2017-07-22 446 瀏覽
喺三藩市返嚟嘅人,一定食唔慣香港嘅pho,食咗呢間之後發覺佢可以媲美三藩市😍I think it's almost like the best pho you can get in Hong Kong ^^

2017-07-13 475 瀏覽
平時去開太古城,通常都係Aeon,康怡廣場或者係太古城中心用餐,今次卻揀賞試左呢間芽莊,居然起出望外喎。整體來說,味道全不錯,其中蟹肉湯檬更是驚喜。我們兩人一共要了四款菜式,分別是燒蝦米子卷$72,河內蕃茄蟹肉湯檬$75,蟹肉炒飯$96及芥蘭苗$46。其實每款食物都好好味,但最驚喜的要算是河內蕃茄蟹肉湯檬。湯底充滿蟹味,加上蕃茄又清甜濃郁,令人回味無窮。 侍應小姐一見到本人同友人水杯水較少時會主動不停的幫我們為添水,值得加分。

燒蝦米子卷

河內蕃茄蟹肉湯檬

芥蘭苗

2017-06-23
河內蕃茄蟹肉湯檬
2017-05-31 637 瀏覽
走進這店舖,感覺舒適放鬆。今次兩個人都算食得多嘢了!先點了碟菜,炒芥蘭苗,其實都唔算係苗了!比苗老少少,不過幾喜歡放面的蝦米香脆花生,我拌勻來食,好香口呀!這個雞肉濱海,雞肉似是串住來燒然後離簽放在米粉面,雞肉上還放上煮過的青蔥感覺份外香,配上一細籃香草生菜(薄荷茶,金不換,唐生菜),進食時可以用鮮脆的唐生菜包住配料來食。一款睇個名覺得特別的綠豆茸餅,外表望落去有點似檸檬皮然後在上面放咗隻蝦。其實用碗仔形狀器皿加上綠豆茸慢火烤煮,綠豆餅外有微香脆的感覺甜甜的,配上蝦及蔥油一起食,感覺清新。 招牌手切牛肉湯河粉,湯香 牛肉好有牛肉鮮味,難忘的味道。每次在這裡食晚飯也想點甜品,但每次也吃得飽飽已沒有空間再食甜品了!
走進這店舖,感覺舒適放鬆。
今次兩個人都算食得多嘢了!

一款睇個名覺得特別的綠豆茸餅,外表望落去有點似檸檬皮

招牌手切牛肉湯河粉,湯香 牛肉好有牛肉鮮味,難忘的味道。

2017-05-13
2017-02-13 1628 瀏覽
芽庄是我在香港最爱的越南餐厅。我在越南学了cooking回来,自觉对越南菜有一点发言权了。去了几家芽庄的分店之后,还是觉得太古店的味道最正。Pho可以说是全港最正,牛肉汤的味道隔着几条街都能闻到,这是我每每必点的。常点的菜还有香叶包牛肉、甜酸虾、越南三明治、软壳蟹米卷、牛肉沙拉和大虾捞檬。想不用排队就去新开才几个月的東涌店。但同样的菜東涌比太古店的味道就稍淡一些。太古店的打包盒要3元,東涌店不收。
  • PHO
2016-12-27 1684 瀏覽
好耐無黎呢間越南菜食野。每次黎到都會叫佢既藕苗蝦沙律。但今日既實實在太失望喇。平時酸酸地既佢今日竟然偏咸。味道怪怪的既。朋友話係咪因為季節所以影響味道?我就覺得係個汁轉左配方。香茅牛肉卷,牛肉夠大件,亦多汁!叫左個蕃茄蟹肉面!蕃茄味唔夠濃。蟹應該係水蟹,除左有d 味之外,亦都無乜肉。唯獨是粒魚蛋樣既丸同埋扎肉最好味。貪得意叫左個pizza. 佢叫呢個做pizza. 雞肉料。外面果層應該係蛋加粉既皮。趣趣地幾得意。但無話一食就覺得好好味果隻囉。食過幾次,呢次最失望!或者係我叫左d 唔平常既菜式啦。
好耐無黎呢間越南菜食野。

朋友話係咪因為季節所以影響味道?我就覺得係個汁轉左配方。

香茅牛肉卷,牛肉夠大件,亦多汁!

食過幾次,呢次最失望!或者係我叫左d 唔平常既菜式啦。

2016-12-26
2016-12-01 1436 瀏覽
芽莊門口成日大排長龍, Lunch 唔早D落去排位會有排等, 芽莊lunch 冇lunch set, 只可以散叫, 都好多野食. 但係對於lunch黎講都算偏貴. 我平時食開牛肉粉既. 湯頭好唔會似味精湯, 牛肉都唔會好硬. 但今日想轉轉口味叫左個豬扒撈檬(特別叫佢多花生)上菜算快! 真係多花生! 香口有口感. D檬粉唔會太淋, D酸辣汁都好開胃. 豬排都炸得好香好入味. 豬扒撈檬如果我冇記錯就係65+1 around 72 蚊賣單. 朋友叫左個魚餅撈檬. D 魚餅唔會腥而且都炸到表面脆脆地. 都係一個唔錯既選擇. 總括黎講都係好味既. 就係價錢偏貴少少. 間中黎食都OK 既.
位於太古城的越南野芽莊,, 經常大排長龍....今日同同事team lunch 早啲落黎試下,,, 其實唔係太明點解咁多人排隊...okay 啦.... 無乜特別,, 得個醎字...最有味係生菜~蝦餅...醎... 急凍食品類~這個咖喱蟹絶對唔辣,,, 得個樣同一味醎....食到蟹肉得無乜蟹味,,, 都係得一個味 --- 醎炒飯,,,,平平無其.... 無乜特別突出的味道,,,除了醎...醎.....其實以咁的價錢,,, 真係唔洗食佢囉...區內有其他越式小鋪,,, 40-60一碗,, 蝦餅比它新鮮, 份量也大,,更絶不是急凍貨色....呢個野真係只有一個濃同醎字,, 把食物的本身的味道都蓋過了...
位於太古城的越南野芽莊,, 經常大排長龍....

okay 啦.... 無乜特別,, 得個醎字...

最有味係生菜~
蝦餅...醎... 急凍食品類~
這個咖喱蟹絶對唔辣,,, 得個樣同一味醎....

食到蟹肉得無乜蟹味,,, 都係得一個味 --- 醎
炒飯,,,,平平無其.... 無乜特別突出的味道,,,

除了醎...
醎.....

其實以咁的價錢,,, 真係唔洗食佢囉...

2016-11-03
2016-07-04 2759 瀏覽
芽莊座位舒服,食物質素唔錯,係返工食飯之選每次必點 - 蕃茄蟹肉湯濛,一試之後被佢既湯底深深吸引,湯底鮮甜,蕃茄同蟹肉非常夾,忍唔住一口接一口飲除左蕃茄蓉,仲有扎肉,2粒蟹丸,蟹肉,好多時都食唔晒,份量多同同事另外叫左串燒,雞肉嫩且juicy,牛肉正常味,蝦無試到,總括來講串燒ok, 但價錢小貴($2xx),試一次就算
芽莊座位舒服,食物質素唔錯,係返工食飯之選
  • 蕃茄蟹肉湯濛
2015-05-24 4345 瀏覽
今天老友想請我食晏,亦想好坐些。這裡地方不錯,椅子好舒服。本來越式食物亦不是我喜好,但為左佢個墨魚煎餅,我都覺得可以寫篇。我地兩人叫了一個牛肉河,一個軟彀蟹卷,一個墨魚煎餅,一個串燒沙唦嗲雞。牛肉河幾普通,越棧好過佢。另外兩個菜都是吃了沒驚喜,可省略介紹。墨魚煎餅是我今次重點介紹,墨魚肚讓的那個煎餅好好,又彈牙又不油利,吃起時完全沒有油滞感,個人很喜歡,兩人$300,當然理不是便宜,但環境好坐,算不錯,好岩傾吓計,佢對面街那間龍鳳茶餐廳,我未入過去,因為裡面迫到好緊要之餘仲個個午市餐都要$50-$60, 看到環境,咁既價位都唔想入去
今天老友想請我食晏,亦想好坐些。
這裡地方不錯,椅子好舒服。
2015-05-21
2015-03-14 3146 瀏覽
是日到太古城逛逛街忽然想吃越南嘢,就去咗呢間芽莊吃,裝潢清新闊落,很多日本人,外國人來吃,點了一碗燒牛肉撈檬粉吃,等了十五分鐘,終於上檯了,燒牛肉只有兩條燒得比較熟肉面較深色,味道夠入味,配料以青瓜絲,蘿蔔絲,炸蒜片和花生粒夾配亦很味美。
2015-03-12
2015-01-11 2349 瀏覽
今日一行8人,2小6大一齊喺附近食晏晝,呢間嚟過幾次,都知道佢嘅湯河味道偏淡,唔啱我呢種鍾意濃味嘅人仕……不過勝在唔駛等位原先想食香茅豬扒湯河,所以冇刻意睇餐牌就嗌……不過餐廳職員回覆:「呢度冇」……噢呢間餐廳真有性格,有豬扒撈檬,但係冇豬扒湯河……唯有嗌過第二樣 一如既往,湯底偏淡,要加大量魚露同青檬先合我口味老公都係喜歡濃味,又唔鍾意落魚露……所以更加清淡老公哥哥話牛唔錯,湯底冇味最好係豬扒,夠味又夠腍,讚!職員唔記得比魚露……如果唔知要落魚露嘅朋友就會奇怪點解撈檬咁淡都有人鍾意食冇特別夠香夠脆,好味道!我冇食,不過佢哋話好味道!點完菜,先醒起問職員點解有豬扒撈檬,冇豬扒湯河男職員話:「冇豬扒湯河,不過豬扒可以另外嗌」……呢間餐廳嘅職員真係有性格,唔問唔講……欠缺笑容亦都欠缺主動性

雞絲湯河

一如既往,湯底偏淡,要加大量魚露同青檬先合我口味

生牛肉河

老公都係喜歡濃味,又唔鍾意落魚露……所以更加清淡

熟牛肉河

老公哥哥話牛唔錯,湯底冇味

豬扒撈檬

蒜蓉包

冇特別

牛油雞翼4隻

夠香夠脆,好味道!

蔗蝦

我冇食,不過佢哋話好味道!

點完菜,先醒起問職員點解有豬扒撈檬,冇豬扒湯河
2015-01-11
豬扒撈檬
牛油雞翼4隻
蔗蝦
朋友生日, 呢間芽莊比其他分店好係有得訂位~ 5個人叫咗好多野食但都只不過每人$200左右, 抵食~1) 推介串燒拼盤, 有蝦, 牛串同鷄串各3串; 蝦已剝殼, 非常貼心方便嘅安排!!! 蝦同牛都好味!!2) 推介咖哩牛腩配蒜蓉包, 咖哩唔太辣但不失香味, 牛腩煑得啱啱好好林又有口感, 好味!! 可惜個蒜蓉包唔脆~3) 炒飯香口, 意外驚喜入面有我至愛嘅臘腸~4) 春卷好脆配埋生菜包住好爽口~5) 軟殼蟹卷同鷄絲河OK~ 6) 魚餅3大塊, 食一個已飽哂~7) 青木瓜沙律個汁太淡~8) 豬扒濱海, 個豬扒好味~ 但個濱海一pat癡埋一舊唔OK~

3) 炒飯香口, 意外驚喜入面有我至愛嘅臘腸~

4) 春卷好脆配埋生菜包住好爽口~

5) 軟殼蟹卷同鷄絲河OK~

6) 魚餅3大塊, 食一個已飽哂~

7) 青木瓜沙律個汁太淡~

2014-08-30
  • 咖哩牛腩
  • 串燒拼盤(蝦
  • 牛)
  • 春卷
2014-06-06 2418 瀏覽
六月五日,去芽莊食晚餐。豬頸肉夠淋,但無咩味。春卷夠脆夠乾身,薄荷葉新鮮。串燒惹味。雞肉河粉味道同份量都好好。牛油雞翼,外層香脆惹味。軟殼蟹米紙卷,軟殼蟹香脆,重有蟹膏,好食。大蝦柚子沙律,燒既大蝦加上好多柚子,新鮮又清新。

六月五日,去芽莊食晚餐。

豬頸肉夠淋,但無咩味。

春卷夠脆夠乾身,薄荷葉新鮮。

串燒惹味。

雞肉河粉味道同份量都好好。

牛油雞翼,外層香脆惹味。

軟殼蟹米紙卷,軟殼蟹香脆,重有蟹膏,好食。

大蝦柚子沙律,燒既大蝦加上好多柚子,新鮮又清新。

2014-06-05
2014-06-06 1877 瀏覽
上星期食完麻麻vietnamese後,今個星期要食返間正常既! 幾乎因為落雨過唔到馬路而食唔到,好彩突然又停雨喇,即刻衝過去!!!!1235到門口都已經一堆人,不過照等啦,無耐之後就有位喇~ 今次仲坐得比較入,靜靜地....試食新野蕃茄蜆肉湯檬,唔似出面d蕃茄湯咁濃,又有蟹肉同肉丸(食唔出咩肉),不過好食既,檬粉食極都未食完,魚片都夠厚仲叫左個蝦卷小食,呢個又好似食緊檬粉咁,食埋真係飽到上心口

仲叫左個蝦卷小食,呢個又好似食緊檬粉咁,食埋真係飽到上心口
2014-06-03 1693 瀏覽
假期十分難揾位食lunch.見呢間餐廳有位, 所以入去, 無諗過會一肚氣出來.首先, 門口係冇人帶位, 咁我同阿媽是但坐一張枱 (係方型4人枱, 唔係坐10人枱). 有個態度惡劣女侍應走過來話我地唔可以坐呢張, 我地係要等人帶位. 有個男侍應就帶我地逼在一張巳坐2人的4人枱. 成間野有一半空枱, 實在唔明點解要坐咁逼.我地叫左焗椰菜沙津和燒牛肉卷.焗椰菜沙津 - 我點的是'焗', menu上的相也是焗, 但上枱的是一碗煮熟椰菜加醋, 完全沒有相中賣相精美, 而且'焗' 應該係乾身的, 但碗野係用醋浸住. 另外, 份量是十分少, 係餐湯碗size, D椰菜有一半係燶的. 這連跟餐前菜都不如的沙津竟然要$68+10% service charge = $74.8, 真係去mcdonald食沙津好過. 我也不服氣叫侍應理論. 又係個位態度惡劣女侍應, 我話我叫焗椰菜沙津, 呢碗係咪? 佢話係咁架啦, 焗完倒落碗就係咁. 我都未講完就走人. 極冇禮貌.燒牛肉卷 - 呢六舊野應該放左十年, 我同阿媽一齊用筷子拉也分唔開. 如果係新鮮做冇可能黏得咁實. 成舊野係凍的, 十分難食.呢間餐廳服務態度極
我地叫左焗椰菜沙津和燒牛肉卷.
menu上的相賣相精美
不知所謂的焗椰菜沙津
燒牛肉卷
呢間餐廳服務態度極差, 難食和貨不對辦. 我會强烈叫朋友不要光顧.
題外話/補充資料: 1.細項評分-我想俾0分但系統不可~ 2.朋友話其他分店也十分差!!