2023-08-18 1441 瀏覽
今日同囝囝過黎呢頭參加活動,平時黎西營盤都係是旦去附近d 茶餐廳食野。見今日天氣咁好,就係OpenRice search 睇下附近有咩野好食。 係OpenRice見到呢間鋪d評價幾好。於是就同囝囝過左黎食lunch黎到果陣見到好多人,好彩我地只係等左一陣就有位,佢地中午有lunch set,我地叫左芝士吉列豬扒飯同燒肉汁安格斯肥牛飯。芝士豬扒真係好正,d芝士湧出黎,吉列豬扒又炸到好香口,牛肉飯都好正,燒肉汁個味調教得好好。下次黎食會再試其他野!

下次黎食會再試其他野!
  • 芝士豬扒飯,燒肉汁牛肉飯
2023-08-17 1140 瀏覽
住呢度附近,一路都有幫襯呢間壽司店,朋友最近生日,即刻諗起呢間推介十貫壽司,明太子玉子燒我地兩個人分別叫左兩個十貫,每件壽司都好鮮美。特別是大拖羅,食過係食唔返出邊果啲所謂拖羅,基本到油甘魚、三文魚都好好味。玉子燒好香蛋味,加埋明太子鹹鹹地同少少辣,非常好味😋😋😋😋鋪頭會有幾款時令海鮮,果晚諗住食原隻海膽,但可惜佢地晚上太多人,我地又晏到,原隻海膽已經賣哂,唯有下次先再去食。店鋪環境都好好,色彩繽紛,音樂好聽,女侍應親切有禮,食物質素,性價比極高👍

推介十貫壽司,明太子玉子燒

玉子燒好香蛋味,加埋明太子鹹鹹地同少少辣,非常好味😋😋😋😋

十貫壽司
2023-08-17
生日
十貫壽司
2023-08-09 894 瀏覽
我在這家店點了外賣,雜錦魚生丼,味道一般,魚生比想像中為少,飯似白飯多過醋飯, 而且口感偏硬。。。。______________________________但吃到一半的時候咬了一塊玻璃。如果我不及時吐出來,相信我就會死掉。很難想像如此驚嚇情況會出現在港島區的日本餐廳,勸大家考慮清楚才下單!______________________________希望店家真係會認真處理。。。。。衛生同食物品質維護係十分重要的,亦希望日後唔會再發生同類事件!!
飯似白飯多過醋飯, 而且口感偏硬。。。。

希望店家真係會認真處理。。。。。
2023-07-04
15 分鐘 (外賣送餐)
$110 (其他)
2023-06-30 1123 瀏覽
首先,價錢唔平,但質素好一般。我真心唔明點解有咁多好評。我叫咗呢個$268嘅set 廣告上清楚列明有拖羅有海膽,所以我都期待佢係一個比較質素好啲嘅set到壽司嚟咗嘅時候,驟眼睇賣相還可以,但我第一個疑惑係,我件拖羅呢?於是我問一個女仔嘅侍應,佢話紅色嗰舊係拖羅。 我即時反應係:What? 咁紅嘅拖羅?睇落好似赤身喎。侍應嘅回答係:新鮮嘅拖羅係咁紅嘅。 Ok, 你咁堅持我都冇辦法⋯心諗:我想話我唔係第一次食拖羅囉!我又唔信你d貨會新鮮得過我直接喺日本食果d囉⋯ 直到我放件壽司入口,一d魚油都冇,我可以肯定,佢係赤身扮拖羅!另外,除了有搵笨之嫌疑之外,不得不提壽司師傅嘅功夫亦令我大開眼界。有啲魚切到穿咗都仲可以扼成壽司攞出嚟俾啲客。仔細睇吓上圖,魚嘅中間穿了個窿露出飯粒,除咗不美觀之外,口感亦差。 總括來說:好伏!

首先,價錢唔平,但質素好一般。我真心唔明點解有咁多好評。

我叫咗呢個$268嘅set

總括來說:好伏!
🙆🏻‍♀️ 小編依日專登畀自己放半日假去西營盤行下、打卡同睇展覽,當然唔少得去發掘未試過嘅餐廳小店啦~🍱 燒汁安格斯肥牛飯定食 😋😋😋😋炸蒜好香口,撈飯食幾唔錯,肥牛稍為燒煮得比較乾身,多返少少肉汁會更好 🤔 麵豉湯好濃郁,配有兩小份前菜,依份定食一定夠女生!午餐 💵💵 約港幣$80/人💁🏻‍♀️ 喺西營盤食到依個價嘅日本set lunch幾唔錯,而且前菜唔係畀一般嘅中華沙律 😆 係佢哋自製嘅醃漬物,又有一小口甜品~ 算好有心思呀~ 仲有好靚嘅日式紙傘佈置 😍最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

🍱 燒汁安格斯肥牛飯定食 😋😋😋😋

午餐 💵💵 約港幣$80/人

2023-05-31
𝓕𝓻𝓸𝓶 𝓼𝓮𝓪 𝓽𝓸 𝓹𝓵𝓪𝓽𝓮西營盤呢間日式料理小店,貼地嘅價錢但有高質食物,有驚喜,店員態度都好好,整體不錯!日本松葉蟹肉牛油果沙律大大份沙津鋪滿極多新鮮蟹籽蟹肉配合鮮甜爽脆田園沙律雜菜同牛油果 加上香口胡麻醬。食完都飽。壽司定食(鰹魚湯烏冬,前菜,麵豉湯同甜品)魚生鮮甜好食,壽司飯已經混合咗豉油同醋 所以唔太需要再加鼓油壽司有吞拿魚,油金魚,三文魚,北寄貝 ,甜蝦 &蟹肉蟹籽壽司
𝓕𝓻𝓸𝓶 𝓼𝓮𝓪 𝓽𝓸 𝓹𝓵𝓪𝓽𝓮

壽司定食
(鰹魚湯烏冬,前菜,麵豉湯同甜品)

魚生鮮甜好食,壽司飯已經混合咗豉
油同醋 所以唔太需要再加鼓油

2023-01-19 1679 瀏覽
今次係🐻仔話bookmark咗一間好似幾好食嘅餐廳🤭,咁啱我哋會去開嗰到附近,梗係要試吓好唔好食啦🤭!我哋叫咗一個午巿套餐同一個鍋物,因為怕食唔曬,所以冇試到佢最出名嘅玉子燒🥺。-🍴日本廣島蠔🦪拼溫泉蛋安格斯牛肉🐂(+$15 轉手打烏冬) - 餐牌上有寫明附有菇🍄、豆腐同雜菜,牛肉都唔少🤤,廣島蠔有兩隻,超多料!個汁就類似壽喜燒,甜甜哋。個手打烏冬幾大碗,同埋幾彈牙,都幾好食😝!幾推介佢嘅手打烏冬🤓。-🍴拉絲芝士豬扒飯定食🧀 🐖($78) - 定食係午巿套餐,會包括埋湯品🍲、兩款前菜同埋日式甜品,都幾大份。兩款前菜分別係海蜇同埋木耳絲,湯品正常,中規中矩。豬扒🐖中間好多芝士,真係可以拉絲🤩!味道都幾好,再點啲沙律醬食會冇咁膩。
2023-01-15
  • 手打烏冬
餐廳是一間位於西環的日式居酒屋‼️🏮地鐵站一出的對面就可見餐廳的蹤影,交通地點非常便利‼️👏🏻 ▫️❥$𝟳𝟴 日本姬路生蠔 (𝟮隻)❥$𝟳𝟴 日本兵庫縣生蠔 (𝟮隻)鮮甜又爽口,很喜歡‼️▫️❥$𝟱𝟴 原味玉子燒除了原味外,還有鰻魚、明太子、黑松露等五款可選擇‼️甜甜的玉除燒口感扎實帶點濕潤,份量也很多‼️▫️❥$𝟮𝟴 茶碗蒸每一口都熱乎乎的,很喜歡‼️🧡 餐廳很用心的在茶碗蒸中放了一隻可愛的小熊,驟間變得很有童真‼️▫️❥$𝟱𝟴 炸蝦卷壽司飯中包著香脆的炸蝦,再撒上蟹籽,份量很足呀‼️▫️❥$𝟯𝟴 雞皮串 (𝟮串)烤得乾爽脆口,有「咔嚓咔嚓」的聲響‼️▫️❥$𝟯𝟴 免治雞肉棒 (𝟮串)表面塗了甜甜的醬汁,不錯呀‼️▫️❥$𝟮𝟲𝟴 極尚花見十貫壽司看到不少人都ᴏʀᴅᴇʀ,所以跟朋友也點了一份‼️壽司飯量頗多,上面覆蓋著不同的刺身,一整盤很吸睛‼️所有壽司刺身都很新鮮(略嫌當天的海膽帶有苦味)‼️▫️❥$𝟳𝟴 鐵板燒安格斯牛肉廣島蠔卷 (𝟮件)安格斯牛肉加了乾蒜片,相當滋味‼️中間包著鮮甜多汁的廣島蠔,整整一大卷要分幾口來品嚐‼️
▫️
❥$𝟳𝟴 日本姬路生蠔 (𝟮隻)
❥$𝟳𝟴 日本兵庫縣生蠔 (𝟮隻)
鮮甜又爽口,很喜歡‼️

❥$𝟱𝟴 原味玉子燒

❥$𝟮𝟴 茶碗蒸

❥$𝟱𝟴 炸蝦卷
壽司飯中包著香脆的炸蝦,再撒上蟹籽,份量很足呀‼️

▫️
❥$𝟯𝟴 雞皮串 (𝟮串)
烤得乾爽脆口,有「咔嚓咔嚓」的聲響‼️
▫️
❥$𝟯𝟴 免治雞肉棒 (𝟮串)
表面塗了甜甜的醬汁,不錯呀‼️

❥$𝟮𝟲𝟴 極尚花見十貫壽司

▫️
❥$𝟳𝟴 鐵板燒安格斯牛肉廣島蠔卷 (𝟮件)
👍🏻極尚花見十貫 $268重點必食招牌推介!CP值極高嘅手握壽司set🤩店員介紹係師傅依照出面過千蚊嘅omakase精心設計,想以較親民價錢帶俾食客高級享受✨當中包括金目鯛、拖羅、海膽、牡丹蝦、日本笹目紋甲魷魚、北海道帶子、油甘魚、三文魚、三文魚籽、同一款時令魚生(當日係真鯛)-整體食材好新鮮,大塊厚身夠哂足料,味道鮮甜👍🏻魚類新鮮完全冇腥味,細緻軟嫩冇筋,配合唔同食材例如柚子鹽、蔥花調味吊出鮮味海膽超大舊,甘甜冇異味,帶輕微海水味,海膽味濃郁紋甲魷魚充滿火炙焦香,鮮甜爽彈帶子新鮮有光澤,厚肉軟嫩,鮮味十足牡丹蝦甘甜,蝦頭仲超多膏😜!壽司飯用上赤醋,微酸帶少少煙韌黏口紫菜脆身,有陣陣炭香味,好特別整體十分出色,睇得出店家對於魚生刺身嘅重視同要求,質素絕對唔輸俾出面嘅omakase小店都做到呢個質素,真係超水準好有驚喜🤤!味道:9/10性價比:9/10-👍🏻黑松露帶子配拖羅蓉卷 $128/6件拖羅蓉軟綿冇筋,內餡幾足料,但魚味就唔算好突出帶子雖然冇十貫個舊咁厚身,但同樣軟嫩鮮甜不過個人認為加咗黑松露反而蓋過咗帶子本身嘅鮮味,有啲可惜,其實唔加應該仲好食😯味道:8/10性價比:8/10-👍
👍🏻極尚花見十貫 $268
重點必食招牌推介!CP值極高嘅手握壽司set🤩
整體食材好新鮮,大塊厚身夠哂足料,味道鮮甜👍🏻
海膽超大舊,甘甜冇異味,帶輕微海水味,海膽味濃郁
紋甲魷魚充滿火炙焦香,鮮甜爽彈
帶子新鮮有光澤,厚肉軟嫩,鮮味十足
牡丹蝦甘甜,蝦頭仲超多膏😜!
壽司飯用上赤醋,微酸帶少少煙韌黏口
紫菜脆身,有陣陣炭香味,好特別
小店都做到呢個質素,真係超水準好有驚喜🤤!
性價比:9/10
極尚花見十貫

👍🏻黑松露帶子配拖羅蓉卷 $128/6件
拖羅蓉軟綿冇筋,內餡幾足料,但魚味就唔算好突出
帶子雖然冇十貫個舊咁厚身,但同樣軟嫩鮮甜
黑松露帶子配拖羅蓉卷

👍🏻火炙左口魚邊 $18/件
上枱已經聞到火炙味好香🤪!
食落冇想像中咁爆油,但咁樣反而冇咁油膩,油香啱啱好,入口即溶又有輕微爽身口感
面頭放上炸洋蔥絲,不過個人覺得有啲搶咗左口魚邊嘅味道🤏🏻
火炙左口魚邊

👍🏻牛油炙燒赤海老 $18/件
火炙焦香比起左口魚邊更加明顯,但唔會有燶味,牛油味就唔太突出
赤蝦冇燒到過熟,仍然keep住半生刺身狀態,好食🤤!
牛油炙燒赤海老

👍🏻明太子玉子燒 $68
除咗手握壽司,呢個都係必食item!
即叫即整,熱辣辣上枱
玉子厚身大舊,燒得啱啱好唔過老,嫩滑仲有少少蛋汁好正😜!
雖然唔係成舊內餡都塞滿明太子
但明太子味道都幾突出同濃味,呢個份量反而啱啱好,鹹鹹辣辣又食到蛋香

👍🏻温泉蛋美國安格斯牛肉鍋(轉手打烏冬) $98+$15
牛肉鍋熱鍋滾住上枱,一路食都keep住暖笠笠
牛肉味道正常發揮,冇雪味亦唔會太多肥膏,大大塊份量合理
配料有豆腐、娃娃菜、雜菇同大量金菇,仲有一件年糕福袋
湯底係壽喜燒湯,味道偏甜少少
稻庭烏冬煙韌彈牙,灑上木魚花同蔥花,鰹魚湯底清清地又夠味
加$15竟然有咁大碗烏冬,仲要唔係頹嘢,呢個好抵食🤩
温泉蛋美國安格斯牛肉鍋

👍🏻拉絲芝士吉列豬扒飯 $78
豬扒比想像中酥脆,肉質亦唔會炸到乾柴
size都幾大塊,但就唔算好厚切
中間夾住半流心拉絲芝士,芝士鹹香恰到好處,不過豬肉味略嫌比芝士味蓋過咗
醬汁酸酸地比較開胃,食落都唔會好滯
晚市雖然要加一,但大大碗都算抵食
味道:7/10

整體食物質素比想像中高質好多
雖然刺身壽司價錢唔算特別平,但味道質素絕對超過收呢個價,性價比好高😌👍🏻
鍋物、丼飯等日本料理,價錢唔貴幾抵食,真心推介值得一試嘅小店🥳!

📍#花見山下 @hanamiyamasushi
西環西營盤第一街129號順泰大廈地下1號舖
極尚花見十貫
黑松露帶子配拖羅蓉卷
火炙左口魚邊
牛油炙燒赤海老
温泉蛋美國安格斯牛肉鍋
拉絲芝士吉列豬扒飯
位於西營盤的小店,店內掛滿了各類日本的裝飾、海報和佈置,非常之有日本風味。整體而言是街坊的價錢,但用料卻是高質之選!鰻魚玉子燒是必叫的蛋卷之一,濃濃的蛋香跟鰻魚的特殊的油脂香氣和醬汁配搭起來非常完美!咬入口有一種剛在熱錡上煎過且微焦的香味。十貫壽司也沒有讓人失望,包括了拖羅、三文魚、油甘魚、海膽、甜蝦等人氣款式,肉質新解之餘不會覺得太濃或太淡。另外叫的芝士年糕沒有拍到照片便趕忙吃了哈哈,內裡的流心芝士有淡淡的咸香,,而外皮有煙韌口感,整體咬起來飽感十足。整體而言非常高質🥰😛

整體而言非常高質🥰😛
鰻魚玉子燒
時令十貫壽司拼盤
2022-11-06
時令十貫壽司拼盤
前排黎開西營盤買野同朋友諗住食埋野先番屋企,今次就搵倒一間係地鐵站附近既日式小店☺️裝修用上日式花花做主題,座位舒適🌸餐廳主打Omakase級手握壽司、玉子燒,亦有炸物、鍋物、小食等等🍱店員服務態度都好好,值得一試喔(о´∀`о) 🍣花見十貫 $268 見倒Menu寫住嚴選Omakase級食材當然要試下☺️果然有驚喜,非常抵食 十貫壽司包括海膽、牡丹蝦、拖羅、北海道帶子、金目鯛、三文魚籽、油甘魚、日本笹目紋甲魷魚、三文魚、時令魚生要讚下每件壽司做法都唔馬虎,各自加入點綴賣相精緻,壽司飯用左赤醋唔洗沾醬油都得😂海膽鮮甜足料,大大粒北海道帶子夠厚肉加咗黑松露更爽甜、肥美拖羅面頭加咗粒粒魚子醬,口感豐富甘香,牡丹蝦亦夠爽彈🦐 另外仲可以+$20 升級配湯品、前菜、甜品及鮮味茶碗蒸🥚茶碗蒸熱辣辣夠滑溜,面頭加左貓頭鷹造型既魚蛋好可愛😍 🎣縞鰺簿切 $168推介😀日本直送既縞鰺擁有深海池魚王的美譽,肉質富油質,口感十分軟嫩、鮮甜,師傅特意調配一款酸甜醬汁比大家沾黎食,有助中和油膩感😝 🦪日本生蠔 $78 呢度都有賣日本生蠔🔥今次就試左2款全年質素都好好既兵庫縣生蠔,姬路蠔大隻肥美🥰入口飽滿勁滿足🤤室

🍣花見十貫 $268

🎣縞鰺簿切 $168

🦪日本生蠔 $78
呢度都有賣日本生蠔🔥今次就試左2款全年質素都好好既兵庫縣生蠔,姬路蠔大隻肥美🥰入口飽滿勁滿足🤤室津蠔蠔味相對會較豐富,兩款都好新鮮👅

🐮鐵板燒安格斯牛肉鵝肝卷 (2件) $78
好足料🤩大大塊安格斯牛肉包住厚身鵝肝,鐵板燒牛肉香口惹味,食食下鵝肝既香味會更加出,幸福感滿滿😆

🥗蟹籽沙律 $68
作為前菜大大盤顏色好吸引😊加上大量的蟹籽同爽脆既青瓜絲,口感清新開胃

🍺Premium YEBISU Draft beer $42
🍊香橙梳打 $38
餐廳都有提供多款飲品選擇,食日本野又點可以唔飲生啤呢☺️呢款惠比壽啤酒用左100%麥芽釀造,濃郁香味口感順滑,梳打都好清新
2022-09-16 857 瀏覽
咁啱嚟開呢頭做野 午餐就喺附近搵食啦店內天花掛滿日本裝飾物 好有風味坐低見到坊間少有嘅惠比壽生啤機呢隻啤酒我好鍾意飲 如果唔係下午要工作我一定叫😤 唯有留返下次晚市再飲😩叫咗個壽司set lunch以$98呢個價錢食到呢個質素個人來講性價比算高除咗有壽司🍣6件 仲有碗烏冬、前菜、麵豉湯、仲有小蛋糕做甜品期待下次晚市再臨 再食多啲其他野❤️
咁啱嚟開呢頭做野 午餐就喺附近搵食啦

店內天花掛滿日本裝飾物 好有風味

坐低見到坊間少有嘅惠比壽生啤機

叫咗個壽司set lunch

以$98呢個價錢食到呢個質素

個人來講性價比算高

期待下次晚市再臨 再食多啲其他野❤️
2022-07-16 881 瀏覽
其實小編真係好鐘意食日本菜😂 成日覺得小店既質素都會帶黎驚喜🍣 今日去到西環既鋪頭店面好細間,但勝在滿滿日本風味🇯🇵 去開附近既朋友仔不妨一試~🌟 自家製明太子玉子燒 ($68)玉子燒即點即製非常新鮮滾熱辣😚 而且明太子餡流曬出黎,絕配🫶🏻🌟 壽司定食/壽司盛 ($98/$128)壽司上到檯靚靚仔仔,魚生尚算新鮮,而且厚切🐟 toro蓉差唔多多過壽司飯🤣味道:🌕🌕🌕🌖🌑環境:🌕🌕🌕🌗🌑價錢:🌕🌕🌕🌕🌑

🌟 自家製明太子玉子燒 ($68)

🌟 壽司定食/壽司盛 ($98/$128)

味道:🌕🌕🌕🌖🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
價錢:🌕🌕🌕🌕🌑
2022-05-20 697 瀏覽
呢間日式餐廳雖然選址比較偏僻 但係食物好高質 而且店裏服務態度好好 值得一試🍴上次嘅左炸蝦卷同炸軟殼蟹卷 兩款都好出色🍤🦀炸到熱辣辣脆卜卜 再加埋軟綿綿嘅壽司飯 真係好正💕

2022-04-28 755 瀏覽
近排去西營盤食一間新開嘅日本餐廳 見佢嘅評價唔錯 所以就一於去試吓 唔知好唔好食呢😚👅午市套餐:拉絲芝士吉列豬扒飯 $78呢個真係有驚喜‼️佢嘅芝士真係拉到絲 豬扒都幾大塊 外皮炸得幾鬆脆🤩豬扒一啲都唔韌同唔鞋 再配埋佢嘅醬汁 好好味😋性價比好高👅軟殼蟹手卷 (跟餐+$15)軟殼蟹都幾大隻 整體就中規中矩🤓👅加拿大海膽壽司 (跟餐+$30)海膽食落唔苦 食落都有少少鮮甜味 以呢個價錢嚟講算唔錯😛👅芝士年糕 $28年糕唔會好粉 芝士餡都幾多 唔錯🙈👅溫泉蛋安格斯牛肉 $98(+$15 轉手打烏冬)佢嘅手打烏冬好推薦🤤食落好彈牙 溫泉蛋安格斯嘅湯底係壽喜燒味嘅 甜味適中 牛肉份量都幾多 仲有啲豆腐 金菇 同菜 整體幾好食😝總括嚟講 呢間日本餐廳嘅食物幾好味😋又幾抵食 大家不妨嚟一試🥰😋 好味:8.15/10🤑 價錢:8.00/10🤗 服務:7.87/10😝 環境:7.65/10😚 衞生:7.32/10🤩 整體:8.11/10

👅午市套餐:拉絲芝士吉列豬扒飯 $78

👅軟殼蟹手卷 (跟餐+$15)
軟殼蟹都幾大隻 整體就中規中矩🤓

👅加拿大海膽壽司 (跟餐+$30)
海膽食落唔苦 食落都有少少鮮甜味 以呢個價錢嚟講算唔錯😛

👅芝士年糕 $28
年糕唔會好粉 芝士餡都幾多 唔錯🙈

👅溫泉蛋安格斯牛肉 $98(+$15 轉手打烏冬)

😋 好味:8.15/10
🤑 價錢:8.00/10