2023-06-27 262 瀏覽
成日經過見到無咩人幫襯,但門面裝修得唔錯,今日貪得意買黎試下,點知個粥只有五小條豬肚,數都數得出🥲🥲仲要豬肚無味,都幾失望,酒樓個啲仲平過佢又足料,唔會再幫襯🥴😣
2020-10-07 1334 瀏覽
買左支桂圓紅棗枸杞子茶$50一飲落口勁甜,再望望個成分表,第一係水,第二竟然係糖,再睇營養價值表100ml有8.5克糖,一支500ml就有42.5克糖,飲完仲要肚痛⋯⋯支野肯定有d問題,到期日仲有差不多成個月,都唔方日日新鮮製造⋯⋯呢間野仲標榜自己健康少糖,點知糖分多到嚇死人,成$50一支完全唔值囉,成支糖水咁,買的原意係想健康,呢支極高糖分的糖水簡直危害健康,飲一支就一下子攝取42.5克糖,已經幾乎超出每日糖分攝取上限⋯⋯
買左支桂圓紅棗枸杞子茶$50

外賣送餐
2019-08-19 1398 瀏覽
店鋪位置於觀塘鬧市入面既小小轉角位,鋪面裝修好簡約,但帶比人清新既感覺。閒時同同事lunch之後都會落黎買支涼茶,又或者佢其他話梅或者乾果,便宜又抵食,$40大大包冰梅可以同同事一齊做住野食足一個月😋
2018-10-25 1946 瀏覽
今晚大概6點3收工,買左呢支夏桑菊,搭的士返到屋企6點半俾我老公飲,仲係凍的,但係我老公飲第一啖就即刻問我,呢支野咩來?係咁樣味嫁咩?我即刻倒出來試左一啖...酸味、怪味,因為唔係第一次買來飲,已經知道本來因該係咩味,有D嬲,即刻放入雪柜,明天帶去同間舖頭反應下。
2018-10-01 1417 瀏覽
明明已經秋天,但熱到癲,行到勁口渴,驚會中暑,即刻想搵7-11買枝野飲。點知行少幾步路嘅隔離有呢間賣健康涼茶飲料,仲好,仲健康,唔洗飲咁多汽水同化學品。買左枝洛神花茶,好好飲,甜甜酸酸,健胃消滯,即刻嗝左下胃氣,舒服晒~~~~ 個膠樽又靚,呈扇形好特別。飲完洗乾淨仲可以翻用裝水出街飲,正呀 👍🏻除左洛神花茶,仲有紫貝天葵、五花茶... 好多唔同中式涼茶,真材實料又好飲 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

2018-09-30
  • 洛神花茶
2015-10-16 2655 瀏覽
在公司附近原來有一家新派的涼茶店。雖然老闆是年輕一代,所售的苦茶卻十分足料。又對功效很熟悉,價錢或會比一般老店貴,但在觀塘附近能找的,算可以了。廿四味 - 不是極苦,而是入口甘涼,感覺舒暢。樽裝漂亮,潮飲 !
在公司附近原來有一家新派的涼茶店。

雖然老闆是年輕一代,所售的苦茶卻十分足料。

廿四味 - 不是極苦,而是入口甘涼,感覺舒暢。
樽裝漂亮,潮飲 !
2015-10-12
  • 廿四味
2015-09-21 1744 瀏覽
周末連續2晚通頂加埋2日訓得8個鐘 今朝起身已經發現喉嚨有D痛番工經過涼茶鋪便買支夏枯草降下火先。好甘甜,唔會好澀一支好大支,飲完成支應該會好番褂
周末連續2晚通頂加埋2日訓得8個鐘

今朝起身已經發現喉嚨有D痛
番工經過涼茶鋪便買支夏枯草降下火先。
好甘甜,唔會好澀
一支好大支,飲完成支應該會好番褂
2015-09-18 1382 瀏覽
最近食熱氣野多左,所以想整番支涼茶降降火。良茶隅係我一直有幫襯開的涼茶鋪。因爲信得過!這家對比一些連鎖經營中藥店更值得信賴。中藥不含人工色素。而且還是專人每日新鮮製造,入口有濃郁的藥材味。甘四味雖然苦,但功效一樣了得。
最近食熱氣野多左,所以想整番支涼茶降降火。
良茶隅係我一直有幫襯開的涼茶鋪。
2015-09-14
2014-01-13 901 瀏覽
由開張以來,每日也要幫襯才安心。除了它們的中藥不含人工色素外,用料全天然。 而且還是專人每日新鮮製造,入口有濃郁的藥材味。特別是感冒茶,雖然入口有藥材味,但相對食西藥的副作用,還是服用中藥調理比較好。特別推介是 "桂圓圓肉杞子茶", 在冬天的天氣下,有滋潤養顏的功效。 而且材料豐富,桂圓圓肉可當小食。
2014-01-13
5 分鐘 (外賣自取)
2014-01-08 1126 瀏覽
是日來到觀塘區工作, 途經鴻圖道與駿業街交界, 其中一個街角出現這家門面甚為光鮮的茶店, 遠看還以為是出售珍珠奶茶的店子, 原來是一家涼茶店, 店子名稱則玩諧音, 名叫良茶隅。從其官方網頁得知, 原來良茶隅擁有歷史悠久的背景, 店子源自位於沙田的安華中西藥行, 自 1996 年開始自製涼茶產品服務沙田街坊, 並以「食材有分貴賤,藥材亦然」作為旗號, 強調「貫切秉持只用上品藥材,每日手工煎製,專注鑽研有實效的本草配方。」涼茶選擇甚多, 全部都是傳統款式, 沒有任何於其他大型連鎖品牌所找到的花巧配搭, 相比之下, 價位甚為相宜, 由港幣八元起。最特別之處, 是這裡跟傳統中藥店般, 提供山楂餅和加應子這兩位涼茶良伴, 給顧客隨便享用, 是現時充斥市面的新派涼茶店所沒有的。首次到訪, 選擇了最具「下火」功能的夏枯草 ($20/瓶裝) 一試, 涼茶色澤對辦, 喝一口後, 發覺涼茶一點甜味都沒有, 換來的卻是份外濃厚的藥材味, 喝得相當稱心。事後把這個消息告知同事們, 想不到第二天同事又買來了數瓶不同的款式, 品嚐了最便宜的羅漢果茶 ($12/大杯), 打開杯蓋後, 發現不少羅漢果肉, 涼茶自然含
最特別之處, 是這裡跟傳統中藥店般, 提供山楂餅加應子這兩位涼茶良伴, 給顧客隨便享用, 是現時充斥市面的新派涼茶店所沒有的。
夏枯草

事後把這個消息告知同事們, 想不到第二天同事又買來了數瓶不同的款式, 品嚐了最便宜的羅漢果茶 ($12/大杯), 打開杯蓋後, 發現不少羅漢果肉, 涼茶自然含濃濃的羅漢果味, 微微的甜味亦相當天然, 相信全部來自羅漢果本身, 屬足料之作。

---

當坊間大部份出售涼茶的店子 (無論是大型連鎖品牌, 還是較為小型的涼茶店) 都將飲品加入大量不必要的糖份 (包括白糖、蔗糖 等) 時, 相比之下, 良茶隅絕對是一道清流, 奈何店子地點較為偏僻 (距離兩個港鐵需要十多分鐘的步行路程), 因此未能經常到訪, 期望店子能夠站穩陣腳, 開設多些分店, 為大家帶來如店方所說「有實效」的真正健康涼茶。
題外話/補充資料: 1. 打理店子的帥哥服務態度友善, 是一個增值位。 2. 設有「蓋印卡」, 儲齊十個蓋印可換取價值 $30 或以下飲品一杯。
夏枯草