2021-12-13 158 瀏覽
台灣係我第二個鄉下💕可惜因為疫情,已經有兩年幾冇去過🥺估唔到中環竟然會有一間咁地道台灣味道嘅餐廳🤤-1.蒜香三色台腸 $68三色台腸包括墨汁腸、原味腸同埋黑椒腸❤️鍾意食台灣腸嘅原因係因為佢好Juicy,同埋感覺啲肉冇咁加工🙈呢度嘅腸仔搽咗蜜糖,加埋蒜片好好食👍😋-2.麻婆豆腐手工餃 $72一共有6隻,隻隻都好大隻,啖啖肉😋而且出奇地入面都有好多肉汁💕從來都冇諗過餃子可以配麻婆豆腐,但係呢兩樣嘢又出奇地match,令到餃子有多一陣豆腐嘅味道😍-3.薯泥起司松露蛋餅蛋餅我覺得係呢一間餐廳同埋台灣嘅名物🤤 一塊平平無奇嘅蛋餅,加上薯泥、外面一大層嘅芝士、同埋面頭嘅松露醬👍每樣材料都唔會搶咗大家嘅味道,食到淡淡嘅松露香,而且好飽肚🤤-4.Oreo奶奶麻糬 $85奶奶麻糬係用鮮奶同埋木薯粉造成,所以入口勁濃奶香味😋佢係凍凍地,入口即溶👍可以自己揀想加幾多Oreo碎~口感好特別,可以一試🤤-5.台灣苦瓜芭樂汁 $58見到佢話自己係苦瓜汁大王,真係好掛住台灣嘅苦瓜汁🤣有幾種配搭,但係呢一款係餐廳推介,的確飲落去唔會太苦,芭樂嘅香味慢慢散出黎👍

1.蒜香三色台腸 $68

蒜香三色台腸
Oreo奶奶麻糬
台灣苦瓜芭樂汁
2021-12-13 82 瀏覽
今日同朋友去完大館,喺附近見到呢間好有現代風格既台式餐廳。唔單止裝潢好靚,吸引好多人打卡影相,菜單款式亦都好廣泛,不論係經典溏心蛋滷肉飯,或者係創新既奶奶麻糬,都極具台式風味既菜式。我哋兩個人叫左招牌牛肉麵、溏心蛋滷肉飯、台式肉鬆榨菜蛋餅、同埋甜品:奶奶麻糬。喺呢個咁舒適嘅環境,真係食到唔願走呀,可惜歡樂嘅時光只得90分鐘特別推介一下招牌牛肉麵,麵款可以根據自己嘅喜好選擇刀削麵或者粉絲,湯底濃郁又唔重味精味,我揀左刀削麵好有咬口,麵條條條分明唔會碎哂。台式肉鬆榨菜蛋餅淨係賣相已經好吸引,肉鬆嘅甜味平衡返榨菜嘅咸味。加埋面頭嘅醬汁,令到肉鬆蛋餅唔會好乾至於奶奶麻糬,係我第一次嘗試,麻糬既奶味濃度剛好適中,質感軟軟地又帶點煙韌,好特別,建議一試。“What happens in Taipei, stays in Taipei.”

台式肉鬆榨菜蛋餅

2021-12-12 153 瀏覽
星期日和老公三點才吃正餐,去了中環吃我一直想吃很久的台式餐廳。我們叫了4種食物。鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵味道很濃郁,帶一點點麻辣的感覺,蟹肉份量很多又鮮甜,豆腐很滑,份量比我想像中多很多。鹹蛋黃芋泥乒乓球香芋丸愛好者必點,超級好吃,外皮軟糯,芋泥之外加上鹹蛋黄更加美味,吃得很滿足。薯泥起司松露蛋餅蛋餅皮走煙韌路線,松露和蛋餅挺配的,薯泥很大塊,很有飽肚感。奶奶麻糬選了粒粒花生,花生粒有粗有細,麻糬軟綿綿,口感滑溜,沾滿花生粒吃很讚。
我們叫了4種食物。
奶奶麻糬
2021-12-12
$210.5 (下午茶)
2021-12-10 63 瀏覽
琴日係中環同朋友行街   行到好勀果陣我地就開openrive黎睇下有咩好食!一開就見到呢間check in taipei 評價好似唔錯 行到過去見到間野都幾爆下好彩咁岩有張二人台 我地就隊都唔洗排就入左去!入到去侍應都好有禮貌  環境都幾靚 睇得出係一間有用心裝修既餐廳咁我地就叫左個台式鹽酥雞 好大份 好好味 d雞都好滑 同平時街邊食既好唔同另外我地叫左個魯肉飯 隻溏心蛋勁有蛋味勁香 煮既時間掌握得岩岩好 d豬肉同飯都好正 另外我地仲叫左個牛肉粉絲 味道好好 !!!有機會黎到中環可以再戰!
好彩咁岩有張二人台 我地就隊都唔洗排就入左去!

d豬肉同飯都好正

另外我地仲叫左個牛肉粉絲 味道好好 !!!

有機會黎到中環可以再戰!

2021-12-09 1875 瀏覽
在中環大館附近的荷李活道地舖,看到台式料理Check-in Taipei門外的人龍,想必食物有一定質素,於是也跟着排隊,幸好等候約十分鐘左右便可入座。長長的店舖內,左邊是吧枱桌椅,右邊是二至四人餐桌。我們點了一些人氣食物開心分享。手繪雙色鹽酥雞鹽酥雞炸至外皮香脆,內裡雞肉仍是嫩滑,不論配清新的柚子醬或香氣味濃的松露醬,也十分滋味,大家食得停不了口,難怪這款是最受歡迎的台灣料理之一。火焰原條鰻魚玉米蛋餅足九吋長的蛋餅內夾着原條鰻魚,捲成卷狀。上菜時店員用火槍炙燒蛋餅表皮,並溫馨提示我們要切開後才放木魚在表面食用。蛋味香濃的蛋餅內滿載粟米粒和鰻魚,令口感非常豐富又美味。糖心蛋滷肉飯整碗鋪滿肥瘦勻稱稱的滷肉飯,滷肉軟滑多汁,混和白飯一起食用是最佳配搭;加上滋味的糖心蛋和黃蘿蔔, 十分滿足。奶奶麻薯鳳梨酥這款以鮮牛奶製作麻薯和木薯粉造成Q彈口感,食落冰涼綿滑,鮮奶味道香濃,配以香甜而微暖的鳳梨酥,非常特別的甜點。冬瓜茶鮮奶我們很多時吃台式料理都會點選冬瓜茶,甜甜的又解渴,這裡的冬瓜茶加上鮮奶,鮮奶味濃,加添了一份香滑的口感。整體而言:食物質素佳,店員很有禮貌,地點就在中環自動電梯旁,難怪這裏很

長長的店舖內,左邊是吧枱桌椅,右邊是二至四人餐桌。

我們點了一些人氣食物開心分享。

奶奶麻薯鳳梨酥
奶奶麻薯鳳梨酥

冬瓜茶鮮奶
冬瓜茶鮮奶

整體而言:食物質素佳,店員很有禮貌,地點就在中環自動電梯旁,難怪這裏很受歡迎。
2021-12-08
2021-12-09 77 瀏覽
朋友仔係中環做完瑜珈約食飯,俾左幾間餐廳我揀,最後就揀左自己之前一路想試既”Check-In Taipei”。位於中環既依間”Check-In Taipei”,個人覺得個裝修比一般既台式餐廳較為別緻,仲有張吧枱,感覺幾fancy。Menu唔算有太多選擇,最後兩個人叫左兩碗牛肉麵、一個小食、兩杯野飲同埋一個甜品。「酸辣牛肉麵」($118):對個牛肉麵有啲失望,第一啖當然係試左個湯先,但個湯既味都幾淡下,唔似係台灣食到既牛肉麵咁。另外寬粉絲好快就淋曬🥲加左佢既所講既秘製辣牛油都唔覺味道有好大分別「魯肉伴台灣A菜」($75):反而個魯肉汁幾香口,魯肉都夠淋同夠多肥膏🤤啲菜撈埋啲汁都幾好味,份量細得滯想食多幾碟🤣「綠豆沙豆漿」($55):飲品算係有驚喜,平時比較少見到有綠豆沙豆漿飲,賣相都幾吸引,初初會驚好甜,但飲落甜度岩岩好,綠豆沙夠香,加埋豆漿既豆香幾好味。「土鳳梨酥奶奶麻糬」($85):中意食麻糬既就唔可以錯過,麻糬煙煙韌韌,加埋碎左既土鳳梨酥,酸酸甜甜,適合食完主食消下滯,麻糬都好重奶味👍🏻
「酸辣牛肉麵」($118):

魯肉伴台灣A菜
綠豆沙豆漿
土鳳梨酥奶奶麻糬
2021-12-06 77 瀏覽
有一陣子沒去Check in Taipei, 想不到晚上還是座無虛席、八點去到都要等位、不過值得一讚入座後上菜好快。第一次試用植物豬肉做的肉臊飯 、用上impossible 的豬肉、基本上是分不出是植物肉、肉碎口感實在、都呃得下人😆手繪雙色鹽酥雞 熱辣辣炸起、外皮酥脆、雞肉啖啖肉好嫩滑。雙色是蛋黃醬同蒜茸醬、個人覺得蛋黃醬酸酸甜甜好夾好好食!蟹肉麻婆豆腐撈麵 份量幾大、滿滿的蟹肉伴上香辣惹味的麻婆肉碎、味道又幾match。吃完飲杯鮮鳳梨果肉梳打好清爽~

吃完飲杯鮮鳳梨果肉梳打好清爽~
2021-12-03 69 瀏覽
朋友中環返工聽講呢間台灣菜經常都好多人幾受歡迎,但又未食過,所以今晚就決定試試佢。呢度主打新派式既台灣菜,連裝修都很新潮。🥢髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅上碟時已將蛋餅切好方便進食,蛋餅用上鴨蛋蛋香味足,餡料選用台灣芋頭,食落滿滿嘅芋泥,上層加埋紫薯粉、鹹蛋黃碎及煉奶,味道獨特,視覺亦好吸引。 🥢明太子甜不辣甜不辣是用魚糊被製成經油炸後,口感煙韌,加上惹味的明太醬,食落好滋味。🥢黑蒜牛肉麵寬粉絲牛肉軟稔,牛肉麵加入了秘制辣牛油,牛油香味濃帶少許微辣,湯底亦有藥材、香料、黑蒜味,另外仲有埋炸蟲草花增添口感,台式百頁豆腐好索湯。🥄伯爵茶凍QQ芋圓份量比想像中多,材料也非常豐富,有芋圓、綠豆、珍珠、伯爵茶果凍等等,食落唔會太甜,太滿足。🍹手作芋泥牛乳冰芋泥餡加入牛奶,份外綿滑。整體食物不錯,而且環境很有氣氛,賣相亦吸睛,難怪吸引到這麼多人前來打卡。

🥢髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅

🥢明太子甜不辣

🥢黑蒜牛肉麵寬粉絲

🥄伯爵茶凍QQ芋圓

🍹手作芋泥牛乳冰
芋泥餡加入牛奶,份外綿滑。

2021-10-27
2021-11-30 1026 瀏覽
早排見酒店房有promo ,立即book返晚去休息一下,今次專登book剩房不包餐,方便順道四周圍玩玩食食。中環區一向都多美食,行下大館、PMQ 再食下tea , 好有旅行放假感覺。今日第一站先回味台灣,好掛住台灣美食,以前每年必定出遊1-2次。台南冬瓜茶台灣三大古早味飲品之一,用冬瓜加糖煮成,冬瓜茶入口香甜解渴,飲落順喉。明太子甜不辣甜不辣是用魚漿製成的魚片,店家先將甜不辣輕輕炸過,面頭淋上明太子醬,入口香脆可口,明太子咸香惹味,不錯不錯👍🏻台式肉鬆榨菜蛋餅台式蛋餅相信是台灣人最愛的早餐之一,餅皮加上雞蛋煎香,中間放入肉鬆榨菜卷住,灑上芝麻、醬汁等,食落蛋味香濃,蛋餅軟綿,配上餡料,更加滋味。麻婆豆腐手工餃椰菜豬肉手工餃伴麻婆豆腐,麻婆豆腐香辣惹味,加埋餃子一齊食,令到手工餃鮮味更見突出,好好吃喔!奶奶麻糬-黑芝麻用日本鮮奶加木薯粉製成,食落軟滑冰凍,有陣陣奶香味,麻糬沾滿芝麻粉更加香甜,整個充滿濃濃的芝麻香氣。

台南冬瓜茶

• 明太子甜不辣
  • 麻婆豆腐手工餃
  • 奶奶麻糬配黑芝麻
2021-11-30 74 瀏覽
蟹肉麻婆豆腐撈麵 $158麵嘅份量好大 適合同朋友分嚟食麵身軟硬度啱啱好麻婆醬好惹味亦唔會過鹹 豆腐滑捋捋蟹肉都頗鮮甜 份量多到食到最後仲有肉碎同蟹肉剩可以單食更滋味!
蟹肉麻婆豆腐撈麵
蟹肉麻婆豆腐撈麵 $158
麵嘅份量好大 適合同朋友分嚟食
麵身軟硬度啱啱好
麻婆醬好惹味亦唔會過鹹 豆腐滑捋捋
蟹肉都頗鮮甜 份量多到食到最後仲有肉碎同蟹肉剩
可以單食更滋味!
15 分鐘 (堂食)
蟹肉麻婆豆腐撈麵
2021-11-29 71 瀏覽
大館對面搵到這間別緻的小店,被門口的大燈牌吸引了,裝修帶點文青風。招牌牛肉麵 $108湯底牛味濃郁,牛展住得淋身,配上糖心的滷蛋,餐牌上寫着可以揀刀削麵或者寛粉絲,選擇了寛粉絲,吸收了部份湯的味道,非常好味。牛汁滷蘭花干 $48這個前菜有驚喜👍🏻 花干吸收哂滷水汁,一咬落去滷水汁爆曬出嚟,味道帶少少辣,食到停唔到口。台式肉鬆榨菜蛋餅 $68這間餐廳的蛋餅做得真的不錯,兩層米漿皮中間夾着蛋層,煙靭得來,帶有蛋香,配上肉鬆榨菜、茄汁沙律醬,很有台灣的味道。糖心蛋滷肉飯 $55雖然細細碗,但是製作非常用心,有米香,而且滷肉不會過咸,非常啱口味。奶奶麻糬 $75這個甜品有花生味和黑芝麻味兩種選擇,第一次吃覺得幾特別,麻糬入口帶著淡淡的奶香味,入口即溶,麻糬本身沒有什麼甜味,配上花生的甜味剛剛好。

招牌牛肉麵 $108

牛汁滷蘭花干 $48

台式肉鬆榨菜蛋餅 $68

糖心蛋滷肉飯 $55

奶奶麻糬 $75

2021-11-28 59 瀏覽
經常大排長龍的一間打卡台灣菜,今日同姊妹黎試下,餐廳走年青型格路線,霓虹光管充滿枱式風情雙色鹽酥雞,原來雙色分別是一邊蛋黃醬,一邊黑松露醬,點落各有特色,鹽酥雞不是一般的切小粒後炸成,而是件件大大嚿,外層酥脆,內裏Juice,肉質嫩滑,份量重了不少薯泥起司松露蛋餅,蛋餅賣相吸引,蛋皮厚薄適中,咬落很香蛋味和芝士,內裏藏着香滑啲薯蓉,加上面層的松露醬,令味道更加豐富酸辣牛肉麵有粉絲有刀削麵選擇,我們選擇了刀削麵,先呷一口湯,味道濃郁帶點辣和微酸,十分開胃,用的是牛𦟌,所以食落十分軟熟美味,刀削麵煮得恰到好處,軟硬適中,配菜還有蟲草花和雞蛋很喜歡喝這個綠豆沙牛乳,綠豆不單起沙,新鮮美味,不是用粉開成的,加上甜度適中,綠豆加牛乳香滑無比

.黃店💛只收現金💵💵💵人均最低消費$150💸💸特色台灣菜🍜……….平時都坐無虛席,今日去開中環,專登去睇下,竟然唔洗等位!!……….明太子甜不辣😋第一次食到煎炸的甜不辣🙂明太子醬咸咸的味道:🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼/5………鹹蛋黃芋泥乒乓球🏓️口感外脆內軟,但唯一不足係鹹蛋黃味道不夠濃郁味道:🇹🇼🇹🇼🇹🇼/5………薯泥起司松露蛋餅蛋+起司🧀️嘅結合好香口,起司🧀️味濃😍,同松露醬非常夾!!味道:🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼/5……….豬軟骨鯊魚骨豆乳湯刀削麵🍜超喜歡呢個湯底!!! 乳白色湯底,完全無味常嘅感覺😍豬軟骨夠淋,又多🤩🤩味道:🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼/5……….
黃店💛
只收現金💵💵💵
人均最低消費$150💸💸
特色台灣菜🍜
……….
平時都坐無虛席,今日去開中環,專登去睇下,竟然唔洗等位!!
明太子甜不辣😋
第一次食到煎炸的甜不辣🙂
明太子醬咸咸的
味道:🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼/5
………
鹹蛋黃芋泥乒乓球🏓️
口感外脆內軟,但唯一不足係鹹蛋黃味道不夠濃郁
味道:🇹🇼🇹🇼🇹🇼/5
………
味道:🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼/5
豬軟骨鯊魚骨豆乳湯刀削麵🍜
味道:🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼/5
  • 薯泥起司松露蛋餅
2021-11-25 61 瀏覽
中環半山區,都有好嘢食,上嚟半山區,我哋經自動電梯上到嚟。荷李活道一帶好多酒吧林立。夜晚更加興旺。今次晏晝上嚟 約朋友行一行,見有間check in咪入嚟check check佢啦,坐低兩支公,一個叫咗碗牛肉麵,刀削麵加溏心蛋。我叫個雙骨麵,豬軟骨鯊魚骨豆腐湯麵,軟骨同以前一樣好食嘅,一樣係刀削麵加糖心蛋 ,呢個都幾好食 。跟住呢個鹽酥雞三件酥皮薄,入口唔膩,六粒花枝丸,粒粒都咁大粒。炸得夠。爽脆。烏醋茄子茄子加烏醋都係好味小吃,傾下講下食下好快入口。飲嘢就一個珍珠奶茶,台式包裝,封頂,粗飲管,我就試下台灣南嘅冬瓜茶,清甜解熱。
中環半山區,都有好嘢食,
上嚟半山區,我哋經自動電梯上到嚟。
見有間check in咪入嚟check check佢啦,
坐低兩支公,一個叫咗碗牛肉麵,刀削麵加溏心蛋。
我叫個雙骨麵,豬軟骨鯊魚骨豆腐湯麵,
軟骨同以前一樣好食嘅,
一樣係刀削麵加糖心蛋 ,呢個都幾好食 。
跟住呢個鹽酥雞三件酥皮薄,
入口唔膩,六粒花枝丸,粒粒都咁大粒。炸得夠。爽脆。
烏醋茄子茄子加烏醋都係好味小吃,
傾下講下食下好快入口。

2021-11-24 87 瀏覽
最近發現公司附近有間台式食肆,Book左台收工黎試下,都要等拾多分鐘,人氣十足。手繪雙色鹽酥雞 $88 鹽酥雞炸得够鬆脆嫩滑,用黑松露汁及柚子汁伴两旁,先蘸黑松露有唔錯香味,再嘗柚子汁會略帶酸甜味,醒胃。溏心蛋魯肉飯 $55嘗心悅目,溏心蛋剛剛好,溏心蛋送飯陣陣蛋香撲鼻,在香港能品嘗正宗台式魯肉燥,加上醃製羅白送珍珠米飯,絕不能錯過。火焰原條鰻魚玉米蛋餅 $148當面用火槍燒至微焦,成條鰻魚用粟米及蛋卷包起,加上鏗魚更滋味。鮮芭樂苦瓜汁 $58特色地道台式口味,甘甘地苦苦地,消暑又健康。

手繪雙色鹽酥雞 $88

溏心蛋魯肉飯 $55
溏心蛋魯肉飯

火焰原條鰻魚玉米蛋餅 $148

鮮芭樂苦瓜汁 $58
特色地道台式口味,甘甘地苦苦地,消暑又健康。

溏心蛋魯肉飯
  • 溏心蛋滷肉飯