2020-05-31 980 瀏覽
11:30 來到時代廣場 同層的金滿庭(飲茶)未開 小島澳門菜都未開門 所以來吃越南菜 今天食物談不上好味 哈哈 可以新鮮d #越南菜 #西貢牙車快 #河內生牛肉河粉 #炸春卷 #生蝦刺身 #香芧牛肉撈檬 等等 #芽莊越式料理 #時代廣場 首先 朋友點了蟹肉河粉 結果蟹不新鮮 有點臭味 找侍應更換了生牛肉河粉 服務算不錯 牙車快就是雞絲 椰菜 芽菜等 魚露汁 口感還可 唯一是伴碟有幾塊炸餅(但不脆的 都淋淋)春卷一般 生蝦刺身感覺都不新鮮 用醬汁蓋過 但跟平日吃的生蝦刺身實在不同「鮮」別的食物還可
別的食物還可
生牛肉河
西貢牙車快
生蝦刺身
生牛肉河
西貢牙車快
2020-04-05 1110 瀏覽
📍Causeway Bay📍...開始左做foodie之後, 我比以前用多左更加多時間留係coffee shop, 😯😯一留就會留半日. 我享受寫同分享返我每一間食過既餐廳, for 我自己睇返又好, 分享俾有所有foodies 朋友都好. 🙂🙂Umm, 我會中意寫真話多過賣廣告👉🏻👈🏻咁但係每個人對每件事物同食味都唔同感受。 但每個post我都有落心機去寫...etc.🙂🥰...寫寫下文, 又俾個uni bestie 捉左去行街=.=星期六既銅鑼灣好冷清, 大家要保重身體👉🏻👈🏻🙂 我地係lunch去食, lunch set 黎....💰 Set lunch HKD 78.00 - 96.00 ...📍煎釀小茄子, 扎肉肉鬆糯米飯 ( 前菜)煎釀小茄子其實係同煎釀三寶個味一樣😂😂不過會係用泰國既酸甜汁, 😯😯佢都係一舊茄子上面有舊肉, 但用酸辣汁食又真係另有一番風味, 上台熱辣辣咁食, 正😮😮 糯米飯就無特別, 味比較淡. 🤭前菜黎講, 佢份量算大😯😯...📍越南三文治呢次係我第一次食越南三文治😂😂成日聽又見JM 推薦過, 其實一開頭會好猶豫, 因為我會佢個包好厚, 我驚成舊會好乾
📍Causeway Bay📍
寫寫下文, 又俾個uni bestie 捉左去行街=.=
💰 Set lunch HKD 78.00 - 96.00
📍煎釀小茄子, 扎肉肉鬆糯米飯 ( 前菜)
📍越南三文治
呢次係我第一次食越南三文治😂😂成日聽又見JM 推薦過, 其實一開頭會好猶豫, 因為我會佢個包好厚, 我驚成舊會好乾🥺🥺點知唔係咖🥺🥺🥺佢舊包入邊係好脆同埋舊包本身好香既牛油味🤩🤩 跟住加埋佢入邊個舊咸香味同好脆既蔬菜絲, 真係幾好食😭😭😭😭朋友話另外有間係佐敦好出名, 有機會我去試下😮😮
📍豬排檬粉
佢碗粉超大碗😂😂😂 其實夏天食酸酸甜甜既野係會令到個人既身體會感覺好舒服🙂🙂, 有時返工lunch hour 我都食好少野, 因為會恰眼訓😂😂 佢個香茅豬排岩岩炸起熱辣辣好正好厚肉, 但係舊舊豬排都好多豬膏🤔🤔🤔🤭🤭🤭我咬哂d肉算😂😂😂

📍越南咖啡
其實呢間我食過一次好內以前, 對上一次都有飲過佢既咖啡, 唔知佢係咪轉左recipe 定點😯😯😯呢杯咖啡我係無落奶同糖, 但就好大浸朱古力味😮😮😂😂點解既...😂😂飲開剩啡既人值得去試👍🏻👍🏻
📍環境:6.5/10分
📍Outdoor area is not available
📌不可帶寵物黎餐廳🐶
📌要加1
2020-03-30 568 瀏覽
A chain restaurant that serves decent vietnamese food; had too much pho lately and ordered the tomato and crab noodle soup instead; i could smell that strong scent of crab aroma before the bowl reached my table; love that flavorful soup base along with tomato, pork and half a crab that's surprisingly meaty.
Hanoi  tomato and crab noodle soup
2020-03-29
2020-03-22 559 瀏覽
閉關多日, 今日係時候放風, 選擇咗時代嘅芽莊. 星期日嘅中午唔算多人約七檯客, 叫咗魚肉檬, 🦐燒蝦檬, 番茄蟹檬🦀及牛油果沙律🥑🥗. 味道不錯, 幾滿意. 希望餐廳捱得個疫程, 有機會再嚟食過
蝦檬
魚肉檬
番茄蟹檬
牛油果沙律
2019-12-26 902 瀏覽
在時代13樓UA戲院睇完葉問四, 就在戲院門口的芽莊越南餐廳醫肚。從前芽莊在胡忠大廈的時候, 地方緻雅 食物質素很好的,但現在開多了分店,但質素卻跟不上, 擺位迫夾。熟牛肉河即是牛展河粉,80元一碗,但唔個湯夠熱,又比較淡口 ,和和暖暖, 根本唔夠熱度整熱D葱絲,認真唔掂! 越式春卷  78元,有生菜 青瓜 椰菜絲 九層塔拌碟,但生菜好碎 ,根本包唔到件春卷,而且生菜濕漉漉滴曬水, 我要用紙巾抹乾生菜的水份,然後 一啖春卷 一啖生菜 再一啖配菜咁樣食。一碗粉加一客春卷連加一 174元,真係唔算平,這個價錢外面好多更好的選擇。

2019-12-25
2019-08-10 1190 瀏覽
今次黎食左碗生熟牛肉河之前都食過好多次,隔左好耐再黎食下,仍然都好食,水準有保持得好。 喜歡把生牛肉(其實等如是薄切牛)和 熟牛肉(牛展位置,切得一點小厚厚的,比生牛美味)配以 甜醬及小許辣醬混合以成的醬 吃,這樣吃好像更好食一點,有興趣的朋友可試試看。同事食左個蟹檬粉~ 那個我之前也吃過,同事覺得個蟹檬唔太新鮮,差左一點點啊,給大家參考返
今次黎食左碗生熟牛肉河

生熟牛肉河
生熟牛肉河
香港有唔少越南餐廳 但用料新鮮足料, 我都係每次揀芽莊! 雖然大集團, 但價錢定位 中價, CP值高! 1⃣燒大蝦柚子沙律又係一雞兩味嘅菜式, 食到大蝦串燒 又有沙律! 蝦身貼心拆好哂殼 食得出係新鮮蝦 爽彈鮮甜 有炭香味! 柚子份量超多 紅肉西柚 甜無澀味 加埋乾蒜 花生洋蔥! 好清爽2⃣燒牛肉撈檬燒牛肉 又係用串燒牛肉, 預先用咗香草 香茅等醃製, 食落多汁 味道豐富! 比起大蝦更好食!!撈檬配上大量芽菜 香葉 花生🥜 乾蒜 芫茜再落魚露甜酸汁 吃辣的人士見意加上辣椒🌶一起搞拌 食落清新爽脆 夏天食一流👍🏼————————————💰$100/位

1⃣燒大蝦柚子沙律

2⃣燒牛肉撈檬

————————————
💰$100/位
2019-06-01
20 分鐘 (堂食)
午餐
2019-04-30 2377 瀏覽
其實以前都食過芽莊,覺得幾抵食,今次同事聚會就建議哩度,同埋惗住多人,可以試多D款式。最後我地確實都點左唔少,6個女仔點左13蝶野,都算多既了。邊和燒大蝦柚子沙律($98)大蝦燒得幾香,去埋殼,肉質幾爽口,分就唔够既了,幾好味既。至於沙律就係哩幾樣野撈埋一齊,其實還好,不過佢用左脆米,口感豐富左,幾得意會安軟殼蟹卷($80)正正常常米紙卷,點醬酸酸地更開胃河內魚餅撈檬($75)鑊仔牛柳粒($158)哩個睇上去好吸引,可惜稍咸左河內生牛肉粉($75)ok既,啖湯都算入味濱海伴豬扒($75)咖喱牛腩($118)咖喱幾時都係惹味,無得輪既芥蘭苗($48)菜炒得好爽脆,甚至有少少生既感覺🤣綠油油咁上碟佢上面撒左幾多花生粒同蝦米乾,咁會幚碟菜加左d分哩度未係全部野食,只係一半。室內環境係幾靚,亦都幾好坐整體來講,菜式比傳統越南菜加左d新元素,而且CP值幾高,點左咁多都係每人兩百(係時代廣場)。當晚見佢無full,幾個人坐耐左,阿姐都無趕我地,都有加分。下次有多人既聚餐,都會考慮芽莊

邊和燒大蝦柚子沙律($98)
大蝦燒得幾香,去埋殼,肉質幾爽口,分就唔够既了,幾好味既。

會安軟殼蟹卷($80)
正正常常米紙卷,點醬酸酸地更開胃

河內魚餅撈檬($75)

鑊仔牛柳粒($158)
哩個睇上去好吸引,可惜稍咸左

河內生牛肉粉($75)
ok既,啖湯都算入味

濱海伴豬扒($75)

咖喱牛腩($118)
咖喱幾時都係惹味,無得輪既

芥蘭苗($48)
菜炒得好爽脆,甚至有少少生既感覺🤣綠油油咁上碟
佢上面撒左幾多花生粒同蝦米乾,咁會幚碟菜加左d分

哩度未係全部野食,只係一半。

室內環境係幾靚,亦都幾好坐

2019-04-04
10 分鐘 (堂食)
As always the food doesn’t disappoint but he smoothie is so BAD IT IS FULL OF ICE LITTLE TASTE OF MANGO
Rice  platter
Pomelo  prawn  salad
2019-04-17 732 瀏覽
全港擁有多間分店的芽莊是我想吃越南菜是的必去餐廳!雖然價錢一直越來越貴,但勝在多分店而且質素一直保持。🍽牙車快沙律其實是雞絲、椰菜、豆芽等混合而成的沙拉。份量有一座山那麼高,底下還有一些薄脆,吸收了魚露後非常好吃。雖然價格比較高,但勝在份量搭夠,而且也非常開胃,又健康。🍽咖喱牛腩第一次嘗試越南的咖喱,沒有想到竟然有很多牛腩!牛腩熬得非常軟身,肥瘦適中,也不會過熟。咖喱汁很香濃,少少的茄子吸了汁後更加香口,搭配白飯一流!🍽芥蘭苗

🍽牙車快沙律

🍽咖喱牛腩

🍽芥蘭苗
2019-03-25 548 瀏覽
✴芽莊| #銅鑼灣.手製墨魚餅配魚露酸辣汁🤗手打墨魚餅混合紅椒馬碲加多種香草 咬落多重口感 吃到一粒粒墨魚 不用點汁都夠惹味🦑面層煎得香脆 食左咁多年水準無變👍🏻.#芽莊 暫時係食過最足料地道的越南菜,他們的生牛河湯底用牛肉牛骨煮成 下次再分享🍜.
✴芽莊| #銅鑼灣.
手製墨魚餅配魚露酸辣汁🤗
2019-02-22
5 分鐘 (堂食)
2019-02-09 776 瀏覽
大年初一,響time Square睇完戲,跟住就揾野食,朋友仔話不如近近地去芽莊吖由於時間尚早,所以唔洗等位就可以入蕃茄蟹肉湯濛,🍜未送到,已經傳黎好濃烈嘅蟹肉味聞到都已經流哂口水。炸蝦卷撈濛,蝦卷熱辣辣,外皮脆卜卜生牛肉湯河就顯得遜色,無乜特別驚喜。
由於時間尚早,所以唔洗等位就可以入
蕃茄蟹肉湯濛,🍜未送到,已經傳黎好濃烈嘅蟹肉味
聞到都已經流哂口水。炸蝦卷撈濛,蝦卷熱辣辣,外皮脆卜卜
生牛肉湯河就顯得遜色,無乜特別驚喜。
蕃茄蟹肉湯濛
生牛肉湯河
炸蝦卷撈濛
2019-02-05
2019-01-15 654 瀏覽
一如既往的好吃,一定要点粉。女生3-4个,可以粉,卷,沙拉,在个煎炸类的。300左右就够了。特制的酸甜醋一点要加。在楼下买了喜茶,结果不能在里面喝,只能乖乖放旁边了。
三个人吃到撑
三个人吃到撑
2018-12-31 559 瀏覽
係時代廣場睇完戲出來就見到同一層的越南餐廳,又無人等位就走左入去試下。裝修唔錯,都幾好坐,不過燈光就偏暗。叫左個咖啡牛腩,不過原來無跟飯,要另外加,味道都ok,另外叫左個生牛肉+爽腩河,份量都係偏細 ,88元有點貴,蒜蓉牛油雞翼無牛油味,又炸得乾身左,炸軟殼蟹都只係麻麻,唔夠脆身,128元得兩隻,最後叫左杯越式凍咖啡,侍應話得熱可以滴漏上,凍的係廚房已經滴漏好咗,唔知呢個咩原理,成杯上就無咗個種風味羅,杯咖啡又甜到離譜,比客自己加冰咪幾好,總括來說,以呢個價錢麻麻地,既然係集團式就應該再做好啲啦,小店反而更有誠意。
2018-11-26 735 瀏覽
芽莊可以話係我的香港越南菜首選,太愛他們的墨魚餅 別家無得食 而且每次他們都是水準依舊銅鑼灣也吃過好幾次,今次吃的炸春卷比尖沙咀店更上一層樓 炸得不油且生菜盤非常新鮮。 銅鑼灣座位頗多,過了七點半人龍漸漸出現,這裡有不少外國遊客。 上菜速度也好快🔹香煎墨魚餅 $76🔹越式炸春卷 $70🔹燒雞撈檬粉 $68.1️⃣香煎墨魚餅 (必點)手打墨魚餅混合紅椒馬碲加多種香草 咬落多重口感 吃到一粒粒墨魚 不用點汁都夠惹味🦑.2️⃣越式炸春卷春卷內有蝦肉豬肉木耳粉絲和雜菜絲 配有一大盤新鮮生菜 薄荷葉 九層塔 🥗🥒包著炸春卷再沾酸甜魚露 ‼️正❗️.3️⃣燒雞撈檬粉個人覺得價錢很實惠 因為一客雞肉串燒(3條)也是相等價錢 🐔配撈檬只係少了一串❗️雞肉用香矛醃製 燒得香口嫩滑 .#芽莊 暫時係食過最足料地道的越南菜,他們的生牛河湯底用牛肉牛骨煮成 下次再分享🍜.

🔹香煎墨魚餅 $76
🔹越式炸春卷 $70
🔹燒雞撈檬粉 $68
1️⃣香煎墨魚餅 (必點)
2️⃣越式炸春卷
3️⃣燒雞撈檬粉