2019-02-08 588 瀏覽
今日放假,同朋友尼到依到食tea...我地好好彩,岩岩去到就有最後一張枱。依到既裝修好靚,環境好好,坐得都舒服。但由於我都幾肚餓,所以就揀左黑松露粗長通粉套餐。套餐包湯/飲品。我就揀左湯⋯今日既湯係蕃茄湯。因為我地要自行出去counter 比錢落order. 由於我朋友幫我叫野食,所以直到個湯到,我先知係咩湯。起初就咁睇個賣相,我以為係南瓜湯,但飲落先知係蕃茄湯。有少少辣,不過都幾好飲。個通粉都好好食⋯不過,我覺得份量少左D. 如果係for lunch or dinner 就唔係好夠飽。但食tea就都唔錯既。$98。
2019-02-08
2019-02-04 1748 瀏覽
多左去CWB LUNCH, 同D偽文青食飯, 佢揀D 餐廳都真係好有特色家~ 係誠品已經好文青, 重要係埋間花店入面..成件事真係好呃LIKE 呀! WAKKAKA餐廳隔離真係有花賣, 唔知係同一檔定點呢?我冇去深究~呢度唔係樣樣都有SET, 同埋係輕食為主, 所以唔好寄望會食得太飽.我地見到有兩個PASTA SET, 所以就叫左呢兩款.包SALAD, 湯, COFFEE或DAILY TEA.DAILY TEA 係收銀SHOW 左出黎~ 是日餐沙係青豆火腿芫茜湯..嚇到我FD要叫SALAD> 呢個我叫既: CARBONARA 跟湯配DAILY TEA.餐湯好多豆蓉, 唔係太有芫茜味, 所以都唔洗太擔心陣味.呢個朋友叫既: 自製茄醬雞柳PASTA配SALAD, COFFEE份量真係唔算多, 茄醬雞柳味道出眾過CARBONARA.不過呢度D 野食好快凍, 唔知佢地有冇爐定係咁就REHEAT 呢?呢度環境唔錯, 食物一般, 可能係度嘆啡睇書會MATCH D~

餐廳隔離真係有花賣, 唔知係同一檔定點呢?我冇去深究~

我地見到有兩個PASTA SET, 所以就叫左呢兩款.
包SALAD, 湯, COFFEE或DAILY TEA.

DAILY TEA 係收銀SHOW 左出黎~
是日餐沙係青豆火腿芫茜湯..嚇到我FD要叫SALAD>

餐湯好多豆蓉, 唔係太有芫茜味, 所以都唔洗太擔心陣味.

份量真係唔算多, 茄醬雞柳味道出眾過CARBONARA.

午餐
希慎中心10樓是誠品書店, 本來文青味已經甚濃, 看書看到中午時間,突然傳來一陣芳香撲鼻的咖啡香氣,一看原來收藏了一間小小的咖啡店, 店裡充斥著各種花的擺設, 看起來讓人置身於迷人花海森林之中, 細心地看, 更會留意到有很多小狗狗的擺設~讓這愛花又愛狗狗的我看得心曠神怡*_* 剛好有點餓, 與友人商討後叫了一碟黑松露粗長通粉及焗蛋拼沙津, 當然, 每人各叫一杯咖啡啦我自己的是短笛咖啡, 小小杯很香, 比lattle私會有點濃的咖啡~不錯的.然後幾個女生到處拍拍花, 說說心事, 蠻不錯的, 是一間讓人很舒服的咖啡店^^

突然傳來一陣芳香撲鼻的咖啡香氣,

讓這愛花又愛狗狗的我看得心曠神怡*_*

2018-12-02 513 瀏覽
係咪好靚呢?周圍都係好靚既花,D花真係好靚呀!冇可能全部買返屋企,唯有用短短既一小時黎慢慢欣賞佢地啦!除左賞花,當然要醫肚啦!當日工作實在很忙,做野做到兩點幾先有時間食lunch, 剛好在銅鑼灣,就去希慎廣場有咩好野食。响水牌一望,就被 “Hay Fever”吸引住。因為我曾經响花墟見過呢間cafe, 不過就未有機會試,原來已經開到黎銅鑼灣,就一於去試下啦!間cafe响誠品既一角,遠望就見到好多花!間cafe既佈置都幾靚,再加上周圍都放滿盛開既花和盆栽,令人有種好舒服既感覺!突然間好似放緊假唔駛做咁!話明醫肚,當然要食飽飽啦!叫左果份All day breakfast, 再upgrade 左杯熱Cappuccino. 可能係即刻整既關係,等左十幾分鐘先有野食。不過,等既時間就啱晒我可以周圍影花,好靚呀!😍份all day breakfast份量都ok, 上枱時已經好香。個三文魚雞蛋(中間果舊就係啦!)好味道,外面睇好似個cake咁,切開仲有少少蛋汁流出黎,整得剛剛好!香味就應該係黎自兩條腸,咬落去仲會必D汁出黎,好juice. 仲有個生果杯既生果好fresh! 當然杯Cappuccin

份all day breakfast份量都ok, 上枱時已經好香。個三文魚雞蛋(中間果舊就係啦!)好味道,外面睇好似個cake咁,切開仲有少少蛋汁流出黎,整得剛剛好!香味就應該係黎自兩條腸,咬落去仲會必D汁出黎,好juice. 仲有個生果杯既生果好fresh! 當然杯Cappuccino既拉花都好靚啦!個味道亦好啱我口味。食完個餐就真係好滿足啦!不知不覺時間過得好快!瞬間又已要返黎現實繼續工作!希望下次黎可以坐耐D,慢慢嘆,呢度真係個忘憂解愁既「花花世界」!

2018-11-27
  • All  day  breakfast
2018-11-20 608 瀏覽
香港人生活繁忙,親近大自然🌳的機會少之又少~今次,小編就特地介紹藏身於誠品書店的cafe「花粉熱 Cafe Hay Fever」引領大家在石屎森林中尋找一片綠洲🌼——————————🔸套餐:菠菜奶酪意大利餃子$98📍6.5/10🥟餡是巴馬乾酪,味道較鹹,口感似薯蓉🥔面上的炒蘑菇帶微焦,配上加入大量洋蔥、大蒜及香草的醬汁,香氣滿分;可惜調味淡,差少少~(個人還是喜歡中式的肉餡🤭)🔹配:雜菜湯📍8/10用料超豐富,目測至少有5種蔬菜,入口清爽,味道不太濃,但勝在健康不heavy~🔹配:洋甘菊茶 最後點了一杯不含咖啡因的洋甘菊茶🌻,餐廳使用著名美國花茶品牌Harney&Sons茶包,香氣清新,有助放鬆安神~早上坐在一片青綠的環境中,邊看書邊喝茶,實在寫意🌿
——————————
🔸套餐:菠菜奶酪意大利餃子$98📍6.5/10

🔹配:雜菜湯📍8/10
雜菜湯

🔹配:洋甘菊茶
洋甘菊茶

2018-09-23
$100 (早餐)
雜菜湯
洋甘菊茶
2018-11-11 346 瀏覽
自從Awfully Chocolate撤出香港之後,我就再找不到令我滿意的朱古力了,直至我遇到HayFever,這裡的朱古力用上濃郁的朱古力粉,用鮮奶沖開,沒有多餘的甜味,只有香濃至偏微苦的朱古力味,非常美味。

外賣自取
2018-11-05 332 瀏覽
平日,靜靜休閒、充滿文青書卷味好容易搵到!行入誠品,只要望到令人感到柔和、恬靜的花花世界,就表示你找對了!好喜歡每一角落不同的花藝裝飾,再加上黑板字,以及誠品的書海!令人有一種放鬆感覺!一杯咖啡加一本書,真的可以消磨一個下午!但今日不是讀書日!我們兩個人,共叫了兩杯咖啡及一件綠茶黑豆餡餅!咖啡味濃,沒有酸味!餡餅意外驚喜!綠茶味適中,加上黑豆甜甜的,配合得恰到好處!遠遠就見到花海有花藝課的好喜愛的黑板字連menu 都有花花裝飾
平日,靜靜休閒、充滿文青書卷味

但今日不是讀書日!

我們兩個人,共叫了兩杯咖啡及一件綠茶黑豆餡餅!

遠遠就見到花海

有花藝課的

好喜愛的黑板字

連menu 都有花花裝飾

2018-11-05
2018-10-03 292 瀏覽
星期五放工後同朋友食dinner,特登揀咗間環境靜靜的,方便傾計。呢間餐廳置身於誠品9樓的一角,門口係花店,加埋位於書店,成個環境好寧靜、簡潔,係個文青的小天地我地每人都叫咗一個意粉set,包括咗湯/沙律、意粉、餐飲就有long black/flower tea,整體份量都係適中既,女仔食既話都足夠架啦!最後每人都唔洗$100埋單,銅鑼灣嚟講好抵下啦下次lunch/tea再嚟,試下d甜品同其他飲品先!

下次lunch/tea再嚟,試下d甜品同其他飲品先!
2018-09-26
2018-09-13 348 瀏覽
去完醫院檢查完好想食好DD,就搵到呢間係誠品書店入面既coffee shop , 之前一直想去太子店試下。既然銅鑼灣有就一於試下。店入大概8張2人台,一張4人既bar table。店舖面積都幾細,點餐都係自助形式,不設加一。我就要左個黑松露闊通粉,set包埋湯同茶或long black .份量都幾少,而且都唔夠熱。女生都真係未必夠飽😅湯🥣-香辣墨西哥粟米湯,有微辣,有粒粒既口感都唔差。仲有餐飲係熱茶,應該係diary都唔同既,我今次呢款係玉桂薑茶,不含咖啡因。岩哂陀住小寶貝既我飲不過finish哂成份餐後,都發覺真係唔夠飽,要再去搵野食😂如果想靜靜地tea下食件cake睇下書,呢度應該好岩,如果為左食既話就要自己衡量一下

份量都幾少,而且都唔夠熱。女生都真係未必夠飽😅

湯🥣-香辣墨西哥粟米湯,有微辣,有粒粒既口感都唔差。

2018-09-10
2018-09-06 297 瀏覽
星期六約埋朋友一齊girls talk❤️今次揀左呢間以花做主題的coffee shopCoffee shop 位於誠品入面,好幸運唔使等好耐就有位了。Coffee shop 係用自助下單的方式,揀好左想食的餐就去cashier 買。今次我們揀左三個素食🥗首先有 Homemade Basil Pesto (右下)配沙律🥗,食落去好香,完全唔覺得食緊素,因為味都幾重,香草🌿味很濃。之後就有Spinach and Ricotta Tortellini(右上)最後就係(左邊) Creamy Black Truffle Penne, 入口有陣陣的黑松露味,而且食落去也不會偏咸,份量預得岩岩好 咖啡☕️ 同 有機朱古力🍫起初還以爲會貴夾唔飽,但份量絕對係岩岩好,一份餐(沙律/湯,主菜,飲品)大概百零蚊左右,good good ah❤️

今次我們揀左三個素食🥗

咖啡☕️ 同 有機朱古力🍫

2018-08-29 223 瀏覽
人大了已很少看書,尤其係呢個網絡時代就更加少,不過有時都想逛下書局,睇下有咩新知訊,兼做下假文青今日去誠品睇旅遊書,行得有點累就入去呢間開於誠品內的cafe休息下。cafe 雖然係open area 既setting, 但比人自成一各的悠閒感覺,好像已遠離市區去咗遊行咁。叫咗個fat white 同芝麻豆腐芝士蛋糕。fat white 夠濃夠香,但咖啡豆味道偏酸,所以麻麻地合我口味。蛋糕則很美味,豆腐同芝士味配剛好,兩者吾會搶咗對方既味道,加上薄薄的芝麻蛋糕底同芝麻醬,非常美味雖然價錢偏高,但偶然可以係城市中hea下都幾relax。

雖然價錢偏高,但偶然可以係城市中hea下都幾relax。
2018-08-21 248 瀏覽
趁著閒日,來試了逢假日都滿座,在誠品裡養眼注目的花花世界小園林餐廳。位置不大,只有寮寮幾張枱。到處都是花環境一流,令人舒適,加上平日人不多不吵鬧,感覺更優閒。從平日煩囂的人和事抽離一下,靜靜的享受這當下。Pasta lunch menu選擇不多,點了菠菜奶酪意大利餃子$98,跟餐有沙津或餐湯,咖啡或茶。.菠菜奶酪意大利餃子看起來份量不多。只不過一口一口吃下去挺飽肚,意大利餃子包著巴馬cheese但不會太膩,菠菜略嫌不足夠,多一點感覺會更清新。整體不錯。今天的餐湯是味噌甘荀芫茜湯,味道濃郁,質感厚實,好飲!咖啡是basic black coffee,加奶加糖後不錯。讓這下午為自己叉叉電!!

到處都是花

菠菜奶酪意大利餃子

今天的餐湯是味噌甘荀芫茜湯,味道濃郁,質感厚實,好飲!

讓這下午為自己叉叉電!!

2018-08-06 145 瀏覽
難得離開九龍來到港島工作一個下午工作結束後還想到處走走走到大型購物商場忽然就發現一個全是植物的小角落坐進去感覺頓時所有疲勞都消失了簡單點了一杯Long Black咖啡很濃很香咖啡豆的是不酸的而且很容易入口慢慢就度過了一個寧靜的下午
難得離開九龍來到港島工作一個下午
咖啡豆的是不酸的而且很容易入口
慢慢就度過了一個寧靜的下午
2018-08-05
2018-07-27 227 瀏覽
書店內,帶着一點寧靜感;既是花店,令人心情放鬆。今日與同事外出午飯,大家似乎都不太餓,決定輕食一下就好。所以我提議到誠品內的Hayfever,可以吃點沙律或蛋糕。原本我倆都是吃梳乎厘蛋配沙律,不過侍應心怕我的男同事不夠飽,提議他選擇三文治或意大利粉!* 梳乎厘蛋配沙律 *三文魚菠菜口味,切開還有些流心。蛋味不算濃,正常。* 意大利餃子 *素食選擇之一。餃子餡料不多,但伴餃的菇菌份量蠻多。外皮的蛋味亦屬一般,未算細滑。正常。* 腰果椰菜花濃湯 ** 蘋果撻 *撻餡濕潤適中。蘋果夠焾。味道可以。* 玫瑰綠茶 *
書店內,帶着一點寧靜感;既是花店,令人心情放鬆。

梳乎厘蛋配沙律

梳乎厘蛋配沙律
* 梳乎厘蛋配沙律 *
三文魚菠菜口味,切開還有些流心。蛋味不算濃,正常。
意大利餃子
* 意大利餃子 *
腰果椰菜花濃湯
* 腰果椰菜花濃湯 *
蘋果撻
* 蘋果撻 *
撻餡濕潤適中。蘋果夠焾。味道可以。
* 玫瑰綠茶 *
2018-06-29
午餐
在多元化的誠品書店當中除了放得滿滿的書架外,生活雜貨、餐廳等也融入在當中像這次來到的 「 花粉熱 」~ 乍看之下可能會以為只是賣盆栽的店子 ✿ 但當看到那放滿Cake的展示櫃就知道這裡還有提供食物店員說可隨意找個位置坐下,然後放低了小巧的Menu用滑身牛皮紙,再加上乾花的裝飾,整個看起來跟店的裝潢很配想好吃什麼後就可以到收銀處下單和先付款,之後便可以回座位上等送餐除了展示櫃中的蛋糕外,這裡還有提供一些沙律、意粉類、烤麵包等飲品也不止有咖啡,還有不少的茶可供選擇 (ゝω・) 最後我選的是 - 自家製 全日早餐 ($138)就太久沒吃過就很想吃嘛 ... 不過價位相對其他餐點來說是貴了一點這是套餐所以配了一杯黑咖啡/一杯是日餐茶 (加錢可轉其他)我選餐茶就好,那是 Earl Grey ~塞得滿滿的茶包,茶亦很香濃全日早餐包括~甜甜的水果杯,連烤番茄也是很甜的啊!另外還有馬鈴薯沙拉、多士、烤波特貝勒蘑菇、紐倫堡腸 <- 後者這兩個有點太鹹。鹹舒芙蕾 有三款口味可選,我的那個是菠菜三文魚 (๑˃́ꇴ˂̀๑) 鹹香滿滿~還有香濃的蛋漿流出來喔朋友點的則是 菠菜奶酪意大利餃子 - ($98)

店員說可隨意找個位置坐下,然後放低了小巧的Menu
用滑身牛皮紙,再加上乾花的裝飾,整個看起來跟店的裝潢很配

飲品也不止有咖啡,還有不少的茶可供選擇 (ゝω・)

最後我選的是 - 自家製 全日早餐 ($138)
這是套餐所以配了一杯黑咖啡/一杯是日餐茶 (加錢可轉其他)
自家製 全日早餐
Earl Grey

全日早餐包括~甜甜的水果杯,連烤番茄也是很甜的啊!

朋友點的則是 菠菜奶酪意大利餃子 - ($98) 另配沙拉或是湯
如果只想吃 鹹舒芙蕾 可以單點~而且還配田園沙拉 ($68) 和一杯黑咖啡/是日餐茶 不過朋友加錢轉成玫瑰款的茶

鹹舒芙蕾 配田園沙拉
題外話/補充資料: 要注意一下這店營業到晚上9:45左右,大約9點時廚房會收爐 (╹◡╹ ) 所以那之後的時間只能提供咖啡/茶和展示櫃中的Cake喔~另外這裡不設加一服務費
2018-07-11