2018-12-21 320 瀏覽
土瓜灣南一向出名係美食沙漠,而呢間英皇冰室係街坊之間,一直都係食下午茶嘅好選擇,筆者於是同朋友一齊試下質素如何。筆者總共叫左豬排包配薯條加冰室一口西多,加埋$60都唔洗。先講下豬排包,豬排係炸而唔係煎嘅,但係都有肉汁,唔會話太乾,而且調味方面加左鹽同少少胡椒,整走左豬排嘅冰鮮味。而豬排包嘅包皮焗得有小小嘅脆邊,但係未至於去到硬嘅程度,同時豬排包嘅配料有番茄同生菜,令到成個包食落去有翻少少濕度,唔會好似一d豬排包咁會刮口。而至於薯條,雖然佢嘅賣相並唔係金黃色,但係佢炸得酥脆之餘,佢咬落去裡面係實而唔係空洞,不過略微落得太多鹽,所以筆者建議食嘅時候可以配翻番茄醬。至於冰室一口西多,雖然佢叫一口西多,但係口細嘅朋友一淡係絕對食唔晒。西多表面見到有炸過嘅蛋絲,不過分佈唔多,炸嘅功夫唔算太好不過都可以,而西多士用嘅麵包都唔差,雖然未叫非常鬆軟,但係咬嘅時候絕對唔會覺得實同難嚼。成個西多最令筆者滿意嘅地方在於佢同時落左朱古力醬同煉奶,而兩者係非常之夾,雖然食得多會有d膩,不過都令人忍唔住食晒,但係醬料落得唔算太多,所以唔可以一塊西多點好多醬,如果唔係最後就要乾食。總括黎講,西多係質量雖然無筆者之前

筆者總共叫左豬排包配薯條加冰室一口西多,加埋$60都唔洗。

豬排包

冰室一口西多

成個西多最令筆者滿意嘅地方在於佢同時落左朱古力醬同煉奶,而兩者係非常之夾,雖然食得多會有d膩,不過都令人忍唔住食晒,但係醬料落得唔算太多,所以唔可以一塊西多點好多醬,如果唔係最後就要乾食。總括黎講,西多係質量雖然無筆者之前食嘅咁高質素,如果唔係尊登搭車黎,只係路過嘅話都推薦一食!
2018-12-20
5 分鐘 (堂食)
豬排包
豬排包配薯條
好正好食好味服務好乜都好,十分好,勁好,好鬼好招呼係最好, 蕃茄湯有蕃茄味 即食麵有即食味 多士有多少味 炒蛋又炒蛋味 早餐有早餐未 服務好有人情味 環境地方好友懷舊味 總之一個普普通通嘅早餐變成勁好味,嘩嘩嘩太正嗱啩
2018-08-26 205 瀏覽
今日放工諗住食個下午茶, 就去咗呢間英皇冰室喇。 嗰陣人流唔算多,幾安靜,我可以同朋友傾計,放鬆下自己,我同朋友share食,叫咗個肉醬意粉,同埋雞髀配薯條, 我覺得食物唔算太出眾, 只係普通茶餐廳嘅水平, 但係佢嗰個安靜舒適嘅環境, 都值得去嘅。
朋友屋企附近食物選擇唔多,但第一次嚟佢就介紹好多人食嘅英皇冰室比我👩🏻‍🍳👨🏻‍🍳,下午茶特別吸引!最鍾意食瑞士雞翼嘅我即刻要個瑞士雞翼+沙律+熱華田$34!我唔鍾意食菜個啲沙律所以呢個沙律尤為吸引!其實佢個柚子雞翼都好正😍如果你鍾意甜甜酸酸都好啱!朋友叫了豬排包,望落相當吸引,聽講下午茶特別多人,因只做外賣自取🙈30幾蚊下午茶未必抵過大家樂大快活,但質素嚟講覺得絕對抵食🤙🏻真係每次去朋友屋企嘅必食下午茶餐😋
2018-07-14
15 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 瑞士雞翼拼雜果沙律
  • 柚子雞翼拼雜果沙律
2018-05-25 179 瀏覽
七點半入座, 等埋朋友先點菜, 三個人點左三餸配飯二人餐, 加個焗豬扒飯。晚市人比較少, 餸菜好快來齊。整體餸菜味道不過不失; 店員有禮! **和朋友食飯傾計, 想坐耐些, 可以來英皇冰室。
椒鹽雞軟骨
  • 椒鹽雞軟骨
  • 南瓜蒸排骨
  • 焗豬扒飯
2018-05-13 118 瀏覽
未食已經一肚氣, 因為多人叫經理安排,個經理已經態度差, 唔夠凳叫個侍應拎多兩張凳,個侍應話:你食完要還返比我, 低能㗎咩,我食完,唔通拎埋你張櫈走咩。叫佢落單, 又話要講號碼, 唔好同佢講食乜, 講完號碼, 又聽錯。 同佢講多一次, 好似嫌我煩,黑口黑面,仲藐嘴藐舌, 火都嚟, 幾想拍枱走人呀。食物只有一個"鹹"字咁嘅服務態度, 真係搵鬼幫襯。
食物只有一個"鹹"字
咁嘅服務態度, 真係搵鬼幫襯。
2018-04-16 115 瀏覽
途經翔龍灣,看到冰室,門口放了幾幅大大的餐牌,早餐選擇都不少,有普通茶記的食物,還有中式的雲吞麵,看似吸引,於是入內試試餐廳內的裝修走懷舊的風格,牆上掛了多幅黑白照片,座位之間闊落,坐得舒服但來吃東西,最重要一定是食物的質素,我們點了兩個早餐,大家都不約而同地認為水準比任何一間土瓜灣的茶記差魚柳炸老了,沙律醬是現成的貨色,塊號稱香烤蒜茸包,一點都不香,蒜味、熱度欠奉,吃厚厚的多士變成乾啃麵包雪菜肉絲米粉,當中只有一塊豬肉是切成片狀和兩條肉絲,份量少得出奇,而且豬肉是硬而無味,米粉是粗的,全碗野最好食應該是雪菜了其實食得茶記,要求都不會太高,但起碼杯茶都要合格,可惜茶不夠熱,奶茶不香奶味不濃,點會有下次
途經翔龍灣,看到

吉列魚柳

雪菜肉絲米加炒蛋厚多士

2018-04-12 63 瀏覽
筆者很不喜歡吃白飯😂,所以每當在翔龍灣跟同事食午餐,總是感到無奈。選擇未免太少了吧?工作了一整個早上,中午卻求求其其花50元吞下一頓茶餐ABCD,只求飽肚,一日也過得特別沒有意義。雖說同事有微言這間茶餐廳的衛生不太好,曾看到老鼠,但筆者還是很喜歡有點英式的裝潢,有心思的環境設計讓想乘lunchtime 外出吃飯放鬆的打工仔來說,心情已會好一點~加上可以擺脫白飯擺脫公仔麵,All Day Breakfast 剛剛好!高分數只是因爲它是沒有選擇下 相當比較好的女孩午餐之選。😂😂😂

選擇未免太少了吧?

雖說同事有微言這間茶餐廳的衛生不太好,
曾看到老鼠,

但筆者還是很喜歡有點英式的裝潢,

心情已會好一點~

加上可以擺脫白飯擺脫公仔麵,
All Day Breakfast 剛剛好!

高分數只是因爲
它是沒有選擇下 相當比較好的女孩午餐之選。😂😂😂

歐陸全日早餐
歐陸全日早餐
  • 歐陸全日餐
2018-04-02 71 瀏覽
好少去土瓜灣呢個地方,都唔知有乜好食,所以行過路過,隨便入一間試下啦😎翔龍灣廣場都唔係咁多選擇,見到呢間餐廳有叫餸飯,所以去食吓先😋門面光猛,入面仲有好多選擇😋三餸飯 ABD $176🤡 菜脯蛋🤡 臘腸蒸雞🤡 豉汁蒸倉魚🤡 再加個手拍青瓜手拍青瓜正常分量,辣味可以。菜脯蛋分量大,但有點兒油膩,菜脯唔夠多😅豉汁倉魚,蒸嘅時間剛剛好。倉魚本身唔多骨,啖啖肉😁臘腸蒸雞,我仲以為係雞件,點知原來係雞肉🤔 臘腸還可以,雞肉都唔係問題🙈🙈🙈但真係太鹹😫 一定要飲野😂

門面光猛,入面仲有好多選擇😋

三餸飯 ABD $176

🤡 菜脯蛋
🤡 臘腸蒸雞
🤡 豉汁蒸倉魚
🤡 再加個手拍青瓜

手拍青瓜正常分量,辣味可以。

菜脯蛋分量大,但有點兒油膩,菜脯唔夠多😅

豉汁倉魚,蒸嘅時間剛剛好。倉魚本身唔多骨,啖啖肉😁

2018-03-30
2018-03-11 196 瀏覽
叫左鐵板雞set加個一口西多,之後鐡板上發現小強。叫員工過嚟一句嘢都冇講+黑面,冇問換新定轉第二樣,叫經理過嚟一樣冇道歉,解釋員工唔識廣東話。嬲爆決定埋單,點知仲扮冇嘢想乘機收我杯跟餐嘢飲,要自己出聲先cancel。
2017-12-28 462 瀏覽
某個節慶,我們去土瓜灣,晚上才吃小菜,但是等候的時候有點餓又頭痛🙄,便坐下吃下午茶喝杯奶茶☕️。平時很少會坐下吃個奶油脆豬,但是由於生怕太飽,就點了一個奶油脆豬與及茶走。英皇冰室,看起上嚟好像細細間,但其實進內之後,內裏轉角還有很大的空間,好像還有些露天座位,可以看向九龍城碼頭那邊😏,適合附近貴客,住西樓養西狗。餐牌好像不少選擇,但我就隨便點了個奶油脆豬。不算等得太久,但是一來到的時候,就已經有點兒失望。奶油脆豬,如是立即烘,豬仔包的面頭怎會完全沒有一點兒焦🤔。我想,這個包可能只是輕烘了幾十秒,然後塗上牛油,到些少煉奶就算了🤨。無論是豬仔包的底部,或是中間,完全沒有烤焦了的模樣,毫無誠意可言😲。先不談及奶油有多少,烘了多久,這個包本身的質感也會很差,完全不鬆軟,內裏就好像紙皮😑一樣,非常乾而不滑溜。奶茶的味道不夠濃,煉奶也不太喝到。總括來說,英皇冰室,以這個下午茶,只屬「搵個地方坐坐」的水平。
奶油脆豬,但是由於生怕太飽,就點了一個奶油脆豬與及茶走。

餐牌好像不少選擇,但我就隨便點了個
奶油脆豬,如是立即烘,豬仔包的面頭怎會完全沒有一點兒焦🤔。

奶茶的味道不夠濃,煉奶也不太喝到。

下午茶
2017-11-05 193 瀏覽
今天遲了起床本打算過來吃另一家早餐誰知沒有開門其他餐廳又沒有早餐供應看到這裡早餐供應到11:30後就馬上進去本以為一家小區茶餐廳不會有什麼驚喜但食物來了之後又感到很意外歐陸式早餐看上去已經垂涎三尺用出前一丁即食麵配上Juicy豬扒
今天遲了起床

歐陸式早餐
看上去已經垂涎三尺

用出前一丁即食麵配上Juicy豬扒

2017-11-05
$32 (早餐)
2017-10-03 333 瀏覽
朋友們幫我慶生, 所以BOOK左佢地露天位。叫左幾個小菜SET, TOTAL 成15個送一齊食。我只講我有食果D‵豬頸肉: OK, 燒得幾香口口水雞: 以為佢甜甜辣辣, 點知個汁都幾辣, 不過都OK , 雞幾滑菜圃煎蛋: 幾大碟, 菜圃無咩味, 一般豉油雞: 明明記得叫左蔥油雞, 不過是但LA, 甜甜地OK。豉椒蒸肉筋: 肉筋位又幾好食, 林林地, 但又唔肥, 仲好大碟!咖哩牛腩煲: 牛腩幾入味, 幾林, 唔錯煎倉魚: 我覺得係炸過, 有D位炸到好硬同過熟, 不過條魚都有鮮味GE, 但D豉油太咸。

豬頸肉: OK, 燒得幾香口
菜圃煎蛋: 幾大碟, 菜圃無咩味, 一般
咖哩牛腩煲: 牛腩幾入味, 幾林, 唔錯
2017-09-24 270 瀏覽
到了叫個午餐等了超過半小時還沒到,叫侍應都唔理會你,找到一個問情況說還沒煮,最後只好取消走人以後都唔會再去依間冰室食飯,希望貴冰室老闆會去改善下服務水平,工作比較有效率性
2017-09-03 288 瀏覽
價錢合理,食物質素一般🙃,都算ok嘅,只係杯奶茶嘅水準唔太穩定。今次已經係第二次黎食,今次杯奶茶就真係麻麻地🙈難得嘅係有兩個露台,天氣好嘅時候可以坐出戶外。