2020-10-12 522 瀏覽
芽莊唔係第一次幫襯..但海港城呢間真係第一次去..一個人的午餐,竟然咁岩被安排都坐呢個無敵海景枱真係睇景都抵..叫左碗生牛肉湯河..鐘意呢度既湯底唔係死咸..牛肉唔會太厚再加埋最愛既辣椒..係越南既味道阿
芽莊唔係第一次幫襯..
但海港城呢間真係第一次去..
一個人的午餐,竟然咁岩被安排都坐呢個無敵海景枱

真係睇景都抵..
叫左碗生牛肉湯河..
鐘意呢度既湯底唔係死咸..
牛肉唔會太厚
再加埋最愛既辣椒..
係越南既味道阿

2020-10-11 603 瀏覽
星期五晚,來到海港城,周圍都人山人海,好彩呢度有位😁之前都係食lunch居多,今次吃dinner,叫左個燒雞撈檬同越式燒牛肉三文治。叫左啲之前無叫過嘅嘢,感覺令我喜出望外!🤩燒雞撈檬($78)啲雞燒得好香,有好重香茅味,咬落都啖啖肉又crispy!正呀!檬粉彈牙!蔬菜亦好新鮮!👍🏻👍🏻推介之選!越式燒牛肉三文治(好似係$65)越式法包唔會太硬,軟硬適中!不過就略嫌牛肉太少,中規中矩之選!進食期間,店員多次斟水,招呼非常好!餐廳座位寬敞舒適👍🏻又有靚靚維港景睇,正!

燒雞撈檬($78)
燒雞撈檬

越式燒牛肉三文治(好似係$65)
越式燒牛肉三文治

進食期間,店員多次斟水,招呼非常好!
餐廳座位寬敞舒適👍🏻又有靚靚維港景睇,正!
越式燒牛肉三文治
2020-09-19 854 瀏覽
已經多天在家用膳,外出用膳,無論吃什麼都十分滋味。沒有到訪芽莊已經有一段時間,然而有重新裝修過的樣子,比以前的格局明亮。這兒沒有午市套餐,全是散點。芽莊炒飯這炒飯炒得夠乾身,飯粒粒粒分明,又唔油膩。材料方面有肉絲、炒旦、香腸、蔥花等,雖然配撘簡單,但口感和味道都唔錯,吃罷也沒有口乾的感覺,帶一點東南亞口味。蕃茄蟹檬這蕃茄蟹檬真可口。雖然有大大件蟹,可惜沒有工具去殼,結果有得睇無得吃。湯底是蕃茄湯,有著濃濃的蕃茄味和蟹的鮮甜味。加埋鮮美的蟹肉丸、軟腍的蕃茄和魚片,真可口!再呷一口滑滑檬粉,真叫人滿足。炙燒牛柳河粉這河粉的牛柳和河粉分開上枱。炙燒牛柳份量十足,足足滿有一小碟。牛柳經炙燒後有獨特的甘香風味。雖然牛柳不算超級軟腍,但牛肉味頗濃,而且一點也不乾,又有少少肉汁,再加上蔥花,味道不錯。河粉湯汁清澈,有著鮮甜的牛骨湯風味,而河粉滑溜溜的,甚為恰意。這一天的越式午餐雖然簡單,也十分滿足。
已經多天在家用膳,外出用膳,無論吃什麼都十分滋味。

這兒沒有午市套餐,全是散點。

芽莊炒飯

蕃茄蟹檬

炙燒牛柳河粉

這一天的越式午餐雖然簡單,也十分滿足。
10 分鐘 (堂食)
午餐
2020-08-29 887 瀏覽
疫症下海港城推出超抵泊車優惠,外賣上去露天停車場望住海景食,成件事係又抵又嘆又開心又 chill!本身想食 greyhound,但特價款好多都售光,是但行行下經過芽莊,見佢外賣餐單幾精彩,$78 - $88又唔係話貴,無諗太多就決定試下,等十五分鐘就有得拎。<< 2-course salad bowl $78 >>揀左雞沙嗲 & 安南藕苗蝦沙律認真,呢個相對地係無咁抵食,下次我會揀返3-course精彩啲。味道方面,雞肉好嫩滑又唔老,沙嗲味重,仲有花生口感豐富。安南藕係幼身既迷你蓮藕仔咁,我張相啲一條條類似香茅就係,佢口感好爽脆,甜甜地,帶絲。苗蝦無乜驚喜,對切左,小氣。加埋啲蘿蔔絲,粗芽菜,酸甜。整體係幾特別,又清爽,開胃。<< 3-course bun platter $88 >>芥蘭苗,牛油雞翼 & 香茅燒牛肉撈檬一打開見到咁多色,真係會心情大靚!芥蘭苗甜甜地又脆,好好食,又好香!牛油雞翼炸得幾脆,賣相得,牛油香!香茅燒牛肉好軟熟,香茅味重燒得香!擺入口之後完全唔捨得吞,好有驚喜!撈檬配有炸蒜蘿蔔,條條分明不結塊,酸
疫症下海港城推出超抵泊車優惠,
外賣上去露天停車場望住海景食,
成件事係又抵又嘆又開心又 chill!

本身想食 greyhound,
但特價款好多都售光,
是但行行下經過芽莊,
見佢外賣餐單幾精彩,
$78 - $88又唔係話貴,
無諗太多就決定試下,
等十五分鐘就有得拎。

<< 2-course salad bowl $78 >>
揀左雞沙嗲 & 安南藕苗蝦沙律
認真,呢個相對地係無咁抵食,
下次我會揀返3-course精彩啲。
味道方面,雞肉好嫩滑又唔老,
沙嗲味重,仲有花生口感豐富。
安南藕係幼身既迷你蓮藕仔咁,
我張相啲一條條類似香茅就係,
佢口感好爽脆,甜甜地,帶絲。
苗蝦無乜驚喜,對切左,小氣。
加埋啲蘿蔔絲,粗芽菜,酸甜。
整體係幾特別,又清爽,開胃。

芥蘭苗,牛油雞翼 & 香茅燒牛肉撈檬
一打開見到咁多色,真係會心情大靚!
芥蘭苗甜甜地又脆,好好食,又好香!
牛油雞翼炸得幾脆,賣相得,牛油香!
香茅燒牛肉好軟熟,香茅味重燒得香!
擺入口之後完全唔捨得吞,好有驚喜!
撈檬配有炸蒜蘿蔔,條條分明不結塊,
酸甜味一口接一口,口感豐富有驚喜,
但美中不足係加左甜酸汁之後好難撈,
因為佢份量比較滿,動作大會跳出黎。
整體真係無乜挑剔,如堂食都有海景,
希望下次再來果陣,可以堂食睇海景。

2020-08-25
15 分鐘 (外賣自取)
  • 香茅燒牛肉撈檬
  • 牛油雞翼
  • 安南藕苗蝦沙律
2020-08-28 633 瀏覽
星期日嘅海港城Lunchtime時間好多餐廳都要等位😳見到越南粉冇乜人 唔洗等🤣已經好餓嘅我緊係即刻入去入到去睇吓menu🤤都仲掙扎緊到底要湯河好定係撈檬好最後決定食燒雞撈檬($78) 因為平時比較少食🙈等左一陣碗粉就黎到🙆🏻‍♀️上到黎賣相都幾靚🤤有啲生菜🥬花生粒?葱 芫茜咁每張枱枱面都已經有一樽甜酸醬我差唔多倒左半枝落去😂😂🙈講返碗粉先🤣份量都幾大雞嘅件數都幾多🤣啲雞件放入口嘅時候係熱辣辣唔會凍曬🤣好新鮮好香口 好惹味餐廳靠窗嘅位置仲有海景😍如果坐係嗰個位食越南河粉真係唔錯😆好嘆
星期日嘅海港城
好香口 好惹味
餐廳靠窗嘅位置仲有海景😍
如果坐係嗰個位食越南河粉真係唔錯😆好嘆
2020-07-19 681 瀏覽
食過好多越南餐廳,發覺芽莊嘅質素真係唔錯🤓尖沙咀呢間仲有落地大玻璃望住個海景,冇得輸🤣——————————————————🔸河內生牛肉粉 $78佢個湯底真係唔錯,飲落好香但係又唔重味精味,飲得多都唔覺口渴。生牛肉又唔韌,加埋佢啲配料一齊食仲正!評分:🌕🌕🌕🌕🌑-🔸手打牛丸粉 $70係咪真係手打我就唔知,不過幾香👍🏻👍🏻評分:🌕🌕🌕🌕🌑——————————————————
——————————————————
🔸河內生牛肉粉 $78
評分:🌕🌕🌕🌕🌑
🔸手打牛丸粉 $70
係咪真係手打我就唔知,不過幾香👍🏻👍🏻
評分:🌕🌕🌕🌕🌑
——————————————————
2020-06-26 623 瀏覽
今日想食清啲,所以嚟呢度食我最鍾意嘅牙車快沙律🥗呢度嘅牙車快沙律一如既往好似成座山咁高🌋有紅蘿蔔🥕生菜🥬青瓜🥒雞肉🐥越南米餅等等 份量非常慷慨,女士可以當一餐正餐然後有叫佢嘅沙嗲烤雞串燒🍢沙嗲醬唔會太多,調味啱啱好 肉質嫩滑男朋友叫咗呢度嘅烤雞撈檬🥙呢款嘅烤雞同沙嗲烤雞嘅調味都差唔多,係冇沙嗲醬,不過一樣咁好味😋餐廳環境寬敞,好多客人都有推BB車帶一家大細嚟呢度食飯,環境舒適好好坐💕
今日想食清啲,所以嚟呢度食我最鍾意嘅牙車快沙律🥗
份量非常慷慨,女士可以當一餐正餐

牙車快沙律

然後有叫佢嘅沙嗲烤雞串燒🍢
沙嗲醬唔會太多,調味啱啱好 肉質嫩滑

男朋友叫咗呢度嘅烤雞撈檬🥙

牙車快沙律
2020-06-06 717 瀏覽
今日又到Happy Friday , lunch 梗係要食好d啦!去左海港城搵食,間間都超多人等位,好耐都冇食過芽莊,所以試下佢水準有冇變先!蕃茄蟹肉檬粉,濃郁蕃茄湯底,配上有一隻蟹腳,兩粒蟹丸,碎蟹肉,札肉,充滿蟹嘅鮮味,以呢個價錢係抵食嘅👍🏻👍🏻👍🏻豬肉米紙卷,呢個就普通,不太特別!碎米飯,有3 塊豬扒,仲有蛋餅,豬扒醃得入味,煎得又唔會太乾身,好味呀!總結:呢度平日係冇set lunch, 全部要散叫,不過價錢都總算合理,唔會太貴!

豬肉米紙卷,呢個就普通,不太特別!

2020-03-15 1275 瀏覽
今晚自己晚餐同朋友食,咁就嚟咗呢一間芽莊,咁就當然要試下去出名嘅牛肉粉,個粉一嚟到都算ok,尚算大碗,湯都幾濃味,我幾鍾意同埋牛肉喺半生熟咁令到我可以試真啲牛味。Can try Next time. Thx!
2019-11-02 1988 瀏覽
聽朋友介紹過芽莊d嘢好食,今日經開就嚟試個下午茶啦。呢度嘅Tea set有幾個組合搭配(A+B+C,太趕落單所以無影底餐牌)。點咗越南三文治+青檸梳打。個越南三文治有d失望,因為之前食過其他家嘅越南三文治好味。印象中餐牌係寫日本叉燒,d豬肉偏肥而且無咩調過味;只係有陣胡椒粉味喺面。夾喺包入面嘅酸菜,味道亦偏淡。食咗半份就放棄佢... 青檸梳打反而喜出望外,個味好濃郁餐廳環境的確唔錯,坐得舒服而且仲有維港景觀。如果夜晚嚟食嘢嘅話,應該都幾靚。

2019-10-23
2019-09-29 1301 瀏覽
海港城芽莊 _Friday lunch手打牛丸粉 第一次食牛肉味咁濃嘅牛丸粉 牛酥味太濃 無辦法接受 牛丸 非常大顆彈牙 但係牛丸非常油膩 一咬開就見到一堆油走出來 非常恐怖😱最難頂嘅係 一股牛肉酥味非常濃咁湧出來 食完一顆非常想嘔
海港城芽莊 _Friday lunch
手打牛丸粉
第一次食牛肉味咁濃嘅牛丸粉 牛酥味太濃 無辦法接受
2019-09-19 1067 瀏覽
位置很小,雖然要服務費但仍要拼桌。裡面很多都是越南人的後裔,態度很差。點的春卷還送錯了,吃到一半才發現。味道一般般,牛肉粉的肉很面很粉,感覺不是新鮮的牛肉。一個人吃了200多塊,CP值很一般。不知道為什麼排隊,可能香港越南人太多了吧。埋單不支持支付寶和微信,信用卡給張AE美國運通的卡,那廝竟然不認識。人民幣埋單只能1兌1,血虧。食材真的很不新鮮,衛生無法保證。吃完拉了一整天,去醫院看是急性腸胃炎。
2019-07-03
60 分鐘 (堂食)
2019-09-18 649 瀏覽
Located at harbour city in hongkong is nha trang restaurant. Make sure you make reservations or go to this place early because its really pa ked with diners lunch or dinnertime. Good selection of vietnamese food from fresh and friend spring rolls, soft shelled crab, rice dishes and the pho. Good food, good serving size and location is strategic especially if you reserve tables with a good view of hongkong harbor.
2019-09-07 648 瀏覽
係海港城落地玻璃旁望佢住維港食住越南粉是何等的優閒舒服~為左滿足我咩都想試的心態,今次食咗生牛肉雞絲河粉,湯頭清澈,毫無雜質,10分清爽,食完之後沒有罪疚感,仲可以根據自己口味落辣椒香葉,令到湯頭增有少少辣味香味增加刺激感!可惜份量有啲小,女仔可能夠,但男仔就差少少啦!雞絲充滿雞味,質感比較厚實,牛肉都切為厚片,唔似出面的薄薄一片毫無質感~所以係附近返工嘅OL如果想light lunch,都可以過黎chill一番!
係海港城落地玻璃旁望佢住維港食住越南粉是何等的優閒舒服~

2019-08-26 683 瀏覽
今日朋友來尖沙咀搵我食lunch,咁啱出面落雨,所以唔想離開海港城,於是就來咗芽莊,食越南野。芽莊已不是第一次來,來親好多時都係食生牛河,但今日叫咗河內蕃茄蟹肉湯檬。河內蕃茄蟹肉湯檬($86)湯檬內有一隻蟹腳、蟹肉、扎肉、蟹肉丸、少量蛋花、蕃茄4分1個、芫茜。蕃茄湯底非常清甜,有淡淡既蕃茄味和蟹既味道非常惹味。配好彈牙既檬粉一齊食,簡直係一絕。午餐食飯時間通常都要排隊,如果在附近返工既朋友,lunch想食芽莊,記得早少少來拿飛啦。

河內蕃茄蟹肉湯檬($86)
河內蕃茄蟹肉湯檬

蕃茄湯底非常清甜,有淡淡既蕃茄味和蟹既味道
非常惹味。配好彈牙既檬粉一齊食,簡直係一絕。