2024-09-06 44 瀏覽
身為 Kuromi fans,一見到有 Kuromi 主題嘅月餅禮盒,一秒入手🤤呢個禮盒分上下兩層,上層係日式茶室嘅佈景,仲有個 Kuromi 限量版立牌,超可愛!仲送靚靚Kuromi購物袋,同埋電子紅卡會籍,Kuromi fans 9衝啊❕【Kuromi 月見日誌月餅禮盒套裝】🥮抹茶奶黃月餅抹茶味真係好濃,因為用咗抹茶粉嘅關係,口感偏乾少少,但抹茶好夠,仲有少少蛋黃味。🥮原味奶黃月餅蛋黃味超濃,雖然唔係流心,口感比較紮實,但比皇X同X島嘅月餅重蛋黃味好多。舔脷指數:6.5/10😄Kuromi分:100/100❗️
Kuromi 月見日誌月餅禮盒套裝

【Kuromi 月見日誌月餅禮盒套裝】

🥮抹茶奶黃月餅

🥮原味奶黃月餅

舔脷指數:6.5/10😄
Kuromi分:100/100❗️
2024-06-25 23 瀏覽
查實A1真係貴到傻,你睇吓佢嘅包,一個朱古力酥由以前$8、 $9 ,買到而家$18 ;但仍然見到大圍站這處大排長龍買貴價包我諗住公司同事買咗呢啲啫喱,應該貴極都係$10 $8 ,頂多$12,原來呢啲一個啫喱仔竟然都可以賣到$19。我覺得三層多士其實都唔算太貴,雖然三層麵包嘅成本唔高,但即使內裏芝士份量豐富,🥶即使還是會吃到有點兒太乾,至少它都算夠飽啊。好似呢啲綠茶冬甩,雖然而家已經比之前好,之前嗰啲又甜又冇乜綠茶味到而家嘅綠茶味道已經濃郁了,😀而且中間的綠茶醬汁中亦都比較多,已經算是改善了的綠茶冬甩。

我覺得

好似呢啲
已經算是改善了的綠茶冬甩。
下午茶
2023-09-20 176 瀏覽
A1既麵包同蛋糕就食得得多,今次試吓佢哋嘅雪糕。揀咗佢哋嘅濃豆乳雪糕。雪糕豆味濃郁,鍾意食豆腐飲豆漿嘅人都應該好鍾意呢隻味😙雪糕質地唔係軟滑嗰種,而係比較似雪芭,碎碎地嘅口感。佢哋仲有好多特別嘅味道,下次經過都可以再試吓😋
外賣自取
A1啲三文治其實都唔錯,回購過好多次。👍明太子薯仔沙律三文治🥗🌮 $20就咁睇覺得裡面爆曬餡,實際上食落都係! 唔會話得前面有,裡面空心明太子味有的,辣辣地😋加埋軟糯薯仔,個餡係夠濕潤&惹味。(*´∀`)不過沙拉醬同洋蔥味有啲搶,如果可以輕手啲,令明太子味道更出,會再好味啲👍不過相對嚟講,始終我都係比較鍾意煙肉薯仔沙律嗰款🤤 同埋個三文治包裝有啲唔知點,唔太方便食,如果可以改良下嘅話更好😂
A1啲三文治其實都唔錯,回購過好多次。👍

明太子薯仔沙律三文治🥗🌮 $20

明太子味有的,辣辣地😋
加埋軟糯薯仔,個餡係夠濕潤&惹味。(*´∀`)
不過相對嚟講,始終我都係比較鍾意煙肉薯仔沙律嗰款🤤

外賣自取
以前去日本旅行,會喺便利店找到佢哋與Godiva 聯乘推出期間限定的朱古力蛋糕產品。估唔到香港依家都有Godiva聯乘A1推出期間限定,真係太好啦~*Godiva 合桃巧克力布朗尼 (HK$98).呢款室溫食,感覺外層酥脆,内層是蛋糕的鬆軟口感.入口.有生朱古力的甘甜味.布朗尼裡面有合桃粒,令到布朗尼無咁甜和無咁漏Godiva雙重巧克力蛋糕 (HK$38).外層是朱古力海綿蛋糕,濕潤度適中,有鬆軟綿密的口感.中間是Godiva 72% 生朱古力忌廉,輕巧奶滑質地.生朱古力忌廉上面佈滿一粒粒嘅可可碎.凍冰冰食,一濕一軟一脆的豐富口感,好好食😋
Godiva 合桃巧克力布朗尼 (HK$98)
.呢款室溫食,感覺外層酥脆,内層是蛋糕的鬆軟口感
.入口.有生朱古力的甘甜味
.布朗尼裡面有合桃粒,令到布朗尼無咁甜和無咁漏

Godiva 合桃巧克力布朗尼

Godiva雙重巧克力蛋糕 (HK$38)
.外層是朱古力海綿蛋糕,濕潤度適中,有鬆軟綿密的口感
.中間是Godiva 72% 生朱古力忌廉,輕巧奶滑質地
.生朱古力忌廉上面佈滿一粒粒嘅可可碎
.凍冰冰食,一濕一軟一脆的豐富口感,好好食😋

Godiva 雙重巧克力蛋糕
2022-10-23
Godiva 雙重巧克力蛋糕
2022-10-24 108 瀏覽
有日經過大圍間a1,因為自己本身有張A1 $50券,所以入去睇吓有啲咩買因為諗住冇可能一次過買四五個麵包擺喺屋企,咁就睇吓有冇其他嘢買啦,咁就見到有幾款蛋糕分別都係幾十蚊。其中一款就係比較吸睛嘅,係Godiva蛋糕咁就二話不說補咗40幾蚊去買呢個蛋糕食啦。個蛋糕面頭就有Godiva嘅朱古力,中間就朱古力味蛋糕,最底部呢就會有啲一粒粒堅果🌰食落去嗰個朱古力個味道都幾龍未幾好食不過本身我男朋友就話佢個蛋糕就比較硬,唔夠軟熟挺新啲,我就覺得正正常常呢個價錢都幾合理。不過因為之前我喺新城市嗰間分店見過佢做八折,即係78.4 ,不過就賣晒個蛋糕。我問返個大圍職員點解呢邊冇做特價,佢話間間分行價錢未必一樣,原來價錢未必統一的。
GOVIDA朱古力蛋糕
Godiva朱古力蛋糕
咁就二話不說補咗40幾蚊去買呢個蛋糕食啦。
2022-10-22
GOVIDA朱古力蛋糕
Godiva朱古力蛋糕
伏❗️怪味栗子🌰蛋糕🎂($208)長輩生日諗住買個蛋糕慶祝下,買最基本既栗子🌰口味應該好安全。蛋糕同忌廉都正常既不過不失。但面頭粒大形栗子就出晒事😓❌用怪味糖水浸過,甜到一個點之餘,重係一陣奇怪既甜味🤢,我自問唔識欣賞。雖然佢只係粒栗子出咗事,但係要$208 ,買個普通忌廉清蛋糕🍰,我覺得好唔抵…..浪費咗我兩張餅卡,我重要補錢,浪費咗啲錢,仲浪費埋我食甜品嘅quota。推薦度(10👍🏻滿):不適用滴汗度(10😅滿):2😅(我唔會再買呢款,其他款再考慮下先….)衞生(10⭐️滿):8⭐️環境(10⭐️滿):7⭐️賣相(10⭐️滿):6⭐️味道(10⭐️滿):4⭐️價錢(10⭐️滿):5⭐️服務(10⭐️滿):7⭐️地點(10⭐️滿):8⭐️地址:大圍港鐵大圍站22-23號舖
伏❗️怪味栗子🌰蛋糕🎂($208)

蛋糕同忌廉都正常既不過不失。
但面頭粒大形栗子就出晒事😓❌

地點(10⭐️滿):8⭐️

[英王麵包店 (大圍)]
地址:大圍港鐵大圍站22-23號舖
2021-04-06 283 瀏覽
今年的情人節和農曆新年一同來臨,當然要與家人及另一半一同慶祝🥰,一起慶祝節日和享受甜蜜時光。情人節怎麼可以沒有朱古力呢?朱古力和蛋糕是個完美的組合🤤,來個朱古力蛋糕最好不過💕。-💥GODIVA 巧克力芝士蛋糕 HKD$200,這款是期間限定的蛋糕🎂款式,所以要把握時間選購🤤。蛋糕採用GODIVA 數款不同的朱古力製作而成。賣相造型既美觀又可打卡📸。-頂層:GODIVA「生」朱古力忌廉上層:GODIVA 黑朱古力醬中層:芝士忌廉下層:GODIVA 黑朱古力忌廉底層:朱古力蛋糕-巧克力芝士蛋糕賣相吸引😍,而且蛋糕層次分明📸。蛋糕口感幼滑細膩,味道甜而不膩。面頭的「生」朱古力忌廉甜甜甜的,同時又吃到朱古力的甘苦味😋。芝士忌廉口感很滑入口即融,芝士味道濃郁😆。而黑朱古力忌廉味道不會很甜,與底層的多糕很配合🤤,蛋糕口感濕潤軟綿綿💕。

頂層:GODIVA「生」朱古力忌廉
上層:GODIVA 黑朱古力醬
中層:芝士忌廉
下層:GODIVA 黑朱古力忌廉
底層:朱古力蛋糕

2021-02-14
2020-12-12 236 瀏覽
沒有堂食的日子⋯⋯甜品🍮做晚餐😜機乎大部份分店都遍佈港鐵站內,所以都可以好方便隨時買到,以前都經常食呢間店舖的蛋糕🍰和麵包🥯,覺得佢哋做既食物質素唔錯,而且呢間麵包同蛋糕🍰,味道都幾好味😋————————🟫北海道鹽豆大福:食落就是在日本北海道的味道一樣,裏面滿滿的紅豆,外皮煙煙靭靭的口感,實在好吃😋————————-🟨比利時藍莓芝士窩夫🧇呢個睇見好吸引,但食落就一般,外皮略帶硬,不好吃的外皮,入面藍莓芝士唔覺得有芝士味,似忌廉味多D,呢個我唔鍾意食❌—————————🟩梳乎厘芝士蛋糕🍮呢個🍮梳乎厘好軟熟,又滑又有海綿🧽感,食落軟熟感覺,味道不會太甜😋—————————開心🥳⋯⋯簡單
沒有堂食的日子⋯⋯甜品🍮做晚餐😜

🟩梳乎厘芝士蛋糕🍮
—————————
開心🥳⋯⋯簡單
2020-06-24 234 瀏覽
A1 Bakery係我至愛既麵包店,一向都有幫襯開都知新開既大圍分店有外賣熟食,但望個價錢從來無想試既衝動。聽到同事講有8折送飲品,今朝番工前經過,就特登去買黎試下。見到意粉櫃前有放8折宣傳牌,最後選左$44三文魚沙律,問左店員飲品只可以+$7 加購,最後埋單要$51,係無折既(可能沙律無做優惠?)。包裝係唔錯,要撕開側邊條膠條先可以打開,完全做到防漏功能。小妹係研究左一陣先開到。睇番個樣,三文魚睇落都ok,味道無腥,香草味道適中,份量就一大一小兩塊。掀開睇下d菜,普通生菜、青瓜、少少粟米,係個檸檬汁味道幾吸引,一倒出黎就有陣清香,食落會有少少忘記左d菜唔多靚既事實。總結係味道可以,份量好少,女士黎講左食完都唔多夠,絕對只可當一個前菜$44一個沙律,只係外賣唔係有咩service,份量再多番少少會吸引d,番工但求飽肚既話,或者試差唔多價錢既意粉就比較適合。因為外賣lunch box唔可以同餐廳比較,所以小妹完全當係試下。咁~試完左啦~

咁~試完左啦~

2020-06-24
2020-05-05 175 瀏覽
這分店從裝修到開張, 基本上我差不多每天也會經過此處, 也見證着由冇到有的過程. 開張那天, 都幾熱鬧.這分店不算很大, 但地點比較就腳, 在大圍轉馬鐵必經之地, 賣的食品比較多元化. 除了有基本的麵包, 飲品, 蛋糕外, 還有外帶的意粉, 沙津, 飯盒等, 竟然還有雪糕櫃!介格定位略高.早上上班時間, 店內的人比較多, 我匆匆買了個朱古力杏仁金寶包便走了, 味道一般, 有點過甜. 付款可能要排上一條龍, 時間要多預一點. 新開張總是有些優惠,是否吸引, 便見人見智了.

朱古力杏仁金寶包

2020-04-29
1 分鐘 (外賣自取)
$11 (早餐)