2020-09-10 386 瀏覽
Rancheros toast想像不到簡單的早餐配搭,竟然可以那麼好吃!簡單的烤麵包與太陽蛋中層加了蕃茄汁,再試一層放了少許臘腸,在周圍灑了辣椒碎,咸咸甜甜的感覺層次分面,再加上有少少鹽的牛油果中和味蕾,真是不錯的。Red Date Keemun Cheesecake平淡厚實的超司蛋糕帶出淡淡的祈門香味,咗加試香氣與味道特出的紅棗味由味蕾直衝去鼻孔,感覺一點都不像甜品,完全沒有罪惡感Masala chai瑪莎拉奶茶,可能我少飲,感覺幾特別,還有少許薑味,樣貌平凡,但內涵滿多的一杯奶茶
rancheros toast

Masala chai
2020-02-11
rancheros toast
red date keemun cheesecake
🍵 𝙄𝙥𝙥𝙤𝙙𝙤'𝙨 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙎𝙤𝙮 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 • 抺茶係用左京都老店一保堂茶鋪茶粉沖泡,飲落去無苦澀嘅味道,加上表面鋪上一層奶泡,令到杯茶入口更加順滑。不過豆奶味略嫌有些少蓋過抺茶味,抺茶控可能會有少少失望。​
2020-06-05
15 分鐘 (堂食)
2020-07-12 1179 瀏覽
環境都頗大 有室內同室外🍂食物方面很優秀並高質👍🏻Matcha soy latte是必點之選‼️抹茶與豆奶比例很好🍵💚另外🧁cheesecake也非常不錯 CP值很高👅真的很推介大家來🤎
環境都頗大 有室內同室外🍂
真的很推介大家來🤎
  • 抹茶芝士蛋糕
  • Matcha  Soy  Latte
2020-05-24 1786 瀏覽
天氣唔錯又帶兩隻寶貝周圍去搵食今次黎到上環太平山街嘅“茶家”一間以茶做主題嘅小店其實黎過幾次都早左閂門/無開🤦今次終於試到啦一入去就見到狗仔餅18蚊2塊/100蚊12塊當然要買畀佢哋食啦好大舊一件 買左2件大家一齊有得食之後就叫咗matcha cheese cake2件scone(banana chocolate/pineapple)Cheese cake用咗cream cheese唔係實滴滴嗰種芝士蛋糕好soft有空氣感有好香嘅抹茶味唔會太甜但作為一個茶怪就覺得佢個茶味唔夠濃同埋我會鍾意苦少少但係係好食嘅迎合好多食唔到苦嘅人SconeBanana chocolate:會較甜唔重banana味 朱古力味就好突出好似食緊朱古力曲奇咁Pineapple:推薦👍👍👍入面有菠蘿果粒個面都整到菠蘿包咁脆卜卜唔會太甜呢個非常之好食好清新 下次要encore**staff好好人,好詳細咁介紹d茶
天氣唔錯
又帶兩隻寶貝周圍去搵食
今次黎到上環太平山街嘅“茶家”
一間以茶做主題嘅小店

入面有菠蘿果粒
個面都整到菠蘿包咁脆卜卜
唔會太甜呢個非常之好食
好清新 下次要encore

**staff好好人,好詳細咁介紹d茶
2020-05-22 1092 瀏覽
位於太平山街既Teakha 要行條大斜路先到 不過都係值得既 環境確實幾舒適寫意裝潢簡約 以木色為主調 設有室內室外座位 仲有樓上雅座 打卡唔錯 亦都幾岩傾計同hea▪️Avocado toast $118Sourdough邊邊位微脆 內𥚃軟韌 口感唔錯 但麵包香味有小小被cream cheese蓋過配上好香既煙三文魚同夠熟牛油果 基本上係不敗組合但sourdough只有一塊 份量偏少 性價比略微有啲低▪️Basque burnt cheesecake $58入口好香焦糖味 芝士味頗濃 兩者不會互搶風頭蛋糕軟綿 食落無平時既芝士蛋糕咁膩 略嫌餅底有少少碎 味道唔錯有驚喜▪️Thai iced tea $52飲落真係有啲泰國既味道 茶同煉奶比例岩岩好 甜度恰到好處 係香港人既甜度 唔會好似泰國飲個啲咁甜整體而言⁣ 環境舒適幾岩hea 個人幾鍾意佢個burnt cheesecake 不過價錢就比較貴

▪️Avocado toast $118

配上好香既煙三文魚同夠熟牛油果 基本上係不敗組合
但sourdough只有一塊 份量偏少 性價比略微有啲低

▪️Basque burnt cheesecake $58

入口好香焦糖味 芝士味頗濃 兩者不會互搶風頭

▪️Thai iced tea $52

2020-05-21 794 瀏覽
呢間cafe 飲品 蛋糕 質量都好高💯💯💯💯💯💯而且價錢都係大概50蚊咁上下,d餅茶控一定愛幾抵,製作全部係用心♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️而且環境好舒服,裝修行文藝路線放假黎整番件餅🍩🍩🍩🍩🧁🧁一杯啡☕️☕️有排坐🤗好chill🈵🈵🈵以為自己去左台灣做文青😂😂😂😂😂😂😂一定要多d黎,咁樣就算工作再忙,去唔到台灣都可以chill chill ✈️✈️✈️✈️✈️✈️

呢間cafe 飲品 蛋糕 質量都好高💯💯💯💯💯💯
而且價錢都係大概50蚊咁上下,d餅茶控一定愛
幾抵,製作全部係用心♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️
而且環境好舒服,裝修行文藝路線
放假黎整番件餅🍩🍩🍩🍩🧁🧁一杯啡☕️☕️
有排坐🤗好chill🈵🈵🈵
以為自己去左台灣做文青😂😂😂😂😂😂😂
  • 桂花黑糖戚風蛋糕
2020-05-04 887 瀏覽
上環寧靜小店吾鐘意多人吾鐘意排隊所以呢到岩哂我~~~兩個人坐下飲下野☕️人少少 兩個人傾偈一流~~雖然當日落微雨 但門口既位都仲坐到既杯朱古力好特別🍫有一種好似印度香料味同薑味🧐第一啖覺得怪怪地但係飲飲下又覺得吾難入口喎😂😂
上環寧靜小店
吾鐘意多人吾鐘意排隊
所以呢到岩哂我~~~兩個人坐下飲下野☕️
人少少 兩個人傾偈一流~~

雖然當日落微雨 但門口既位都仲坐到既
杯朱古力好特別🍫
有一種好似印度香料味同薑味🧐
第一啖覺得怪怪地但係飲飲下又覺得吾難入口喎😂😂

『茶! 全部都係茶! 茶控必訪的悠閒cafe』@𝑻𝒆𝒂𝒌𝒉𝒂, 𝑺𝒉𝒆𝒖𝒏𝒈 𝑾𝒂𝒏 ⠀⠀Finally here in Teakha to try their tea products! The cafe is quite big with both inside and outdoor area, and there are also seats upstairs! ⠀今日終於嚟到呢間bookmark咗好耐嘅Teakha 茶家。店舖嘅大細超乎我想像都幾大空間!除咗有戶外嘅位置之外,仲有樓上雅座添~今日我哋就坐咗喺樓上,太熱喇,坐出面會中暑~梗係坐喺室內嘆冷氣、嘆茶、嘆蛋糕啦!⠀⠀However, due to the covid, all tablewares used are disposable.. A bit not environmentally friendly and not good looking lol. Maybe come after the covid so you can take pretty pictures with pretty tableware

However, due to the covid, all tablewares used are disposable.. A bit not environmentally friendly and not good looking lol. Maybe come after the covid so you can take pretty pictures with pretty tableware. ⠀
不過因為疫情關係,呢度嘅餐具都變咗做即棄餐具😢 建議如果想嚟打卡嘅朋友,可能等疫情過咗再黎啦🙈 因為用紙杯紙碟真係好hea,影相都唔會靚,亦都唔太環保。同埋如果你趕時間就唔好嚟喇!因為有啲茶係要即刻煲嘅,都要等15至20分鐘!❤️⠀

𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮 𝗖𝗵𝗶𝗳𝗳𝗼𝗻⠀
檸檬茶戚風蛋糕 $56⠀
The chiffon is soft and moist, very good match with the cream. The cake itself has strong tea flavours but can't really taste the lemon. ⠀
點咗佢哋嘅檸檬茶戚風蛋糕,落單時店員會問你要唔要cream,我就梗係要啦😚 ⠀
蛋糕體偏向鬆軟,亦都幾有彈性!茶味都幾重嘅,不過檸檬味就略嫌淡咗少少。佢嘅cream都幾幼滑幾香,仲有少少檸檬碎,連埋cream一齊食,就有食到少少檸檬茶嘅感覺啦🤣 ⠀

𝗞𝗲𝗲𝗺𝘂𝗻 𝗠𝗶𝗹𝗸𝘁𝗲𝗮 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗥𝗲𝗱 𝗗𝗮𝘁𝗲 𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆⠀
祁門紅茶配紅棗蜜 $56⠀
Somehow it tastes like HK style milktea, didnt mix it well before i drink so the honey sinks in the bottom. Thw taste of red date can be stronger tho. ⠀
杯奶茶味道上有少少似港式嘅奶茶,因為有蜜糖會甜甜地。不過我飲之前冇搞勻,所以飲到最後就非常之甜😂 紅棗味我覺得唔太明顯,如果濃少少更好!整體上我覺得味道唔太特別,加上茶具都唔係靚仔,只不過一個普通嘅紙杯。我覺得呢個價錢偏貴,我覺得試一次就夠喇🙈 ⠀

In short, it's really comfy here and good place to chull with friend. Food and drinks quality not bad but not cheap. ⠀
總結黎講,其實呢度嘅環境真係好唔錯!亦都好寬敞,適合同朋友傾計。食物質素雖然唔錯,不過食物定價真係較高,份量都唔多,所以抵唔抵食就見仁見智啦~⠀

@teakha⠀
茶。家⠀
上環太平山街18B號地舖⠀
2020-04-20 546 瀏覽
好耐之前有嚟過一次 印象唔錯最緊要嘅係佢有位😂要寸金尺土嘅香港座位隔開1.5米對食肆真係好難🥺有室外室內可以帶寵物裝修簡約🌾但總括黎講唔係太推薦 睇埋落去啦👇🏻抹茶芝士蛋糕🍰 $56呢樣係佢哋signature 都係好濃嘅cream cheese同抹茶 以前食覺得幾好食 依家就覺得冇咩特別(香港太多好西啦)😂 仲要我哋食到最後一舊擺得有啲乾😿Fig scone🥧 $25呢個係我最滿意嘅 無花果好夾之餘 scone都鬆軟😚👍🏻Masala chai☕️ $58朋友嗌嘅 佢覺得飲唔慣浸香料味 但都幾得意😂 冰加得太多唔係太有茶味🤭Hk style milktea☕️ $58同樣問題都係冰加得太多 同埋甜度冇得調節☹️我就覺得茶記嘅奶茶好飲d 佢唔係太有茶香奶滑嘅感覺🥺呢個價錢黎講餐具有啲Hea 唔係太支持用disposable💩有得揀應該唔會再嚟 因為香港嘅Cafe出色過佢有好多(食咗誠實豆沙包)🤭

好耐之前有嚟過一次 印象唔錯最緊要嘅係佢有位😂

Hk style milktea☕️ $58
同樣問題都係冰加得太多 同埋甜度冇得調節☹️
我就覺得茶記嘅奶茶好飲d 佢唔係太有茶香奶滑嘅感覺🥺

2020-04-17 541 瀏覽
朋友介紹我去呢間Cafe Shop試下,佢話影相打卡又靚,野食又好味,拉我去試下🧡不過由地鐵站行過去都遠,同埋都要行斜路😂店舖都大,但係分開哂既,室外室內都有位,樓梯比較斜。果日早去,室內都無咩人,環境都好靚,仲有梳化,木既質感為主。最後我地揀左室外。室外空氣流通啲,感覺上舒服啲😉Green Tea Cheese Cake朋友話必點呢個綠茶芝士蛋糕🍰又真係幾好食😋最鍾意個餅底😇食完唔會話膩,淡淡地,綠茶就要係咁啦🤪Thai Iced Tea呢杯泰式茶(呢排好似成日飲咁🤭)我都幾鍾意,真係好想飲啲凍野😙 味道正正常常Keemun Rose Milk Tea朋友通常揀都揀玫瑰花🌹茶,我覺得有少少細杯,感覺上唔係好抵😯 Hvevo Rancheros Toast最後呢個重點,個人覺得好好食,佢底層係Toast,脆卜卜,再有腸仔、牛油果🥑、最高有隻蛋🍳😚有啲蜜糖,甜甜地,又唔會話好甜既😉呢個讚!唯獨有少少唔鍾意就係用紙杯紙碟紙叉紙刀,唔夠環保♻️

Green Tea Cheese Cake

Thai Iced Tea

Hvevo Rancheros Toast

唯獨有少少唔鍾意就係用紙杯紙碟紙叉紙刀,唔夠環保♻️
2020-04-15
2020-04-16 472 瀏覽
𝕊𝕙𝕖𝕦𝕟𝕘 𝕎𝕒𝕟 𝕔𝕒𝕗𝕖 𝕙𝕦𝕟𝕥 - 𝕋𝕖𝕒𝕜𝕙𝕒.整體個vibe係正嘅 影相出黎仲好靚添 📷 好睇又好食!但如果個日唔係用外賣餐具present 應該會開心啲🤭.🔸Huevos Rancheros Toast $118果然食物質素真係幾出色 特別鍾意個toast😛有avocado/fried egg/thai sausages做toppings多士烘得香脆 🥪佢嘅煎蛋好惹味 加左蕃茄莎莎醬 食落有少少辣味 好正😛雖然材料好簡單 但食落一啲都唔寡😋.🔸Pillow Pancakes $118總共有四塊pancakes 蛋香濃 口感軟熟🥞加有檸檬醬同blueberries 酸酸甜甜 一啲都唔濟 仲好fresh🙆🏻‍♀️.🔸Keemun Milk Tea with red date honey $58🔸Keemun Rose Milk Tea $62飲品方面 teakha無咖啡類飲品 只有茶類作選擇飲落味道都幾特別 奶茶又香又滑 玫瑰味都幾出 🌹茶底同平時飲開嘅唔同 用左Keemun tea雖然幾好飲但就真係有少少overpriced 畢竟都幾細杯😂如果大家12點前去 就可以以半價加
𝕊𝕙𝕖𝕦𝕟𝕘 𝕎𝕒𝕟 𝕔𝕒𝕗𝕖 𝕙𝕦𝕟𝕥 - 𝕋𝕖𝕒𝕜𝕙𝕒
整體個vibe係正嘅 影相出黎仲好靚添 📷 好睇又好食!
但如果個日唔係用外賣餐具present 應該會開心啲🤭

飲品方面 teakha無咖啡類飲品 只有茶類作選擇
飲落味道都幾特別 奶茶又香又滑 玫瑰味都幾出 🌹
茶底同平時飲開嘅唔同 用左Keemun tea
如果大家12點前去 就可以以半價加購飲品 咁樣好似就抵啲🤭
=========📍上環半山小清新cafe -- 茶家🍵💛小編好鐘意去中上環嘅cafe,唔單止格局靚,氣氛又chill,令人感覺好舒服,好似身處喺屋企咁💕前排就約咗友一齊去茶家嘆早餐😍早餐時段配飲品仲有半價㗎💕----------⭐Huevos Rancheros Toast (with avocado, fried egg, thai sausage) ($118)Toast烘得幾脆😁上面就放咗Huevos Rancheros,其實就係墨西哥煎蛋,係加咗辣味蕃茄莎莎醬一齊煎,所以食落好惹味😍但辣味唔會太勁,小編唔食得辣都handle到😂另外仲放咗泰式香腸片,食落味道同中式嘅臘腸有少小似🙊牛油果軟熟creamy,整體口感好豐富😍-----------⭐Pillow Pancakes (lemon,fresh blueberries)($118)呢個pancake都等咗幾耐🙊由落單到上檯等咗45分鐘🙊不過見佢幾好食等下冇所謂啦😂pancake有三層,層層都好鬆軟好綿,仲帶微微暖意,入口嘅感覺好舒服💕syrup帶檸檬嘅酸甜,食落好清新🙊另外仲有藍莓做伴碟,好refreshing😋-----
=========
📍上環半山小清新cafe -- 茶家🍵💛
----------
-----------

----------
⭐Keemun Rose Milk Tea (breakfast set $31)
奶茶香濃,飲落順滑,玫瑰香後勁慢慢滲出,兩者味道好平均,不俗💕
---------
前往方法:上環站A2出口
————
2020-03-13
2020-03-02 775 瀏覽
茶。家 #上環 #黃店❗️好chill超出名茶cafe❗️位於上環太平街,位置隱蔽,別有一番感覺🥰店裏店內都有位,店內甚至有兩層,以休閒自然風格為主,感覺舒適☺️佢哋嘅茶同埋抹茶芝士蛋糕特別出名,另外仲有啲pastry, toast等等,非常適合同朋友嘆番個brunch/ tea。抹茶芝士蛋糕🍰$45嚟到點可以唔試佢哋嘅招牌抹茶芝士蛋糕呢!一入口,好CREAMY呀💥口感似紐約芝士蛋糕,實在得來非常之smooth,而且好rich芝士味,口感真係一流!而且個餅底亦都做得好,牛油同埋消化餅嘅香氣好強烈,但又唔覺得膩😚美中不足係抹茶味道相對較弱,如果你係抹茶控,追求非常回甘,呢個就可能有少少失望。味道: 4/5性價比: 4/5Avocado Toast🥪$108Tomato salsa🍅ricotta cheese🧀厚厚嘅sourdough🍞外層烘到微脆,即使加咗啲橄欖油同埋牛油果之後依然感受到。內裏韌性強,係我心目中sourdough嘅口感💯味道方面,不過不失,就係做到牛油果莎莎醬應有嘅味道,加上咗少少海鹽、橄欖油、黑椒,成功將味道勾出👍🏻。味道: 4/5性價比: 3.8/5Keemun Rose
茶。家 #上環 #黃店
❗️好chill超出名茶cafe❗️

抹茶芝士蛋糕🍰$45
性價比: 4/5

Avocado Toast🥪$108
Tomato salsa🍅ricotta cheese🧀
性價比: 3.8/5

Keemun Rose Milk Tea☕️$62
唔好奶茶嘅我幾欣賞呢一杯玫瑰奶茶🥰玫瑰同奶茶香氣互相成輝,兩者互相平衡,唔會搶咗對方嘅味道。入口香醇,都對得住呢個價錢。
性價比: 3.9/5

整體來講的確係一間不俗嘅cafe,得閒坐低嘆下的確唔錯,有唔少人都攞本書嗌杯茶坐下。不過雖然話偏僻,但人流都幾多,有時可能要等下位。
Matcha  cheesecake
Matcha  cheesecake
2020-03-01 468 瀏覽
喺中上環附近食嘢行下街, 去到上環嗰頭有啲口渴, 就去咗朋友介紹嘅茶家,買杯飲品飲下嘢傾下偈。 朋友介紹Masala Chai, 即係印度奶茶, 飲品除咗有茶、奶仲有香料, 我記得以前喺啲印度餐廳好似都有飲過呢樣嘢, 味道非常特別, 同香港嘅奶茶好唔一樣㗎,都幾好飲。飲品製作需時,我哋都等咗八分鐘至兩個字到先至整好, 杯嘢好熱要等一等先可以飲到。 我哋本身坐咗喺室外位,覺得幾特別幾有風味, 但係呢度同時都係個吸煙位, 所以我哋入返室內上咗去樓上雅座,裏面好似一個屋企咁, 走悠閒路線,好舒服㗎。講番杯奶茶,即叫即煮,而且香料味十足,好正! 比之前我喺香港嘅一啲印度餐廳飲嘅更加香濃,唔怪得朋友咁推介 ! 喺呢度一路飲下嘢傾下偈hea下, 又幾舒服喎,果然冇介紹錯。 可惜頭先食得太飽,下次先試下其他飲品同埋啲蛋糕先。

Masala Chai
Masala Chai
2020-02-28 498 瀏覽
位於太平山街又有一間高質隱世cafe(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)成間鋪好似個長方形咁 座位入面到出面都有 個人會想坐出面空氣冇咁焗 好大推佢哋嘅masala chai原本想叫凍但係賣晒TT 印度奶茶裏面加入豆蔻 胡椒 肉桂 苘香多種香料 飲過chaitea好鍾意嗰種辣辣地嗰陣味 而呢杯可以係我飲過最香濃最有茶味嘅 好愛呢杯॰˳ཻ̊♡ 而chocolate chiffon with roselle cream個蛋糕都夠濕潤但係略嫌忌廉冇乜花味呢個唔係必食仲叫左個chocolate cranberry scone 本新唔係好鍾意食scone但係呢個朱古力味幾重唔錯 最後朋友叫左杯hojicha au lait 上面有少少焙茶碎令焙茶味更重 但係我可能飲完chai tea我覺得呢杯冇乜味 呢間價錢偏貴但係食物質素都幾好 會再去同想試埋個cheescake啊(꒦໊ྀʚ꒦໊ི )
Chocolate chiffon with roselle cream
Chocolate cranberry scone