2020-04-05 486 瀏覽
星期日走到上水來近近地在火車站附近的上水中心食個下午茶,座位方面舒服闊落,未入座做足防疫工作。👍下午茶餐都有頗多選擇,粉、麵、飯及甜品都有齊。🥢我點了份鹽酥雞排刈包配蚵仔麵線 $53麵線上檯已不熱只是暖暖的,蠔仔有點腥,麵線過火口感糊口,鹽酥雞刈包倒不錯香脆。🥢手工拌麵 $68有麻辣半筋半牛肉,牛根腍滑,鴨血同素鴨略微欠麻辣味,椒麻拌麵口感煙韌有麵香整體不錯。🍹珍珠奶茶一般,奶味重珍珠不夠煙韌無嚼口。☕️薑母茶👍好有香濃薑味感覺驅寒。下午茶承惠每位$68

下午茶餐都有頗多選擇,粉、麵、飯及甜品都有齊。

🥢我點了份鹽酥雞排刈包配蚵仔麵線 $53

🥢手工拌麵 $68

👍

🍹珍珠奶茶一般,奶味重珍珠不夠煙韌無嚼口。
☕️薑母茶👍
好有香濃薑味感覺驅寒。

下午茶承惠每位$68
2020-03-06 298 瀏覽
之前起旺角食過一次覺得都ok,諗住趁今日dayoff試吓上水呢一間,點知真係超級失望嗌左上面呢2個lunch set,點知一黎到(個前菜我食左少少)先唔講個高麗菜切得好求其,根本冇分開高啲菜葉,咬落去勁生,唔講以為自己係倉鼠個雞仲出事,懶係嫩咁,但根本仲係生生地,啲血水流晒出黎浸住啲花生,點食呀大佬個醬又少到撈唔到成個雞,冇醬果啲位變左水煮雞,難食到一個點!碗麵線啲蚵仔好腥,腥到食完同人講野,對方都會聞到果種自己食完真係覺得佢完全唔值$69,有錢嘅可以黎試吓有幾差,真係超級失望,唔會再黎。

嗌左上面呢2個lunch set,點知一黎到

(個前菜我食左少少)

碗麵線啲蚵仔好腥,腥到食完同人講野,對方都會聞到果種

2020-03-06
2020-01-05 331 瀏覽
三個人食晏。叫咗3 份。其中兩個食咗一半,追问一下侍應,佢話整緊。直至兩位食完,我嗰份仲未到。埋單走人。完全冇当一回事,仲問我邊份未到。一啲都冇內疚。道歉欠奉。以后唔去。
2019-12-10 406 瀏覽
好耐無食茶木 今日lunch過嚟試茶木原來佢有lunch set 㗎喎 $69嘅精選套餐有三款前菜仲有主食再加一個麵或者飯 同埋有嘢飲添喎 好似份量都好多咁我揀咗青蒜照燒沙朗 睇英文先知原來係照燒汁牛扒 本身想食台灣麵跟住佢話冇晒轉左牛肉麵 三款前菜有糖心蛋葉蘿蔔同埋麻醬菜 個賣相都吸引嘅不過啲牛肉份量比較少 同埋碗麵其實都好細碗 食晒全部野都未去到好飽 如果大食嘅男仔黎就應該唔夠飽啦 有同事叫咗個糖醋蝦球 佢話都係我嗰個牛好食啲 原來lunch係要加一嘅$69 +1都成$76咁就唔係太抵啦

午餐
2019-11-07 252 瀏覽
個人幾喜歡佢用個火熱住d餸,食到底都唔會凍。呢期新聞講好多素肉,以為淨係超級市場有得賣,原來呢度都有得食。係餐牌見到呢個茄子素肉,一於試下佢。食落口感同平時既肉醬差不多,不過係少左一d動物肉既油香。牛根腩保持一向水準。
個人幾喜歡佢用個火熱住d餸,食到底都唔會凍。
2019-09-27 261 瀏覽
香芒百香果大蝦起司手作麵 看到這是新產品二話不說便點來試試。其實利用水果入菜並不是新事物,賣相不錯,手作麵沾滿百香果芝士汁,比我想像的搭配,酸酸甜甜,很開胃。而且他們家的麵是我喜歡的口感,很彈牙。蝦仁亦爽口,鮮味。 味道: 💛💛💛💛價錢: 💛💛💛💛份量: 💛💛💛💛💛紅豆薏米水只有凍的提供,紅豆薏米煮得剛好,原來加入薑蜜,很貼心,也不會過甜。味道: 💛💛💛💛💛價錢: 💛💛💛💛💛份量: 💛💛💛💛💛
香芒百香果大蝦起司手作麵
看到這是新產品二話不說便點來試試。

味道: 💛💛💛💛
價錢: 💛💛💛💛
份量: 💛💛💛💛💛

紅豆薏米水

味道: 💛💛💛💛💛
價錢: 💛💛💛💛💛
份量: 💛💛💛💛💛

2019-05-21 668 瀏覽
同個friend想平平哋食但係要有質素,不過喺上水呢個食物沙漠都冇咩好選擇,咁就嚟咗茶木啦,集團式管理點都有返咁上下嘅。我哋叫咗兩個晚市套餐,一個就係滷水拼盤,一個就係三杯雞。滷水拼盤都幾大瞓吓所以覺得性價比幾高,相對三杯雞只係得幾舊雞性價比就冇咁高啦。咁個套餐入邊仲可以配飲品,我就加咗錢轉左花茶,另外仲有得配一件蛋糕。所以食完晒都幾夠飽嘅。
2019-05-05 457 瀏覽
經過上水去下午茶,茶木竟然有位,今日想食🍅蕃茄,叫咗一份古早🍅🐮蕃茄牛肉麵,感覺唔夠蕃茄味,差少少.另一份三杯雞,出奇好味,加上少見炸🍠蕃薯條,少見,幾好味較甜,好似🥔薯條好D,可以用唔同醬調味,蕃薯本身較甜,調味較難😆
2018-12-31 507 瀏覽
今日真係好凍,係上水吹到頭都痛埋,咁寒冷既天氣最岩就係食雞煲,所以呢次黎茶木就叫左個麻油雞煲食,服務員會俾舊蠟你煲住佢,保持佢熱,成個煲味道好正,雞肉好入味,肉質又滑,唔會老,個湯底仲可以當湯飲,上面有幾塊薑片,驅寒必備,煲內仲有黑糯米糕同少許粉絲,兩粒豬肉貢丸,對鐘意食麻油雞既朋友黎講性價比都幾高。另外朋友叫左個半牛肚牛筋麵,好足料,牛筋都有好幾件,牛肚就兩大件,鹵得好入味,比起鐘意食牛雜既朋友黎講性價比仲高過紅燒牛肉麵。今次仲叫左杯熱既紫薯奶蓋,第一次飲熱奶蓋,感覺幾特別,不過剛飲時小心燙,真係會燙親條脷,味道唔錯,但我都係鐘意飲凍既奶蓋多d,哈哈
麻油雞煲

半腩半筋牛肉麵

紫薯奶蓋(熱)
2018-12-31
15 分鐘 (堂食)
麻油雞煲
半腩半筋牛肉麵
紫薯奶蓋(熱)
之前來過這間茶木,是吃牛肉麵和甜品,今次轉轉口味,點幾個台風美食,我們一行三人,共點了三款小菜,大家分吃便有三款餸,還可選配蛋糕或沙拉,仲有飲品。鳳梨鮮果甜酸肉就是一般的咕嚕肉,不過除了鳳梨之外還配上火龍果、草莓、藍莓等鮮果,咕嚕肉美味,鮮果亮麗有益。台式滷味拼盤很有台灣風味,就是滷汁比廣東的稍為味淡,有金錢𦟌、金錢肚、雞翼、 雞腎、豆腐各兩件,還有半隻滷蛋。古早味三杯雞的汁料濃厚惹味,只是雞件都是選一些骨多肉少的部位如雞翼尖,雞下髀與雞腳的接駁位等,沒有多少肉。三款小菜都是細細碟,份量不多,僅足夠餸一碗白飯。幸好仲有甜品飲品搭夠。
鳳梨鮮果甜酸肉

台式滷味拼盤

玫瑰紅茶、台式酸梅冰、紅豆薏米冰
小茶木劇院
香芒法式芝士撻
2018-12-27
5 分鐘 (堂食)
鳳梨鮮果甜酸肉
香芒法式芝士撻
2018-12-22 285 瀏覽
突然之間好想食台灣野,又好耐冇去茶木,就同老公去食咗一餐豐富嘅晚餐啦我哋揀咗一個鹽酥雞扒肉操飯,一個櫻花蝦芝士忌廉粗麵(新野黎嘅),仲叫咗一個芋圓雪糕甜品雖然好耐冇食,但都冇令我地失望呀,個雞扒飯好有水準,而且份量都足夠,至於新嘅粗麵,都幾有驚喜,櫻花蝦嘅味道非常之出,幾清新,雖然醬汁係忌廉醬,但係都唔會太膩,感覺唔錯最後個甜品,啲芋圓都幾大粒,而且仲有爆谷係上面,口感好豐富,比起食cake開心好多,有興趣都可以試吓啊
真的很想回覆一次,只是不想與沒有見識的人太多的討論。 食物的價格在乎食物好吃與否, 我只可以舉一個例子:如果我收你20蚊,讓大家吃一碗沒味沒餸而店舖沒有服務的白煮粉絲,是不是也便宜? 望著某些食客只容許自己負評,不容許別人負評,實在哭笑不得! 說回正題,茶木是一間食物質素很好,味道也可以保持很好的連鎖餐廳,六十幾七十元一個餐貴不貴? 我只會說這是值得! 上水這間茶木已經開店一段時間, 人流沒有減少, 永遠在lunch和晚飯時間也有很多人, 對於我這位不喜歡 排隊的人來說, 除非非常特別否則也不會去排隊喎! 酥炸雞扒肉燥飯, 這個可以說是來到這裏必吃的, 雞扒炸得特別香脆, 而且有一陣鹽酥味。 這裏的肉燥分量總是剛剛好, 不會是吃到一半令到白飯太乾, 也不會是多汁到太誇張。 肉燥飯跟兩隻流心蛋,蛋處理得剛剛好,感覺很多汁~~哈哈! 這個我相信大家都會識,紅燒牛肉麵, 個湯超級好味,好有牛肉味! 牛肉又大件又入味又易入口,但我覺得有少少鹹。 坦白講,茶木的甜品也是很不錯,而且很吸眼睛和是打卡熱甜! 推介給大家!
真的很想回覆一次,只是不想與沒有見識的人太多的討論。

食物的價格在乎食物好吃與否,

望著某些食客只容許自己負評,不容許別人負評,實在哭笑不得!

我只會說這是值得!

上水這間茶木已經開店一段時間,
人流沒有減少, 永遠在lunch和晚飯時間也有很多人,
對於我這位不喜歡 排隊的人來說,
除非非常特別否則也不會去排隊喎!

炸雞扒肉燥飯,

肉燥飯跟兩隻流心蛋,蛋處理得剛剛好,感覺很多汁~~哈哈!

這個我相信大家都會識,紅燒牛肉麵,
個湯超級好味,好有牛肉味!
牛肉又大件又入味又易入口,但我覺得有少少鹹。

坦白講,茶木的甜品也是很不錯,而且很吸眼睛和是打卡熱甜!

推介給大家!
2018-10-21
2018-10-13 291 瀏覽
服務真的是很差,叫人寫野個個都好似日睇唔到咁,落單講得清清楚楚,最後都可以落錯或者冇落到。我未試過係其他茶木等一碗面要接近一個小時,還有call兩次服務員過來問候下我個碗面係邊。野飲真的是很多都不好喝(特別是仙草奶茶和其他關於黑糖、黑炭的飲品)。講真去茶木吃主要係享受個service,野食真的不值這個價,隨便去一間都可以吃到類似的野食。味道真的不能算得上特別好。如果說物有所值,那這間真的沒有。走時買單,服務員都黑著面,就算你忙都好啦,唔該唔好對住班客啦!
2018-10-13
26 分鐘 (堂食)
2018-06-25 543 瀏覽
喺一個黃雨的下午,我和愛人到了上水探完親戚就去搵啲嘢食,順便避下雨。時間尚早,所以無去食飯,只去了一個台式餐廳食下午茶。餐廳都幾好生意,好彩有張二人檯。抬頭望上去,見啲燈飾都幾靚。我哋叫咗,高山蜜香紅茶奶蓋,兩份飲。茶底係凍烏龍,加咗好多奶,奶味太重掩蓋咗茶味。仲有叫咗,金黃鹽酥雞。炸得香脆惹味,最重要係無骨,啖啖肉,好正!之後係食巧克力曲奇蜜糖磚塊。個賣相好得,好震撼! 味道都唔差。最後,每人食一個芋圓仙草。我食黑糖芒果芋圓仙草,愛人就食黑糖草莓芋圓仙草。兩個都好好食,尤其係喺呢種悶熱又潮濕天氣之下食,有超爽的感覺。

餐廳都幾好生意,好彩有張二人檯。

抬頭望上去,見啲燈飾都幾靚。

最後,每人食一個芋圓仙草。

2018-06-23
下午茶
2018-06-21 449 瀏覽
約咗朋友仔食邪惡下午茶,其實都唔算太邪惡架喇,今次只是食咗碗牛肉麵、炸雞扒、兩個吐司和兩個較為邪惡的芋圓仙草。比著以前,我哋仲可以狠啲添。餐廳是台式連鎖店,一啲都唔低檔,食品、飲品都啱晒香港人口味,尤其是甜品類。我哋首先食麵和雞扒。【紅燒牛肉麵 $73】、【香脆大雞扒 $55】嗱,一碗紅燒牛肉麵和一客大雞扒兩個人分,一啲都唔過分吧。大大塊的雞扒炸到香香脆脆,仲切成小塊,方便我哋去分來食。牛肉麵是粗麵,所以口感會充實,麵質就不過硬不過軟,湯底是濃濃的牛肉味。可皆至好味的紅燒牛肉只得嗰三件,唔係好夠我哋分。跟住,我哋開始向甜品發動攻勢。【椰子奶酥吐司 $38】、【芒果香草蜜糖磚 $78】椰子奶酥吐司非常簡單,但又好好食,以椰香取勝。芒果香草蜜糖磚嗰個雪糕球加香草蜜糖真係引死人。唔理,我哋已經豁咗出去。之後再食芋圓仙草,每人一個。兩個芋圓仙草其實差唔多,不過都係無得頂,因為有消暑的涼粉,份量又唔細,夠晒我哋食。【黑糖芒果芋圓仙草 $43】【黑糖草莓芋圓仙草 $43】今次食住咁多先,待續……

我哋首先食麵和雞扒。

【紅燒牛肉麵 $73】、【香脆大雞扒 $55】

跟住,我哋開始向甜品發動攻勢。

【椰子奶酥吐司 $38】、【芒果香草蜜糖磚 $78】

【黑糖芒果芋圓仙草 $43】

【黑糖草莓芋圓仙草 $43】

今次食住咁多先,待續……
下午茶