2019-06-03 2523 瀏覽
還咗車落雨,唯有係商場裏面搵食。入咗呢間屋邨茶餐廳,有小菜有火鍋,做完運動好肚餓,就叫咗個二人餐。茶餐廳環境一般,我坐嗰張凳上面有好多堂。二人餐都幾多嘢食,啲餸比較偏油同多醬汁....花雕醉雞翼 - 皮同肉都好爽口好香花雕味,都唔錯。粟米魚肚羹 - 三個人食每人都分到一碗,而且味道唔錯,同埋魚肚嘅份量都唔少,幾好。沙拉焗豬扒 - 唔覺係焗豬扒,沙律醬係用千島醬。舊豬扒醃得幾好食,不過唔知係咪用太多梳打粉,有啲過分地淋,成舊豬扒都係醬,好漏。西蘭花炒鮮油,份量都幾多,d油偏多....我都知出街食飯好難避免嘅....食食吓個西蘭花,「櫈」到條菜蟲出嚟。仲有紅豆沙送,冇起沙但味道還可以.....
花雕雞翼
花雕醉雞翼 - 皮同肉都好爽口好香花雕味,都唔錯。

粟米魚肚羹

沙拉焗豬扒

西蘭花炒仙魷

紅豆沙
仲有紅豆沙送,冇起沙但味道還可以.....
2019-05-03 1028 瀏覽
同男朋友3點幾有d餓,又唔想食太多,於是入去食下午茶。叫左個迷你熱狗配沙律。其實佢個熱狗唔算迷你😂都幾大個。熱狗入面有蕃茄、青瓜、生菜同沙律醬。其實味道上是不錯。再配上一個雜果沙律,沙律中有菠蘿、水密桃、椰果等,味道不錯。另外我加10元叫了一杯珍珠奶茶,奶茶味不錯,不過個人認為他的味道不夠濃,珍珠的顏色亦有點奇怪😥。所以下次不會再叫。男朋友則叫了一碗擔擔麵。味道奇怪,麵的質地亦很奇怪,像浸了很耐水的麵.. 下次不會再食擔擔麵。
同男朋友3點幾有d餓,又唔想食太多,於是入去食下午茶。
下次不會再食擔擔麵。
2018-12-08 1057 瀏覽
優閒的星期六,又係尋找沙嗲牛肉麵的時候,好多茶記都必有沙嗲牛麵,但有好多都味道一般甚至難食...而好食的太多人去要排隊(雖然明白食好野要付出),但呢一刻我只想優閒hea下食個麵咋.....途經太和,見到呢間茶記,有常餐沙嗲牛,即入去試下了。 普通茶記格局,燈光較暗,有電視睇呀。 臺樓常餐,$43,有腿奄列伴牛油方包、沙嗲牛肉麵、咖啡/茶。 熱咖啡,茶記咖啡,正常水準。 火腿奄列伴牛油方包,有好多火腿。 沙嗲牛肉麵,沙嗲湯底尚算濃郁,牛肉份量適中,口感夠腍,都不俗呀。 常餐價格正常,尚算幾好的沙嗲牛肉麵呀。

普通茶記格局,燈光較暗,有電視睇呀。

熱咖啡,茶記咖啡,正常水準。

火腿奄列伴牛油方包,有好多火腿。

常餐價格正常,尚算幾好的沙嗲牛肉麵呀。
2018-07-27 1089 瀏覽
食物質素越嚟越差,只因為領展商場冇乜選擇所以先焗住要食。早餐嘅沙爹牛肉麵油膩到不行,成層油喺上面,夾件牛肉上嚟,件牛肉令立立令到反光 ,我經常因為太溜而食唔曬碗麵。 其實呢間餐廳煮嘅其他嘢都係好油膩,份餐肉炒蛋食完都仲有成寸厚嘅油喺碟上面。 佢哋好似買油唔使錢咁。 員工嘅服務態度 一半一半,有幾個幾好,但新請返嚟嗰啲相麻麻, 講曬唔該請佢過嚟落單都要黑我面,好似唔知得罪佢啲咩咁。 但反個收銀姐姐幾好人, 我有一次唔記得帶銀包畀錢, 我本來仲想用啲乜嘢嚟做抵押,佢話咩都唔洗,快啲去攞錢就得🤣其實抵食程度我係連一粒聲都唔想畀的。

其實抵食程度我係連一粒聲都唔想畀的。
2018-07-27
外賣自取
2018-07-27 135 瀏覽
服務態度奇差, 食物十分油膩, 吃完之後會好渴,飲品還好(至少價錢合理),但不推薦去吃,外賣要等很久,場地還算乾淨 ,其實這間店鋪一開始還是可以的, 但現在服務態度每況越下, 以上種種讓我感到失望, 身為一個大埔人, 也不會去吃, 就算m記都比    這個好多, 至少服務態度, 價錢, 食物的味道都比較好或合理。
2018-07-20
45 分鐘 (外賣自取)
2018-01-08 1420 瀏覽
啲肉太多油炸,員工服務差差差,啲水蛋一個個洞又難入口,價錢又不便宜。這間是太和站最差的餐厅,鄰近有正記及銀龙餐方,味道及服務態度皆一流,價錢又公道,我是消費者,反正要比錢,更應小心選擇健康美食。
2017-09-14 1300 瀏覽

其實抵食程度我係連一粒聲都唔想畀的。
2017-09-13
現在的服務態度越來越差,由其是年資耐的員工,每次向她提出意見,如飯不熱,她的回應都很敷衍,只說你不喜歡,唯有再弄熱給你吧! 很離譜的是這間餐廳連外賣紙柸都要收一元....
2017-07-15
2017-03-22 1217 瀏覽
一個人去食一個午餐$42 回鍋腩片飯。整個只有3塊肉走單 湯沒來 要三催四請對面那位婆婆等個肉餅飯等了差不多40分鐘(一直出去催單) 說什麽剛賣光要重新蒸2個字 垃圾。。。。。。
一個人去食
一個午餐$42 回鍋腩片飯。
整個只有3塊肉
走單 湯沒來 要三催四請

2個字 垃圾。。。。。。
叫左杯珍珠奶茶,珍珠好大粒,但支飲管根本就太幼,每次飲都塞住d珍珠,每次都啜吾到,已經吾係一次半次,同職員講佢竟然話最粗係呢隻,有冇搞錯?我未試過飲珍珠奶茶飲管吾岩size,難道臺樓之前冇試過岩吾岩既咩?連這些基本小事也做不好,好極有限。
2016-10-06 1091 瀏覽
我唔會再去間咁既餐廳,由我第一年去到依家,貴左好多,服務態度又差,野食又細份左,去到門口都未行到入去就叫我地叫定野食,睇死你一定會入去咁,咁就比人拉左入去。上菜時間耐,野食又唔係特別好味,咁就收你$38(學生價),唔係學生仲要$48,野飲另外收費,但係佢本身係$30,兩年升足$8。上錯餐,落錯單經常有,冇咩問題,但係佢地話冇聽錯先慘,我望住張單寫到明係麵,你比碟飯我,比埋你睇啦,你都話冇上錯,仲話冇所謂啦,都食得既,得曬。之後話取消張單,態度即刻唔同曬,又話幫你換過份又話可能睇錯左,想好聲好氣咁講係唔得既。

2016-08-11 1118 瀏覽
環境是半高級,門面是台灣菜格局,再睇餐牌卻是聯合國,中式、日本拉麵、台灣...乜都有d。老實講平時呢類餐牌,十居其九唔好食,樣樣有d會變成四不像,乜都做得唔好,估唔到又有驚喜喎。今次叫左豬扒炒公仔麵和豬扒肉燥飯,雖然大家都是豬扒,但是完全是兩種不同的豬扒,肉燥飯的豬扒是上海排骨(即我們叫開的豬扒),而炒公仔麵的是平時食開果種,肉燥一點都唔油膩,掂!炒公仔麵亦乾身,不太乾亦不油,正!但是個伴餐小食炸蝦手指,就差少少了,味道好淡。最驚喜是杯咖啡,奶味濃果種,呢間真係值得再去!
最驚喜是杯咖啡,奶味濃果種,呢間真係值得再去!
一人的下午茶,想放任自己,唔理爆瘡風險,就係想食想食煎炸野!見到個沙律餐竟然可轉法蘭西多士,就去馬吧。揀左生炸雞脾餐,拼西多士。好大份,兩樣野都炸得好靚。隻雞脾大大隻,好夠味,仲要個皮好脆,啲雞脾肉又好嫩。個西多士,中間夾左粗粒花生醬,好香口又好咬口,正! 曾經去某大型快餐店,個西多士係得一層,即係炸厚方包,仲要係一次炸定一大批,真係難食到呢!!! 所以食西多都係去返茶仔食好,有夾芯又即炸,係咪咁話先?$32大大份下午茶餐,足矣!

見到個沙律餐竟然可轉法蘭西多士,就去馬吧。
揀左生炸雞脾餐,拼西多士。

$32大大份下午茶餐,足矣!
2016-07-27
2016-07-05 611 瀏覽
下午茶時段,我鍾意食呢度既鑊氣小炒可以加錢飲紅/綠茶、蘆薈或珍珠系列飲品。款款都好飲,但下午茶我一般會揀回魂啡呢度既係即磨咖啡,質素高,又香又好飲,睇下啲泡沫幾豐富:牛河係即炒,並唔係炒起一大鑊再保溫,鑊氣十足,一上枱就聞到好香,而且牛肉夠滑夠大舊,絕對足料
下午茶時段,我鍾意食呢度既鑊氣小炒

呢度既係即磨咖啡,質素高,又香又好飲,睇下啲泡沫幾豐富:
頭抽乾炒牛河
2016-07-03
頭抽乾炒牛河
2015-10-05 779 瀏覽
擔擔麵炸雞翼擔擔面材料幾足,賣相不俗,夠熱,好好味!豬肋骨是啡啡的,吃起來腴香夠味,外脆內軟,香味剛剛好,味道豐富。砵仔蒸雞質素不錯,看似肥膩, 吃下沒這肥膩的感覺, 整體而言水準之作!
擔擔麵炸雞翼擔擔面材料幾足,賣相不俗,夠熱,好好味!
擔擔麵
豬肋骨
砵仔蒸雞
2015-09-09
5 分鐘 (堂食)
豬肋骨