2023-08-24 313 瀏覽
好耐冇lunch食茶木啦,今次難得唔使等位,即刻走入左去食~~呢個係茶香三文魚湯漬飯套餐,湯汁味道幾濃郁,茶味比重較少,三文魚肉有鹽和胡椒碎調味,米飯加入湯汁既精華配櫻花蝦、鰹魚片同脆米,入口香滑,口感好豐富。加埋呢杯脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶,杯邊係朱古力脆脆,黑糖珍珠奶茶同芋丸個味道好match。甜味濃郁,口感豐富。甜度真係比較高,唔可以成日飲~~~另一個餐係紅蔥醬燒豬軟骨麵套餐,豬軟骨的嚼勁和紅蔥醬的口感,再配上彈牙的麵條,味道濃郁既湯底,絕對美味。不過如果唔鍾意濃味,未必覺得好食~~因為真係好濃味~~最後追加左甜品,台式奶茶茶凍,茶凍口感獨特,有濃郁既奶茶香和Q彈的口感,同奶茶的香濃和微苦形成左完美的搭配啊!!埋單$109+16+100+22+16+10%服務費 =$289.3  整體黎講,茶木的食物味道唔錯,價格也都算合理。店內裝潢簡潔舒適,最緊要坐得舒服,店員服務都好親切。如果你鍾意台式美食,茶木係一家值得一試的餐廳。

茶香三文魚湯漬飯
甜度真係比較高,唔可以成日飲~~~
紅蔥醬燒豬軟骨麵
2023-08-21
茶香三文魚湯漬飯
2023-08-22 204 瀏覽
🍽️😄茶木首先,我要講下佢地嘅曲奇巧克力蜜糖磚磈!真係好味!面包外脆內軟,好好食🍪🍫😋不過,我要提提佢地嘅水果茶。對我嚟講就太酸嘅。可能呢個係因為我對酸味嘅接受程度比較低,所以覺得唔太適合。不過,如果你鍾意酸酸嘅茶飲,你可能會鐘意佢地嘅水果茶!🍹🍋🤷‍♂️另外,我要讚揚下茶木餐廳嘅服務!佢地好細心,知道有小朋友嘅存在,特意安排一個舒適嘅位置俾我哋!真係令人感到窩心!👨‍🍳👧🪑❤️價錢上因為係星期六冇下午茶,只能單叫。如太家平日去食一個甜品係會包埋飲品,會比較底🌟🍽️😍
🍽️😄茶木

是日20:50鬆啲黎到 都知道有啲晏 入座用QR code落單 本身全部嘢都有 準備落單時睇住個app突然全部售罄 淨係得返麵食 其他全部唔賣 點解唔入座嗰陣同我哋講?Btw 麵食還好幾鍾意佢個麵質地
Btw 麵食還好幾鍾意佢個麵質地
2023-07-27 188 瀏覽
今日下午同阿仔叫了牛肉麵,質素比以前差,硬到一個點,不知是否換了牛肉食材供應商?以前茶木啲牛肉好淋又大大件,現在已不再係咁。入坐時裏面根本沒坐滿人,但又叫人係外面等。喝完杯水,叫了幾次都沒有人俾水。整體服務質素下降。真係有少少失望!

2023-06-09 404 瀏覽
今晚落雨第一次叫茶木外賣自取,優惠套餐都有多款選擇,台式拌麵、湯麵、飯類,一款$82、兩款$156,附送特飲一杯,價錢都好合理柑桔醬鱸魚柳玉龍果(配白飯)打開飯盒見到色彩繽,有半個火龍果肉同柑桔,配上柑桔醬魚柳🐟,大大塊酸酸甜甜好好味盬酥雞扒肉燥飯雞扒外賣擺耐咗都一樣酥脆,肉燥香濃,肥瘦適中,有半隻溏心蛋同青瓜,肉燥要呢撈飯一流黑醋味醂豬軟骨(配白飯)豬軟骨炆得好淋,不過冇黑醋味,下次可以不叫。附送三杯特飲,叫咗蜂蜜柚子茶、黑糖珍珠奶茶同玖瑰紅茶

柑桔醬鱸魚柳玉龍果(配白飯)

盬酥雞扒肉燥飯

黑醋味醂豬軟骨(配白飯)
豬軟骨炆得好淋
,不過冇黑醋味
,下次可以不叫。

附送三杯特飲,叫咗蜂蜜柚子茶、黑糖珍珠奶茶同玖瑰紅茶
2023-06-01
外賣自取
  • 盬酥雞扒肉燥飯
  • 柑桔醬鱸魚柳玉龍果
2023-05-16 329 瀏覽
星期三晚約左好耐冇見既朋友食晚餐吹下水,約左係vwalk,又冇特別野想食,所以就去左茶木~我地叫左一個牛肉牛筋麵晚市套餐,但係上菜冇諗過居然係肥牛既牛肉,點會諗到台式牛肉麵會係肥牛😂我同朋友都笑左,不過算啦,麵質都係唔錯既,有咬口,而且味道都正常~另外我地仲叫左個滷水拼盤(冇影到相),滷水拼盤份量同味道都唔錯,最後我地仲叫左一個甜品同 芋圓仙草,芋圓仙草都不過不失啦~唔係太甜,而且啲芋圓好煙韌又足料~

2023-05-10
2023-03-22 462 瀏覽
南昌站見完客已3時未食午餐經過茶木食下午茶餐紅燒牛肉麵(牛肉好香滷味,入口鬆軟麵質彈牙)餐飲配凍拿鐵甘栗焦糖㗎啡,杯面甘栗焦糖花紋非常美麗,忌廉與拿鐵㗎啡溶埋香濃超值已加一$83

南昌站見完客已3時
未食午餐
經過茶木食下午茶餐
紅燒牛肉麵
(牛肉好香滷味,入口鬆軟
麵質彈牙)
餐飲配凍拿鐵甘栗焦糖㗎啡,
杯面甘栗焦糖花紋非常美麗,
忌廉與拿鐵㗎啡溶埋香濃
超值已加一$83
牛肉麵
2023-03-21
牛肉麵
2023-02-11 426 瀏覽
茶木有驚喜,竟然有$10杯飲品😃,滿杯珍珠鐵觀音奶茶和濃厚起司奶蓋鐵觀音奶茶,兩杯都叫左少甜,茶味夠濃,$10真係抵👍🏻另外叫咗兩款小食,櫻花蝦花枝餅同埋路邊攤小食,味道也不錯。值得一讚是服務員態度非常好。
滿杯珍珠鐵觀音奶茶
濃厚起司鐵觀音奶茶
櫻花蝦花枝餅
路邊攤小食
路邊攤小食
2022-11-13 556 瀏覽
入座安排混亂 員工零溝通 18:00 去到 可能時間尚早 冇乜客人 基本上唔使等 安心出行探完熱就可以入場 一個女員工帶位又話應承入場可以坐窗邊 去到臨坐低 另外一個男員工又話唔坐得同我講既原因係:因為佢岩岩已經承應左出面門口仲排緊隊未入場既客坐!仲叫我離遠望下出面既客人已經望住佢 唔好令佢難做 !入場前后2分鐘都冇 同佢講係女同事安排左呢個位比我男員工竟然回應係: 女同事佢唔知咩叫佢唔知 ? 佢唔知但佢又負責帶位?職員之間零溝通 逃避問題 場入面個客都仲未安排坐好 就要滿足出面未入場既客先? 「唔好令佢難做 」真係唔知佢面子重要d 定係客戶需求重要d離譜
入座安排混亂 員工零溝通
18:00 去到 可能時間尚早 冇乜客人
基本上唔使等 安心出行探完熱就可以入場
一個女員工帶位又話應承入場可以坐窗邊
去到臨坐低 另外一個男員工又話唔坐得
入場前后2分鐘都冇
同佢講係女同事安排左呢個位比我
男員工竟然回應係: 女同事佢唔知

咩叫佢唔知 ? 佢唔知但佢又負責帶位?
職員之間零溝通 逃避問題
場入面個客都仲未安排坐好
就要滿足出面未入場既客先?
「唔好令佢難做 」
真係唔知佢面子重要d 定係客戶需求重要d

離譜
2022-11-12
2022-09-09 626 瀏覽
檸檬愛玉的冰塊未完全打碎 ,令到口感很差,但愛玉非常好吃,味道亦都非常開胃,整體來說十分推介!🧊🧊但是蚵仔麵線十分難吃,味道太腥,蚵仔不夠新鮮,湯底太苦太腥,不推介大家吃。檸檬愛玉* * * *蚵仔麵線* *
檸檬愛玉* * * *
蚵仔麵線* *
2022-07-25 850 瀏覽
中午黎到深水場南昌鐵路站的v walk茶木,行到去坐低近窗旁既位置,中午陽光好猛烈,好在室內冷氣都好足夠,所以都好舒適。我看到餐牌內既午市套餐,都幾好就點了這個。前菜有3樣,有少許菇,少許菜,少許肉腸,主菜我點了土豆牛復腩同埋肉燥飯,飲品就點了凍紅豆薏米水。前菜少少地味道都不錯,反而土豆牛復腩就幾入味有腩有根味道很好啊!肉燥飯既肉燥比較少了一點,但就叫剛剛好,凍既紅豆薏米水都不錯,可能我覺得會似紅豆沙,但其實只是一粒粒紅豆口感比較硬,但整體都不錯,可以再食。
午市套餐
午市套餐
  • 土豆牛復腩
2022-07-19 445 瀏覽
茶木近幾年開得越來越多連落單都可以自己搞掂 咁店員就唔會咁忙又唔會又落錯單嘅情況出現😼加上自助落單有英文版本 所以男朋友都可以自己落單唔使我翻譯✌🏼我就叫咗個黑醋炆豬肉男朋友就叫咗個肉燥雞扒飯仲試埋杯芒果沙冰黑醋炆豬肉份量足夠味道夠入味 唔會太酸有大量嘅膠質 送飯一流!🫱🏾‍🫲🏽肉燥雞扒飯嘅肉燥可以選擇另上 份量男女都夠食!反而芒果沙冰就有啲過甜 味道有啲太化學但呢個價錢簡簡單單睇戲前食都差唔多環境唔會太嘈 平日去唔使等位我哋兩個人都有張四人枱👍🏼
茶木近幾年開得越來越多
我就叫咗個黑醋炆豬肉
男朋友就叫咗個肉燥雞扒飯
仲試埋杯芒果沙冰

黑醋炆豬肉份量足夠
味道夠入味 唔會太酸
有大量嘅膠質 送飯一流!🫱🏾‍🫲🏽
肉燥雞扒飯嘅肉燥可以選擇另上
份量男女都夠食!
反而芒果沙冰就有啲過甜 味道有啲太化學
但呢個價錢簡簡單單睇戲前食都差唔多
環境唔會太嘈 平日去唔使等位我哋兩個人都有張四人枱👍🏼

2022-07-15 310 瀏覽
第一次黎南昌呢個商場,都幾大幾好行,行到攰就想食個high tea,今次同朋友3個人一致決定揀係茶木食下午茶,安排坐係窗邊卡位,望岀去個環境都幾舒適!草莓香草蜜糖磚塊 賣相靚,打卡一流!士多啤梨都幾大粒,蜜糖磚塊好脆口,不過略嫌甜左少少!宇治抹茶奶蓋呢個有點失望,食到一粒粒未融的芝士,抹茶粉亦未融,奶蓋本來應該要好rich好濃厚,但呢杯好淡好失色!整體黎講,係個傾計談心嘅好地方,不過食物方面有進步空間!

草莓香草蜜糖磚塊

宇治抹茶奶蓋

整體黎講,係個傾計談心嘅好地方,不過食物方面有進步空間!
2022-07-03 284 瀏覽
星期日的晚餐梗係要食小朋友最鍾意的茶木,今日去了V·Walk度行街,又見到有茶木這間餐廳所以入咗去試下,因為是新開的裝修比較乾淨企理,陪小朋友食飯梗係要嗌返個兒童餐💋💋💋💋兒童套餐有一杯橙汁肉醬意粉炸魚旦、炸番薯條、炸雞翼、也有一些生果預備給小朋友👍👍👍👍👍有咁多款食物一次過滿足晒香煎沙朗肉燥飯茶木的肉比一般的台灣店好食,比較乾身唔會太濕配珍珠米一流,小牛扒細細塊易入口,充滿牛味😋😋😋😋
香煎沙朗肉燥飯
2022-07-03
15 分鐘 (堂食)
2022-05-01 516 瀏覽
拌麵推介又去茶木食lunch,因為鍾意食佢嘅鴨血同埋拌麵,一直都是開松露塔塔醬雞絲拌麵,今次改為試佢嘅台式麻辣拌根本牛肉拌麵配菜同另一款餐一樣,都會有鴨血及素鴨各一,拌麵亦係同樣,再配上半隻半流心蛋主食既半筋半牛肉,麻辣程度一般,似十小辣等級。可惜牛肉全為肥牛,可能與期望有少少落差,以為係牛肉。另外大概有三舊牛筋,份量都算夠今次餐飲揀左紅豆薏仁水,感覺有驚喜,除了材料足,有大量紅豆外,更飲到一絲絲薑味,夏天飲非常好👍,值得一試
拌麵推介

台灣麻辣半筋半牛肉拌麵
紅豆薏仁水
2022-04-27
10 分鐘 (堂食)
午餐
台灣麻辣半筋半牛肉拌麵