2011-08-22 1023 瀏覽
一直都係某大pizza店的常客,由於成日食所以想轉轉口味,聽朋友同好多雜誌介紹呢間野有幾食幾抵,點知處女下海,一嗌就出事,童年陰影咪就係咁形成架囉。其實一切都好平靜,由落order到等既時間我亦明白煩忙時間係要耐小小,問題就出係呢度,如果當初你做唔倒指定時間送請唔好應承顧客。落單同我講一個鐘,跟住又窒窒下講一個又半個鐘,呢個時間已經係最大限度,我7點1~2落單8點半打去追單,佢話出左車一陣架la,我就等la,我認為做得外賣你都預左同個客講多15~20分鐘走盞,最後個餐9:15到我都無話唔高興,你到左食物就ok。但真正既問題就黎la,我叫左個大胃c餐,有一個大批2x 5件炸雞,同一盒意粉打開個Pizza好細個,朋友話因為薄批,咁我接受吖跟住打開盒雞得5件,就即刻打問,以下內容我覺得我似係餐廳俾人質問多過,我係客人我心平氣和打去同接線生講小左5件雞,佢就問後面既唔知咩人,"係咪我搞錯,自己落錯單,佢地應該無漏單"我咪同佢講我訂左d咩,跟住佢話送返俾我,幾時想要,我咪話15分鐘得唔得佢話未必得,我就開始火都黎,我火黎唔係因為佢話唔得,係個接線生不停問後面個男人而個男人就好悔氣咁答佢話點做呀,
一直都係某大pizza店的常客,由於成日食所以想轉轉口味,
童年陰影咪就係咁形成架囉。
其實一切都好平靜,由落order到等既時間
我都無話唔高興,你到左食物就ok。
打開個Pizza好細個,朋友話因為薄批,咁我接受吖
我心平氣和打去同接線生講小左5件雞,
而個男人就好悔氣咁答佢話點做呀,我就同佢講唔通要等你兩個鐘呀,黎到都食宵夜la
跟住佢話聽日送黎,我真係無言,同佢講左句你鍾意好快就cut線。
第二日我無打俾佢地,佢地下午1點打黎話送返黎,呢度係做得幾好。
~講返食物
千島熱情-可能擺得太耐黎到個批凍冰冰好難咬開,味道一般可忽略
炸雞-皮脆肉滑,係好食過kfc,
肉醬意粉-未食過咁難食,無茄味,得酸味,仲要係好怪既酸味,我地全部人都食唔倒係咩味,可能變壞了
2011-08-20
120 分鐘 (外賣送餐)
我富二代不嬲咀刁,今日同朋友在觀塘吹水兼慶祝個friend牛一,佢話近來開咗間Cheese PIzza好好食,問我試過未自認潮人的我,近來的確成日聽到呢間舖頭,不過真係未試過既然係壽星公開到聲,三個麻甩仔於是二話不說打去落「柯打」之前睇食評有讚有彈,但我親身試過,覺得係出乎意料地好!!落單姐姐超有禮貌,星期六7pm打去叫,佢話繁忙時間可能要等耐D結果8pm 鬆d已經送到~ 我地飲完啤酒,吹咗兩句水,時間剛剛好~ Pizza (真係唔記咩名,好似叫環遊世界) very 鬆脆!!! 而且來到的時候熱辣辣,無變型,而且D料好足!!!! 超抵讚!炸雞 - D 肉汁好鮮,個皮炸得好脆鴨胸意粉 - 呢個普通d,但味道唔差 小食 - 我地叫咗春卷 and 咖哩角,以為係普通嘢,點知我覺得係全晚的高潮,超新鮮超脆超好味,好有衝動再叫用來送酒~我唯一的comment係如果個批底可以薄少少再脆多少少就perfect啦! 絕對再有下一次!
自認潮人的我,近來的確成日聽到呢間舖頭,不過真係未試過
既然係壽星公開到聲,三個麻甩仔於是二話不說打去落「柯打」

之前睇食評有讚有彈,但我親身試過,覺得係出乎意料地好!!

炸雞 - D 肉汁好鮮,個皮炸得好脆
鴨胸意粉 - 呢個普通d,但味道唔差

2011-03-05
65 分鐘 (外賣送餐)
生日
  • 炸雞; 春卷; 咖哩角; pizza
2011-02-27 268 瀏覽
我一直有叫外賣既習慣,而芝脆雞亦係我近期最常選擇既外賣餐廰。頻率大概係一個月3-4次,談唔上係常客,但都算唔陌生。本來我對呢間餐廳既印象一直幾好。以咁既價錢黎講,芝脆雞提供既食物的確算唔錯,所以我係過去一年都keep 住有光顧佢既外賣。不過,實在唔知佢發生咩事,係呢幾個月黎,佢外賣既pizza不斷地出現同一個問題——成個批面既餡料嚴重(甚至完全)地傾往一面(即係個pizza得一邊有餡,另一邊無)。本來我都覺得係個別事件,加上當我打返去同芝脆雞講既時候,佢地都願意免費換返一個pizza比我,所以我都唔會特別唔滿意。只不過,容忍真係有極限的——而當日呢一個批,就真係完全超越左我既極限=.=上面呢個就係我果日order既批。從上圖可以見到,1 批面既餡料完全傾往圖既上方;2 個批竟然可以「變」到唔係一個圓形!我真係唔明白係點樣既「狂颷」,先至可以令到個批變成咁樣。雖然芝脆雞同往常一樣,願意再送過另一個批黎。但係每3/4次就有一次個批係咁,都實在係令人好「困擾」。佢地肯再送,但係我地都要重新再等= = (話說佢都要差唔多成個鐘後先再送到黎,如果肚餓都真)所以呢,如果大家下次光顧芝脆批,係收貨既

上面呢個就係我果日order既批。
從上圖可以見到,
1 批面既餡料完全傾往圖既上方;

所以呢,如果大家下次光顧芝脆批,係收貨既時候,真係記住要check 下個批。
咁樣既話,就算真係要再等,都可以食住等xd;而唔洗好似我地咁食晒其他野先係度呆等T_T

2011-01-26
外賣送餐
2010-12-23 148 瀏覽
是日公司開party於是早一日訂並已叫十二點半一定要到到十二點半時接到的並不是外賣到, 而是司機有意外不能如時送到,都算有交代半個鐘後終於到了,為表歉意送了6罐氣水環遊世界及夏威夷海鮮Pizza,但夏威夷海鮮變咗南Y島海鮮,點解差咁遠? 明明要坐飛機變咗local...南Y島海鮮太重沙律醬炸雞大件及好味過KFC,全部都係雞脾部位於叫了甜酸及蜜糖雞翼,但無分別,難度又落錯單?但好香香茅味, 都唔錯
是日公司開party於是早一日訂並已叫十二點半一定要到

半個鐘後終於到了,為表歉意送了6罐氣水

明明要坐飛機變咗local...

南Y島海鮮太重沙律醬

炸雞大件及好味過KFC,全部都係雞脾部位於

叫了甜酸及蜜糖雞翼,但無分別,難度又落錯單?
但好香香茅味, 都唔錯
2010-12-21
30 分鐘 (外賣送餐)
2010-12-03 123 瀏覽
Cheese pizza 開到黎觀塘啦. 開o係工廠區的確幾醒, 租又平.哩排有coupon, 5點前 $6x 一個大批外賣自隊. 要左個咩辣雞pizza但我家有人唔食得辣. 所以將醬改成千島醬. 都可以轉仲唔駛加錢.$6x 既pizza 有指定幾款. 得哩款最抵最多料.買到返黎個幾鐘仲暖暖地, 個邊仲脆!屋企人話見住佢整, 個餅底係現成一塊塊, 唔係入面廚師搓. 但味道都唔錯呢~之前一排又有coupon $7x 蚊有埋飯同4件雞d 雞真係幾大件, 食到好鬼飽, 但就好油啦.唔知係咪coupon 關係, 聽電話o個個好忙, 一個人聽兩個電話我話要千島醬, 但黎到都冇, 不過算啦人地咁忙. 仲有如果冇講要咩批, 就會比厚批. 所以如果想要薄/普通批就一定要講聲啦好彩我地哩d 務求飽既人士一定係食厚批.冇乜要求… 但平過同近過買pizza盒啦

$6x 既pizza 有指定幾款. 得哩款最抵最多料.

買到返黎個幾鐘仲暖暖地, 個邊仲脆!

之前一排又有coupon $7x 蚊有埋飯同4件雞
d 雞真係幾大件, 食到好鬼飽, 但就好油啦.

好彩我地哩d 務求飽既人士一定係食厚批.

冇乜要求… 但平過同近過買pizza盒啦
2010-09-03
90 分鐘 (外賣送餐)
食物選擇‧小食套餐($70):香草鮮茄露筍長通粉 + 小食拼盤(香茅雞翼、魷魚圈、春卷、咖哩角).五十五十pizza (三張貼紙+$7):櫻之花 + 黃金海岸.罐裝七喜 ($6)服務.接線生比之前幾次的專業,較醒目和有禮貌.第一次叫這裡的pizza,忘了說要薄批,接線生也沒有問,結果送來時是厚批...為什麼「薄」餅的default不是薄批而是厚批...真是吹脹‧今次快了,45分鐘就送到,之前都要1小時味道‧香草鮮茄露筍長通粉味道不過不失,汁夠多,也有很多大大塊的蘑菇,反而露筍比較少.香茅雞翼非常美味.櫻之花配搭幾得意,像吃fusion food,pizza上有獅子狗卷和紫菜,味道不錯.黃金海岸的煙肉應該要多一點

食物選擇
.罐裝七喜 ($6)
.接線生比之前幾次的專業,較醒目和有禮貌
‧今次快了,45分鐘就送到,之前都要1小時
.香茅雞翼非常美味
.黃金海岸的煙肉應該要多一點
2010-11-14
45 分鐘 (外賣送餐)
$41.5 (午餐)
  • 香茅雞翼
叫左個95蚊餐, 湯轉炸雞, 話有2隻最後唔知點解黎左3隻, 真係爽.炸雞大件, 比KFC 的嫩口, 不過感覺有多少雪藏味肉醬意粉中矩中舉啦, 比PIZZA HUT 的好多多聲. (即係PH 果D真係不能接受)環遊世界PIZZA, 原份來, 一刀都唔切, 成塊餅一人咬一口咩, 真係人都癲.來到D野又唔多熱 (預左), 但要切就好難切啦, 不過味道確係唔錯, 不過想起埋單95蚊比PH PB 平一截個心又gur D!有下次有下次!
炸雞大件, 比KFC 的嫩口, 不過感覺有多少雪藏味
不過想起埋單95蚊比PH PB 平一截個心又gur D!

有下次有下次!
2010-11-13
50 分鐘 (外賣送餐)
2010-11-01 30 瀏覽
牙妹學校老師有食開e間既外賣所以儲到好多貼紙俾我地 今次係第2次光顧它家儲夠貼紙可以免費要一個輕便套餐 輕便套餐1) 普通批 ----櫻之花(材料有 煙三文魚 , 獅子狗 , 粟米 , 洋蔥 , 蟹柳 , 紫菜 ) : 2) 意粉----海鮮闊條麵 : 配料夠多 , 但芝士味不濃 3) 汽水2罐 另外要叫滿$ 6 0 先的外賣有 4) 炸雞4件 $ 34 : 隔油隔得唔係太好 , 但雞肉比 kxx 的好食 5) 香草烤雞焗飯 $ 39 :雞的份量不算多,但用汁伴飯一流 不過接線生禮貌欠佳,仍需改善
牙妹學校老師有食開e間既外賣
所以儲到好多貼紙俾我地

今次係第2次光顧它家
儲夠貼紙可以免費要一個輕便套餐

輕便套餐
1) 普通批 ----櫻之花

3) 汽水2罐

另外要叫滿$ 6 0 先的外賣有

不過接線生禮貌欠佳,仍需改善
2010-10-31 20 瀏覽
上網買了張coupon又去開觀塘可以換來試下pizza ,炸雞同意粉。店鋪主要做外賣速遞,在等候期間,都有好多個速遞員外送。Pizza叫了環遊世界大厚批(可以叫超薄脆批), 好多料同平時食的pizza好似多d料。炸雞4件,好厚肉,脆身,不過咸咗d.肉醬意粉,有肉醬同腸仔片,芝士味好香,好味。
店鋪主要做外賣速遞,在等候期間,都有好多個速遞員外送。

炸雞4件,好厚肉,脆身,不過咸咗d.

肉醬意粉,有肉醬同腸仔片,芝士味好香,好味。

2010-10-23
20 分鐘 (外賣自取)
  • 環遊世界Pizza
2010-10-19 27 瀏覽
食物選擇‧小食套餐($70):煙三文魚焗飯 + 小食拼盤(香茅雞翼、魷魚圈、春卷、咖哩角)服務‧跟之前一樣,都是要等1小時,如果可以縮短至45分鐘會比較合理味道‧煙三文魚焗飯裡的煙三文魚很少,只是碎碎的混在飯裡,有點言過於實.飯的份量足夠,但有少部分飯粒很硬其他‧食滿$60就有印花一個,下次可換兩件炸雞,儲夠兩個可換意粉/飯,三個就有細pizza如此類推,都幾吸引

食物選擇
.飯的份量足夠,但有少部分飯粒很硬
其他
2010-10-10
60 分鐘 (外賣送餐)
今日諗住試下新野, 叫呢間試下~~ 叫左 1+2組合餐 : 環遊世界超薄奇脆批+香草烤雞焗飯+炸雞4件 小食套餐 : 海鮮寛條麵+小食拼盤都幾準時一個鐘就送到, 但係....... 一打開, 唔係呀....攪成咁呀~~ 打電話去投訴, 佢話唔建議外賣速遞叫超薄奇脆批, 咁點解我order果時你地唔同我講, 結果佢都再送過一個薄批比我, 但係.....只係有D餡料出左黎, 都ok啦...食物味道係ok既, pizza餡料好足, 味道都好味, 炸雞都真係好過KFC, 小食拼盤既春卷&咖哩角好似公仔點心, 寛條麵&飯都好食喎, 我覺得好過pizza hut
今日諗住試下新野, 叫呢間試下~~
小食套餐 : 海鮮寛條麵+小食拼盤

都幾準時一個鐘就送到, 但係.......

一打開,

只係有D餡料出左黎, 都ok啦...

2010-10-14
2010-10-05 17 瀏覽
好快!!真係送尼好快!!!今次叫既係大批, 係墨西哥香辣同5知咩味-_-(50 50)+2件雞+個海鮮意粉+2個湯好正!D雞仲正過KFC既.......不過再脆D就好至於個pizza, 真係好軟-_-要自己"丁"過先好食個tomato sauce好酸!!!!!落足料!!同埋好多芝士!!!5錯but個意粉真係好差差到入5到口好臭!!千其5好叫最後個湯令我好滿足好有粟米味!!好濃!!
好快!!真係送尼好快!!!
好正!D雞仲正過KFC既.......不過再脆D就好
至於個pizza, 真係好軟-_-
要自己"丁"過先好食
but個意粉真係好差
差到入5到口
好臭!!
千其5好叫
最後個湯
令我好滿足
好有粟米味!!好濃!!
湯正粉差
正!!
正!!
  • 粟米湯
2010-09-24 13 瀏覽
我差點都唔記寫低佢添.上兩個星期同事話想叫這裏的外賣返嚟一齊食,因佢食過話好味,所以我們就決定叫呢度啦,他們11點先開門,我們食飯係食12點的,所以都驚佢地整唔切d嘢食,就早一晚已落訂單及已叫他們12點一定要送嚟,點知......等等等等等......我們12:00未見,等左一陣,未見,又等左一陣,未見,於是打去問,話嚟緊叫我地再等下,過左一陣又未見,又打去,那個姐姐話嚟緊,但另一位哥哥話剛剛已出車約十份鐘左右,咁即係點,大家講既嘢都唔夾口供,問佢要幾點嚟,佢話要12:45,我即刻鬧佢,但佢只話冇辦法....越諗越唔忿氣,跟住再打去叫佢俾折我地或送嘢,姐姐話已印左單冇得俾折,仲話下次喎......但我同佢講應該唔會有下次啦....真的要12:45左右先嚟,其實如果係夜晚我地唔趕時間,我都唔會咁緊張不停追你,但係食飯時間只得1粒鐘,又唔可以遲,只淨15分鐘點食.食物方面,其實食得太快都已唔知d嘢味道係點,同埋都凍晒啦攪咁耐.但佢地d pizza係較薄身的,都好味,雞都好大件但比較燶,有個拼盤,意粉,飯等.西蘭花都好味但得好少,食物係好味的但係唔可以因為咁要人等咁耐law.

2010-09-10
45 分鐘 (外賣送餐)
食物選擇‧小食套餐($70),選了海鮮闊條麵和小食拼盤(香茅雞翼、魷魚圈、春卷、咖哩角)服務‧外賣員態度不錯,比Pizza Hut的有禮貌味道‧第三次吃海鮮闊條麵,感覺用料比之前兩次少了,上兩次都有大大片的蘑菇,今次只得少少草菇,而且好像不見了魷魚圈和八爪魚仔,幸好濃濃的芝士味還在‧小食拼盤裡的香茅雞翼好好味,魷魚圈也不錯,春卷和咖哩角就普通一點其他‧$70的小食套餐可以在飯、意粉、小食中任選兩個,好抵食,會繼續光顧

食物選擇
‧外賣員態度不錯,比Pizza Hut的有禮貌
其他
2010-09-16
2010-09-11 18 瀏覽
是日為同事 farewell日.. 經同事推介.. 決定放棄一向以雞為主、以Pizza為主的Kxx.. Pxxxx Hxx想不到由送到公司那刻至大家開餐中間的4- 5個小時...都無令Pizza/ 雞變難食.. 雖然我地有用公司的焗爐焗住..食物一樣好味. ..尤其係雞翼 + 蒜蓉包..Pizza亦比Pxxxx Hxx 的好味.. 我們叫了 3個超級抵食的 $120套餐、1個 $70的套餐、12件炸雞、1盒脆薯皇、3份 openrice Coupon 以 $20換取原價 $34的辣鮮露雞翼 8隻Total:3個大批 - 我只吃了其中 1款味. . .. 雖然係厚批.. 但麵粉太算多..5盒意粉, 麵, 飯 - 我只吃了 2款焗飯. ...好味.. 汁多.. 飯軟身14件炸雞 - 放太耐了.. 多了些少油24隻雞翼 - 超級正......!!!!!!2盒脆薯皇 - 放太耐了.. 不再脆!!2份咖哩角春卷 - 放太耐了.. 不再脆!!3份蒜蓉包 - 好味呀... 放太耐都仲OK !!14個人食.. 可惜太多了.. 食唔晒... 但真係好抵.. 咁多野都只係 $610!!!!!
是日為同事 farewell日..
想不到由送到公司那刻至大家開餐中間的4- 5個小時...
食物一樣好味. ..尤其係雞翼 + 蒜蓉包..
Pizza亦比Pxxxx Hxx 的好味..

Total:
14件炸雞 - 放太耐了.. 多了些少油
24隻雞翼 - 超級正......!!!!!!
2盒脆薯皇 - 放太耐了.. 不再脆!!
2份咖哩角春卷 - 放太耐了.. 不再脆!!
3份蒜蓉包 - 好味呀... 放太耐都仲OK !!
我們食物list
放滿了公司的焗爐 =口="
仲有 2盒唔記得左影添 =="
2010-08-14
外賣送餐
$43.5 (午餐)
我們食物list
放滿了公司的焗爐 =口="
仲有 2盒唔記得左影添 =="