2019-03-09 84 瀏覽
無論晴天陰天,寒冷炎熱,我們都愛吃一碗芋圓甜品。芋圓一是大角咀區內一間有名的芋圓店, 他們每天也會製做手製的芋圓,吃落口感煙韌 ,而且濕潤。配上不同的配料如薏米,紅豆蓉和珍珠等, 更加為芋圓添加不同的口感。除了芋圓外,也可以試試他們的蕨餅。蕨餅由黃豆粉包圍著, 為蕨餅帶來奶香和少許燒烤風味。 配上黑糖漿就令甜味更加濃厚,十分滋味。雖然大角咀區對我來說有點不方便,但為了一碗好吃的芋圓,我會不惜攀山涉水來吃一碗好甜品。
無論晴天陰天,寒冷炎熱,我們都愛吃一碗芋圓甜品

2019-03-03 87 瀏覽
第一次光顧這小店 還好不用等太久就可以入座 還算頗幸運 ... Lovely Taiwanese desserts !! 芋圓芋圓 👍🏻👍🏻👍🏻 QQ 彈牙的芋圓 😋😋😋 這趟點了 桂花 楊枝甘露 + 黑糖薑汁仙草芋圓 - 微溫 有薑味 Tasty! 可以熱一點就更好 甜點賣相很不錯 價錢亦算合理 份量足夠 好睇又好味 是一間很不錯的甜點店!另外也有試一下近期大熱的梳乎厘鬆餅 流心耶 🥞🥞🥞 也不錯 蕨餅就略為遜色 沒抹茶的味道 可texture 還是不錯的 😋😋😋

2019-02-27 180 瀏覽
之前睇過好多都有介紹過呢間「芋圓一」,而且個個都對呢間舖頭讚不絕口,所以已經攪到我心郁郁好想試,今日同老公屋企人黎大角咀食完飯,順便黎試下啦首先點了一個原味梳乎厘班戟$65味道絕對唔會差過坊間主打賣soufflé pancake嘅舖頭,空氣感好勁,蛋香好重招牌傳統仙草芋圓 $36主打賣芋圓嘅舖頭,當然質素要有返咁上下啦!一碗裡面有齊芋圓、仙草、薏米、紅豆、白玉、黑糖,CP值好高,大滿足呀愛文芒甘露 $36用左台灣愛文芒嘅甜,中和了柚子肉(楊枝)嘅微酸,不錯桃膠雪燕窩清心丸芋圓 $42呢個唔叫都無損失,都係原味正d但係overall黎講,呢間舖頭真係好高質,好抵食!

首先點了一個原味梳乎厘班戟$65

招牌傳統仙草芋圓 $36
仙草芋圓

愛文芒甘露 $36
用左台灣愛文芒嘅甜,中和了柚子肉(楊枝)嘅微酸,不錯
愛文芒甘露

桃膠雪燕窩清心丸芋圓 $42
呢個唔叫都無損失,都係原味正d

但係overall黎講,呢間舖頭真係好高質,好抵食!

桃膠雪燕窩清心丸芋圓
2019-02-22
仙草芋圓
愛文芒甘露
2019-02-25 99 瀏覽
芋圓一伏味濃 本身去到都已經有人排隊但見到前面有人系可以直入吾需要排隊 我覺得吾系啊麻出面吾少人排隊你都比人打尖 有啲吾系幾好 仲有佢根本就圖文不附 佢成碗嘢就系得眼見個幾粒芋圓但張圖就滿哂嘅 之後成碗都系鮮草 芋圓系一啲都吾煙韌 好似食面粉咁😂 下次我都系去返康瑞
芋圓一

2019-02-11 139 瀏覽
之前上網報道過呢間舖頭芋圓好出名今晚就約咗朋友仔嚟呢度試一試舖頭主打三樣甜品包括芋圓梳乎厘同埋雪花冰我哋見舖頭用芋圓來做鋪名即係對自家製嘅芋圓好有信心於是主打叫芋圓系列嘅甜品試一試我哋分別點咗 傳統仙草芋圓同埋熱嘅黑糖薑汁湯丸芋圓傳統仙草芋圓份量十足 薏米好有咬口 唔會話好甜 味道唔錯但係個芋圓完全食唔出係咩味道只可以憑顏色去推斷黑糖薑汁湯圓芋圓食落黑糖薑汁味比較淡而且唔係好熱份量亦都冇傳統仙草芋圓咁多味道不過不失
之前上網報道過呢間舖頭芋圓好出名

食落黑糖薑汁味比較淡而且唔係好熱
份量亦都冇傳統仙草芋圓咁多
味道不過不失

2019-01-16 501 瀏覽
這間甜品店就在小妹公司附近~尤其小妹最喜歡吃芋圓本來看到這間甜品店的價格很像比較貴,但份量好像很大,所以想試試看這間甜品店主要售芋圓但也有梳乎厘班戟看到隔離枱也點了這款甜品,真的超厚身店員在拿甜品到隔離枱的時候,看到班戟「彈下彈下」下次一定要嘗試這款甜品小妹跟朋友點了芋圓甜品真的很大份哦呱~有四款芋圓、丸子、珍珠、薏米、仙草及香芋汁芋圓非常煙執香芋汁很濃郁海燕窩很多椰汁很濃郁心郁郁加了$10點雪糕一球小妹點了抹茶味,朋友點了豆腐味小妹點的抹茶味非常濃郁,媲美抹茶專賣店賣的朋友點的豆腐味雪糕更好味是小妹吃過最重豆味的豆腐雪糕!!*極之推介*
這間甜品店就在小妹公司附近~尤其小妹最喜歡吃芋圓
這間甜品店主要售芋圓
但也有梳乎厘班戟
看到隔離枱也點了這款甜品,真的超厚身
店員在拿甜品到隔離枱的時候,看到班戟「彈下彈下」
下次一定要嘗試這款甜品
小妹跟朋友點了芋圓甜品
真的很大份哦
芋香仙草芋圓
呱~有四款芋圓、丸子、珍珠、薏米、仙草及香芋汁
芋圓非常煙執
香芋汁很濃郁
椰汁海燕窩芋圓
海燕窩很多
椰汁很濃郁
雪糕一球
心郁郁加了$10點雪糕一球
小妹點了抹茶味,朋友點了豆腐味
小妹點的抹茶味非常濃郁,媲美抹茶專賣店賣的
朋友點的豆腐味雪糕更好味
是小妹吃過最重豆味的豆腐雪糕!!

*極之推介*
芋香仙草芋圓
椰汁海燕窩芋圓
雪糕一球
2019-01-12 346 瀏覽
去完吉野家打邊爐,經過呢間糖水鋪見好多人排隊,諗住拎咗張飛再周圍行下,點知原來2位唔洗等但唔知點解店員安排入座時神色慌張,搞到我以為自己打尖呢到以自家制芋圓做賣點,主要有蕃薯、芋頭,紫薯同粟子我自己叫左傳統鮮草芋園($36)實物當然無圖片咁大份量,不過都仲係好足夠,芋丸同丸子都好有咬口,但粟子同紫薯就食唔到咩味,其餘2種唔錯,入面仲有珍珠,珍珠好食,食完都飽飽地🤣🤣🤣仲有啲款式係期間限定,仲要共限星期六日,想試既就要揀啱時間啦連桃膠都有,比較小見,聽聞好補身朋友就叫左 愛文芒果甘露芋園($38),其實就係楊枝甘露+芋園,不過都好有水準,入面芋圓數目都好夠,中意食芒果既唔好錯過啦同場見唔小人食呢啲梳乎厘,下次有機會再試下
但唔知點解店員安排入座時神色慌張,搞到我以為自己打尖

呢到以自家制芋圓做賣點,主要有蕃薯、芋頭,紫薯同粟子

我自己叫左傳統鮮草芋園($36)

連桃膠都有,比較小見,聽聞好補身

同場見唔小人食呢啲梳乎厘,下次有機會再試下

2019-01-12
$35 (其他)
2019-01-09 269 瀏覽
今日6點幾尼食,因為見未食飯,所以就想去食D野先,咁我就尼左E間朋友介紹的佢話E到芋圓最出名,所以我就叫左芋圓本身諗住叫最出名recommend果個的芋圓,但因為係凍的,所以我就叫左其他熱的佢的份量比我想像中多,入面應該都有10幾20粒的芋圓,食完已經飽左佢好有份量,好煙韌,好中意E個口感佢係類似糖水,但實際係類似燕窩類的物體,所以食落唔會好甜,食完唔洗飲水都冇問題呀下次會再番尼食但其實我係6點幾去食,不過都唔舍點解咁多人
佢話E到芋圓最出名,所以我就叫左芋圓

佢好有份量,好煙韌,好中意E個口感
下次會再番尼食
但其實我係6點幾去食,不過都唔舍點解咁多人
2019-01-06 190 瀏覽
一開業,就開始有很多介紹,所以就想試試,等了15分鐘,叫了傳統仙草芋圓,愛文芒果甘露芋圓。芋圓不太煙韌,所以有點失望,白玉可以變小丸子,就更有口感。愛文芒味道清甜,不錯。可能期望太大,所以有點失望
2018-12-14 195 瀏覽
喺附近打完邊爐,仲差個甜品就perfect池見到呢間餐牌幾吸引,又唔駛排就決定試下佢了點左個香芋芋圓 同桂花仙草芋圓試下香芋嘅先:😍芋圓size剛好,裡面嘅粉唔會太厚配埋個香芋糖水岩岩好我俾8/10分桂花芋圓:🤪🤪飲啖糖水先 係我最愛嘅桂花好香 不過甜左dd 有dd藥水味仙草好好味 好滑芋圓一樣 size 同質感剛剛好但overall我俾7/10成間店我都俾8/10抵食好味呢間野我都食左兩次!第二次黎已經要排隊了
喺附近打完邊爐,仲差個甜品就perfect池
見到呢間餐牌幾吸引,又唔駛排
就決定試下佢了
點左個香芋芋圓 同桂花仙草芋圓
試下香芋嘅先:😍
芋圓size剛好,裡面嘅粉唔會太厚
配埋個香芋糖水岩岩好
成間店我都俾8/10
抵食好味
呢間野我都食左兩次!第二次黎已經要排隊了
2018-12-12 158 瀏覽
上網見到大角咀開咗新嘅糖水舖係專食芋圓㗎,俾佢獨有嘅栗子圓🌰吸引即刻身先士卒嚟試試先芋香仙草芋圓 $36其實都明白圖片只供參考🤣但係上枱個下真係有啲愕然點解同圖完全唔一樣嘅?冇芋圓爆滿嘅情況全部潛哂落個芋頭湯入面🙈個湯飲落係幾香芋頭味👍🏻芋圓細細粒咁都幾煙韌又易𡁻,煮得幾透但唯一不足嘅地方係啲芋圓本身冇乜味最期待嘅栗子圓都食唔到味道😩成兜最好味就係白玉同仙草🤭愛文芒果甘露芋圓 $38 (只限星期六日)呢個其實就係楊枝甘露加芋圓!芋圓同地瓜圓份量好足👍🏻!楊枝甘露多左奶味少左種酸酸甜甜嘅味道,食落唔會太甜都不錯😋反而呢個有驚喜多一點好味指數:
上網見到大角咀開咗新嘅糖水
係專食芋圓㗎,俾佢獨有嘅栗子圓🌰吸引
即刻身先士卒嚟試試先

芋香仙草芋圓 $36
其實都明白圖片只供參考🤣
但係上枱個下真係有啲愕然
點解同圖完全唔一樣嘅?
冇芋圓爆滿嘅情況
全部潛哂落個芋頭湯入面🙈
個湯飲落係幾香芋頭味👍🏻芋圓細細粒咁
都幾煙韌又易𡁻,煮得幾透
但唯一不足嘅地方係啲芋圓本身冇乜味
最期待嘅栗子圓都食唔到味道😩
成兜最好味就係白玉同仙草🤭

愛文芒果甘露芋圓 $38 (只限星期六日)
呢個其實就係楊枝甘露加芋圓!
芋圓同地瓜圓份量好足👍🏻!
楊枝甘露多左奶味
少左種酸酸甜甜嘅味道,食落唔會太甜
都不錯😋反而呢個有驚喜多一點

好味指數:
2018-11-30 207 瀏覽
✨✨大大碗超足料手打芋圓😍✨🔸傳統仙草芋圓($36)有齊芋圓 地瓜圓同栗子圓真係好重芋頭同蕃薯🍠味但栗子🌰真係唔睇menu都唔知自己咬緊乜😂黑糖底 甜度岩岩好再加上大量仙草 紅豆 薏米 白玉好有咬口 一啖食到唔同配料好滿足🤤🤤-🔸愛文芒果甘露芋圓($38)週六日限定芒果加楊枝甘露😂好似食緊許留山咁就咁食芒果甘露都幾甜幾好食但同芋圓唔match 都係配番台式黑糖仙草底會夾d😳

✨大大碗超足料手打芋圓😍✨
🔸傳統仙草芋圓($36)
有齊芋圓 地瓜圓同栗子圓
真係好重芋頭同蕃薯🍠味
但栗子🌰真係唔睇menu都唔知自己咬緊乜😂
黑糖底 甜度岩岩好
再加上大量仙草 紅豆 薏米 白玉
好有咬口 一啖食到唔同配料好滿足🤤🤤
🔸愛文芒果甘露芋圓($38)
週六日限定
芒果加楊枝甘露😂
好似食緊許留山咁
就咁食芒果甘露都幾甜幾好食
但同芋圓唔match
都係配番台式黑糖仙草底會夾d😳
2018-11-25 209 瀏覽
芋圓 ..... 有咁多顏色 😍 好吸引 !! 呢間甜品店,以手打 芋圓 為賣點,我也因此而慕名而來,果然,名符其實好好味,簡直是一試難忘 😄顏色吸引的大大粒芋圓 😍 咬一口它,煙煙靭靭,真的不錯 👍我們分別點了 :傳統仙草芋圓 及 芋香仙草芋圓,前者多了紅荳及伴以黑糖汁帶甜,後者伴以味濃香芋汁帶香 😋😋😋.傳統仙草芋圓 😋芋香仙草芋圓 😋店內牆上掛了不少木牌,十分搶眼及有特色。最注目的木牌,就是台灣地形外貌,突顯此店主營台式風格的甜品;在旁的其他掛牌,牌上字句帶點幽默十分攪笑 😁牆上的廣告相 😍外賣宣傳單張,簡單又吸引 😍從製作食材、店內掛飾、廣告相,還有外賣單張上「窩心暖人的芋圓,外帶回家好心情」的宣傳句語,可見店長非常用心經營店舖 👍.窩心暖人芋圓,大大粒又好味 😋😋😋價錢合理,絕對可以再來品嚐 👍👍👍
芋圓 ..... 有咁多顏色 😍 好吸引 !!

顏色吸引的大大粒芋圓 😍

咬一口它,煙煙靭靭,真的不錯 👍

傳統仙草芋圓 😋

芋香仙草芋圓 😋

牆上的廣告相 😍

外賣宣傳單張,簡單又吸引 😍

從製作食材、店內掛飾、廣告相,還有外賣單張
上「窩心暖人的芋圓,外帶回家好心情」
的宣傳句語,可見店長非常用心經營店舖 👍
窩心暖人芋圓,大大粒又好味 😋😋😋
價錢合理,絕對可以再來品嚐 👍👍👍

2018-11-18
下午茶
  • 傳統仙草芋圓
2018-11-19 251 瀏覽
問答題:同女朋友行街行到腳軟又唔想俾機會佢發脾氣可以做乜?叫佢收皮自己坐車返屋企?錯!!(請不要玩命)個答案就係帶佢去食糖水喇!一入去坐低就叫咗兩樣野,傳統仙草芋圓 和 愛文芒果甘露芋圓,呢兩樣應該係招牌黎。傳統仙草芋圓1)有大量芋圓,芋圓控一定要試!2)芋圓有水準,食得出唔同色嘅芋圓有唔同嘅味道!3)有其他配料如紅豆,仙草,薏米,加埋一齊口感都幾特別。4)算係一個比較有特色嘅甜品。愛文芒果甘露芋圓1) 即係楊枝甘露+少量芒果+芋圓,唔算特別。2)味道唔算太甜,芒果亦都新鮮。3)芋圓份量冇招牌芋圓咁多,仲搭左幾粒冇味嘅白色丸子。如果鍾意食芋圓都係食返傳統仙草芋圓吧!後記:我地9點幾去到都要等20分鐘,所以大家唔好咁傻行到腳軟先去食呢間甜品店啊!

傳統仙草芋圓

1)有大量芋圓,芋圓控一定要試!

2)芋圓有水準,食得出唔同色嘅芋圓有唔同嘅味道!

3)有其他配料如紅豆,仙草,薏米,加埋一齊口感都幾特別。

4)算係一個比較有特色嘅甜品

愛文芒果甘露芋圓

1) 即係楊枝甘露+少量芒果+芋圓,唔算特別。
2)味道唔算太甜,芒果亦都新鮮。

2018-11-17
20 分鐘 (堂食)
2018-11-19 257 瀏覽
甜品,可以唸起時就去食,或且食完飯去食,我自己就想食果時乜嘢時候都可以去食,因為我都係鐘意食甜品既人,第一次去食係買外賣,真係估吳到甘細碗,面粉黎啫,收🉐️三十幾元碗,吳係話佢貴,只係得半隻膠碗甘小,吳應該係甘😳以為係外賣個碗細,過左幾日再去堂食,都係甘細碗,又以為自己睇錯餐牌叫錯,過左幾日再去食,呢次係第三次,睇下究竟係自己睇錯定係佢餐牌誤道,其實我第一次去外賣既時候已經覺得餐牌同實物不符,所以再去堂食,又係甘,我自己本身好鐘意食甜品,尤其是芋丸較偏愛,我見到個餐牌滿滿好開心,但見到就好失望,完全係兩回事,比人誤導既感覺,就算影相都吳好影到甘大分別,比人感到有欺騙的感覺🙁不過需然貨不對辦,但食就屬於有口感同好食既,不過吳會再去,甜品鋪頭多的是,其實有無係叫做食物誤導客人條款呢?