2021-12-17 212 瀏覽
收工,同老公諗住食埋返歸,揀左茶木,近屋企叫左羊肉爐.. 惡夢嘅開始..等左差唔多25分鐘.. 先到餐兜野有咩呢... 就有..四件紅蘿蔔 四件凍豆腐 四小件冬菇 四粒馬蹄 小許京䓤五件羊(多骨,肉硬,無味。。)$188+10%完全唔知食緊咩..真係無下次...難食..x,x我地仲坐錯位,坐左佢擺碗筷櫃嘅後面,待應每次開閂櫃都震到我張枱郁晒,唔明點解要咁大力閂門.. 我要拉開張枱離開啲個櫃先有啖安樂飯食。。。真係black Friday..
收工,同老公諗住食埋返歸,揀左茶木,近屋企
叫左羊肉爐.. 惡夢嘅開始..
等左差唔多25分鐘.. 先到餐

兜野有咩呢... 就有..
四件紅蘿蔔
四件凍豆腐
四小件冬菇
四粒馬蹄
小許京䓤
五件羊(多骨,肉硬,無味。。)
$188+10%

完全唔知食緊咩..真係無下次...難食..x,x

真係black Friday..
2021-12-17
20 分鐘 (堂食)
2021-11-28 186 瀏覽
叫左三碗麵,兩碗黎左,另一碗落左單等左四個字,之後問左個店員兩次,話煮緊等多兩分鐘,之後又等多十分鐘,佢先發現咁耐都仲未出,之後先去催廚房出左先...根本之前佢就無幫你去廚房跟過,剩係敷衍你...
4:15pm 22/09/2021叫了豬軟骨麵+黑糖薑母茶等到4:35忍唔住問人先有明明唔多人叫外賣,餐廳都唔繁忙喺我前面等外賣嘅人喺4:20左右走曬明明叫熱飲的,但開始見到入面啲staff開始整凍野/甜品喂喂唔係又漏單a wa下次漏再黎報告返呢間已經唔係第一次/第二次/第三次咁真係逼人催你嗎?老實講太忙漏單雖然都唔得但係可以理解,但係根本無咁多人,外賣得我一個都可以要人等咁耐之前去另一邊間譽居叫雙皮奶都等20分鐘以上,佢地解釋話要即蒸都話je整個麵唔洗咁耐慢慢燉a wa?仲有個茶都係沖咋嘛,又唔係要你打沙冰定咩野真係都唔知搞咗啲咩野出黎
4:15pm 22/09/2021
叫了豬軟骨麵+黑糖薑母茶
等到4:35忍唔住問人先有

明明唔多人叫外賣,餐廳都唔繁忙

喺我前面等外賣嘅人喺4:20左右走曬
明明叫熱飲的,但開始見到入面啲staff開始整凍野/甜品

喂喂唔係又漏單a wa
下次漏再黎報告返
呢間已經唔係第一次/第二次/第三次咁

真係都唔知搞咗啲咩野出黎
豬軟骨拉麵+黑糖薑母茶
同上
外賣自取
2021-09-17 200 瀏覽
芒果香草蜜糖磚塊 之前做特價$58 一定要去試啦! 平時$98份架.. 仲有朱古力, 同士多啤梨蜜糖磚塊 選架一如以往, 芒果好新鮮,夾埋芒果醬, 蜜糖, 同焗過的面包, 好夾, 好好味!2個人食食到好飽!
芒果香草蜜糖磚塊
一如以往, 芒果好新鮮,
夾埋芒果醬, 蜜糖, 同焗過的面包, 好夾, 好好味!
2個人食食到好飽!
2021-06-14
2021-09-12 138 瀏覽
員工有D迷糊,收多左10倍錢(我用支付宝),雖然最後都有比返我,但最後并無道歉(雖然收我錢個店員不在但我都係有D唔開心),白白浪費左我D車錢,加上仲有收服務費,所以服務態度仍可改善。我打電話去同店家講收多左時,佢無問我用咩比而係自己去查信用卡記錄,又浪費佐D時間,所以店家以後可以問返係用咩比錢先再查。環境方面,我朋友連飲品都未飲完己經叫凍,個冷氣開大佐D。飲品方面,我個人認為珍珠無咩味,希望可以再甜D,芒果沙冰我朋友話ok。最後我知道你地間店唔在意評價,但係你間店出左今大問題,麻煩到消費者都應該作出一D補償啦,最少都應該有一句sorry啦,如果唔係我當日晚上check返個記錄我可能第二日發現已經無得拎返個800幾,所以都係希望店家可以注意返個服務態度。
員工有D迷糊,收多左10倍錢(我用支付宝)
,所以都係希望店家可以注意返個服務態度。
甘岩黎到將軍澳附近工作,有一小時午飯,見到茶木有位,唔使排隊又有沙發位坐,我好快行咗入去,一心諗住可以舒舒服服食餐飯。而我都好快同店員落咗個set A。之後等左一陣,餐飲已經到左,但好可惜我最後由落單開始等咗25分鐘先嚟個餐,杯野飲我都飲左半杯啦,前前後後叫左店員三次幫我跟單,最後一次店員先肯幫我入廚房催,搞到一個鐘頭嘅食飯時間最後變咗得返幾個字😣,食到好趕,但成間餐廳,仲有位未坐滿,令人感覺十分差,餐廳既服務質素同上餐速度都要改善一下。1️⃣午市自選套餐 Set A $72前菜分別有溏心蛋、醬油茄瓜同埋麻醬時菜,前菜整體合格👌🏻飯麵方面揀咗肉燥飯,肉燥食落都好香口,油脂感👍🏻配合埋飯一齊食份量好足夠,主食我揀咗鳳梨甜酸蝦球,食落酸酸甜甜好開胃,入面有好多菠蘿配合埋埋青椒、紅椒,色澤睇落去唔錯,蝦球食落爽脆,可惜份量偏少,全碟得三舊蝦球,整體味道普通。2️⃣台式酸梅冰 (跟餐送)依杯飲品台式酸梅冰飲落味道都好重酸梅味,夏天解渴一流👍🏻唔錯。

1️⃣午市自選套餐 Set A $72

2️⃣台式酸梅冰 (跟餐送)

I ordered a drink , the waitress spilled it , without doing anything , after i glared at her in the eye , she said sorry then went away without cleaning up the mess . Also , when i went in the restaurant , the seats were empty , i waited for a few minutes , until a waitress lead me to my seat , when i went to my seat , there's a dead mosquito on the table . But the food is still ok , its only one of the waitress.
2021-06-17 269 瀏覽
下午茶時間去食,成間鋪坐得一半人左右,係門口等左5分鐘完全無人諗住理我,我行入去望住個侍應叫佢先帶我入去,入到去想點餐,舉左好耐手都無人理,係有侍應經過的,唔知佢地睇唔到定點啦(另一枱都一樣舉左好耐)我諗都等左10分鐘先落到單。叫左蚵仔煎+肉燥飯,落完5~10分鐘左右蚵仔煎到左,咁諗住等埋個飯一齊食啦,等到15分鐘我心諗肉燥飯都係裝出黎啫,無理由咁耐架,就催左個飯同飲品,過左一陣個飯都係無人覆我,你咁啱無肉燥又好,漏單又好都講聲啊🙄等到半個鐘真係嬲嬲地同另一個唔似炒散既男侍應講,佢過一陣就拎左出黎。味道黎講蚵仔煎個醬偏咸,蚵仔有沙麻麻地。肉燥飯就好食既。個大堂長期都無人,有人都成日無視你,好心請多啲人啦

味道黎講蚵仔煎個醬偏咸,蚵仔有沙麻麻地。肉燥飯就好食既。

個大堂長期都無人,有人都成日無視你,好心請多啲人啦
2021-05-14 272 瀏覽
叫咗個鹽酥雞麵 等咗半個鐘 侍應態度勁差 碗麵嚟到啲汁係蘇嘅 D麵索晒啲汁超級蘇 超級難食 然後啲鹽酥雞 全部都係雞皮 仲要超級油 咁樣就收我64$ 仲差過啲麥當勞 杯珍珠奶茶 又係超難飲 完全唔係以前嗰時茶木 唔會再俾機會

2021-05-05 185 瀏覽
本來叫左杯珍珠奶茶外賣,負責沖野飲果個職員黑口黑面,懶懶閑咁係度慢慢洗杯執杯,點都唔幫我沖杯野飲,結果等到我夠哂鐘要上車都仲未沖😓等唔切杯野飲唯有走先,浪費左時間同錢
2021-03-02 356 瀏覽
28/2來到食早餐,當天不太多人,order咗兩份早餐,第一份湯麵好快就到咗啦,份量、味道還可以,第2分係台式多士,等咗好耐終於等到,結果令人大失所望,任何一間茶餐廳都做得好過佢,多士唔似多士,同以前食過都唔同,與圖片亦不一樣,服務員肯換過一份,但只是加熱了少許,分別不大,想不到,以前的茶木消失了,真可惜。
28/2來到食早餐,當天不太多

2021-02-28
早餐
2020-09-27 871 瀏覽
因為未試過在Tea wood 食早餐,見到有位,就行入去!侍應安排就坐在沙發位上,非常滿意!我們👀完menu 後,很快落order !可能食慣西式早餐,不太習慣沒有刀、叉食煎蛋及腸仔,我借用🥄來切開一件件😅福州魚丸紫菜湯米粉:魚丸的口感不錯,如果米粉改用台灣幼米粉更好!九層塔豬扒湯生力麵:豬扒煎得啱啱好,生力麵,原來只是普通麵,有少少失望!最失望的係,我差唔多食晒份早餐,而且三催四請下的餐飲仍然未到(已經等左30分鐘),隔離枱也是一樣,我覺得要正視一下☹️
因為未試過在Tea wood 食早餐,見到有位,就行入去!

侍應安排就坐在沙發位上,非常滿意!

我們👀完menu 後,很快落order !

福州魚丸紫菜湯米粉

九層塔豬扒湯生力麵

琴日剛去完旅行返黎,今日婆婆就急住搵隻孫。咁就順便一齊食個下午茶同去行下街啦。食下午茶係因為我地都瞓到好晏呢。一心諗住去茶木食下午茶,因為記得上次去食個下午茶好抵架嘛,比淨叫一碗麵平,重要連飲品,但份量又唔係細好多。點知今日去到話冇下午茶喎我問左兩句點解冇左既?我老公就嫌麻煩,話冇所謂啦,可能係我記錯,或者假日本來就係冇下午茶呢。我心諗我有所謂喎,有下午茶同冇下午茶個價差好遠架嘛。冇下午茶我可以去第二間食。真係未食就已經谷住谷住。食食下,我見另一枱都有人問,點解冇左下午茶,即係唔係我問題。仔同老公都係叫牛肉麵,一如以往係好味的。最鍾意個湯。我既例牌,鹽酥雞麵,佢地既鹽酥雞真心好味,切起既大細亦都岩岩好易入口,另外個湯,真係好好味。一向食麵,拉麵,車仔麵,牛腩麵果D我都唔會飲個湯的,係茶木個湯,我每次都會飲。因為冇包飲品,只係叫左杯珍珠奶茶同老公Share飲。婆婆點的士多啤梨多士,因為婆婆食左lunch先出黎呢,所以佢就叫個甜品,等我地食完麵一齊食啦。講真,茶木既多士靚就真係好靚,影相打卡係一流。不過口感同味度呢,我就麻麻地欣賞啦。硬過石頭,咬完口都痛,味就普通雪糕果D囉。
牛肉麵
仔同老公都係叫牛肉麵,一如以往係好味的。最鍾意個湯。
鹽酥雞麵
珍珠奶茶
因為冇包飲品,只係叫左杯珍珠奶茶同老公Share飲。
甜品

2019-12-28
10 分鐘 (堂食)
牛肉麵
鹽酥雞麵
珍珠奶茶
甜品
2019-11-04 763 瀏覽
食過好多次今次第一次打食評,每次例牌啲叫黑麻油雞翅面,同埋黑糖珍珠奶茶。最欣賞就係呢度嘅黑糖珍珠奶茶可以走冰,但係又唔會變成暖暖的,好啱想飲凍野又唔想飲太凍嘅女士!
難得今日老公得閒話去行街,我放工就一齊去街啦。因為老公話想食D野,但果時都5點幾囉,食晚飯又太早,食TEA好似又會太飽搞到食唔到晚飯。都諗左一輪最後決定早少少食晚飯囉,一開始老公話食小王(佢未食過茶木),咁我就話去食小王不如去茶木啦,老公又未試過。去到唔駛等位喎,重要重有下午茶,好抵丫,即時入去食。我叫既鹽酥雞麵加黑糖珍珠奶茶,好抵丫,咁先係59蚊咋。平時一個麵都唔止59蚊啦。不過依D係雞粒係細粒D,但味道一樣好味,所以我又唔介意丫。細粒D重好咬D。老公同仔仔都係叫牛肉麵,佢地太快起筷,我唔記得影相呢。佢地果個都係62蚊咋,一樣跟一杯飲品的。估唔到份量冇乜少到,但係下午茶平咁多,本身個麵平左,重要送飲品。真係如果就岩時間,係度食個早晚飯(6點食);都真係幾SO,食物份量同味道一樣,但價錢比晚飯時平20%喎。
鹽酥雞麵配黑糖珍珠奶茶

2019-08-29