🥢 艾非蘋果茉莉綠茶呢杯係果茶沙冰,茉莉綠茶味好香濃🤤用上艾非蘋果打成沙冰,所以飲落有少少蘋果皮嘅碎,但蘋果味相對茶味淡啲,飲落幾清新~•🥢 皇室奶茶 (加珍珠) 飲落只係普通嘅珍珠奶茶,雖然呢個係鮮奶系列,但唔覺得有好特別明顯嘅奶味,茶底好普通,飲落其實有啲類似鐵銹味,朋友話覺得只似薑餅人嘅薑味,但個人嚟講真係唔太鍾意呢個茶底🥴珍珠無乜甜味,口感偏硬,但都算煙韌。•🥢 三文魚絲玉子燒飯團佢哋嘅飯團比其他買嘅飯團細舊。飯本身有調味,混合咗好多熟嘅三文魚絲,餡料中間同飯團頂各有一小舊玉子燒,幾甜幾香蛋味~•🥢 明太子吞拿魚飯有啲醬油味,飯團頂有啲蟹籽,中間係明太子同吞拿魚,但食到中間啲餡會有啲鹹,整體就普通啲。
🥢 艾非蘋果茉莉綠茶
艾菲蘋果茉莉綠茶

🥢 皇室奶茶 (加珍珠)
皇室奶茶(加珍珠)

🥢 三文魚絲玉子燒飯團

🥢 明太子吞拿魚
艾菲蘋果茉莉綠茶
2020-12-05 273 瀏覽
之前喺旺角經過,已經想試佢個榴連沙冰,但因為趕時間無幫襯,之後再去發現已經執咗😭後來喺尖沙咀行街,無意間又見到,於是今次即刻幫襯!我覺得佢個榴槤沙冰比榴槤樂園淡口,但都好飲嘅!而佢個日式飯團好有驚喜,我食咗三文魚,勁好味呀😋
之前喺旺角經過,
已經想試佢個榴連沙冰,
但因為趕時間無幫襯,
之後再去發現已經執咗😭

後來喺尖沙咀行街,
無意間又見到,
於是今次即刻幫襯!

我覺得佢個榴槤沙冰比榴槤樂園淡口,
但都好飲嘅!
而佢個日式飯團好有驚喜,
我食咗三文魚,
勁好味呀😋
外賣自取
之前 @mount.fruity 喺旺角吿急結業都有支持過,食過飯團同關東煮,對小店嘅印象就係性價比高,好扺食~見佢哋喺尖沙咀重開,咁啱經過就試吓佢啲飲品,睇下係咪一樣高質先🤩見到餐牌上飲品選擇都幾多,凍飲熱飲、純茶、梳打、鮮奶、沙冰,想飲特別少少嘅可以試吓榴槤或者枇杷膏系列👅.tried @mount.fruity before in mk when they were just about to close 😆 from my memory, they served high quality not too pricey onigiri 🍙 & fish cake 🍥 this time tried their boba at the TST new branch! overall, not bad 😋 the boba was nice & chewy! a little sweet for my liking but that’s what you can expect from black sugar boba!.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.2/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.8/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.2/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.5/10
🌟

《黑糖珍珠鮮奶》$30🌟7.2/10🌟
略嫌鮮奶順滑但奶味偏淡,好容易就俾珍珠嘅黑糖嘅味道蓋過咗,整體甜度對我來講有少少甜,不過都接受到嘅~珍珠煙韌有咬口,大小適中,而且份量超多,飲到尾都仲有勁多,珍珠控一定滿足,仲好飽肚!
花果山 @mount.fruity
📍#BELLYwongs_TST
黑糖珍珠鮮奶
話就話細嚿,但其實都有我手掌4分之3咁大嫁!個飯團非常好味!🤤🤤🤤 吾怪得咁搶手啦!去到其實已經無曬所有飯團咁濟嫁啦!都係見老闆娘(應該係)攞左另一批新既飯團出黎,先問到有大蝦飯團!😂個蝦尾炸到好脆,我平時吾食蝦尾既,但今次都會食埋!入面嚿蝦係食到蝦既味道,加埋入面個蛋黃醬簡直一流!食到停吾到口!👍🏻👍🏻👍🏻我今次都想對個服務比下意見既!咁就可能我企個位阻個老闆娘放飯團落個雪櫃,我就好心幫佢打開另一面個櫃門,問:「會吾會咁樣方便你呀?」但老闆娘就話:「因為你阻到我嘛!」我即場o左嘴,不過我相信佢無心既!🙈但真係嚇親我,好似好心幫忙就比人話番咁!😭😭😭所以大家如果遇到類似情況,都多多包涵下啦,因為個店面都吾算大!另外,都希望收銀員姐姐都可以講下多謝啦,吾好咁cool!🙈🙈🙈畢竟服務行業,始終都要講下多謝先顯得有禮貌!先會有人再幫襯嫁!
話就話細嚿,但其實都有我手掌4分之3咁大嫁!
個飯團非常好味!🤤🤤🤤 吾怪得咁搶手啦!
去到其實已經無曬所有飯團咁濟嫁啦!
個蝦尾炸到好脆,我平時吾食蝦尾既,但今次都會食埋!

我今次都想對個服務比下意見既!
咁就可能我企個位阻個老闆娘放飯團落個雪櫃,
我就好心幫佢打開另一面個櫃門,問:「會吾會咁樣方便你呀?」
但老闆娘就話:「因為你阻到我嘛!」
我即場o左嘴,不過我相信佢無心既!🙈
但真係嚇親我,好似好心幫忙就比人話番咁!😭😭😭

炸大蝦飯團
2020-10-23
5 分鐘 (堂食)
炸大蝦飯團
2020-09-27 642 瀏覽
-🦄花果山 杉原家飯團 @mount.fruity-五色飯(素食) Hkd15Rating🌕🌕🌕🌕🌑-琴日晏晝搭緊車嘅時候🙈突然比我見到呢間小店嘅介紹文‼️又咁岩琴日係尖沙咀有嘢做🤤真係夾岩天時地利人和😆唔去買返個都唔得喇於是乎我就決定去買個飯團🍙做晚餐😋店舖唔係好大🙈但琴日就逼滿左好多人😂所以就算買飯團🍙定一係買嘢飲都要等一陣🤤本身我想食明太子飯團架🤤但好可惜佢賣曬😭最後就簡左呢款素食嘅五色飯飯團😛見佢得返最後一個😆😆感覺上都幾健康嘅飯團唔係好大個😌一隻手差唔多可以包住🖐🏻我拎到返屋企輕微加熱來食🤭食個陣感覺好窩心好有家的味道🥰話明係五色飯當然有五種唔同嘅材料啦😆但我只係食到最明顯嘅菇|蘿蔔|粉絲|仲有粉紅色食落好似火腿😂但佢係素食我諗應該就唔係喇🤣鹹味適中😌如果要形容嘅話就真係一個好家庭FEEL嘅飯團所有材料都好簡單😌但食完會好暖心好舒服💗比錢個陣我仲有幸見到整呢個飯團嘅媽媽🙈感覺人好友善呢🤤希望下次會食到明太子口味🥺-
🦄花果山 杉原家飯團 @mount.fruity

所有材料都好簡單😌但食完會好暖心好舒服💗
比錢個陣我仲有幸見到整呢個飯團嘅媽媽🙈
感覺人好友善呢🤤希望下次會食到明太子口味🥺
2020-09-26
10 分鐘 (外賣自取)
2020-09-06 723 瀏覽
無意經過見到有人揀緊飯團,我又買返兩個先~!靚!sorry係我兩舊飯擺得唔靚!冇影到個櫃⋯所以個名唔係好記得,總之有茄子、茄子油炸嘅,唔覺好油,配合紫蘇葉,非常美味!呢個就好似係三文魚絲配紫蘇葉,入面仲有塊玉子燒!又係好好味!!!唔算好大個,但十幾蚊一個,兩個已經夠飽好滿足(我唔細食)~食完齒頰留香一定會再幫襯!下次試埋其他味😋😋😋😋😋仲有今次好可惜經過之前已經買咗野飲,下次一定試埋佢嘅飲品!見個menu好豐富!! d飲品好有特式、做冷飲熱飲都吸引~而且唔只係茶/啡,啱晒我呢d晏少少飲茶/咖啡都驚夜晚眼光光瞓唔著嘅人💖雖沒交談,只係俾錢找錢嘅來回舉動,已經覺得收銀姐姐人好好☺️ 從menu到小店內嘅小小設計,加埋手寫嘅食品標示牌仔,成間店嘅感覺都好有心!👍俾心機、祝福你🌟
無意經過見到有人揀緊飯團,我又買返兩個先~!

靚!sorry係我兩舊飯擺得唔靚!

一定會再幫襯!下次試埋其他味😋😋😋😋😋

2020-08-13 654 瀏覽
Lunch經過,見到有間新既茶飲店,而且仲有日式飯團賣▪️榴槤奶蓋四季春 $36甜度適中,四季春茶底都幾香,不過榴槤味都唔算好重,反而比奶蓋同埋茶味蓋過左。榴連fans表示少少瓜望
Lunch經過,見到有間新既茶飲店,而且仲有日式飯團賣

▪️榴槤奶蓋四季春 $36

之前佢係旺角個位置唔太就腳,不過都有專登去幫襯佢既榴槤系列,知佢不敵加租所以無做,但隔左無耐佢就係尖沙咀呢度東山再起。搬左過黎鋪頭位置極方便,地鐵站出或者K11過黎都勁方便,不過鋪位細左,但好好彩佢地有保留到杉原家既手作飯團同埋關東煮,係呢個附近所有小食店都執晒既地區真係好重要,飯團大概$13-$15 一個,仲有小量小食,有玉子燒,炸牛肉薯餅等等 (今次無影相,之後有機會再補相) 關東煮以前係旺角鋪係放出面自己「畢」,不過因為位置關係依家有店員代勞。大根最正因為好淋好入味,另外都推介竹輪,仲有必食既蛋,其實樣樣都好味,如果去買大家都試下自備盒,因為作地用發泡膠兜,唔算好大個,未必夠裝晒全餐
搬左過黎鋪頭位置極方便
同埋關東煮

關東煮

2020-08-06
1 分鐘 (外賣自取)
關東煮
2020-08-01 335 瀏覽
呢間招牌飲品係榴槤款式,但因為剛食完午餐先去買,驚太飽,飲唔落,所以選了艾菲蘋果茉莉綠茶,真材實了,飲落去滿口啖啖嘅蘋果蓉,同綠茶味道很夾。下次一定試榴槤飲品。

2020-07-28 408 瀏覽
今日約左朋友去尖沙咀買嘢,路經加拿芬道,比我見到個熟悉招牌,就係「花果山」,相信係榴槤控之前喺旺角都會聽過依個名見到貼住星期五、六開到晚上23:00,夜麻麻在附近突然勾起榴槤引都有個好去處除左大熱嘅榴槤系列,仲有養生系列,鮮果系列,枇杷膏系列等,超多選擇。唔喜歡榴槤都有其多個系列可以選擇,梗有一款啱你飲1. 百香果芒果沙冰($34),沙冰粒夠幼細,一啖入口透心涼,而隔左一陣,冰粒溶左亦無將百香果同芒果味變淡2. 貓山王沙冰($45) ,榴槤味濃郁,入口清甜幼滑,入口啖啖果肉,到爆。飲完一口追一口,喜歡榴槤的人一定不能錯過。

百香果芒果沙冰

貓山沙王冰

到爆
。飲完一口追一口,喜歡榴槤的人一定不能錯過。
2020-07-12
5 分鐘 (堂食)
$40 (其他)
百香果芒果沙冰
貓山沙王冰
數個月前,良心黃店「花果山」還在登打士街開鋪時,因業主加租加上疫情所累,多次打告急牌。直到四月左右,終於宣佈光榮結業。今日,「花果山」又再一次於尖沙咀跟在們見面了!雖然店鋪的位置變了,但良心絲毫沒變。看到店面熟識的文宣,感覺份外親切!珍珠皇室奶茶($29)杯蓋很搶眼,奶茶跟旺角店飲過的一樣滑溜,茶味濃過奶味!珍珠依舊彈牙,保持水準!若果不加珍珠,簡單一杯皇室奶茶只需25元。價錢不算很抵,但值得同路人支持!

今日,「花果山」又再一次於尖沙咀跟在們見面了!

珍珠皇室奶茶

2020-07-04
珍珠皇室奶茶
2020-06-28 314 瀏覽
炎炎夏日係街遊走真係好易出汗💦行過茶飲鋪真係抵受唔住要去買返杯🤣.📍花果山.🥤芭樂蘆薈四季春($29)-🙆🏻‍♀️叫左呢個微糖少冰版😌茶底清仲有好香番石榴味同蘆薈粒粒~飲落幾舒服!正👍🥤炭焙鐵觀音加珍珠($22)-🙆🏻‍♂️又為健康瘦身叫左個無糖少冰版~茶有回甘珍珠有少少甜味有咬口!
📍花果山