2023-10-11 29 瀏覽
今次去咗尖沙咀食半自助,餐廳主打泰式x 西式fushion 路線,室內環境簡約舒適,仲設有露台座位,一邊食野、一邊欣賞風景也是人生一大樂事。半自助餐分為三/四/五道菜,價錢由$368起,包括任食沙律吧、前菜、主菜、湯、甜品。我地揀咗四道菜,首先就出去沙律吧拎沙律開開味蕾先,點知發現沙律吧竟然有加拿大雪場蟹腳,真係好驚喜。除咗蟹腳仲有唔同種類嘅芝士、燈籠、茴香雞肉沙律、藜麥番薯沙律、生果、三文魚脆脆等等。是日餐湯今日係南瓜忌廉湯,南瓜湯味道濃郁,仲有南瓜蓉,十分足料。前菜泰式小食拼盤泰式小食拼盤有燒豬頸肉、墨魚餅、雞翼、蝦片、春卷等,並附上兩款醬汁。炸物火喉控制得好好,尤其是豬頸肉,入口軟滑,香茅味濃郁,墨魚餅初初以為係薯餅,咬落有粒粒墨魚,足料又好食。椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅軟殼蟹都幾大隻,紅咖喱香味十足,帶淡淡椰香,味道辣辣地,蘸薄餅吃更滋味。主菜香煎鵝肝黑松露雞卷雞皮煎至微脆,雞肉入口軟腍,裡面捲住鵝肝同黑松露,令味道層次更豐富。香煎美國頂級牛板腱牛板腱煎至五成熟,肉質嫩滑多汁,牛肉味濃厚,脂肪較少,配菜有薯仔同蘆筍。

是日餐湯
今日係南瓜忌廉湯,南瓜湯味道濃郁,仲有南瓜蓉,十分足料。

前菜
泰式小食拼盤