2006-09-21 52 瀏覽
每逢嚟開食頭,時間許可的話,都會嚟"英記"嘆番柸奶茶既~ 今次就試下佢既"咖吔"多士($6), 咦...得喎~ 唔太甜但又夠味~ 好食~~~~
2006-05-19 60 瀏覽
前幾天忽然想吃餐蛋飯,想起兒時常到這個熟食中心午飯──雖然當時沒有空調,夏天還是愛在此吹大風扇,吃著碟頭飯,享受那獨特的風味──所以便到此緬懷一番。隨便在英記前坐下,雖然接近三時,但還有二十五元包餐飲的午餐供應;找到餐蛋飯在名單上,便點了一客,另加凍鴛鴦。朋友點了日式餃子烏冬,加凍檸樂。首先到的是飲品。凍檸樂不會不好喝。凍鴛鴦是少有的難喝。還以為,奶茶咖啡是茶餐廳之寶,少有難喝的(不是不好,是很爛!)……這想法,在這地方顯然不適用……奶太多,但不滑;味淡且沒香味,像奶水一樣,很糟糕。餐蛋飯到。餐肉、菜和飯都很稔……那餐肉好像沒煎過一樣,不香,很稔;那菜是菜心呢!怎麼這樣稔的?飯下水太多,沒有咬口;荷包蛋是唯一及格的──蛋黃半熟,還有蛋汁在內。朋友的烏冬是一般貨色──就是超市買到的材料──當然,這個價格是不能有什麼要求的。雖然,說得嚴厲一點,連餐蛋飯也造得不好的茶餐廳是不及格的,不過,以價格論,又沒什麼好怨……加上看到別桌蒸整條魚的客飯,看似不錯,姑且給個中立的評分吧!

2005-07-25 39 瀏覽
21-7-2005 0745昨晚收到的信息,使間諜再次用無數把的刀在我身體上插完一刀又一刀,尤其係心臟及心靈,一次比一次厲害及加劇,唔知幾時先醫番好。該晚心情差到極點,未試過徹夜難眠,就算有幾多安慰的說話,亦難埋藏眼裡的淚水,真係想唱歌發洩一下。失眠了一夜後的朝早,放棄了屋企的早餐,早些出門口治病。這裡是我靚仔時到現在的半個飯堂,次次一來一回都身水身汗,縱管來講不太突出,但感情分都有些少。整體來講,這裡無論早、午及晚餐都係最旺場,原因要講番往事,未大修前,要到這裡,只有三個方法:經街巿上自動電梯、上各層電梯大堂隔離的樓梯或在一入巿政大廈的電梯直達熟食巿場(而家只係去自修室)。聰明的人類當然只會選擇後者,一出電梯時係露天地方,去到室內既第1間食店就係佢,加上唔少在拉記或自修室落黎hea 1 hea的學生及書蟲由樓梯落既第1間亦係呢度,呢間順理成章變成最旺場的。當日點了我不常吃的三文治烘底,夾著鹹牛肉及蛋,通常會炒熟蛋,然後鹹牛肉搽在蛋上,但這裡與一般做法不同,用了奄列的方法,好處是如果做做下原來落錯單或改單,都可以用得番,以免浪費。一咬落去,麵包烘底有少少硬,但比一般茶記已經好好多,蛋及
21-7-2005 0745

當日點了我不常吃的三文治烘底,夾著鹹牛肉及蛋,通常會炒熟蛋,然後鹹牛肉搽在蛋上,但這裡與一般做法不同,用了奄列的方法,好處是如果做做下原來落錯單或改單,都可以用得番,以免浪費。一咬落去,麵包烘底有少少硬,但比一般茶記已經好好多,蛋及鹹牛都唔會媽夫,加埋一杯凍啡就花了十七個大兩,這裡似乎都有不少熟客仔,抵佢咁旺場。
2005-07-22 83 瀏覽
尋日lunch 食左條鮮茄馬頭,原本炸完再淋上茄汁,d茄汁似乎過油,最後我都系點豉油,但肉質仍算滑;不過還是蒸魚較出色!個青紅蘿蔔湯亦頗甜!$20攪掂!
2005-07-14 79 瀏覽
尋日lunch系度叫左個蒸龍脷魚餐$20送例湯;呢間d蒸魚的確吾錯!成條魚上,一d都吾寒酸,仲有梅菜及椰菜拌碟,加埋碗無味精既眉豆煲豬骨湯.$20,仲有咩要求呀!
2005-07-05 68 瀏覽
今日lunch去完time square 換野,本來打算去鵝頸橋街市食,但果度比駱克道街市貴20-30%,而且除左"惠記"都無咩好食,於是決定行返去駱克道街市.之前食過隔離"孖記"食都吾錯,今日試下呢間;叫左個梅菜蒸鯇魚連白飯例湯$20,比"孖記"貴$1.梅菜鯇魚份量都吾少!清清地,仲有椰菜拌碟,青紅蘿蔔湯亦無味精,值得一試!

2005-01-15 46 瀏覽
今日下午行經呢度,就上去試一試佢d奶茶,叫左個下午茶餐($15),雪菜肉絲米粉+ 熱奶茶,兩樣都唔錯播! 值得再去食呀!
2005-01-14 44 瀏覽
飲既奶茶有茶香,仲係一種茶花香.此店傳統茶檔,唔似走fusion. 早餐又抵食!食過幾次早餐都覺得ok,沖茶技術無大起大落,值得一試. 建議飲熱奶茶嗅得更徹底。