超級細心嘅鐵板燒師傅- Calvin對上次已經係半年前黎,現在疫情底下依然keep住水準嘅花盃,service💯👍🏽師傅Calvin💯👍🏽食材新鮮師傅見我要咬開,專登幫我切細d牛肉,非常窩心師傅仲突登攞左個匙羹我添仲好sweet抽時間整左甜多士比我地個餐包埋餐飲同甜品~我本身胃口唔係好好嘅人,師傅真係細心留意到,仲叫我食多d,又專登幫我切細d牛肉,仲自己整左唔係menu上嘅甜多士比我地🥰疫情底下仲維持到水準,服務貼心嘅餐廳值得一試! 👍🏽👍🏽👍🏽
超級細心嘅鐵板燒師傅- Calvin

師傅Calvin💯👍🏽

食材新鮮

師傅見我要咬開,專登幫我切細d牛肉,
非常窩心

• 鮑魚
  • US  prime beef
  • 日本咖啡
2020-03-21 2381 瀏覽
鐵板燒近年喺香港好受歡迎某啲平價鐵板燒餐廳淨係賣技藝拋吓有接吓雞蛋娛賓但食物質素參差.今次推薦嘅鐵板燒食物質素一流!價錢係貴 但性價比高晚市經常滿座 最好預先訂枱.今次四個人點左兩個套餐1) 花盃和牛套餐🥩 ($2450)- 小食- 沙拉- 澳洲鮑魚- 銀鱈魚- 宮崎和牛- 炒雜菜- 炒飯- 麵豉湯- 甜品2) 活龍蝦套餐🦐($2350)- 小食- 沙拉- 銀鱈魚- 活龍蝦- 清酒煮蜆- 宮崎和牛薄燒/厚燒- 炒雜菜- 炒飯- 麵豉湯- 甜品.由於想專心享用美食及尊重師傅所以淨係為料理影咗幾張相海鮮全部好新鮮澳洲鮑魚、龍蝦全部都識郁師傅廚藝唔使講 處理海鮮手法同煮法都數一數二一路用膳一路聽師傅分享過往嘅經驗真係好好嘅享受☺️.最後師傅特意送上佢地嘅招牌焦糖多士食完真係好飽好滿足💕.📍 花盃日本料理 (銅鑼灣)銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈2期2樓
鐵板燒近年喺香港好受歡迎
某啲平價鐵板燒餐廳淨係賣技藝
拋吓有接吓雞蛋娛賓
但食物質素參差
今次推薦嘅鐵板燒食物質素一流!
價錢係貴 但性價比高
晚市經常滿座 最好預先訂枱
今次四個人點左兩個套餐
1) 花盃和牛套餐🥩 ($2450)
- 小食
- 炒雜菜
- 炒飯
- 麵豉湯
- 甜品

2) 活龍蝦套餐🦐($2350)
- 小食
- 甜品
由於想專心享用美食及尊重師傅
所以淨係為料理影咗幾張相
海鮮全部好新鮮
澳洲鮑魚、龍蝦全部都識郁
師傅廚藝唔使講
處理海鮮手法同煮法都數一數二
一路用膳一路聽師傅分享過往嘅經驗
真係好好嘅享受☺️
最後師傅特意送上佢地嘅招牌焦糖多士
食完真係好飽好滿足💕
📍 花盃日本料理 (銅鑼灣)
銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈2期2樓
宮崎和牛薄燒
銀鱈魚
清酒煮蜆
2020-03-17 1522 瀏覽
一直好鍾意呢間鐵板燒,主要原因係食物新鮮、質素好高,服務尚算不錯,但有進步空間。一行7人,坐房。跟據以往經驗,7個set-定食唔晒,所以叫咗6個set,3個松3個竹食物,一貫高水準。食材新鮮其實已經贏咗一半,唔需要太多調味。其次係廚師嘅功力,我哋個師傅幾好,海鮮做的剛好,肉類亦符合我哋要求嘅生熟度。因為我唔食牛,所以其中一個set轉咗做厚切黑豚,師傅亦好細心將差不多大半塊黑豚都分咗比我其他每人只有一粒!最後嘅炒飯,好好味好乾身,見住粒粒飯喺鐵板上面跳好冶癒!不能不提,亦係teppanyaki邪惡之最但又必食嘅牛油砂糖toast!
一直好鍾意呢間鐵板燒,主要原因係
食物新鮮、質素好高,服務尚算不錯,但有進步空間。

,3個松3個竹

好冶癒!不能不提,亦係teppanyaki邪惡之最
但又必食嘅牛油砂糖toast!

2020-03-15
午餐
  • 牛油砂糖toast
  • 燒大蝦
  • 炒飯
近期待家吃得多,想轉換一下,食好一點,又沒有好頭緒,日餐是好提議,傳統和食料理、壽司、串燒、鉄板、燒肉、天婦羅、居酒屋等,都有偏高水準的選擇。此店出名鉄板燒,也提供日式料理,拿不定主意的朋友,訂台時可選擇日式和枱,到時即興點單。有目標的話,可選鉄板燒或壽司吧。炸富山白蝦乾脆,送酒一流,比中式炸小河蝦肉多。甜酒煮花螺少見,味似甜醬油加燒烤醬,加上酒精,配合不錯。聖子烹調不老剛剛好熟,鮮甜脆滑。牛肉炒飯獻基本功架,飯粒乾身,加隻煎蛋一流。2人光顧,點餐如下: 燒沙甸魚乾 炸富山白蝦 甜酒煮花螺 日式厚蛋 梅酒 720ml 金鎗魚腩刺身 x4 海膽壽司 x2 聖子皇 x2 法國鴨肝 串燒雞軟骨 牛肉炒飯 煎蛋 立魚湯 加一後,合共HK$2,816。
2人光顧,點餐如下:
串燒雞軟骨
牛肉炒飯
煎蛋
立魚湯
加一後,合共HK$2,816。
2020-03-01
2020-02-22 1378 瀏覽
短期內幫襯兩次, 我就試左唔同既餐所以夾埋一次過寫啦~~~之前食過區內其他鐵板燒, 主要覺得花盃既食材不吝嗇, 海鮮新鮮而令人回頭度高!建議2人以上一齊去食既話, 可以叫唔同既餐, 廚師就會將每份餐share比你地, 可以一次過試到唔同既野呢個都係佢建議既。呢個鵝肝唔係午市餐內的, 煎得香脆, 外層脆皮一咬便不能忘記,鵝肝滑溜似熱豆腐花, 整體似食緊烤綿花糖一樣有滿足感。但唔可以再黎一份, 因為仲有好多菜式未上。呢個同樣係另加既小食, 三片厚切刺身, 比厚牛舌更厚, 一個字: FRESH!!佢令我覺得下一次可以試下佢既sushi餐。午市第一道餐要來了, 燒粒大元貝你嘆下先。一開始有少少期待呢個元貝, 師傅落左D豉油同昆布煮開佢, 連昆布一齊食都有D味道, 但呢粒元貝就唔算入味, 不過是新鮮的, 還好。跟住就食左隻大海蝦, 食淨一舊先影, 蝦只落了鹽同黑椒,  比一般海蝦更重蝦味, 彈牙程度適中, 好味!黎到我好想試既鮑魚! 一坐低等既時候佢已經郁得好勁, 好活潑但友人睇到有少少驚haha師傅煎下又焗下好快食得, 但提提大家, 食呢道菜千其千其唔洗再加鹽同其他調味, 因為呢粒大鮑魚海水味
呢個都係佢建議既。

但唔可以再黎一份, 因為仲有好多菜式未上。
燒鵝肝

刺身三片

燒大元貝

燒大蝦

師傅煎下又焗下好快食得, 但提提大家, 食呢道菜千其千其唔洗再加鹽同其他調味, 因為呢粒大鮑魚海水味極濃, 就咁食就已經夠咸, 重口味都會夠, 所以自己唔洗落調味。燒得岩岩好, 一咬落感受到濃濃海洋氣息之外, 厚切得黎唔會硬, 岩哂唔中意咀嚼太耐既自己!覺得呢個有驚喜, share食會岩岩好, 一人食哂有D咸。

燒厚切鮑魚

呢份燒魚扒食完會由心笑出黎, 同樣只是鹽+黑椒既天堂。魚皮連肉煎得剛好, 所以魚肉唔會乾身, 反而好有油同水份, 脆魚皮增加左另一層口感, 抵讚! 呢個會係食完再想食既魚, 太好味。見隔離台要求師傅將魚皮同肉分開煎, 又幾得意。
燒魚扒

試過了US厚同薄燒牛,其實兩樣都好食啵! 厚燒牛粒滿足感較高, 一口一粒連數片炸蒜, 5成熟既牛肉汁係口內迴盪, 出色, 建議肉食愛好者簡呢款。而薄燒牛就無咁漏, 牛內包左一堆炸蒜同蔥去燒, 唔洗10秒食得, 香口唔漏, 如細食者可以簡呢款。因為....一陣仲有炒飯。

厚燒US牛肉粒

薄燒蔥花炸蒜US牛

食到呢刻開始飽飽地就仲有炒飯, 粒粒分明都唔錯的, 不過因為前面既食物較濃味, 蓋過左炒飯既香氣了。
炒飯/湯/醬汁

每次甜品唔同, 今次有蕨餅, 上次有唔同味既雪糕比你簡, 兩樣都好食味!整體呢間鐵板燒午市算正常價, 大約400蚊一人, 但食材新鮮, 位置舒適, 性價比都高可以一試!
甜品-黃豆粉蕨餅

薄燒蔥花炸蒜US牛
海鹽雪糕
  • 燒鮑魚
2019-12-04 2095 瀏覽
今朝收到雙喜消息,梗係要預先賀一賀,香港人都係識搵食之人,原先諗住去果間打幾次都無人聽,即刻搵到呢間即接電話,無鐵板燒位只剩壽司🍣bar枱都照book枱,無野可以阻擋到我要慶祝嘅心情!叫左兩個唔同嘅餐,分別係「松」同「菊」無影餐牌好似係呢個名 ~_~’’ 反正就一款鮑魚鱈魚配厚燒牛,另一款係全海鮮,大蝦鱈魚配帆立貝同蟹腳,基本飽肚野都係炒飯麵豉湯⋯⋯最後就有咖啡☕️,仲有個蛋糕仔tim!食材用料大致上乘,鐵板燒都係考師父功力,油份控制不錯👍🏻份量都剛好,不多不少,滿足!以上3⃣️個醬汁配合得不錯👍🏻

以上3⃣️個醬汁配合得不錯👍🏻
2019-12-04
2019-11-07 1684 瀏覽
之前在花盃都是食刺身壽司類,這次就試試鐵板燒午餐。午市一人前套餐相當豐富,分松(鮑魚/銀鱈魚/牛)竹(大蝦/銀鱈魚/牛)梅(大蝦/帶子/豬);另配前菜、沙律、炒飯、味噌湯、甜品每款海鮮都非常新鮮,大蝦啖啖肉爽口,銀鱈魚金黃香烤,外脆內裡仍保持油份,而我特別推介鮑魚,鮮甜不會太韌。牛肉可選薄切或厚切,五成熟控制剛好,有蒜片點綴,錦上添花。炒飯粒粒分明,但較油,調味亦較淡,算是唯一失望的一道菜。
之前在花盃都是食刺身壽司類,這次就試試鐵板燒午餐。

牛肉可選薄切或厚切,五成熟控制剛好,有蒜片點綴,錦上添花。

炒飯粒粒分明,但較油,調味亦較淡,算是唯一失望的一道菜。

2019-10-27 1082 瀏覽
今晚係本人同家人食生日飯,諗住呢間係老牌鐵板燒,服務同食物應該有水準。當問經理今晚有乜推介時佢叫我自己睇menu, 筷子可以夾嘅嘢食都可以share。真係唔該晒😅😅 食物方面有係有水準,龍蝦同牛肉都做得好好😋😋
2019-06-02 3396 瀏覽
在花盃和朋友吃生日飯,無容置疑,花盃的鐵板燒已經做得非常出色了,在香港也是數一數二!首先來個冰菜沙律,爽甜香脆也夠冰凍,很開胃。然後來隻生豪,非常creamy,很満足的前菜。雖然花盃以鐡板燒為主,但原來也有刺身和海膽,絕對好貨,很鮮美。極力推薦吞拿魚和海膽小卷,好味到要再叫一碟。吃到這裡,已經大半飽,還有一些熱食,點了個燒鮑魚,師傅燒得剛好,絕對爽囗沒有乾了。燒大蝦、牛仔骨、鵝肝都不錯!然後飲碗蜆湯,很鮮甜,最後必吃的炒飯(鐡板燒的炒飯真的炒得很香,粒粒分明)和砂糖多士!砂糖多士絕對是花盃的招牌,必吃!

• 砂糖多士
2019-05-06 2727 瀏覽
三個人約去銅鑼灣食嘢, 好似有成半年冇去過花盃日本料理, 今次就返去. 訂咗鐵板燒位置, 睇住師傅煮賞心樂事. 叫咗兩個松餐 $380@, 有南非鮑魚, 銀雪魚及薄燒牛肉一個竹餐 $300, 有大蝦,銀鱈魚及薄燒牛肉因為不是貴價餐,食物質素沒有什麼驚喜。個餐包埋沙律,炒飯,咖啡(好濃郁)及甜品, 我們食完都覺得飽, 整體來說性價比是不錯的. 想飲梅酒,但這裏沒有一杯杯賣,只好叫一瓶 720ml $450, 怎料到也比我們喝清. 其實他午餐有很多選擇, 有壽司,魚生, 和食...

叫咗兩個松餐 $380@, 有南非鮑魚, 銀雪魚及薄燒牛肉

一個竹餐 $300, 有大蝦,銀鱈魚及薄燒牛肉

其實他午餐有很多選擇, 有壽司,魚生, 和食...
2019-05-06
2019-03-26 2193 瀏覽
鐵板燒 (一人前) - 梅/竹Teppanyaki Course for One 🥢薄燒牛柳賣相一流,放喺多士上面,碟旁有炸蒜、少少鹽同醬汁,可以按個人口味幫啲牛柳調味🐂🐂大蝦都整得好有心思,蝦頭位置浸左咸蛋黃漿再炸,超惹味🤤🤤*唯一奇怪就係廚師將我個梅餐mix左做竹餐😅😅
鐵板燒 (一人前) - 梅/竹
Teppanyaki Course for One 🥢
大蝦都整得好有心思,蝦頭位置浸左咸蛋黃漿再炸,超惹味🤤🤤
*唯一奇怪就係廚師將我個梅餐mix左做竹餐😅😅
2019-03-26 743 瀏覽
鐵板燒 (一人前) - 梅/竹Teppanyaki Course for One 🥢薄燒牛柳賣相一流,放喺多士上面,碟旁有炸蒜、少少鹽同醬汁,可以按個人口味幫啲牛柳調味🐂🐂塊多士上面仲有餐廳名,成日都覺得好似叮噹法寶嗰個記憶麵包🍞大蝦都整得好有心思,蝦頭位置浸左咸蛋黃漿再炸,超惹味🤤🤤上菜好快,就算唔係坐bar枱位,都可以有鐵板燒食架🤗上菜時仲熱辣辣,唔使擔心凍哂😎真心想推介俾各位中意鐵板燒既朋友❤️
鐵板燒 (一人前) - 梅/竹
Teppanyaki Course for One 🥢
塊多士上面仲有餐廳名,成日都覺得好似叮噹法寶嗰個記憶麵包🍞
大蝦都整得好有心思,蝦頭位置浸左咸蛋黃漿再炸,超惹味🤤🤤
真心想推介俾各位中意鐵板燒既朋友❤️
2018-12-14
午餐
2019-03-23 1464 瀏覽
中午老闆 约了20年同事ㄧ起聚餐。带我們去銅鑼灣"花盃"食鐵板餐。訂了ㄧ個獨立房間,等齊人後,老闆親自祝酒,多謝我們貢獻及再勉勵我們努力再創業績高峰。頭盆出場是沙律,然後厚牛枊、大蝦、鳕魚及带子。食鐵板餐,煮師在你眼前煮给你看,由生變熟配合時間控製,真是ㄧ門 藝術。沙侓份量足,厚牛枊切成小粒,仍保持到肉汁再內。大蝦夠大隻,分成蝦身和頭煮,肉身弹牙, 蝦頭保持有汁。鳕鱼煎鱼及脆口,仍有鱼肉鲜味和带子也爽。最後,薄燒牛、牛枊包上葱蒜放在焗好麵包上,讓肉汁渗落麵包,還有炒饭炒得野味不油利,麵豉湯及蘿蔔片也不錯。ㄧ個為我們和老闆合作二十年的感謝宴,就是在這美食前作見證下完滿结束,影相留念。

• 炒飯
2019-02-27 1515 瀏覽
其實呢度嘅omakase都食過四五次了,不嬲都覺得好滿意及有d物超所值,但呢次真係不吐不快,我諗真係要揀平日先好黎,如果唔係真係一肚氣😣話說上個月倒有晚係星期五,照例都係叫omakase,今次負責嘅師傅係少見嘅但唔緊要,相信如果食材新鮮應該唔會爭太遠嘅....但呢次個師傅一路食都一路覺得佢好唔專心咁對客,已經比平時嘅無咁有心機,再加上最大鑊嘅係serve緊我哋果陣已經出出入入去應酬房裡面嘅熟客超過五次,最後我仲覺得佢帶少少醉意,之後咁每一道都好似有d係咁意添.....好少食一餐會咁一肚火但呢次真係我兩公婆都黑晒面,不過經理都算好好免左加一同都有講對唔住當日比較多人,其實我真係好鐘意呢間但真係要過一排同星期一至四少人d先好去啦⋯⋯

2019-02-19 2802 瀏覽
大肥爸爸牛一,話好想去名店「花盃日本料理」食日式鐵板燒,數字auntie二話不說,即約齊好友三家人去大事慶祝一番!飯局當晚,小肥慣性早到十五分鐘,於接待處時卻遭受到不甚友善之對待!穿著黑色制服,疑似經理級嗰位姐姐不單態度高傲,即使細佬提供埋留位所用之電話號碼都未能對應時,竟然強調並無任何相似嘅訂座資料,好似暗吋XO仔混吉咁!結果自己即場打俾主人家,佢身旁位妹妹仔就細細聲告知上司大薄上真係有記錄,佢連一絲歉意都冇就指出座位嘅位置,莫非係帶位都兼麻煩?!由於私人廂房早已爆滿,十人派對被安排於大廳中央嘅弧形鐵板燒桌度舉行。行緊去自己個位時,對鞋居然被腳下黐立立嘅木地板不斷啜住,感覺極不衛生,當真不明解餐店何以被列為高級食肆!每個座位面前都有齊備嘅餐具及調味醬油,不過要問先有熱茶飲,中途亦要提出先有得添,服務是否貼身也不用多說了吧。平心而論,成餐飯最衛生相信都要數每人都有一條嘅紙造圍裙。鐵板舞台中央可見大大碟蒜片及生菜。數字auntie一到步,小弟諗住好快有美酒佳釀降一降溫啦,無奈服務生似乎集體玩緊慢動作咁,又要等佢搵開酒器、攞雪桶、酒杯、冰、毛巾,最總要等成十幾分鐘先有酒落肚!味淋魚干($1
?!
,感覺極不衛生,當真不明解餐店何以被列為高級食肆!
每個座位面前都有齊備嘅餐具及調味醬油,不過要問先有熱茶飲
,中途亦要提出先有得添,服務是否貼身也不用多說了吧。
平心而論,成餐飯最衛生相信都要數每人都有一條嘅紙造圍裙
鐵板舞台中央可見大大碟蒜片及生菜。
蒜片及生菜
自攜美酒佳釀
味淋魚干($100):主人家先安排咗兩款小食送酒,第一道雞泡魚乾甜濃惹味,唔錯。
味淋魚干
炸富山白蝦($130):第二味炸富山白蝦細細隻,香脆乾巧,送酒一流。
炸富山白蝦
沙律:吃光小食後,面前隨即有碟沙律,當中冰菜清新脆口,蕃茄亦鮮香甜美。
沙律
眼見店子頂多六、七成滿,十人剛好又包咗大堂鐵板燒嘅所有座位,心諗面前嘅肥師傅理應忙於燒煮晚宴嘅菜式啦;誰不知師傅燒好嘅鮑魚、牛脷及蔬菜,原來均屬其他客人所有,大家當堂打咗個突囉
日本福岡黑鮑魚($450/100g):真係完全冇諗過要等到師傅為其他客燒煮好菜餚,即成八點半,先有鐵板料理入口。打頭陣嘅鐵板鮑魚切得夠薄,之不過煮得過熟令原本可以好脆嘅質感變得嚡韌咗少許
日本福岡黑鮑魚
活北海道鱈場蟹:接著上場嘅鱈場蟹只屬一般,蟹肉爽甜但咬落嚡口偏老,高級食材有被糟蹋之嫌
活北海道鱈場蟹
生日會中途發生咗段小插曲,其實詳情細佬都唔係太清楚,只係見到其中一位師傅突然與樓面一位哥哥仔有所爭執
,兩人仲要喺眾目睽睽下大聲議論,也未免太不專業了
法國鵝肝:大廚拆過蟹後明顯火力大減,燒煮出黎嘅鵝肝丁點都唔脆皮,過於軟腍,仲食到成口油
,又一次糟蹋食材。
法國鵝肝
燒大蝦大蝦爽厚潤甜,意外地火候竟比鱈場蟹控制得好。
燒大蝦
特級美國薄燒($350/200g):拆完蟹兼炒埋蝦後就輪到一系列嘅鐵板牛肉上場
。第一款捲入碎蔥蒜片美國薄燒牛肉卷質感軟中帶脆,香濃爽潤。
特級美國薄燒
特級美國牛柳($450/200g):接棒嘅特級美國牛柳方塊則偏乾嚡同韌
,個人絕不推介。
特級美國牛柳
神戶牛脷($450/150g):食完美國牛牛就轉一轉國家,食和牛。代表日本嘅神戶牛脷美國薄燒牛肉卷切得更薄。牛脷巧薄潤澤,輕輕燒兩燒已夠香脆,再加少少胡椒調味即增添惹味,超
神戶牛脷
A5宮崎產霜降牛肉($1200/200g):A5宮崎和牛嘅紅白雲石紋理鮮美
,切成長形片狀嘅和牛肉質鬆爽軟潤,肉汁豐厚,不用多點醬油,夾上蒜片已經好香口美味
A5宮崎產霜降牛肉
日本芽菜($80):炒芽菜新鮮熱辣,且爽脆多汁,簡單可口。
日本芽菜
炒飯、味噌湯、漬物:單尾炒飯伴配麵豉湯及蘿蔔片,雖然炒飯看似足料,有齊蝦肉、蟹肉同牛肉,無奈飯底炒得唔夠乾身,又唔多夠味,頗為失色
炒飯、味噌湯、漬物
鐵板西多士:晚宴最有驚喜必選壓軸嘅甜品
鐵板西多士不單煎得外表金黃,多士更加係鬆而軟綿,香甜柔潤,邊邊位又帶點脆脆喎,實屬必吃推介
鐵板西多士
XO仔早已聽聞過「花盃日本料理」乃香港數一數二嘅高級日本餐廳,主打鐵板燒,入得去都預咗每人平均消費上四位數字,故相對地期望較高,不過今次真係聞名不如見面,見面即親証餐店名過於實
!名店菜式嘅價格及名稱都看似高級,但質量卻略為參差。非常不幸地,小肥由一入門口嘅第一刻已遭受到接待處位黑面神姐姐刁難
,埋位時所穿著嘅波鞋都被地上唔多潔淨嘅地板搞到黐立立,慶生宴中途竟然遇上態度不甚專業嘅服務生同廚師發生口角事件
!!!整頓壽宴等完又等,仲要食到背脊骨落,請恕細佬直言,狠批「花盃」除咗食物叫咗合格之外,其他方面最基本嘅要求都未能達標,誠意欠奉就是這樣了!
2019-01-28
5 分鐘 (堂食)
日本芽菜
自攜美酒佳釀