2024-12-25 3 瀏覽
今日係聖誕節,有幾個內地朋友嚟香港,佢哋話想食香港茶餐廳,咁我就帶佢哋去咗尖沙咀下街先,然後肚餓啦,求其見到一間茶餐廳就入去啦,既然到一間興記,入邊就點咗幾樣嘢食啲味道都不過不失,正常既味道
2024-10-12 109 瀏覽
晚餐時間18:19説水吧師傅已經下班。没有熱奶茶,熱咖啡,熱鴛鴦。要水一定要買。我以為自己去了高級餐廳,不是在茶餐廳。晚餐套餐還能接受,80一套。門口拉客的當你是上帝,進去后你就是水魚。我不推薦此餐廳。不會再來。
2024-10-12
同幾個朋友去左呢間亞士厘道嘅興發茶餐廳吃早餐,其中一個朋友帶左個喼,所以佢地以為我哋係遊客,嗌左3個早餐,一丁面可配選雞亦/香腸/午餐肉/煎蛋/等,66港幣一個,本身朋友已話佢淨想要午餐肉和煎蛋,但落單阿嬸話全部都包左架啦,我啲就話咁三個一丁早餐,跟住三杯凍嘅嘢飲料,本身個餐係包嘢飲嘅,走果時嘟卡未睇清楚就趕住走左,夜晚返到屋企check數先見到佢收左284。多左86, 咁岩我住附近,第二日就過去搵佢理論,扮曬嘢打電話返公司查,話如果全部都揀左的話就唔係餐渦!咁嘢飲就不包渦!咁每杯要加28渦! 根本就落單果時係有心陰我地啦,我地都唔想要全部選項,食都食唔曬!暗亞底呃錢加收!極端卑劣唔老實!錢唔係多,但卑人呃錢當水魚,條氣唔順。擺明呃慣人呃慣遊客,睇死你唔會為幾十文番黎、但係我偏偏就要番黎話卑佢地聽,做得出就會有人知,生意唔係靠呃呃騙騙發達嘅,咁樣做生意遲早會執!希望大家互相告知,若果是必要幫襯請打醒萬二分精神!周圍其實仲要好多良心店家!

2024-06-21
早餐
2024-03-20 541 瀏覽
我是長期住在香港的台灣人,之前來這家店吃過很多次,今天早早來吃番茄通粉,圖片上的這個服務阿嬤見我就開始講普通話,並且給了我一張菜單,上面只有66元的公仔麵,我問她講說有沒有番茄通粉,她態度很差的指著這張只有66西式早餐的菜單說這個也可以點通粉,意思是讓我點這個66元的套餐時候轉通粉,我問她說之前不是有賣別的通粉嗎,她態度非常差的說只有這個。我坐了大概五分鐘之後看到隔壁桌有我以前點過的通粉菜單,詢問可不可以給我看看菜單,隔壁桌的大叔非常好,就說給我看,之後我叫那個阿嬤過來說這不是有通粉的菜單嗎,她啞口無言,我說是怎樣我講普通話就知道我不是本地人所以宰我是嗎,還是講說針對講國語的人大概覺得我是大陸人?不管是哪一種都非常讓人難以接受,哪一種程度的歧視都令我感到噁心,講普通話的大陸朋友和台灣朋友都可以避雷這家店當時太生氣了直接走掉了,走出門的時候那個阿嬤還在那裡講要吃就吃不吃就走咯這樣
2024-02-20
2023-12-27 448 瀏覽
記得以前和老公拍拖,經常係度吃晚飯,兩餸小菜、兩杯飲品加白飯,價錢很合理,而且店員也是很殷勤有禮貌,常常都在想,有時間會再去,想在這間小小茶餐廳,拾回一些美好回憶。可是,最近重遊此地,店裏雖然格局沒什麼變,但感覺,不可同日而語。首先,座位劃分了小菜座位,客人不是想坐哪兒就那兒,樓面職員粗聲粗氣、指手劃腳指你去那兒坐就那兒坐!你沒有跟著她走,她便會呼喝你!真是沒禮貌!說什麼那是小菜座,哪時差不多也只是11點多一些,不是晚餐,哪會有人吃大餐!而且那時根本就不是繁忙時間,很多空位,然後見你只是吃茶歺,愛理不理,下單也是悔晦氣氣,跟她說多士不要太燶,小火,她也是愛理不理,只是說沒有分大小火的。最後都係好燶,而且食物也落錯單,我和我老公都唔想同佢講,唔知道點溝通!下次唔會再去!

下次唔會再去!

我直接讲结论:我认为使同样嘅钱值得吃到更加好嘅出品海鲜品质完全冇问题但系就今晚嗰几啖海鲜比任何一个香港人食落肚都唔会觉得值得如果食咗呢几样仲觉得值得嘅人,应该去顺德食餐又好又实惠嘅228一碟花甲108一只圣子98一只扇贝虽然落单前明码标价问清楚再点的但!系!圣子有沙 有腥味扇贝几好 冇腥味但系有沙花甲中规中矩两个人食咗几啖海鲜 700几照计香港其他餐厅嘅海鲜都冇咁差点解噉嘅餐厅可以喺尖沙咀开甘耐?
我直接讲结论:我认为使同样嘅钱值得吃到更加好嘅出品
海鲜品质完全冇问题
但系就今晚嗰几啖海鲜比任何一个香港人食落肚都唔会觉得值得
如果食咗呢几样仲觉得值得嘅人,应该去顺德食餐又好又实惠嘅
228一碟花甲
扇贝几好 冇腥味但系有沙
花甲中规中矩
两个人食咗几啖海鲜 700几
照计香港其他餐厅嘅海鲜都冇咁差
点解噉嘅餐厅可以喺尖沙咀开甘耐?

2023-02-16 788 瀏覽
午飯時間人很多,食物真係一般,免強食一餐,雞滑有雞味,油飯涷、無味,配醬油不正宗,同枱食飯朋友亦無人讃其他食物,應該唔會再光顧,價錢可能比其他店低食,我願意比多少少$食好少少😅
午餐
2021-12-26 1218 瀏覽
放咗工攰到九彩,諗住是但搵啲嘢食吓!點知裡面唔止係茶餐廳咁簡單。仲有串燒同泰國湯麵!試咗一口牛同雞翼真係好鬼得!牛肉好鬆化、雞翼個味非常好!之後再試全隻燒魷魚,好入味好好食!燒菠蘿個菠蘿仲好多汁,燒茄子個辣味唔錯,我可以再要辣啲。最後試咗個麻辣雞煲!味道幾好不過我鍾意食辣所以可以再辣啲!本身諗住茶餐廳做咁多範邊度得㗎,但係佢哋又做到喎!服務態度就等於我細個嗰時嘅香港,好有人情味好有回憶!其實依家我食嘢,除咗食味道就係食回憶!我就係紮鐵威,唔鍾意唔好睇!😏
放咗工攰到九彩,諗住是但搵啲嘢食吓!
點知裡面唔止係茶餐廳咁簡單。

本身諗住茶餐廳做咁多範邊度得㗎,但係佢哋又做到喎!

服務態度就等於我細個嗰時嘅香港,好有人情味好有回憶!

其實依家我食嘢,除咗食味道就係食回憶!

我就係紮鐵威,唔鍾意唔好睇!😏

芝士一口牛
川式雞翼串燒
原隻魷魚燒
原條茄子燒
麻辣雞煲
已經好一陣子冇來興發了,佢一向嘅燒味都好好味。一入到餐廳覺得比以前光猛咗好多,仲有新Menu添咁就梗係試新野啦!居然有串燒,仲要有川式同日式,連生蝦都有,簡直係非一般茶餐廳,味道仲好有驚喜😌特別要讚吓牛舌,好入味仲好Juicy勁多汁鯖魚都好好味,個皮脆脆地,啲肉又唔乾,燒得啱啱好其實佢仲有泰國粉,不過已經賣晒,所以冇得嗌,勁想試囉!我仲留意到門口串燒粉麵open kitchen 個廚好注重衛生,將個area抹得超乾淨,好少茶餐廳做到咁乾淨

特別要讚吓牛舌,好入味仲好Juicy勁多汁

鯖魚都好好味,個皮脆脆地,啲肉又唔乾,燒得啱啱好

其實佢仲有泰國粉,不過已經賣晒,所以冇得嗌,勁想試囉!

泰式生蝦
川式韭菜串燒
鹽燒鯖魚
多春魚串燒
2021-10-18 516 瀏覽
早幾日約左朋友係尖沙咀傾野,之後佢話想去燒味,所以就搵下尖沙咀邊到有燒味食,誤打誤撞走左去呢間興發入面,原來尖沙咀遊客區都有呢種高質茶餐廳😋🟡 叉燒油雞飯估唔到呢度叉燒咁出色,半肥瘦,香得黎又係啲肉咬下,而且油雞亦都好滑👍🏽 伴個蔥油唔會一味得個咸字,好味!🟡 芙蓉蛋飯一上枱就已經感覺到鑊氣十足,份量亦都驚人,芙蓉蛋大到完全見唔到啲飯,而且十分足料,有蝦有叉燒。🟡 凍咖啡茶餐廳嘅精髓一定係奶茶咖啡,呢到嘅凍咖啡夠晒香濃,係我係茶餐廳飲過最好飲之一👍🏽📍興發明爐燒味 (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道8號地下

🟡 叉燒油雞飯

🟡 芙蓉蛋飯

🟡 凍咖啡

📍興發明爐燒味 (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道8號地下
2021-06-27 513 瀏覽
朋友在尖沙咀工作,平時都有互相交流有好嘢食嘅地方。她介紹我去呢間茶餐廳,話出品幾好,佢午餐經常去食,但我一直都無去試,因為尖沙咀實在有太多選擇了。早2日約咗朋友去開尖沙咀,見落雨濕濕,又差不多晚飯時候,所以就去試不佢嘅出品,貪佢就近,地方都坐得舒服。坐低叫咗三個小菜,又送例湯,小菜賣相唔錯,食落覺得夠鑊氣又好味,唔知係唔係肚餓嘅關係呢? 朋友都冇點我,而且價錢算合理。老闆娘仲話燒味都好受歡迎,留返下次試下啲燒味。
老闆娘仲話燒味都好受歡迎,留返下次試下啲燒味。
  • 薯仔牛柳粒
2021-06-25 313 瀏覽
曾經在尖沙咀寫字樓上班,經常到此茶餐廳,上至老闆下至服務員,招呼都快靚正!已經好幾年沒有來,今早約了朋友到尖沙咀早餐,突然想起,就決定再到此一遊,雖然早餐,仍然俾到我過往很有誠意的感覺!雖然一個簡單的公仔麵早餐,你看圖便見到、甚有誠意!
雖然一個簡單的公仔麵早餐,你看圖便見到、甚有誠意!

2020-05-29 893 瀏覽
呢日 #小秘書 好準時收工,既然有時間一定要做吓運動。出到尖沙咀都未夠六點,仲有少少時間食個 #下午茶 先 #落水。因為疫情嘅關係,街上都變得冷清清,經過 #亞士厘道,本來想幫襯 #快餐店 嘅,點知行到落去先知佢做緊裝修🤪 望過對面, 一間似曾相識嘅茶餐廳「興發燒味餐廳」,應該係好耐好耐之前跟屋企人嚟過。既然別無他選,就去試吓。本來諗住食 #乾炒牛河 㗎,點知 #河粉 咁啱賣晒,見隔離個 #哥哥 碗 #燒味飯 好似好正咁,就一於跟佢食 #叉燒油雞飯 啦。諗住下午茶份量應該唔會太多,點知係我想像中嘅Double😆 叉燒好入味、又夠鬆化🤤 油雞都唔差嘅,只係師傅切嘅部位唔靚,不過都算唔ok啦。阿姐話佢哋六點就要閂門,叫我埋單先,不過可以慢慢食🥢 真係估唔到而家生意差成咁,晚市都唔夠生意做🤨希望市道快啲回覆正常啦💪🏻

2020-05-28
2019-04-17 1008 瀏覽
負責收錢的那位態度極差。不清楚自己餐單上A1,A2是什麼?雖然早餐質素有改善,但服務態度還需改善。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
負責收錢的那位態度極差。

不清楚自己餐單上A1,A2是什麼?
外賣送餐
2019-01-19 984 瀏覽
Hing Fat Roast Restuarant is just a normal Cha Chaan Teng located in the busy area with full of tourists. Heard of those frequent customers, they providing two different menu for local customers and tourists which having different pricing, lol, so if you are Hongkongese, please speak Cantonese with the waiters, and then you will get more reasonable price. So be careful.And because we are going with the local, and so that we got the menu for hongkongese. And I ordered Swiss Pork Chop Rice with Fr

And because we are going with the local, and so that we got the menu for hongkongese. And I ordered Swiss Pork Chop Rice with Fried Eggs and chocolate drink.

Swiss Pork is unexpectedly soft and lovely,
real delicious than some Cha Chaan Teng. Though the rice is a bit thick, like the rice cooked yesterday. Overall quite satisfied with my lunch.
Chocolate drink is always my favorite,haa

Chocolate drink
Menu:

Come for lunch is fine, just be careful of two different menus, lol
Chocolate drink