今次二訪茴香 上次食已經係2月慶祝情人節🌝食過感覺都唔錯cp值好高仲要有露台位chill🌿雖然露台唔算大但17樓既景觀都相當唔錯~最抵食有semi buffet沙律吧 今次去仲要升級左竟然有長腳蟹🦀芝士拼盤🧀沙律🥗等等任食今次食四道菜 4 courses HKD438包semi buffet🍽️餐湯🍲前菜🥘同主菜🍝喜歡佢地主打thai fusion食得好滿足🇹🇭📍Semi Buffet沙律吧🥗2月份時有凍蝦🦐同薯仔沙律等等今次黎食升級左有加拿大雪場蟹腳🦀芝士拼盤🧀煙三文魚多士 溏心蛋🥚茴香雞肉羽衣甘藍 沙律菜 新鮮生果🍉等等而且佢地會不停地refill 臨走都仲見到有refill蟹腳大大條幾鮮甜仲無平時酒店食開果啲咁咸沙律菜夠新鮮 溏心蛋又夠入味臨走仲食左好多生果 有西瓜蜜瓜等等😀📍餐湯每人一大碗南瓜忌廉湯仲有一塊蒜蓉包🍲南瓜味道好濃 個湯都幾濃稠蒜蓉包好多蒜蓉都夠脆📍前菜泰式小食拼盤有六款每款都有兩件 估唔到上二人份既拼盤👩‍❤️‍👨有燒豬頸肉香茅雞翼薯絲蝦春卷墨魚餅同蝦片豬頸肉好爽口 其他水準都不錯薯絲蝦咬到一絲絲又脆卜卜既薯仔絲配埋隻蝦好味泰式紅咖喱珍寶軟殼蟹🦀配牛油薄餅🫓另一款小食
今次二訪茴香 上次食已經係2月慶祝情人節🌝
食過感覺都唔錯cp值好高仲要有露台位chill🌿
雖然露台唔算大但17樓既景觀都相當唔錯~
最抵食有semi buffet沙律吧 今次去仲要升級左

就會得到一杯唔會變淡味既泰式奶茶
茶味濃而唔太甜 我喜歡✨
2023-09-27
2023-10-11 29 瀏覽
今次去咗尖沙咀食半自助,餐廳主打泰式x 西式fushion 路線,室內環境簡約舒適,仲設有露台座位,一邊食野、一邊欣賞風景也是人生一大樂事。半自助餐分為三/四/五道菜,價錢由$368起,包括任食沙律吧、前菜、主菜、湯、甜品。我地揀咗四道菜,首先就出去沙律吧拎沙律開開味蕾先,點知發現沙律吧竟然有加拿大雪場蟹腳,真係好驚喜。除咗蟹腳仲有唔同種類嘅芝士、燈籠、茴香雞肉沙律、藜麥番薯沙律、生果、三文魚脆脆等等。是日餐湯今日係南瓜忌廉湯,南瓜湯味道濃郁,仲有南瓜蓉,十分足料。前菜泰式小食拼盤泰式小食拼盤有燒豬頸肉、墨魚餅、雞翼、蝦片、春卷等,並附上兩款醬汁。炸物火喉控制得好好,尤其是豬頸肉,入口軟滑,香茅味濃郁,墨魚餅初初以為係薯餅,咬落有粒粒墨魚,足料又好食。椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅軟殼蟹都幾大隻,紅咖喱香味十足,帶淡淡椰香,味道辣辣地,蘸薄餅吃更滋味。主菜香煎鵝肝黑松露雞卷雞皮煎至微脆,雞肉入口軟腍,裡面捲住鵝肝同黑松露,令味道層次更豐富。香煎美國頂級牛板腱牛板腱煎至五成熟,肉質嫩滑多汁,牛肉味濃厚,脂肪較少,配菜有薯仔同蘆筍。

是日餐湯
今日係南瓜忌廉湯,南瓜湯味道濃郁,仲有南瓜蓉,十分足料。

前菜

椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅

主菜

香煎美國頂級牛板腱
2023-10-11 30 瀏覽
泰國田園風之《茴香》今晚同朋友係靚餐廳食生日飯,泰國田園風之《茴香》位於尖沙咀山林道,門面好有田園feel,餐廳裝修高尚,有VIP 房同outdoor area,景觀遠望會睇到海景,餐廳設有沙律吧,當中有芝士拼盤,長腳蟹,三文魚餅,多款水果,凍火腿,沙律菜,茴香雞肉沙律,套餐有分︰$368(3道菜)、$438(4道菜)、$498(5道菜),有餐湯、前菜、主菜、甜品,唔包飲品,部分菜式需要額外加錢, 我地揀咗4course Menu,南瓜忌廉湯(餐湯),泰式小食拼盤(半份),香煎加拿大豬鞍配薯蓉黑莓醋汁︰南瓜忌廉湯入口有南瓜蓉,配一件蒜蓉包,湯質地幼滑,入口有南瓜味同魚香,小食拼盤份量非常多,有燒豬頸肉,香茅雞翼,墨魚餅,薯絲蝦,春卷,蝦片,炸物黎講入口唔算油膩,墨魚餅彈牙,豬頸肉有炭燒味,雞翼香茅味好突出,每樣野都幾好食,豬鞍切薄片,肉質結實有咬口,法式椰子雞湯(+$28),泰式生蝦(半份),香煎牛板鍵配薯蓉300G︰椰子雞湯上台後,侍應會將清雞湯倒落碟中,呢個打卡位記得要影相,先試一口溫味道香濃,再加小小青檸檬汁,湯味道豐富咗,十分開胃,生蝦新鮮,紅蝦肉質札實,牛板鍵要咗5成,生熟程
泰國田園風之《茴香》

套餐有分︰

椰子雞湯上台後,侍應會將清雞湯倒落碟中,呢個打卡位記得要影相,先試一口溫味道香濃,再加小小青檸檬汁,湯味道豐富咗,十分開胃,生蝦新鮮,紅蝦肉質札實,牛板鍵要咗5成,生熟程度岡岡好,肉質juicy,薯蓉幾香滑,牛肉味好香,

總結,餐廳好feel好view,staff好好禮貌,可以慢慢坐同朋友傾計,食物質素都唔差,下次可以encore。
2023-10-03
慶祝紀念
生日
1K
👧🏻😋👅🍽✨尖沙咀semi buffet dinner set 🍽 -茴香 🇭🇰 尖沙咀山林道38號銀座38 17樓 🇭🇰-🌿 Semi buffet dinner set有salad bar, soup, appetizer, main, dessert, 可以揀3/4/5 course, 由$368-$498不等🌿 每個course都好多選擇, 亦可以加錢 upgrade更靚食材🌿 提早訂座可享每日不同優惠, 星期六可用$6換購cocktail一杯, 星期日可用$7買紅/白酒一杯; 另外仲有semi buffet set lunch, 學生仲每位減$50, 正🤣 -4 Courses $438-🥗 Salad Bar 🥠💯款式唔算好多但呢個4 course價錢來講算質素超高同好有特色, 大愛煙三文魚脆脆鹹香又一口size食食下啪左勁多🤭 雞胸肉火箭菜沙律都好正好新鮮💯另有加拿大鱈蟹腳, 芝士拼盤, 辣八爪魚沙律, cold cut, 時令鮮果等等-🎃 Soup 🥣 ✨是日餐湯係南瓜濃湯, 質地杰身配有多士, 另可加錢轉椰子雞湯或冬陰功湯-🦀 Appetizer 🍤💯椰香紅咖喱軟殼蟹
👧🏻😋👅🍽✨
尖沙咀semi buffet dinner set 🍽
茴香
🇭🇰 尖沙咀山林道38號銀座38 17樓 🇭🇰

4 Courses $438
🥗 Salad Bar 🥠
🎃 Soup 🥣

🦀 Appetizer 🍤
💯椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅: 咖喱汁唔算太辣, 椰香味重而較稀身, 但點烤餅索汁完全冇問題; 軟殼蟹好肥美, 烤餅超酥脆
💯泰式小食拼盤: 有薯絲蝦, 春卷, 豬頸肉, 墨魚餅, 雞翼, 蝦片, 全部新鮮即炸熱辣辣, 最愛彈牙墨魚餅

🥩 Main 🍥
✨香煎美國頂級牛板腱300g: 望落稍乾但食落非常OK好juicy! 肉質軟腍筋位都唔韌
✨香煎鵝肝黑松露雞卷: 將黑松露同鵝肝包係雞胸入面, 面頭再淋上濃香香菇醬
✨值得一讚兩款主菜都配有焗薯同露荀做配菜, 再提升左個dish既鮮味

2023-10-10 671 瀏覽
尖沙咀山林道餐廳一向有不少隱藏美食,位於銀座38 「茴香 FENNEL」泰式餐廳,主打融合泰國料理和西餐的新派泰菜,室內環境以歐陸田園風為主題,簡約舒適,餐廳位於17樓,景觀開陽,自推出咗半自助餐以來大受歡迎,不但質素高,而且好多創意美食,最欣賞佢哋嘅自助沙律吧,定期有不同嘅沙律款式 、有長腳蟹腳、芝士拼盤、水果及多款特色小食,款款高質,性價比超高😋半自助餐亦有三個選項可以選擇,詳情如下😊每個選項都有好多不同又特色既選擇,一定有啱你口味嘅👍🏻SEMI-BUFFET 半自助餐 Dinner Set 3️⃣Courses $ 368(自助沙律吧、餐湯、主菜)4️⃣Courses $ 438(自助沙律吧、餐湯、頭盤、主菜)5️⃣Courses $ 498(自助沙律吧、餐湯、頭盤、主菜、甜品)今日我哋就揀咗4️⃣ Courses ⭐️自助沙律吧好多時蔬菜選擇,最鍾意食香橙紅菜頭羽衣甘藍沙律和可以自己調味嘅凱撒沙律,完全啱晒鍾意食沙律嘅人,另外芝士拼盤就係我嘅最愛,食唔停口,長腳蟹腳質素亦非常高,肉質肥美鮮甜,水果有西瓜、蜜瓜、哈密瓜、菠蘿超級清甜,可以任食真係性價比非常高👍🏻⭐️是日餐湯今日係香濃又Creamy

自助餐亦有三個選項可以選擇,詳情如下😊
每個選項都有好多不同又特色既選擇,一定有啱你口味嘅👍🏻
SEMI-BUFFET 半自助餐 Dinner Set
3️⃣Courses $ 368
(自助沙律吧、餐湯、主菜)
4️⃣Courses $ 438
(自助沙律吧、餐湯、頭盤、主菜)
5️⃣Courses $ 498
(自助沙律吧、餐湯、頭盤、主菜、甜品

今日我哋就揀咗4️⃣ Courses

⭐️是日餐湯
今日係香濃又Creamy嘅南瓜湯,入口滿滿南瓜嘅清甜,配上即焗蒜蓉包,非常美味

⭐️ 頭盤
🍱▪️泰式小食拼盤
這個頭盤真的分量十足,泰式拼盤一共有七款小食,包括有香茅雞翼、咖喱角、燒豬頸肉、薯絲蝦𧢲、三角魚餅和特大蝦片,款款熱辣辣,即叫即炸香脆可口,加上兩款泰式醬汁,非常好食,滿滿泰式風味

🦐▪️ 泰西生蝦 + $ 28
一共有兩款生蝦、阿根廷紅蝦超級大隻,濃濃鮮蝦味,爽口又彈牙,另一款是傳統泰式草蝦,加上蒜頭和辣椒,傳統泰式風味

⭐️主菜
🐷▪️香煎加拿大豬𩣑配黑莓醋汁
厚切豬𩣑扒,肉質肥美,邊位帶有點點脂肪,滿滿豬油香味,有咬勁又爽口,非常好的口感,配上黑莓醋汁,酸酸甜甜好開胃,伴菜亦花足心思有香脆可口既新鮮炸薯角和幼嫩的BB蘆筍

🐟▪️鹽焗原條意大利海鱸魚 + $128
呢條魚真係必食推介,雖然要 +$128但完全超值,點餐後廚師才包上海鹽即叫即焗,所以需要等耐少少,上枱嘅時候甚為驚喜,因為真係好大條,由職員即埸扑開鹽山,即時你會聞到冒著煙香噴噴嘅魚香,魚肉鮮甜香滑無比,鹹香鹹香,只需加少少檸檬汁,更能提升魚嘅鮮味,真心好味道出色👍🏻

• 鹽焗原條意大利海鱸魚
  • 香煎加拿大豬𩣑配黑莓醋汁
今晚慶祝朋友生日,提前一星期book咗枱,去咗呢一間位於尖沙咀山林道銀座17樓嘅FENNEL茴香食晚飯慶祝。Dinner set 內容超豐富,今晚揀咗4course嘅dinner set。 着先有:任食自助Semi buffet salad bar。▪️Salad Bar▪️任食時令新鮮沙律菜水果,仲有唔少冷盤小食俾你揀♪( ´▽`)重點推介係呢一個salad bar仲有得任食加拿大雪場蟹腳,蟹腳大大隻,肉質仲好新鮮,性價比超高,而且件餐廳侍應都fill得幾快👍▪️Soup▪️今晚嘅soup係南瓜忌廉濃湯,南瓜味濃都幾好飲。另外仲可以每人揀一款Appetizer,頭盤方面我哋揀咗:▪️Appetizers▪️Thai Snacks Platter|泰式小食拼盤|Squid w.Thai Sauce|香釀辣椒膏魷魚筒|泰式小食拼盤款式都好豐富,每款小食都有兩件,最啱同朋友一齊share啦,尤其推薦香茅雞翼同春卷相當好食。另外香釀辣椒膏魷魚筒,辣椒膏味超香,魷魚都爽口新鮮。▪️Main Course▪️ Peking Duck Pizza|特色片皮鴨手工薄餅|Pork Rack w/Black Berri

▪️Salad Bar▪️

▪️Soup▪️
今晚嘅soup係南瓜忌廉濃湯,南瓜味濃都幾好飲。

另外仲可以每人揀一款Appetizer,頭盤方面我哋揀咗:
▪️Appetizers▪️
Thai Snacks Platter|泰式小食拼盤|
Squid w.Thai Sauce|香釀辣椒膏魷魚筒|

另外香釀辣椒膏魷魚筒,辣椒膏味超香,魷魚都爽口新鮮。

▪️Main Course▪️
Peking Duck Pizza|特色片皮鴨手工薄餅|
Pork Rack w/Black Berries Sauce|香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁

主菜方面今晚揀咗一個片皮鴨手工薄餅,薄薄嘅手工薄餅配上嘢味嘅片皮鴨醬汁另外仲有京蔥同埋青瓜配,好特別嘅一款薄餅啊。
另外加拿大朱安都唔錯喎,黑莓醋汁特別,酸酸甜甜咁好醒神。

整體來講,食物質素都幾好,環境都唔錯,慶祝特別節日好啱feel。
2023-10-04
  • Fennel小食拼盤
  • 特色片皮鴨薄餅
  • 沙律吧
2023-10-07 39 瀏覽
這家泰式餐廳是一處食物垃圾的堆積場所,到處都散發出令人難以忍受的惡臭。一走進餐廳,你會立刻被飄散在空氣中的腐爛味道所淹沒。桌上散落著各種食物殘渣,從油膩的雞骨頭到咖喱飯的殘餘,它們被隨意拋棄,形成一幅令人作嘔的景象。餐廳的地板上堆滿了垃圾,從著名的泰式炒河粉到炸蝦餅,所有的食物都被亂丟亂放,形成一個雜亂無章的場景。餐桌上的碗盤沾滿了食物殘渣和油漬,根本沒有人願意清理。整個餐廳看起來像是一個被遺棄的廢墟,缺乏基本的衛生條件。食物垃圾不僅僅存在於餐廳的內部,廚房也是一個混亂的地方。油糊糊的爐灶上散落著食物殘渣,鍋碗瓢盆被隨意丟棄在各處,廚師們似乎沒有任何清潔的概念。這種環境不僅對食物安全構成威脅,還可能引發衛生問題和食物中毒的風險。除了食物垃圾,餐廳的周圍還堆滿了一些雜亂的垃圾。空著的飲料瓶、塑料袋和餐具隨處可見,沒有人負責清理這些垃圾。這種不負責任的態度不僅對環境造成污染,也給顧客留下了一個極度不舒適的印象。總的來說,這家泰式餐廳的食物垃圾問題嚴重到難以置信的程度。從餐廳的內部到周圍的環境,處處都可以見到食物殘渣和垃圾的存在。這不僅影響了顧客的用餐體驗,還對衛生和環境造成了威脅。餐廳管理

總的來說,這家泰式餐廳的食物垃圾問題嚴重到難以置信的程度。從餐廳的內部到周圍的環境,處處都可以見到食物殘渣和垃圾的存在。這不僅影響了顧客的用餐體驗,還對衛生和環境造成了威脅。餐廳管理者應該立即采取措施解決這個問題,提高食品衛生標準,確保顧客的健康和舒適。
2023-10-05 36 瀏覽
茴香地址: 尖沙咀山林道38號銀座38 17樓原來尖沙咀有間CP值高嘅半自助餐,價格夠平又有水準😈,今次就食咗Premium Set For Two👫$698。估唔到自助餐都幾多野食,包括加拿大雪場蟹腳🦀; 三文魚脆脆 燈籠腸; 雞肉沙律多款芝士🧀等,其實淨係呢個🥸加拿大雪場蟹腳,已經值回票價。主菜就叫咗香煎黑松露雞卷配薯蓉🐔和Fennel特色片皮鴨薄餅🦆,個人覺得片皮鴨薄餅好有特色,大大片皮鴫絲放係薄餅上,加上啲醬; 青瓜和大蒽,真係啖啖都有好有片皮鴨風味😍,好有口感,正。甜品就叫咗流心芒果糯米飯🥭,糯米飯又熱又煙韌,啖啖都超多椰漿但又唔會太甜☺️,加上啲芒果,超Match。#nicefoodie尖沙咀—--------------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #breadfast #dinner #lunch #restaurant
茴香
地址: 尖沙咀山林道38號銀座38 17樓

#nicefoodie尖沙咀

—--------------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #breadfast #dinner #lunch #restaurant #eat #phtooftheday #yummy #chef #hk  #香港 #香港美食 #美食 #尖沙咀美食 #打卡  #尖沙咀 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處 #半自助餐 #泰國菜
2023-10-04 55 瀏覽
我發現發現咗一間CP值超高嘅餐廳,今日帶我好朋友嚟試下,順便慶祝中秋。呢度菜式主打泰式加西式,而且仲係半自助餐形式,好少樓上舖會咁做。今晚我哋叫左$438嘅半自助套餐,有自助沙律吧、前菜、頭盤、主菜。沙律吧係無限次任食,而且一啲都唔普通,有溏心蛋、莎樂美腸、蟹腳、芝士拼盤同埋各款沙律菜。每款賣相都好精緻味美,每枱嘅客人都不斷添食。是日餐湯係南瓜湯,南瓜湯香濃鮮味,每啖都有南瓜蓉。頭盤:忌廉白酒煮青口配蒜蓉包(套餐加$28)忌廉白酒汁非常creamy,香濃嘅奶味配上新鮮嘅青口,真係絕配。蒜蓉包非常好食,佢嘅蒜蓉醬味係自己特別調制,香料味特別突出。椰香紅咖哩軟殼蟹配烤餅紅咖哩汁非常出色,烤餅酥脆而不油膩,兩者結合,食完唔會有罪惡感。軟殼蟹都好大隻,一人一半份量啱啱好。主菜:香煎黑松露雞卷,黑松露釀入雞肉入面,香煎而成,黑松露嘅份量都唔少,雞肉嫩滑。香煎美國頂級牛板腱牛板腱牛味香濃,肉質軟滑,廚師將牛板腱煎得外香內軟,入口肉味散發係口腔,估唔到樓上鋪有呢個水準,真係喜出望外。(私心大推)最後我哋飲埋泰式凍奶茶,佢嘅冰係用茶水製造嘅冰波,好有心去做呢杯茶。而佢嘅奶茶用一個好靚嘅樽裝住,單睇外表
是日餐湯係南瓜湯,南瓜湯香濃鮮味,每啖都有南瓜蓉。
椰香紅咖哩軟殼蟹配烤餅
香煎美國頂級牛板腱
最後我哋飲埋泰式凍奶茶,佢嘅冰係用茶水製造嘅冰波,好有心去做呢杯茶。而佢嘅奶茶用一個好靚嘅樽裝住,單睇外表賞心悅目。當奶茶同埋冰波溝埋一齊嘅時候濃濃嘅茶味就係口腔散發出嚟。超正呀!

尖沙咀茴香的半自助餐水準很不錯,我們是夜點的$438 4-course dinner set 有精美沙律、湯、前菜和主菜,菜式多元化,選擇相當豐富!另亦設有5-course 附上甜品 🍮🔸Salad Bar一入門口就看見精美沙律吧,款式琳琅滿目,有加拿大雪場蟹腳、三文魚他他、辣味八爪魚、Charcuterie board,水果拼盤等等,而沙律也有幾款選擇,分別是和風牛肉沙律、本地有機沙律菜和茴香雞肉羽衣甘藍。沙律吧攞盤精緻,無限任食,refill速度也很快 𓎩🔹Soup是日餐湯為忌廉南瓜湯,香甜濃滑 🎃 另附上蒜蓉包可以沾湯吃🔸Appetizer點了香釀辣椒膏魷魚筒和椰香紅咖哩軟殼蟹配烤餅,兩款都充滿飽滿的泰式風情~ 魷魚筒香辣Q彈,而軟殼蟹亦炸得酥香。烤餅口感脆卜卜,沾咖哩吃一流呢🔹Main Course主菜必點這個阿根廷紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他.ᐟ.ᐟ.ᐟ 超濃稠的蝦膏味道,扁意粉彈牙掛汁,非常惹味,而紅蝦他他亦相當甘甜。另一主菜點了香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁,份量十足,沾清新的黑莓醋汁可解膩,而伴菜有薯仔及鮮嫩的蘆筍🔸Classic Thai Milktea套餐不包餐飲,我們另點了

🔸Salad Bar

🔹Soup
是日餐湯為忌廉南瓜湯,香甜濃滑 🎃 另附上蒜蓉包可以沾湯吃

🔸Appetizer

🔹Main Course
香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁

經典泰式奶茶

🔸Classic Thai Milktea
套餐不包餐飲,我們另點了經典泰式奶茶試試🧋 這裡用了茶底作冰球,沒有坊間喝的那麼甜,愈喝會愈有茶香,值得一讚✨
香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁
經典泰式奶茶
  • 招牌阿根廷紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他
2023-10-02 28 瀏覽
今日朋友帶我試新嘢,泰菜x扒房再加自助餐✨4 Course Menu $438🥗沙律吧-自助沙律吧嘅選擇都唔少 有長蟹腳 各式沙律菜 芝士 水果 鹹火腿 特色小食-蟹腳有海水味 幾鮮甜 仲可以任食👍🏻🥣是日餐湯-香茅南瓜湯 將香茅味加入南瓜湯 南瓜濃度唔算高 勝在夠香甜🦀紅咖喱軟殼蟹配牛油薄餅-原隻軟殼蟹放係薄餅上面 蟹好鹹香無苦澀味 薄餅幾酥化 🐓香煎鵝肝黑松露雞卷配薯菜-雞卷好嫩口 入面包裹住黑松露及鵝肝 增加香味 雞卷保有肉汁 相當唔錯 伴碟仲有嫩蘆筍———————————————-🥗沙律吧🥣是日餐湯🥠泰式小食拼盤-小食拼盤每樣2件 有雞翼 蟹肉餅 春卷 薯絲卷 蝦片 豬頸肉 -上枱仍然溫熱 雞翼香茅味道香口 蟹肉餅夠香甜 個人特別鍾意呢兩款🐠香烤芝士蒜蓉三文魚配青豆蓉醋醃茴香-三文魚大大條 上面灑上芝士再炙燒 芝香十足 有魚油香味 啖啖肉無骨總括嚟講,真係幾高質,色香味都俱全,值得推薦
今日朋友帶我試新嘢,泰菜x扒房再加自助餐
✨4 Course Menu $438

🥗沙律吧
🥣是日餐湯

🥠泰式小食拼盤

🐠香烤芝士蒜蓉三文魚配青豆蓉醋醃茴香

總括嚟講,真係幾高質,色香味都俱全,值得推薦
2023-09-28 23 瀏覽
好耐無嚟山林道了,都好變得不一樣,美食多咗,今次朋友帶我嚟呢間,話食泰菜,其實係泰西fusion菜😂入門巳見沙律吧,雖然唔多,但都好精美,有火箭菜沙律、三文魚脆脆、牛肉沙律🥗、仲有蟹腳、多款芝士等等,每款都非常新鮮~對於重視食材嘅朋友係一種好好嘅用餐形式✔️見到餐牌樣樣都想食,今日就豪爽吓叫多D野先😎法式椰子雞湯意式冬陰功海鮮湯椰香紅咖喱軟殻蟹配烤餅忌廉白酒煮青口配蒜蓉包阿根廷紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他冬陰功大蝦薄餅泰式西班牙海鮮炒飯法式香蕉烤卷配香茅吉士醬不得不說阿根廷紅蝦真係蝦類嘅天花板😂蝦肉又嫩又鮮又彈,感覺阿根廷紅蝦嘅所有精華都融入曬去醬汁入面,可以話係將紅蝦嘅價值發揮到最高水準,因為蝦味極為濃烈🦐聚餐好地方❣️

見到餐牌樣樣都想食,今日就豪爽吓叫多D野先😎
意式冬陰功海鮮湯
椰香紅咖喱軟殻蟹配烤餅
忌廉白酒煮青口配蒜蓉包
冬陰功大蝦薄餅
泰式西班牙海鮮炒飯
法式香蕉烤卷配香茅吉士醬

聚餐好地方❣️
2023-09-27 53 瀏覽
前兩個月食左個盤所謂嘅生蝦,只有四個,普通超市都可以買到一Pat嘅生蝦刺身,超級霉,稍為個紅蝦好啲,價錢方食呢個生蝦,真係可以去超市買都買到嘅嘢,稍為嗰個紅色蝦好少少,其實我覺得唔應該攞呢啲蝦,唔使食一眼就睇得出超市買嘅$38都有一Pat,紅色蝦喺壽司店幾廿蚊就有幾隻,價錢真係非常唔合理,呢個食物質素真係好差,其他嘢食都尚算OK,飲品都OK,黑松露雞,雞都比較入口感唔錯,但係清淡得滯,不過應該下次都唔會再去,整體上第一次去,已經冇下一次感覺😵
2023-09-25 1404 瀏覽
啱啱去完一趟遠行返嚟,都喺覺得香港食嘢選擇多,質素又高,價錢又相對划算,所以,趁今晚約咗表哥出嚟聚一聚,食飯之餘,順便俾啲手信佢,更加食番餐好嘅。在網上搜尋就搵到呢間主打泰式加西式嘅樓上餐廳「茴香」,加上見佢有唔少好評,覺得喺穩陣之選。 餐廳位於17樓全層,門面好有田園感,入到裏面感覺又截然不同,好有一種法式小館嘅感覺,裝修清雅,牆身加咗啲大玻璃鏡,增加空間感,此外,餐廳尾有少少戶外位,不過是晚好爆吓,就唔方便出去影相。 先講講主餐牌嘅散點菜式,十類包括前菜、手製薄餅、意大利麵、意大利飯、海鮮主菜、肉類主菜,以及多款伴菜。 當然揀佢哋嘅半自助晚市套餐計落就會抵啲,而個套餐玩法分三道菜$368、四道菜$438、五道菜$498,包括精選沙律吧、餐湯、前菜、主菜、甜品,卻唔包飲品,視乎你揀幾多道菜嚟定價,但需留意一點,揀選部分菜式喺要額外加錢嘅。 精選沙律吧先介紹過沙律吧,就設晌餐廳嘅正中央,話就話沙律吧,其實都有好幾款冷盤食物。沙律類就包括有本地有機沙律菜、茴香雞肉羽衣甘藍、紅菜頭香橙沙律,仲有多款新鮮生果,另一邊水吧位前面仲有啲紅腰豆、黑橄欖、粟米粒、麵包粒,以及四款醬汁,如乳酪香橙汁、
當然揀佢哋嘅半自助晚市套餐計落就會抵啲
精選沙律吧

先介紹過沙律吧,就設晌餐廳嘅正中央,話就話沙律吧,其實都有好幾款冷盤食物。沙律類就包括有本地有機沙律菜、茴香雞肉羽衣甘藍、紅菜頭香橙沙律,仲有多款新鮮生果,另一邊水吧位前面仲有啲紅腰豆、黑橄欖、粟米粒、麵包粒,以及四款醬汁,如乳酪香橙汁、蜜糖芥末籽沙律醬……等等。
精選沙律吧
小弟就一向喜歡以沙律打頭陣,開開胃納。的確幾款沙律菜都好新鮮,沙律菜咬落十分爽脆,啲紅菜頭又青甜,搭埋啲生果,以及乳酪香橙汁,真喺越食越開胃
。
精選沙律吧
跟住就介紹下沙律吧嘅冷盤食物,包括有芝士盤(藍芝士、芳堤娜芝士、布里芝士)、加拿大雪場蟹腳、莎樂美腸、三文魚脆脆、溏心蛋。所以,單喺全個自助沙律吧嘅食物,都已經有啲睇頭。
精選沙律吧
都喺樣樣都揀少少嚟試,試過好食先再添都未遲。試過之後,又真喺值得翻兜,雪場蟹腳好鮮甜,幾款芝士又各有韻味,配啲果乾,味道更有個性,仲有隻溏心蛋做得好有水準,蛋黃香濃
。
是日餐湯

大大碗南瓜忌廉湯,仲配上一小件蒜蓉包,雖然南瓜湯唔係咩特別嘢,不過,做出嚟嘅質感好唔錯,幾滑溜,兼且南瓜味極為突出,好香甜。
法式椰子雞湯 +$28

表哥就真喺識揀,揀呢個椰子雞湯,呢個湯喺有侍應即場將清雞湯倒落碟中,湯色清而不濁,佢話飲落雞味意外地咁香濃,還帶點點椰子清香,
卻一點油膩都無,呢個就喺法式清湯嘅賣點,利用蛋白吸走啲油份,喺功夫兼心機嘢!
泰式小食拼盤

前菜揀個小食拼盤,真喺無揀錯,因為呢個拼盤根本上就喺二人份,包括有燒豬頸肉、墨魚餅、香茅雞翼、薯絲蝦、春卷同蝦片。整體嚟講,炸得甘香不油膩,豬頸肉燒得爽口,墨魚餅好彈牙,絕對唔喺溝粉貨色,雞翼醃得入味,香茅味突出,薯絲蝦亦好有特色,沾上泰式甜酸醬,更具泰式風味。
香煎蟹餅配柚子茴香沙律 +$38

食泰國野,前菜嘅泰式生蝦喺代表菜式,不過表哥就話今次唔喺咁敢食生嘢,所以揀咗香煎蟹餅。切開一睇就知蟹餅真材實料,一梳梳蟹肉,而食落蟹味濃郁、鮮甜,而沙律加咗柚子汁,味道更清新。
香煎蟹餅配柚子茴香沙律
香煎蟹餅配柚子茴香沙律
香煎鵝肝黑松露雞卷

主菜類我哋都揀咗兩款唔使加錢嘅菜式,先分享呢個雞卷,其實都有少少功夫,將雞肉捲住鵝肝並加入黑松露醬,再將外層煎香,咬落外皮甘香脆口,而雞肉幾嫩滑,中間嘅鵝肝及黑松露,令到整體味道更豐富,仲伴有少少炒蘑菇、烤薯、BB 蘆筍,都令到呢道主菜生色不少。
阿根廷紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他

表哥未食過咩紅蝦,所以,一於點嚟俾佢試試,呢道意大利麵賣相都好精緻,比起一啲高級西餐廳一啲都唔失禮,唔單只有煎香咗嘅阿根廷紅蝦
,更做咗少少紅蝦他他,可以講係「一雞兩食」。紅蝦本身嘅蝦味好鮮甜濃郁,而且又夠爽口,質素已經贏在起跑線,扁意粉煮得啱啱好,入口好有咬口,再者,沾滿晒加入蝦膏所做嘅醬汁,豐腴芳香,並帶微微辣勁,有少少刺激感,值得推薦。
阿根廷紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他
雖然今晚 可以講座無虛席,但招呼一樣好燙貼,侍應不時為我哋添水、收碟,同埋都幾好禮貌,又問下我哋啲嘢啱唔啱食
。不過,溫馨提示,用餐時間90分鐘,當然,都要視乎入座率,侍應話假如無乜客等位,坐耐少少都OK嘅。
2023-09-25 41 瀏覽
年中拜訪慶祝男友畢業,提前和店員準備了慶祝驚喜,餐廳的服務態度值得讚賞,難得吃了差不多兩小時的晚餐~部分菜式需要預訂,可以Whatsapp詢問餐廳,我們點了兩個主菜、一前菜一甜品及兩杯調酒,人均 $700 泰西生蝦 $168 分別有泰國虎蝦及阿根廷紅蝦,總共六隻;紅蝦肉質緊實,爽甜味鮮,而虎蝦屬正常發揮 招牌阿根廷紅蝦焗意粉配青檸紅蝦他他 $268 同樣地紅蝦十分出色,扁意粉吸收了醬汁至入味,口感煙韌重蝦汁味;份量剛剛好夠二人分,是比較有驚喜感的菜式 泰式明爐酸辣鱸魚 $368 等這道菜大概等了半小時,本著很高的期望🤫湯底清爽酸甜呈奶白色,鱸魚肉鮮嫩,需要等待浸泡一會以吸收湯底調味;份量很多,不過不失 流心芒果糯米飯 $138 其中一道招牌甜品,可以敲碎的芒果糯米飯,特意和店員溝通寫了"Happy Graduation",也被安排在露台享用(服務態度真的很好) 原理是以朱古力包着芒果流心醬,客人可以用勺子敲開造成流心的效果,再倒上椰漿;糯米飯口感軟糯,值得一試 Beauty & The Beast $158 打卡之選!店員會在客人面把使用閃粉噴進調酒裏,呈現閃亮的夢幻效果,而酒杯裏外也

泰西生蝦 $168

泰式明爐酸辣鱸魚

流心芒果糯米飯 $138
流心芒果糯米飯

Beauty & The Beast $158
打卡之選!店員會在客人面把使用閃粉噴進調酒裏,呈現閃亮的夢幻效果,而酒杯裏外也是用了玫瑰花瓣裝飾;口感是微甜帶果香味的紅酒味,沒有苦涩的口感
Beauty & The Beast

Frozen $158
同樣會噴上閃粉,比起Beauty & The Beast 的酒精濃度重一些
Frozen
招牌阿根廷紅蝦焗意粉配青檸紅蝦他他