2008-09-20 342 瀏覽
慶祝同事升職,一行十一人放工後由港島揸車入西貢食飯。原先大家都以為係食海鮮,原來主辦單位係選擇左呢間外型較有格調o既泰國餐廳。o係門口見到有$148 All you can eat,但係其實都只係好普通o既選擇,而且都係比較飽肚,真係要大胃王先抵食,所以最後同事們都係散叫算。叫左小食拼盤、青木瓜卷、椰汁菠蘿炒飯、串燒、泰式鳳爪、羊架、蒜蓉炒芥蘭、青咖哩雞同唔知咩炒蝦。樣樣都幾好食,但冇邊樣特別令人回味。飲品方面叫左珍多冰,沙冰式,唔會越飲越淡,而且好足料,讚!o係西貢食飯環境清幽唔多人,加上呢喥係比較有裝修,所以食得舒服寫意。不過對於住新界西o既甲乙,如果唔係同事有車送埋返屋企都未必會過去食。如果有一天可以同毛毛輕輕鬆鬆放一日假都可能會再去o既,唔係的話就要等多幾年買到車先會再去lu。
2008-08-31 169 瀏覽
叫左個青之卷,,,辣辣地,,,,不過仲頂得順,,,,個沙爹串燒好好食呀!!!especially 同沙爹醬好香!!!送飯好好呀四個人叫左半打沙爹"岩岩好!竹筒飯就冇乜味....不過香個魷魚包住蝦膠好好食!!同個汁配得好好""成餐係油左少少姐,,,,不過都好食,,,,服務都好好呀好NICE呀D人!!
叫左個青之卷,,,辣辣地,,,,不過仲頂得順,,,,

四個人叫左半打沙爹"岩岩好!
竹筒飯就冇乜味....不過香

個魷魚包住蝦膠好好食!!同個汁配得好好""
成餐係油左少少姐,,,,
不過都好食,,,,
服務都好好呀
好NICE呀D人!!
2008-07-15 72 瀏覽
首先我想知下面個條友仔講個D咁侮辱性嘅野, open rice 都唔剷...二,我覺得這間泰國餐廳充滿泰國的風味香港好多其他泰國餐廳都做唔到三,香港很多泰國餐廳為了配合香港人的口味而破壞了泰國餐應有的傳統味道,本人去過泰國無數次,口味根本不像香港所謂的'泰國餐',唯獨暫時舢舨保留咗傳統泰國的味道. (雖然是有點奇怪泰國餐會有翅食, 但這令到舢舨廚師啓發了椰青翅(推介),傳統得來又帶點新意,最緊要係咩呀.......好食呀嘛!四,本人去舢舨三次, 服務不像高級餐廳的侍應, 但我睇得出服務態度有改善, 已超出舢舨應有的水平線.五,衛生像還勉強可以, 但有侍改善六,露台可以令到有竉物的人帶自己的竉物黎食飯正!總括黎講,舢舨係值得去!好味道,好環境

二,我覺得這間泰國餐廳充滿泰國的風味
香港好多其他泰國餐廳都做唔到
,傳統得來又帶點新意,最緊要係咩呀.......好食呀嘛!

五,衛生像還勉強可以, 但有侍改善
六,露台可以令到有竉物的人帶自己的竉物黎食飯
正!

總括黎講,舢舨係值得去!好味道,好環境
  • 粉卷
  • 聖子
  • 咖哩蟹
  • 蝦餅
  • 燒烤
2008-07-14 52 瀏覽
Just moved to Sai Kung last weekend, saw a big sign Sampan and remembered movie star Wong Ming Chuen used to owned it years ago, thought I pop in to try it out. Very nice ambience with a country feel outdoor area, a Thai lady chief was cooking satay and whole fresh fishes on the BBQ grill, it looked so appetizing that I have to order the fish. I love anything spicy, the waitress recommended baked razor clams with lemongrass and chilli …(very very tasty, highly recommended); raw prawns with gar
; raw prawns with garlic and chilli, papaya salad in rice wrap (refreshing), pad thai noodles comes in a very interesting square plate.(slightly fusion look) . All the seafood were exceptionally fresh, the price is very reasonable, the bill came to just $600 for the 4 of us including a glass of beer each..... will definitely comeback again.
2008-04-19 37 瀏覽
乾咖哩焗大頭蝦$198 兩隻乾咖哩焗大頭蝦,即係冬陰公大頭蝦。煮到過晒火,蝦老,味差,劣作!燒生蠔$168 兩隻燒生蠔,蠔係大,但完全無味,面頭仲要放一乍炸蒜片,只吃到蒜頭味,30蚊一隻都嫌貴。脆肉炒椰菜苗聽落特別,其實係隔夜燒肉炒菜。燒肉乾且硬,味道又無乜。菜苗,一個字,硬!而且,又係落左大量蒜頭,食唔到其他味。劣!香葉肉碎炒飯真係食過咁多間最難食。香葉淡而無味,唔多覺有肉碎。飯裡唔知點解有面豉!?好在吃之前落左少少青擰汁,如果唔係真係乜味都無。青木瓜沙律啲汁有少少蝦膏味已經令人費解,有創意係好,但要好食先得!!!這個.......好難食。還有......竟然食食下發現有塊細細既石仔,相信係製蝦膏時用的紅磚甩出黎。離譜~~~~~!!!!!本想叫燒鱔($100)晚市先剛剛開始,Waitress埋黎話"Sorry, 鱔剩返好少,得半份,我收你半個portion錢,好嗎?"因為她的良心,服務加一分。一句講晒,呢間餐廳既Chef實在唔適合做呢行....食物質數低到無得再低.......
乾咖哩焗大頭蝦
$198 兩隻乾咖哩焗大頭蝦,即係冬陰公大頭蝦。
煮到過晒火,蝦老,味差,劣作!

燒生蠔

脆肉炒椰菜苗

香葉肉碎炒飯

青木瓜沙律

本想叫燒鱔($100)
因為她的良心,服務加一分。

2007-11-15 32 瀏覽
前晚同2個外國客開完會,話要去西貢食海鮮,但唔要意大利法國菜,心諗港式海鮮店我就冇乜興趣去(我又唔係遊客),上網見到Sampan食泰國海鮮就去試吓 (上次去係10幾年前汪亞姐做老細時,唔知變成點)。兜去門口比個客望吓先,一見有outdoor,兩位就二話不說落車,好彩waitress指指前面有大把咪錶位,仲提我過咗 8點唔洗入錶,先加1分。入到去即送上蝦片,$20元,fair price,tasty,老外開心吃,即嗌啤酒輕鬆,我都鬆一鬆,再加多分。先叫個炭燒魷魚同生蝦刺身送酒。好新鮮!值得一讚係啲汁,好好味,最正係waitress 話如果老外驚辣可以比啲lime我令啲辣汁酸啲冇咁辣。個結果係放多咗lime juice嘅sauce 加上新鮮海鮮,非常好嘅combination。再叫金柚沙律同冬陰公,味道唔似銅鑼灣啲金乜泰乜,好好味,好用心,完全唔commercial,唔行貨。竹筒烏頭啲herbs好香,不過老外怕骨唔多吃,個waitress見狀即叫下次可要沙猛魚,冇咁多骨,咁鬼attentive,又加多1分。牛尾同菜都好味,但已經太飽,同略嫌多油,要停步! 但見到隔離枱個甜品賣相好特別,wa

先叫個炭燒魷魚同生蝦刺身送酒。好新鮮!值得一讚係啲汁,好好味,最正係waitress 話如果老外驚辣可以比啲lime我令啲辣汁酸啲冇咁辣。個結果係放多咗lime juice嘅sauce 加上新鮮海鮮,非常好嘅combination。再叫金柚沙律同冬陰公,味道唔似銅鑼灣啲金乜泰乜,好好味,好用心,完全唔commercial,唔行貨。竹筒烏頭啲herbs好香,不過老外怕骨唔多吃,個waitress見狀即叫下次可要沙猛魚,冇咁多骨,咁鬼attentive,又加多1分。牛尾同菜都好味,但已經太飽,同略嫌多油,要停步! 但見到隔離枱個甜品賣相好特別,waitress話係homemade嘅南瓜布甸,用泰國香料煮,忍唔住叫一客試吓,一句,好滑,好好味
(非會員)
怎料到說:<咩態度一個都不知道是男or女..說:>唔好意思,我地收11點10半最後叫菜既,你點菜時冇問清楚? 之後他來一籃蝦片$20.得幾片蝦片. 其實你們睇下個menu先.有d野咁夜我地冇架啦!? <10:20是否不可以叫咖哩蟹><晚上不可以只叫飲品..waitrss說.飲嘢過對面吧!他們收夜d架!>衛生:都好緊要架!一個普通人都不過拿器皿的食用位置啦!我們真的有點怕.衛生處應該要做下嘢! last order 都冇同我們說一聲就叫我們埋單.什至,露天的位置.他們開了這....有點露水流下來,只說:唔好意思!唉!仿如去了大排檔.Environment幾好,不過,不值得再去了.
怎料到說:<咩態度一個都不知道是男or女..說:>
唔好意思,我地收11點10半最後叫菜既,
你點菜時冇問清楚?
之後他來一籃蝦片$20.得幾片蝦片.
其實你們睇下個menu先.有d野咁夜我地冇架啦!?
<10:20是否不可以叫咖哩蟹>
<晚上不可以只叫飲品..waitrss說.
飲嘢過對面吧!他們收夜d架!>

衛生:

last order 都冇同我們說一聲就叫我們埋單.
什至,露天的位置.他們開了這....
有點露水流下來,只說:唔好意思!唉!
仿如去了大排檔.

Environment幾好,不過,
不值得再去了.
2007-10-25 23 瀏覽
雖然是星期日晚上,這個4眼妹服務態度都很好.不論點菜至她介紹餸菜都很細心一一去解答,我們問題.反而,一有餸菜上枱時,令一侍應生Service很有d問題,掉下餸菜就算..=.=”侍應生服務態度都重要,如果服務態度差.客人又點會再光臨呢?希望有待改善...
雖然是星期日晚上,這個4眼妹服務態度都很好.
不論點菜至她介紹餸菜都很細心一一去解答,
我們問題.

反而,一有餸菜上枱時,
令一侍應生Service很有d問題,
掉下餸菜就算..=.=”

侍應生服務態度都重要,如果服務態度差.
客人又點會再光臨呢?
希望有待改善...
2007-08-18 13 瀏覽
有車有有車的好可以去隨時想到就去就像這天時晴時陰也可以到白沙灣來看看海吃吃飯說夜不夜肚子不太饑就來個輕巧晚餐吧泰式柚子沙律材料也算豐富很多柚子肉腰果和合桃柚子不太酸腰果合桃也炸得很香但其他菜就欠奉是為些許美中不足燒鱈魚扒即叫即燒卻燒得有點兒過火鱈魚的表皮都燒成炭了不過魚肉還是爽甜的燒魚把魚油全都迫出來加點泰式酸辣汁也是不俗的平衡最後是青咖喱雞加蒜蓉包青咖喱不太辣也不太淡用包蘸汁剛剛好但真不明白為甚麼咖喱雞的雞總帶點霉味或許是用上雪藏雞吧如果好像重慶雞公煲那種連骨的雞肉就最好蒜蓉包如果更脆就更好露天位也有露天的好但狗仔貓仔出出入入就在所難免了同樣道理凡事都有好處有難處你的心意明白了不過要考慮的還有很多首要解決的是手腳不協調次要的是財務不協調再次要的是請不要想太多
有車有有車的好

首要解決的是手腳不協調
次要的是財務不協調
再次要的是請不要想太多
2007-07-22 24 瀏覽
唔好意思,跟前面三位的食評相反,我和朋友昨日幫襯後認為並非物超所值:(1) 食物:整體而言得個「鹹」字。(2) 服務:當我們向某些侍應反映意見時(可以話其實係袋錢落他們袋),沒有反應!這顯示訓練及督導不足!(3) 環境及清潔:這是唯一可讚的地方,闊落及有窗明几淨的感覺。如不介意食物差,可能是情侶拍拖的好去處。
(1) 食物:整體而言得個「鹹」字。
2007-04-06 9 瀏覽
琴晚同朋友去西貢白沙灣,試呢間餐\廳, d野好好食,位又好坐,而且好好招呼~平日係散叫menu, 睇menu見有超級大頭虾,好似好正。不過琴晚係星期三,佢\地做$148任點任食,但choices裡就無大頭虾... 但係d冬蔭公好好飲,等我盡量remind吓我食過d乜係好好味先:1.) 冬蔭公2.) 炸魚餅& 虾餅3.) 串燒雞4.) 炸芋頭虾5.) 海鮮沙津6.) 炭燒豬頸肉7.) 海鮮煲仔飯8.) 唔知乜鬼燒牛肉記唔到咁多,雖然choices唔算好多,但真係樣樣都好食~
平日係散叫menu, 睇menu見有超級大頭虾,好似好正。
1.) 冬蔭公
2.) 炸魚餅& 虾餅
3.) 串燒雞
4.) 炸芋頭虾
5.) 海鮮沙津
6.) 炭燒豬頸肉
7.) 海鮮煲仔飯
8.) 唔知乜鬼燒牛肉

記唔到咁多,雖然choices唔算好多,但真係樣樣都好食~
2006-11-07 4 瀏覽
星期六晚薑餅人駕車到此開餐, 六時半到達, 到七時許走也只得我倆一枱客仔, 仿如包了此場, 哈哈!!先來一籃蝦片, 可再spicy點.泰式併盤–有春卷, 薯絲炸蝦卷, 炸軟殼蟹, 荷葉雞, 粉絲沙律. 炸物唔算太油, 但蝦和軟殼蟹食唔出海鮮味. 荷葉雞既sauce係少少spicy的沙律醬, 肉唔鮮嫩, sauce同肉唔太match.胡椒炒鮮魷–幾惹味, 鮮魷都算鮮和爽.乾咖哩蝦–sauce係橙色咖哩汁, 和有一些椰汁, presentation唔錯, 蝦都幾多, 爽口的, 為免浪費D汁, 所以追加一客garlic bread點汁吃.埋單$288, 不錯呢~

先來一籃蝦片, 可再spicy點.

胡椒炒鮮魷–幾惹味, 鮮魷都算鮮和爽.

埋單$288, 不錯呢~
2005-08-09 16 瀏覽
今次一行五人,去完三星灣游水,出到白沙灣,見到"舢舨冰室'燈火通明,四四正正,於是決定入去試下...1.先講服務估唔到餐廳細細,服務都幾周到...侍應好nice, 笑容親切...我地order 左食物無耐, 飲品就到...不過我地想飲品後上,可以送甜品...佢地都好好禮貌咁收番d 飲品,仲話我地幾時想要,出聲就okay 架喇...之後,我地去到甜品櫃到睇下有咩好甜品...爆炸頭姐姐係櫃前逐一介紹...嘩...真係好好心機...我o地一坐就坐左兩個鐘..都無人話我地,仲不停有人加水...正~~!!2.食物五個人,分別order 左五個set dinner...分別有餐湯+包+主菜+飲品...一. 乳鴿餐配炒飯一隻乳鴿分四件,有薯條,青瓜,甘筍仔伴碟...炒飯另外用碟上...分量驚人...乳鴿很香,有鹽同醋點...都係$55 ,凍飲加$2 二. 兩個雜扖餐雜扖有雞扖,牛扖,豬扖,腸仔,煙肉...配薯菜,都係有薯條,青瓜,甘筍仔伴碟...如果order 跟炒飯或意粉...都係另外用碟上...分量同樣驚人.....$ 48三. 兩個黑椒雞扖魚柳都是茶餐廳水準...不過份量很足....$ 48*

1.先講服務

2.食物

一. 乳鴿餐配炒飯
都係$55 ,凍飲加$2

二. 兩個雜扖餐

三. 兩個黑椒雞扖魚柳
都是茶餐廳水準...不過份量很足....

*值得一提的,除了物超所值外,就是其餐湯...雖然只有羅宋湯同中湯兩款,但係羅宋湯落足料...好多雜菜, 好香番茄味...絕對唔係罐頭溝水...**

**舢舨都有cake 賣...我o地好飽, 只係試左一款Marble Cheese Cake ($25)...可以話喜出望外...cheese 好滑,好軟...入口即溶...配埋佢o地既咖啡...真係好好既享受...我既朋友仔仲專登order 多兩件take away...可想言之...係幾吸引...**

***就算叫set dinner 配意粉/炒飯,都有薯菜伴碟...抵食!!***

如果去開白沙灣,可以去試一試,佢o地仲有露天茶座...真係茶餐廳價錢,幽閒既享受...游完水,肚仔餓,一定飽肚...

2005-06-27 15 瀏覽
少爺仔話要浸下咸水,我呢D做下人既,當然要順下佢意。送唔到佢去美加咁遠,近近地就地同佢去西貢浸下,反正,呢D野,吊下味扮下野既者。到醫肚時間,見舢舨改裝後未幫趁過,咪坐底羅。少爺仔要左個牛肉通粉,我就要個奶醬多補充體力。牛肉通粉,由一個奶白色的湯盛上,輕呷一啖,唔咸,少爺岩食。通粉煮的時間剛好,軟硬恰如其份,可惜少爺嘴刁,嫌粗唔食。牛肉用上frank steak,肉質鬆軟,唔洗趙就可以比少爺食。趙個舊反而唔覺意自已吞左。奶醬多用的係新鮮本地制方包,小麥香味濃,一經多士爐烤過,白白的麵包上微微地變成香脆的多士。加上卡夫出品的花心醬,同鍊奶中的極品壽星公。將本地傳統的食品發揮到極致。而一餐咁豐富的午餐,連埋凍華田,都只係$50唔洗,聰明的你,下次入西貢當然知道食哼咩啦。
少爺仔話要浸下咸水,我呢D做下人既,
當然要順下佢意。送唔到佢去美加咁遠,
近近地就地同佢去西貢浸下,
反正,呢D野,吊下味扮下野既者。
到醫肚時間,見舢舨改裝後未幫趁過,
咪坐底羅。少爺仔要左個牛肉通粉,
我就要個奶醬多補充體力。
牛肉通粉,由一個奶白色的湯盛上,
輕呷一啖,唔咸,少爺岩食。
通粉煮的時間剛好,軟硬恰如其份,
可惜少爺嘴刁,嫌粗唔食。
牛肉用上frank steak,肉質鬆軟,
唔洗趙就可以比少爺食。
趙個舊反而唔覺意自已吞左。
奶醬多用的係新鮮本地制方包,
小麥香味濃,一經多士爐烤過,
白白的麵包上微微地變成香脆的多士。
加上卡夫出品的花心醬,同鍊奶中的極品壽星公。
將本地傳統的食品發揮到極致。
而一餐咁豐富的午餐,連埋凍華田,
都只係$50唔洗,聰明的你,
下次入西貢當然知道食哼咩啦。