2024-09-30 204 瀏覽
茶工房😘😘😘曰本原味道西營盤般含道、有一間日本原味道、曰本直送原材料、簡約曰系feel、烘焙咖啡、蕨餅、仲有期間限定小食!茶粋堂京都抹茶咖啡拿鐵$42原材料、曰本著名、茶粋堂京都抹茶、即叫即做、人手打抹茶、沒有加糖、茶底更香滑濃郁、味道均衡、咖啡拿鐵、陣陣濃香咖啡、幽幽清香抹茶、味道又幾夾!入口冇澀味!細膩順滑、層次分明!✨限定✨北海道芝士蛋糕$20/件蛋糕非常鬆軟、芝士味濃郁、軟滑濕潤、入口即溶、口感豐富!起扺食👅舔舔脷豚肉餃子(8件)$32皮薄饀料豐富、大大隻、裹滿豚肉粒、野菜、煎香金黃脆口、色澤艷麗、賣相吸睛、鮮美多汁juicy😊茶工房西環西營盤般咸道59-61號金風大廈地下D號舖港鐵西營盤站C出口、步行約4分鐘
😘😘😘

西環西營盤般咸道59-61號金風大廈地下D號舖
港鐵西營盤站C出口、步行約4分鐘
茶粋堂京都抹茶 咖啡拿鐵
2024-09-30
5 分鐘 (外賣自取)
茶粋堂京都抹茶 咖啡拿鐵
豚肉餃子
爬上西半山搵食行到一半已經傾盤大雨🙈🙈不如坐低飲杯嘢先,再看看情況@t.e.a.factory 好開心有combo Set 🎏飲品➕蕨餅拎左近排大熱「開心果latte 」在杯子內塗上開心果醬,latte 上再加上開心果碎,令到口感更豐富,主調是牛奶,開心果濃度一般,base 可以做得再突出啲就更好。加上黃豆粉及黑蜜的蕨餅入口非常軟稔,黃豆粉超香,我鍾意佢切到大大粒,食得好滿足。淨食甜野又點夠喉,一於黎多份緊有的咸點🥟腐皮餃子以為只是腐皮,原來錎料是豬肉,雖然有點油,但味道都ok 。Happy Sunday 🎈=====================​​📍茶工房📍​般咸道💰$100
爬上西半山搵食
行到一半已經傾盤大雨🙈🙈
不如坐低飲杯嘢先,再看看情況
@t.e.a.factory

好開心有combo Set 🎏

飲品➕蕨餅

拎左近排大熱「開心果latte 」

加上黃豆粉及黑蜜的蕨餅入口非常軟稔,黃豆粉超香,
我鍾意佢切到大大粒,食得好滿足。

淨食甜野又點夠喉,一於黎多份緊有的咸點
🥟腐皮餃子

以為只是腐皮,原來錎料是豬肉,雖然有點油,但味道都ok 。

Happy Sunday 🎈

=====================​

📍茶工房
📍​般咸道
💰$100
2024-08-19 222 瀏覽
朋友知我超喜歡抹茶焙茶,所以今日同我嚟到呢間日式茶店休閒一下。日式裝潢,簡樸優雅,感覺舒適,亦剛好有兩張高櫈可俾我們堂食。主打日式飲品,有好多選擇,凍熱都有,另有兩款甜品。細熱靜岡小柳津焙茶拿鐵配黃豆粉蕨餅($60),我杯焙茶拿鐵選用咗靜岡小柳津焙茶粉,聞到陣陣焙茶香,正!看着店員慢慢沖調,很用心!入口香好滑,滿有焙茶的甘香,味道不甜,喜歡!黃豆粉蕨餅 即切即做,灑上大量黃豆粉,吃時再滴入黑糖,很香!口感軟滑,啖啖黃豆香,很美味。朋友就要杯凍開心果咖啡拿鐵 ($38),店員先用開心果醬在杯上畫紋,再注入奶和咖啡,賣相很美!甘苦的咖啡中帶些開心果味,兩者味道平均,整體味道不太甜。
主打日式飲品,有好多選擇,凍熱都有,另有兩款甜品
細熱靜岡小柳津焙茶拿鐵配黃豆粉蕨餅
2024-08-17
5 分鐘 (堂食)
細熱靜岡小柳津焙茶拿鐵配黃豆粉蕨餅
2024-08-03 174 瀏覽
天時暑熱,有咩好過飲番杯拿鐵,食番甜點!今日來到一間日式茶飲店,主打日式抹茶/焙茶,配上蕨餅,真係點可以錯過!蕨餅 + 開心果拿鐵這款限時優惠一次過就有齊蕨餅+小杯飲品,真的抵食!🔸蕨餅蕨餅上撒滿了黃豆粉,入口綿軟Q彈,配上濃郁醇香的黑糖,口感層次豐富,啖啖滋味。🔸開心果拿鐵入口醇厚幼滑,帶又陣陣的堅果香,層層香氣,濃郁絲滑。🔸靜岡小柳津焙茶拿鐵口感順滑,茶味濃厚細緻,微微香甜,回甘悠長,優雅清逸。

天時暑熱,有咩好過飲番杯拿鐵,食番甜點!

蕨餅 + 開心果拿鐵
這款限時優惠一次過就有齊蕨餅+小杯飲品,真的抵食!

🔸蕨餅

🔸開心果拿鐵
入口醇厚幼滑,帶又陣陣的堅果香,層層香氣,濃郁絲滑。

🔸靜岡小柳津焙茶拿鐵
口感順滑,茶味濃厚細緻,微微香甜,回甘悠長,優雅清逸。
2024-07-22 138 瀏覽
📍 茶工房 (西環)西環西營盤般咸道59-61號金風大廈地下A號舖經過見到呢間木系茶室,鍾意飲茶既我見到佢專賣各類茶飲 ,有成近20款冷熱茶選擇,部分原材料更加係主打由日本直送😍😍👉 焙茶Latte(L)💰$42😋😋😋😋.8/5焙茶唔係周圍有,而我自己就好鐘意,所以必叫,焙茶飲落有焙煎過濃郁嘅香氣,加上鮮奶,讚💕👉 茶粹堂京都抹茶咖啡latte(L)💰$42😋😋😋😋.8/5鐘意飲咖啡又鐘意飲抹茶既我真係岩晒!咖啡既香加上抹茶既甘香,同鮮奶既香滑,簡直係夏日必飲飲品,超級解暑!回頭: yesyesyes,鐘意各款茶飲既人真係不能錯過,絕對會再飲😋😋💕
📍 茶工房 (西環)
西環西營盤般咸道59-61號金風大廈地下A號舖

👉 焙茶Latte(L)
💰$42
😋😋😋😋.8/5

👉 茶粹堂京都抹茶咖啡latte(L)
💰$42
😋😋😋😋.8/5

2024-07-13 127 瀏覽
行過般咸道發現了一間帶有濃濃日本氛圍的茶飲店,不禁要走進去品嚐一下。在這個炎炎夏日喝着一杯冰凍紅豆綠茶,非常解渴之餘,因為不是太甜,所以我覺得非常好飲!紅豆份量多,綠茶茶味充足,加上茶面上有香滑奶油,這是個絕配。我試了一杯紅豆綠茶加蕨餅的組合,滿滿黃豆香的蕨餅和黑糖,好像在京都吃的一樣好吃。這個組合只需$60,性價比超高,與其他連鎖店相比,這間小店好食又真材實料。下次我一定要試另一出名的飲品,綠茶柚子茶內有蕨餅,店員說她們採用天然食材做的蕨餅代替珍珠,蕨餅如珍珠一樣有煙煙韌韌的口感,但口感更豐富更好飲,所以我很期待下次再來臨品嚐。食物材料來自日本,用料相當充足,是一間名副其實一間有誠意的日式茶飲店,極力推介!

• 蕨餅
2024-07-11 91 瀏覽
靜岡小柳律焙茶蕨餅(凍)🍵呢道焙茶蕨餅真係一試愛上!凍冰冰嘅口感好清新,焙茶嘅香氣好濃郁,配埋蕨餅嘅Q彈口感,簡直係夏日必飲飲品,超級解暑!❄️柚子蕨餅京都抹茶(凍)🍋🍵呢款飲品係期間限定,柚子嘅清香同抹茶嘅濃郁完美結合,酸酸甜甜又帶抹茶嘅微苦,味道好特別又好refreshing 黃豆粉蕨餅(3件裝)🍡黃豆粉蕨餅係茶工房嘅招牌甜品之一,果然名不虛傳!蕨餅軟糯Q彈,黃豆粉香氣撲鼻,咬落去每一啖都好有層次感,真係食完仲想再食!🍬「茶工房」無論係甜品定飲品都好有水準,環境又舒適,真係一個好chill嘅下午茶好去處,下次一定會再嚟!💯
靜岡小柳律焙茶蕨餅(凍)🍵

柚子蕨餅京都抹茶(凍)🍋🍵

黃豆粉蕨餅(3件裝)🍡

2024-07-06 123 瀏覽
茶工房位於港島區嘅茶工房係新間既日本茶飲店,裝修簡約舒適,坐喺度飲杯茶真係好chill,好舒服。🌿京東抹茶蕨餅(凍)🍵抹茶味濃郁但唔苦,蕨餅煙煙韌韌,每一啖都令人回味無窮😋開心果拿鐵 🌰第一次試開心果拿鐵,意想不到嘅好味道!奶香同開心果嘅香氣融合得非常好,唔會太甜,飲落去好順口又滿足。真係推薦畀大家試下!👌黃豆粉蕨餅 🍡黃豆粉蕨餅係茶工房嘅招牌甜品之一,蕨餅軟糯Q彈,黃豆粉香氣撲鼻,咬落去每一啖都好有層次感,真係食完仲想再食!🍬#香港美食 #茶工房 #青豆粉抹茶布丁 #開心果拿鐵 #黃豆粉蕨餅 #甜品控 #下午茶 #食評

京東抹茶蕨餅(凍)🍵
抹茶味濃郁但唔苦,蕨餅煙煙韌韌,每一啖都令人回味無窮😋

開心果拿鐵 🌰

黃豆粉蕨餅 🍡

2024-06-26
2024-06-29 88 瀏覽
大家都知我好鍾意飲茶 而我最鍾意嘅正正係焙茶可惜焙茶真係唔係度度有 經過般咸道 發覺有間日系茶飲店新開張仲有我最愛嘅焙茶 當然要支持吓✔️焙茶Latte焙茶有焙煎過濃郁嘅香氣 配埋鮮奶嘅細滑 飲落好順口 解渴一流另外店家仲有Combo可以要一杯small size飲品再加三件蕨餅$60✔️開心果咖啡latte少女心見到漸層嘅飲品就為之瘋狂有開心果醬掛杯 底層係開心果鮮奶 頂部就係咖啡呢個組合新奇得來 原來有非常之夾㗎喎咖啡同開心果味都配合得好平衡 唔會搶咗大家嘅風頭最後當然要用飲管刮埋杯邊啲開心果醬食啦🙈✔️黃豆粉蕨餅呢度除咗茶飲之外 蕨餅亦都係呢間餐廳嘅招牌菜夏天嚟到 當然要食吓日本人最愛嘅夏天甜點啦最欣賞店家將黑蜜分開 大家可以自行調配甜度蕨餅食落柔軟Q彈 texture較得剛好而且帶有輕微嘅甜味 熱辣辣嘅天氣食完全冇負擔呢間店由日本人老闆經營原材料來自日本 果然冇令我失望

大家都知我好鍾意飲茶 而我最鍾意嘅正正係焙茶

而且帶有輕微嘅甜味 熱辣辣嘅天氣食完全冇負擔

呢間店由日本人老闆經營
原材料來自日本 果然冇令我失望
2024-06-28 149 瀏覽
呢間專賣日式茶飲新店,簡約木系裝潢,主打日式蕨餅,及近20款冷熱茶飲! 部分原材料也是由日本🇯🇵直送!我同朋友經過專登買嚟試下! 佢地仲有套餐,$60 可以有一杯茶飲及蕨餅💚茶粋堂京都抹茶 $26店員即時手打抹茶,茶底濃郁,味道回甘,沒有加糖,但上面放了cream,加添順滑口感。💚開心果拿鐵 開心果醬加奶,開心果味突出,入口濃郁絲滑,層次分明,飲咗好開心呀😍🧡手工蕨餅蕨餅上灑滿厚厚的黃豆粉,入口軟糯Q彈,還可以加入黑蜜一齊食!

💚茶粋堂京都抹茶 $26

💚開心果拿鐵

🧡手工蕨餅

位於西環西營盤的日式飲品外賣店,日本茶房的木系裝潢,雖然只設有一張小檯及兩張高椅,感覺休閒、舒適小店採用的食材,如抹茶粉、開心果醬、蕨餅原料等都是由日本直送。期間限定:京都抹茶柚子蕨餅凍飲濃郁的抹茶底,抹茶即時沖泡,帶點苦澀回甘;底下是一層甜甜的柚子蜜,拌勻後飲用,甜度剛好。配上粒粒蕨餅凍碎粒及柚子皮,口感豐富,而且十分清新。手工蕨餅:宇治金時雪糕蕨餅杯這個雪糕杯,材料豐富,底下有紅豆蓉、手工蕨餅、抹茶雪糕及丸子,上面灑上抹茶粉。蕨餅是日式夏日茶點和菓子。三大塊蕨餅,包裹著滿滿的黃豆粉,非常柔軟、滑溜;白玉丸子口感煙韌軟糯、彈牙。抹茶雪糕奶味較重,帶微微綠茶香;紅豆蓉甜甜的,有紅豆顆粒。炎炎夏日,吃杯雪糕,真是透心涼!
期間限定:京都抹茶柚子蕨餅凍飲

配上粒粒蕨餅凍碎粒及柚子皮,口感豐富,而且十分清新。
手工蕨餅:宇治金時雪糕蕨餅杯

抹茶雪糕奶味較重,帶微微綠茶香;
紅豆蓉甜甜的,有紅豆顆粒。炎炎夏日,吃杯雪糕,真是透心涼!
2024-06-23 162 瀏覽
茶工房 (西環)西環西營盤般咸道59-61號金風大廈地下A號舖6月尾的香港真係熱死人,34 度加上烈日當空,體態溫直達38-度呀! 係街上沒冷氣更加辛苦,我行幾步已出曬大汗,口渴想搵個地方買杯涼飲,降降溫補充水份免得中暑日本食材,確是優香。$52 宇治金時雪糕蕨餅杯,好rich match 醇香,愛抹茶的人就是喜歡甜中帶甘香那雪糕味道,蕨餅柔軟qq $42 大杯凍靜岡小柳津培茶拿鐵,大大杯好鮮熱,培茶甘香突出,而且襯上奶,又滑又香。大大塊仲有黃豆粉,紅豆好甜。
茶工房 (西環)
西環西營盤般咸道59-61號金風大廈地下A號舖

日本食材,確是優香。

2024-06-21 433 瀏覽
茶飲店一向大受歡迎,尤其在盛夏,真是一道清泉救星,不過,來來去去也是台式茶飲店,又或近期甚熱門的手打檸檬茶飲店,不過,今日偶然遇到這家主打帶日本風的茶飲外賣店,真是坊間少見,更兼售手工蕨餅,當然不可以錯過吧!雖然店子少少,不過,裝潢十分雅致,由於主打外賣,地方不太大,但還有少許高腳椅,讓等候的客人可以歇一歇。由#01-#17共17款特色日本茶飲,配搭十分特別,以及數款手工蕨餅。想一次過滿足兩個小願望,可以選擇「小杯飲品+蕨餅」組合,只需$60,此外,店家還特意介紹蕨餅之小知識。還有一些期間限定的新產品凍飲、札幌雙層芝士蛋糕限量供應。有不少外賣訂單,看得到店員製作認真。色澤綠沉陳實的「茶粋堂京都抹茶蕨餅」($38),猶如飲品中的翠玉,噴上鮮忌廉,灑上抹茶粉,外觀非常好看。入口抹茶的味道十分幽香,不愧採用了京都的上等貨色,而且,抹茶更是即時手打,細味還滲出陣陣茶味的回甘,非常好喝;底層就放了很多蕨餅凍,更是神來之筆滿滿和風的美味。另外,就選了一份套餐組合:「開心果咖啡拿鐵 + 蕨餅套餐」($60),同樣也有綠色元素,但感覺很不一樣,這杯色澤比較清綠,始終咖啡是主角。把開心果打成漿,抹在杯邊
,更兼售手工蕨餅,當然不可以錯過吧!
,此外,店家還特意介紹蕨餅之小知識。
還有一些期間限定的新產品凍飲、札幌雙層芝士蛋糕限量供應。
有不少外賣訂單,看得到店員製作認真。
;底層就放了很多蕨餅凍,更是神來之筆滿滿和風的美味。
茶粋堂京都抹茶蕨餅
另外,就選了一份套餐組合:「開心果咖啡拿鐵 + 蕨餅套餐」($60),同樣也有綠色元素,但感覺很不一樣,這杯色澤比較清綠,始終咖啡是主角。把開心果打成漿,抹在杯邊做成迷幻感,再倒下拿鐵,賣相吸引。入口冰涼醇和,咖啡跟鮮奶比例平衡,再混和了開心果漿後,別有一番滋味
,亦都出奇地夾。
開心果咖啡拿鐵
套餐所包的蕨餅,放得滿滿3大粒,除了灑滿黃豆粉之外,還奉送一支黑蜜糖漿。蕨餅做的非常之柔軟Q彈
,襯黃豆粉已經很好吃,再加上黑蜜糖漿,絕對極具和風味。
蕨餅
雖然只是小店一家,但出品都很出色。在等候期間,跟店員閒聊,原來不單是由日本老闆經營,絕大部份原材料也是由日本直送,這真是誠意的表現,匠人之用心,令出品更具質素之保證。喝杯凍飲,吃點蕨餅,是一份意外的小確幸
5 分鐘 (外賣自取)
茶粋堂京都抹茶蕨餅
開心果咖啡拿鐵
2024-05-23 121 瀏覽
平時都會用外賣平台點飲品珍珠奶茶送到屋企飲。今次見到有呢個缺餅飲品,銅鑼灣希慎地下都開咗一間專賣呢個飲品嘅嘢。今次試咗士多啤梨奶缺餅同埋抹茶缺餅,都真係唔錯,幾好飲喎!值得推介!感覺上比較健康,缺餅琳琳地又有啲咬口,應該比起珍珠健康😃😃送到過嚟都熱左。都幾啱打卡。大家不妨試吓!下次經過都可以買來飲😍😍Jeng 不過佢細杯嘅size就真係啱女仔飲,好快就飲晒。士多啤梨可以加大。#hkfoodsuggest

感覺上比較健康,缺餅琳琳地又有啲咬口,應該比起珍珠健康😃😃

送到過嚟都熱左。都幾啱打卡。大家不妨試吓!

下次經過都可以買來飲😍😍Jeng

2024-05-19
25 分鐘 (外賣送餐)