2019-08-11 683 瀏覽
西九龍中心嘅food court有好多又平又好味嘅隱世小店,每次黎我都鍾意試下不同風味嘅餐廳!今日下午茶就食左佢呢間泰國鋪嘅燒豬頸肉,一份好多塊,有成15塊左右,豬頸肉燒得外脆內嫰!幾十蚊食到咁好味嘅豬頸肉算係幾難得!
2019-02-10 857 瀏覽
作為一個專業嘅食貨🥳,一定周圍捐窿捐啦搵美食係我責任,今日就來西九龍搵食,本身諗住來食喇沙🍜,😱佢竟然冇開🥺,行下行就見到呢間{芭堤雅}泰式小店加上門口有好多人等緊應該唔錯,就試下呢間啦,我叫咗個極品蝦膏炒粉絲,價錢唔貴$55連汽水🥤,當我第一👁見到碟炒粉絲啲料🐷🐔🦐仲多個啲粉絲,食落味道好有鑊氣同拍得住我在泰國🇹🇭食🥳
2019-02-08
2018-08-07 790 瀏覽
一個人食飯,又去左西九龍中心醫肚,又係要兜兩個圈先揀到食邊間,最後選擇左哩間泰國菜,點左沙嗲豬頸肉金邊粉,第一啖食個粉已經覺得唔對路,咁淡既一d味都冇,即刻拎返碗麵去間鋪同佢講,但佢都好好,冇黑面覺得我煩住佢,幫我加返沙嗲汁,我拎返埋位再食,今次好好多,食得返有沙嗲味,豬頸肉配埋個汁好好味,肉都好腍。哩碗麵38蚊不連野飲,抵唔抵就見人見智,我覺得佢賣泰國野,而且唔會太難食,咁價錢都算合理,下次可以試其他野食。

2018-06-03 522 瀏覽
we've tried 3 dishes as shown in the picture. they made use recall our Bangkok trip. the food was quite similar to the real Thai dishes. Thanks.environment: 2/5 since it's in a food court of Shamshuipotaste: 5/5 for authenticityvalue: 5/5, HKD 144 for 3 dishes with 2 drinks. What else do you want?service: staff are quite sharp and friendly, unlike some restaurants where you see sleepy staff

taste: 5/5 for authenticity
繼續西九食評這間是妹妹推薦的,她很早已經是這間的fans,有一次她外賣生菜包給我食過後,我也一試愛上。大約每個星期會來一次,食到連美女店員姐姐都記得我🙈🙈說回主題,芭堤雅所賣的菜式種類和一般泰國餐廳差唔多。但價錢真的超平!!!之前都有試過海南雞飯和炒金邊粉,份量都是偏大,味道也不錯,但真心印象不深刻我最喜歡還是她的生菜包。除了抵食之外,當然還是味道十分適合我。老實說,我對泰國菜的認識不深,雖然有去過泰國,但是在小學的時候去,當時對於泰國菜偏辣偏酸又重香料的味道當然不喜歡。長大後,反而愛上了食辣,泰國菜是其一心水。這間的食物我會用重口味來形容,因為真的很辣很濃味。基本上我每次都一定會叫生菜包,有時會再加主菜/酸辣鳳爪。由於今日在盧森堡叫了牛扒,所以今日只叫生菜包。大大份都是$38,多菜多肉碎,不會食到最後不夠生菜。泰式肉碎最突出的是金不換的味道,其次是辣椒的辣。一開始食的時候辣味不太明顯,食到中間會越來越辣不習慣辣的人可以叫店家少辣,但其實夠辣才是泰國菜嘛。另外,肉碎的質感帶濕,食到最底的肉不建議包進生菜內,否則會好似我咁食到成手汁我自己會叫店員姐姐比多少少青檸,加落肉碎後會提升整道菜的
繼續西九食評

生菜包

我自己會叫店員姐姐比多少少青檸,加落肉碎後會提升整道菜的味道
感覺好泰式😂😂
酸辣鳯爪
講埋上一次試的酸辣鳳爪,價錢好似都是$38,沙律內有去骨鳳爪、生洋蔥、生芹菜。因為有生洋蔥的關係,這道菜是超!級!辣!如果跟不太熟的朋友來或者之後會見客的朋友就不要叫,因為食後口內會殘留洋蔥的味道
鳳爪的份量約有整道菜的一半,啖啖都食到。魚露落得不太多,因此這道菜其實是很重芹菜和洋蔥味,喜歡這兩種味道的人如我,相信會覺得好爽😏😏
2018-03-05
生菜包
2018-01-04 564 瀏覽
呢間店係住深水埗既朋友推介我們食的,已經食了第n次😂點了朋友勁讚的海南雞飯,😻依然有雞鮮味,雞肉同雞皮仲有點爽口既感覺,每次食都大讚個生菜包超抵食$38勁大份,用料十足,豬肉好嫩加上大量新鮮泰式香草,表面仲放了很多新鮮薄荷葉同青檸檬👏🏻👏🏻 另外我地仲食左佢地個泰式甜酸魚,初初以為紅仆仆會好辣,不過個靚女收銀員極力推薦,就試下啦,一食真係好野味👍🏻👍🏻其實一點也不辣,師傅好勁,炸到魚腩位脆仆仆可以連骨食,好正😋 走時再叫了一條外賣俾老婆食,老婆鐘意食辣野,所以叫師傅加辣,呢間店真係太好太用心😭佢地將汁分開,回到家條魚還是脆仆仆的,同老婆一齊再食,原來中辣仲正,老婆食到骨到食埋😂

2018-01-03
2017-12-12 515 瀏覽
上次的基隆飯店,連海南雞豉油都說沒有🤦🏾‍♂️,而這店,只位處於西九龍美食廣場,亦有提供三個醬汁,海南雞豉油、辣椒醬、薑荵。本來都只想到西九龍行一行算,但看到上一碟海南雞,賣相也不錯😯,似乎可以一試,結果好像又中招了。海南雞配黃色油飯,確具油香,惟底下略油,份量夠多,也算夠飽,如果熱一點更好。海南雞,又是很多雞胸肉,雞腿雞翼的部分也不太找到,只找到幾件雞背,好像已算小確幸。旁邊就是蔬菜、青瓜等等。但西九龍中心的側斜坐椅真的很差,一來會傾斜下去,二來腰骨辛苦,實在是商家之恥。因此,本人再次重申:人們常常說,深水埗很多美食,例如西九龍廣場,但我覺得西九龍廣場真正的美食其實很少。
海南雞豉油、辣椒醬、薑荵

,好像已算小確幸。旁邊就是蔬菜、青瓜等等。

但西九龍中心的側斜坐椅真的很差
,一來會傾斜下去,二來腰骨辛苦,實在是商家之恥

5 分鐘 (堂食)
午餐
2017-11-19 416 瀏覽
想係西九龍食海南雞飯並唔難,閒閒地都有3-4間係食海南雞,價錢大約係$33-35蚊依間淨係食海南雞就已經$38,咁貴當然有理由,海南雞加豬手雙拼飯$48送是日例湯,可以簡油飯定白飯唔洗另外加錢;油飯好香但份量比較少,切雞好滑但皮比較厚;豬手皮好滑好入味,點埋醬食真係一流仲配上3款醬汁;黑醬油、辣椒醬、酸辣汁個湯幾好飲,唔會重味精,紅羅白令湯好甜其實想食好味既海南雞飯,其實唔一定要去高級食肆,坊間好多平民小店都好好味既

仲配上3款醬汁;黑醬油、辣椒醬、酸辣汁

個湯幾好飲,唔會重味精,紅羅白令湯好甜

2017-09-19 299 瀏覽
同朋友仔去左西九龍中心行下小店,行到累累地就去左Food Court個到食個飯。Food Court有好多選擇,不過見到泰式野幾多人排隊,所以就決定食呢間。再望望見到好多人都揀豬手飯,所以跟風試試,睇下係咪咁正先。呢碟飯的Size剛剛好,男生都會飽的。豬手的份量都唔少。味道方面豬手乾左少少,唔夠Juicy。豬手的肉係比較瘦,無咩肥膏,女生食的話就唔洗驚肥啦。(笑)總括來講,黎開西九Food Court既,可以即管試下呢個泰式豬手飯,不過我本人就唔會Encore。

豬手的肉係比較瘦,無咩肥膏,女生食的話就唔洗驚肥啦。(笑)

2017-07-31 331 瀏覽
又平又好食. 大大份. 38元有交易. 味道真好. 軟腳蚧65元有兩隻. 點青咖哩或者冬蔭功醬食味道一流. 食夠55元仲有飲品送. 一句講晒平靚正. 下次到深水埗西九龍中心再幫襯.
2017-07-31
  • 軟腳蚧
  • 無骨海南雞飯
2017-06-18 381 瀏覽
吃晚餐 係food court 唔知揀咩食時, 見呢間芭堤雅好多人排隊買 唔執輸,又跟住,果然冇錯,冇中伏!我揀左無骨鳳爪 同埋炒pattaya noodles, 先講鳳爪,大大份,性價比未免高了點吧!我鐘意,下次黎可以再點!炒河味道都唔錯,如果乾身一點,就perfect!現場見,勁多人食海南雞,下次要試!P.s. 間野滿$55 有Coca-Cola 送,大發現!好抵食
唔執輸,又跟住,果然冇錯,冇中伏!

我揀左無骨鳳爪 同埋炒pattaya noodles,
炒河味道都唔錯,如果乾身一點,就perfect!

現場見,勁多人食海南雞,下次要試!

酸辣無骨鳳爪
2017-06-17
5 分鐘 (堂食)
酸辣無骨鳳爪