2019-10-27 265 瀏覽
經過就見到這間奶蓋外賣專門店,裝修很時尚呢~服務員的態度很好,十分有禮貌這次點了季節限定的「芝士皇芒」$36,大概等了5分鐘就有了~超快的~芒果沙冰十分甜,很有鮮芒果味,不像是外面加味精的那種呢!配合咸甜合適中的芝士真的好正呢~
經過就見到這間奶蓋外賣專門店,裝修很時尚呢~
服務員的態度很好,十分有禮貌

平時經常會幫襯各不同的飲品店,很經常多會見到火龍果奶蓋、士多啤梨奶蓋、芒果奶蓋…但很少會見到西柚奶蓋~黎到呢度發現有西柚奶蓋的我,真的十分興奮,因為我一直都西柚的忠實粉絲~ 開頭睇到時驚這個西柚奶蓋會太甜唔好飲or太膩,但真心想試,索性叫咗西柚奶蓋少甜,真的太好味了,好清爽的感覺,而且有一陣陣淡淡的清茶香味,如果俾分,我俾101分😂😂如果每日都可以飲到一杯西柚奶蓋,我可以開心成年。推薦俾唔抗拒西柚的苦澀味同鐘意西柚的人💕
2019-10-14
8 分鐘 (堂食)
2019-08-03 454 瀏覽
這間是上次去長沙灣時已經bookmark 了的飲品店,但上次時間有點趕沒有去到,這次因為要到附近工作,所以便走去嘗一嘗。喜歡喝茶的我主攻嘗試茶類,上網看大家對黃金桂花和黑烏龍都大部分都一致好評,而我比較偏好清香的桂花味,所以這次先試桂花😁 這杯我點了去冰微糖,中杯是$30,大杯是$34,因為天氣熱的關係加上走回地鐵站有一段路程,所以果斷要了大杯🤣沒有等多久我的飲料來了。芝士奶蓋的份量也挺多,不會太鹹的芝士我挺喜歡😋 茶味不算濃,但還是喝到有淡淡的桂花味。為了芝士奶蓋,我會再去這一間喝😆不過下次會試試應該比較濃味的黑烏龍再比較比較🤣

沒有等多久我的飲料來了。

芝士黃金桂花
5 分鐘 (外賣自取)
芝士黃金桂花
2019-07-18 276 瀏覽
30幾度高溫,喺街等錶位等咗半個鐘,又熱又口渴之際見到有人揸住呢間野嘅杯行過,於是去試下。很濃厚的芝士奶味,烏龍茶味亦很香濃,服務態度很好,下次經過這裏還會再幫襯。
2019-07-15 249 瀏覽
今日帶大家來到長沙灣的一家飲品及茶舖——茶井試了多款奶蓋,熱賣既兩款係1. 茶井芝士黑烏龍 同2. 芝士黃金桂。呢兩隻都係中國茶,配厚厚的奶蓋,味道恰到好處,而且主要是奶蓋真的很厚很厚,超級美味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻3. 高山初露水果茶,裡面有厚切水果,清涼可口,飲得食得,怕肥的女生最佳選擇👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻4. 芝士皇芒——足料沙冰,完全用新鮮芒果打制,每一杯用一個芒果,真係足料👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻5. 珍珠黑糖鮮奶——暖飲,珍珠彈牙,味道適當👍🏻👍🏻👍🏻6. 正宗宇治抹茶———日本抹茶,暖飲,適合喜歡抹茶的朋友👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻P.s 買6杯送一杯指定飲品,街坊有外賣服務👍🏻
今日帶大家來到長沙灣的一家飲品及茶舖——茶井
試了多款奶蓋,熱賣既兩款係
5. 珍珠黑糖鮮奶——暖飲,珍珠彈牙,味道適當👍🏻👍🏻👍🏻

P.s 買6杯送一杯指定飲品,街坊有外賣服務👍🏻
店員服務態度很好!熱情地照待,真令人感到溫暖。奶蓋茶甜而不膩,芝士香而不會掩蓋茶味,清新香甜💕一定要試!!!期待茶井繼續推廣其他新口味💕,到時候一定不可以錯過!!!!!
店員服務態度很好!熱情地照待,真令人感到溫暖。

2019-06-28 166 瀏覽
起附近等食飯之際就發現呢間新茶飲店 一去到店員一一介紹d野飲 最正係有得試飲👍👍 雖然只係限得既隻有得試飲但飲品真唔錯 我好鍾意喜茶既奶蓋 呢間店奶蓋都好正 好夠鹹香 好厚 因為我叫左中杯 所以d奶蓋真係佔左好多 飲左好幾啖都未飲到茶🥴 個人覺得奶蓋同茶質素好 不過個比例可能要捉緊d 另外 叫左芒果奶蓋 去到店時聞到勁香芒果味 亦見店員正切緊一大堆芒果 所以就點左呢杯野 不過飲落芒果味好淡 我覺得如果芒果比例多d真係會好飲好多 🙂 但驚喜位係杯芒果沙冰我飲到有茶味 唔知係咪有加茶一起打杯野飲 但好有surprise ✨餐牌上無寫可以少甜 所以我以為d野飲係無額外添加糖 直至我見到店員倒d糖漿落去 問店員發現原來可以叫少甜💦 如果menu上面有寫可以有幾種甜度既選擇就好 最後真係想讚店員d服務態度 而家真係好難搵到店員會好有耐性介紹最適合你既飲品 feel到佢地對自己野飲既passion 希望你地繼續加油 💪
2019-06-17 155 瀏覽
天氣勁熱,lunch time 經過見到間新開嘅台式飲品店,膽粗粗試下,因為平時其實都係飲開喜_。店員見我未決定好飲咩,都問下我平時喜好而介紹我飲邊款野飲。經店員一番介紹之後,最後都決定飲呢杯招牌芝士黑烏龍。頭一啖飲到啖芝士,完全有驚喜好香,好特別!再傾斜少少飲埋d黑烏龍,真係同店員介紹一樣,有啲似咖啡味。。。真係估唔到2樣野係夾到,仲要會似咖啡。香港連鎖飲料店實在太多,有heart嘅店越來越少。。。得閒經過幫襯下有heart嘅本土小店支持一班年輕人support!!!!

頭一啖飲到啖芝士,完全有驚喜

support!!!!
芝士黑烏龍
芝士黑烏龍
喺荔枝角返工炎炎夏日食完lunch真係好需要一杯凍飲🍹呢間開左唔係好耐嘅台式飲品店見冇咩人排隊就買杯試下 呢間主打應該係類似喜茶嘅芝士奶蓋系列🧀不過剛食飽想飲d清d嘅果茶類🍎見水果茶有兩款包括【特級水果四季春】&【高山初露水果茶】職員好耐心詳細解答前者四季春茶味重d後者就果味會突出d最後揀左茶味香d嘅水果四季春(少甜)🍵飲落茶味反而冇想像中咁突出但果味好清新同香甜有d驚喜味道可妣美一芳水果茶(因為住黃大仙有間一芳成日都飲)不過如果茶味再香濃會更好!呢間絕對會再幫襯!下次再試下芝士奶蓋先!順便支持下小店💪🏻
喺荔枝角返工

飲落茶味反而冇想像中咁突出
但果味好清新同香甜
有d驚喜

味道可妣美一芳水果茶
(因為住黃大仙有間一芳成日都飲)
不過如果茶味再香濃會更好!

呢間絕對會再幫襯!
下次再試下芝士奶蓋先!
順便支持下小店💪🏻
外賣自取
特級水果四季春
2019-05-25 293 瀏覽
昨日,係深水埗行完黃金,第一次係深水埗蕩失路,唔知行左去長沙灣定荔枝角,老婆即時炸型,又熱又出曬汗,經過街角,有間台式飲品店,茶井,即時買杯俾老婆下下火。本身我就唔太多飲台式野,一黎連鎖大間要排好耐隊,二黎台式野黎黎去去咪又係嗰幾款野新意不大,每次都係痴老婆幾啖就算。今次經過呢間獨立小店見佢新簇簇,應該開左唔耐,問過老闆先知開左一個月左右。我地一人嗌左一杯,老婆嗌左高山初露水果茶,而我就叫左我飲開既芝士奶蓋,但佢芝士奶蓋有好多種,老闆推薦我飲黑烏龍。老婆話水果茶同x芳有得比,我都試左一啖,好清新,水果味好出,但又唔會蓋過本身茶味,就算無叫少甜,佢都唔會太甜,水果量亦都好足,值得一試。芝士黑烏龍,芝士奶蓋做得幾厚,芝士味亦都好濃郁,而且好滑。因為本身我好怕黑烏龍茶太苦澀,但經老闆一推薦之下話唔苦好有茶味,老闆果然無講大話,茶味雖然濃厚,但一啲都唔苦澀,當茶滑落喉嚨之後,口腔仲留有茶既回甘同餘香,而且條脷一啲都唔鞋,上品也。飲品價錢比出面連鎖店稍平,希望香港會有更多呢類型既小店生存到,有機會一定會再黎幫襯

2019-05-24 167 瀏覽
自從係公司樓下開左間台式飲料 都有幫襯呢間既奶蓋茶 飲過黃金桂花奶蓋之後返唔到轉頭 日日經過都好想買!會上癮🤤(但都禁得住自己 2日先買一次🤣)然後近日發現出了新的黑糖珍奶 決定試試佢!🤩真心高質的黑糖珍奶!我叫了少甜 出來味道剛好不會太甜(之前去飲動物堂的 甜度不可改 甜得不要不要的😭) 牛奶味沒有被蓋過 配上黑糖又香又醇 正!珍珠亦是我喜歡的口感 煙韌有咬口 黑糖味濃小店來說 質素是出乎預料的好 亦好欣賞店員們既認真同友善態度 睇得出好重視客人既意思同口味 期待推出更多不同產品😚🥳
然後近日發現出了新的黑糖珍奶 決定試試佢!🤩

真心高質的黑糖珍奶!

珍珠亦是我喜歡的口感 煙韌有咬口 黑糖味濃

期待推出更多不同產品😚🥳

2019-05-24
5 分鐘 (外賣自取)
  • 芝士黃金桂花
  • 黑糖珍珠鮮奶
2019-05-14 163 瀏覽
一向都有飲開芝士奶蓋茶,對芝士奶蓋茶都幾高要求🧐暫時香港飲到好飲嘅唔多,茶井嘅芝士夠濃、夠滑。桂花味好香,不過唔鐘意飲甜嘅朋友建議飲少甜❗️❗️個人覺得冰嘅份量剛好👍🏻佔一杯大約五分一,天氣熱驚啲冰好快溶會溝淡左芝士,又唔會溝淡杯茶,本身芝士夠濃,所以唔洗怕溝淡呢個問題😉店員非常健談,並且耐心介紹。本來產品質素已經不錯👍🏻不過店員依然非常謙虛問我有咩意見可以比佢地改善🤝覺得呢間舖都幾有heart👍🏻支持小店

2019-05-14
3 分鐘 (外賣自取)
  • 芝士黃金桂花
2019-05-01 156 瀏覽
第一次試「奶蓋」,味道唔錯,唔會好漏,但又飲到芝士味,正!超中意佢個桂花茶,茶底好清,唔苦澀,加埋奶蓋,冇諗過會咁夾(原本都以為會好伏,好難飲)意想不到的味道,成日飲開珍珠奶茶,飲到悶悶地,呢個好值得試👍🏻👍🏻
2019-05-01
外賣自取
2019-04-26 162 瀏覽
經過長沙灣,見到呢間奶蓋茶品店似乎係新開,因為上星期到深圳也喝過奶蓋茶,覺得挺好喝,但排隊等候了二小時,見這裏似乎不用久等便試一試,這裏的店員態度很好熱心的介紹產品特色和味道,然後我點了一杯奶蓋西瓜沙冰,和芝士黃金桂花,他的奶蓋做得很出色,味道一點也不遜色於內地知名品牌的奶蓋茶,咸咸香香,也喝到芝士味,沙冰也很重西瓜味,很解渴,黃金桂花也很清香茶味不算濃!或者選擇烏龍茶會較濃一點,店員還講解了只要買六杯有外送服務!可以一試
2019-04-21 113 瀏覽
食完晏經過發現有間飲品店,店舖新裝修,睇左memu 選擇既飲品唔算太多,店員熱情推介左芝士阿里山初露,我膽粗粗買左杯飲(因為唔係咁鍾意食芝士)估唔到芝士香濃又好易入口,茶味又香,兩者好夾,真係意想不到既好飲👍🏻😋另外手作香芋鮮奶都用料十足,唔太甜,超好飲👍🏻😋飲完可以唔使食lunch ,因為飲完都幾飽😆店員健談有禮,飲品即叫即做,我個人覺得比大間連鎖店好飲,值得一試再試既飲品店👍🏻😋

2019-04-18
2 分鐘 (外賣自取)
  • 芝士阿里山初露&手作香芋鮮奶👍🏻😋