️台灣紅燒牛肉麵
有兩大舊牛腩~ 炆到好淋 好索湯汁
一咬落去唔止牛味 仲一定會食倒湯頭既鮮甜!
除咗主角牛肉之外~ 仲有好多大大舊紅蘿蔔
所以飲啖湯嘅時候就會發現有份紅蘿蔔既甜~
麵底份量足夠! 算彈牙~

🐣台南鹽酥雞
見到價錢, 以為得幾舊雞..
心諗我哋兩個人一定食得晒啦!
點知一黎到, 原來有成1x 舊雞😹勁多
外皮炸得夠脆, 雞肉嫩滑
但調味方面可以再香口啲~

🐖麻辣大腸
可能因為要迎合大眾對辣既接受程度
所以個麻辣唔算好辣~
反而調味方面加左好多蒜頭

• 台南鹽酥雞
  • 紅酸湯牛肉扁粉
  • 紅燒牛腩麵
2024-10-24 582 瀏覽
今天光顧了這家新的台灣餐廳,見到餐牌門口貼滿了食物的相片,非常吸引,望入去見到以金色容器承載着一大碗麵,非常好味似的,於是抱着即管一試的心態進入餐廳。這家麵館有很多選擇,有阿里山酸湯粉、蕃茄濃湯底、台南沙茶麵、肉燥撈麵及各款特色小食。麵底可選台灣麵、台南扁粉、台灣扁面及米線。我們叫了:💐 紅酸湯牛雜台南粉紅酸湯很特別,有蕃茄甜甜酸酸味道,非常開胃,帶少少辣味,材料豐富:有牛肚、牛肺、牛腸等,真係好大碗!💐 醬滷大腸沙茶麵比想像中辣,很多大腸,另外亦好多配菜包括肉碎、旺菜絲、野菌菇,蔥花及芫荽等,好味!跟餐飲品加$8可配奶茶、咖啡、檸茶,冷熱同價。👍🏻Remarks:台南扁粉:好似較幼身的河粉,煙煙韌韌台灣扁面:與台灣麵差不多,沒那麼粗身而已,我最喜歡。

💐 紅酸湯牛雜台南粉

💐 醬滷大腸沙茶麵

跟餐飲品加$8可配奶茶、咖啡、檸茶,冷熱同價。👍🏻

Remarks:
台南扁粉:好似較幼身的河粉,煙煙韌韌
台灣扁面:與台灣麵差不多,沒那麼粗身而已,我最喜歡。
醬滷大腸沙茶麵
紅酸湯牛雜台南粉
2024-10-23
醬滷大腸沙茶麵
紅酸湯牛雜台南粉
麵食離唔開米線,食得多有少少悶😅配料來來去去果幾款 。呢區近酒店,遊客比較多,餐廳好旺場,連遊客及本地客都幫襯,應該唔會太差👍🏻台灣紅燒牛腩麵 $56足足有四大條牛腩,炆得入味又鬆軟,不失牛肉質感,配上台灣扁粉,煙煙韌韌好順滑。湯底超濃,吸盡湯汁,好惹味🫰🏻臨家牛腱撈麵 $52牛腱厚切,味道調校剛剛好,乾撈有加入肉碎,唔會太乾爭爭🫰🏻配飲品加$8,價錢合理 。台南鹽酥雞 $42外脆內軟又多汁,我皮唔會炸得太厚,雞肉肉汁豐富 。麻辣大腸 $32辣到屬於BB辣😆大量蒜蓉配上特製醬汁,軟糯入味。
麵食離唔開米線,食得多有少少悶😅配料來來去去果幾款 。

台灣紅燒牛腩麵 $56

臨家牛腱撈麵 $52
牛腱厚切,味道調校剛剛好,乾撈有加入肉碎,唔會太乾爭爭🫰🏻

配飲品加$8,價錢合理 。

台南鹽酥雞 $42
外脆內軟又多汁,我皮唔會炸得太厚,雞肉肉汁豐富 。

麻辣大腸 $32
辣到屬於BB辣😆大量蒜蓉配上特製醬汁,軟糯入味。
紅燒牛腩麵
紅燒牛腩麵
麻辣大腸
紅酸湯海鮮台南扁粉,海鮮包括蝦和魷魚鬚,新鮮且彈牙,當中的嚼勁為整道菜增添了豐富的層次感。鮮豬肉碎的加入更是提升了肉香,讓湯品更具滿足感。旺菜絲、野菌菇、蔥花和芫茜的搭配,不僅增添了色彩,還讓湯品的味道更為豐富。旺菜的清香與野菌的鮮味相得益彰,讓整道菜的口感更加立體。。紅酸湯的湯頭酸辣開胃,鮮明的口感讓人一試難忘。扁粉的口感滑順,與湯底完美結合,吸收了湯汁的鮮香,讓每一口都充滿味道。手拍青瓜口感爽脆,咬下去時發出清脆的聲音,讓人食欲大開。加入蒜末、辣椒和醬油等調味料,調味均勻後,青瓜的清新與香辣的味道相互融合,形成獨特的口感層次。檸蜜清新怡人,檸檬的酸味與蜂蜜的甜味完美結合,帶來一種平衡感。冰涼的飲品在炎熱的天氣中尤其解渴,讓人感覺瞬間清爽。

2024-10-17 637 瀏覽
今日行過荃灣,見到呢間臨家麵館,店舖細細,但係入邊勁多人!一睇就知係臥虎藏龍嘅餐廳!所以我都唔執輸即刻入去試吓,餐牌有好多唔同嘅麵食,主打台灣麵,而呢度嘅招牌菜係沙茶牛肉麵,咁我梗係要叫返碗嚟試吓啦!$48一碗,價錢好實惠,但係份量驚人!勁足料!除咗有好多環牛肉之外,仲有海量芫荽,配料仲有白蘑菇同黑蘑菇,重點就梗係湯底啦!沙茶味超級重!仲有台灣入口正宗嘅麵線,超級掛湯,淡淡都係沙茶味,超正!加$10仲有一杯大大嘅檸樂,解渴之選,下次一定食!
2024-10-17 617 瀏覽
見好評眾多決定試一試😄不論蕃茄湯底及沙茶湯底都試過只係簡單搭配牛肉餸就算!連凍飲堂食價58蚊都算便宜先評論蕃茄湯底,酸酸辣辣的確幾開胃!但辣度真係有點兒嬉!要問職員拎辣椒油先有足夠辣度!最後當然連湯底都飲哂但沙茶湯底質素真係唔得!死咸,有好足夠既沙茶味...令人十分卻步完全唔知自己飲梗乜野湯!自己係屋企用沙茶醬膽煮既湯底冇分別每碗都幾多配料,有菇丫,娃娃菜等等!我兩次都係點選台灣麵,其實麵質同上海麵口感一樣,完全唔覺有任何分別碗野份量其實唔多,我坐正廚房出面見佢煮!見女廚師執麵既份量只有半隻手份量!當然可以要求加底,但我試過就算了
見好評眾多決定試一試😄
不論蕃茄湯底及沙茶湯底都試過

只係簡單搭配牛肉餸就算!
連凍飲堂食價58蚊都算便宜

先評論蕃茄湯底,酸酸辣辣的確幾開胃!
但辣度真係有點兒嬉!
要問職員拎辣椒油先有足夠辣度!

最後當然連湯底都飲哂

但沙茶湯底質素真係唔得!
死咸,有好足夠既沙茶味...令人十分卻步
完全唔知自己飲梗乜野湯!

自己係屋企用沙茶醬膽煮既湯底冇分別

每碗都幾多配料,有菇丫,娃娃菜等等!
我兩次都係點選台灣麵,
其實麵質同上海麵口感一樣,
完全唔覺有任何分別

碗野份量其實唔多,我坐正廚房出面見佢煮!
見女廚師執麵既份量只有半隻手份量!

當然可以要求加底,但我試過就算了