餐廳: 茶湯會 (環球大廈)
資訊:

2021-02-03 248 瀏覽
好味指數😋😋😋😋回頭指數⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗見到佢個爆漿珍奶吐司好吸引,見咁啱嚟開中環,就想試下啦... 點知... 職員話早幾日開始已經唔再提供啦!好傷心😭可唔可以考慮提供返呀?我真係好鍾意食珍珠㗎!一場嚟到都試下佢另一款吐司同嘢飲啦!因為正苦仍然禁6點後堂食,惟有買外賣啦😞🍴香辣吞拿魚吐司 ($31)本身佢一整完出嚟摸到係熱辣辣嘅,我相信即食係會好正!我呢... 雖然係外賣,大概隔咗15分鐘左右食,都仲係暖嘅,而個邊都仲係脆嘅,即係件吐司夾得好夠,外賣咗口感都仍然唔錯!抵讚👍🏼用料都幾多,可以見到layer 有一半蛋、一半吞拿魚,個香辣醬係台灣嚟嘅秘製醬料,食落好特別好惹味,食到有辣味,唔太強勁但真係超香,兩樣配料好夾,正呀!🍴珍珠紅豆拿鐵,微糖微冰($31)珍珠同紅豆甜度啱啱好,一啖飲到煙韌嘅珍珠同煮淋咗但有少少咬口嘅紅豆,兩種口感同時出現係好開心嘅,好味😋
好味指數😋😋😋😋
回頭指數⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗
一場嚟到都試下佢另一款吐司同嘢飲啦!
因為正苦仍然禁6點後堂食,惟有買外賣啦😞

🍴香辣吞拿魚吐司 ($31)

香辣吞拿魚吐司

🍴珍珠紅豆拿鐵,微糖微冰($31)

珍珠紅豆拿鐵

10 分鐘 (堂食)
2021-02-03 128 瀏覽
/ /係時候飲番杯珍奶🧋嘆番個tea先期待已久嘅爆醬珍奶吐司🍞原來已經全線冇出了😢🥺不過待登嚟到緊係都要試下佢嘅鹹吐司先🐟香辣吞拿魚吐司吐司麵包超脆口!香辣醬係用咗台灣嘅香辣配料秘製而成同埋個吞拿魚真係好夾,好辣好野味🧋珍珠紅豆拿鐵呢杯超足料,飲落食到一粒粒紅豆拿鐵好重奶味,7分甜岩岩好一啖入面有珍珠又有紅豆😝🍹冬瓜鐵觀音呢杯又幾好飲!雖然冇得揀甜度但係茶底夠濃,係甜咗少少但咁凍飲落真係暖笠笠呀💗
/ /
係時候飲番杯珍奶🧋嘆番個tea先
期待已久嘅爆醬珍奶吐司🍞
原來已經全線冇出了😢🥺
不過待登嚟到緊係都要試下佢嘅鹹吐司先

🐟香辣吞拿魚吐司
吐司麵包超脆口!
香辣醬係用咗台灣嘅香辣配料秘製而成
同埋個吞拿魚真係好夾,好辣好野味

🧋珍珠紅豆拿鐵
呢杯超足料,飲落食到一粒粒紅豆
拿鐵好重奶味,7分甜岩岩好
一啖入面有珍珠又有紅豆😝

🍹冬瓜鐵觀音
呢杯又幾好飲!雖然冇得揀甜度
但係茶底夠濃,係甜咗少少
但咁凍飲落真係暖笠笠呀💗
2021-02-01 110 瀏覽
茶湯會既珍奶🧋一向都係唔少人心目中既心水,今次我去咗佢哋中環既旗艦店,舖頭好闊落,仲有少少位置可以坐係高凳或者立食,皆因呢度除咗飲品之外仲有供應幾款小食,好多元化,作為下午茶係一個幾好既選擇👍🏻👍🏻珍珠紅豆拿鐵呢杯叫咗凍飲,一啜就啜到超多珍珠👻珍珠係細細粒既,係偏向軟Q既口感,加埋唔少粉粉地仲keep到咬口既紅豆,口感好豐富,因為紅豆本身帶有天然香甜味,所以叫微糖都ok,甚至無糖都得,得咗。冬瓜鐵觀音 另外冬天飲返杯熱飲,暖下身就啱晒,呢杯熱既冬瓜鐵觀音飲嘅時候真係要小心,因為真係好熱🤣🤣冬瓜既香甜味好突出。香辣吞拿魚吐司飲飲下甜既飲品都想食啲咸點平衡下味蕾,估唔到茶飲店整小食都整得咁出色!呢款吐司餡料有吞拿魚醬同蛋,一切開啲吞拿魚醬就湧晒出嚟,好澎湃!吐司係烘到超級脆,邊邊位好似餅乾咁crunchy😍同入面軟滑既餡料夾埋層次感好平衡,吞拿魚醬混入台灣既香辣醬,辣勁好強🌶🌶有啲似港式傳統辣椒油既味道,仲有啲類似花椒油既麻香,嗜辣之人啱晒,個蛋仲好嫩滑添😋😋香菇貢丸另外仲有啲牛肉球、燒賣等街頭小食,呢個貢丸好彈牙~人均消費:$40推介指數(10分為滿分):8分

冬瓜鐵觀音

香菇貢丸
另外仲有啲牛肉球、燒賣等街頭小食,呢個貢丸好彈牙~

人均消費:$40
推介指數(10分為滿分):8分
2021-01-31
5 分鐘 (堂食)
  • 香辣吞拿魚吐司
2021-01-31 119 瀏覽
一心想來食爆漿珍珠奶茶吐司,點知無得賣啦,甘惟有食其他啦!🌠香辣吞拿魚吐司:白方包烘到脆脆哋,熱辣辣,一切開就見到勁澎湃既吞拿魚醬,仲有勁厚既煎蛋,而辣味後勁好強,慢慢滲出來。好正哦~🌠珍珠紅豆拿鐵:既然要食辣味,當然要配番到杯飲品啦,一杯飲品入面試到2種口感,珍珠既煙煙韌韌,紅豆既淋甜,真係勁滿足吖!但係飲落似奶茶,而多過係咖啡呢度仲有個全日餐配埋,一份吐司加飲品,就可以當中午餐or下午茶啦!
一心想來食爆漿珍珠奶茶吐司,點知無得賣啦,甘惟有食其他啦!

2021-01-31 108 瀏覽
又係周圍食好野今日出到中環處理啲事一訓醒就出去緊係餓架喇最近地鐵站隔離有間 @tpteahk 佢地既香辣吞拿魚飛碟香辣醬係特地由台灣到無諗過幾夾到😂辣得黎唔會反感又幾過癮辣醬絕對係主角同埋想試下佢地珍珠紅豆拿鐵滿滿紅豆沙好香濃🥰🥰#拿鐵#茶湯會
又係周圍食好野

#拿鐵
#茶湯會
  • 新鮮水果茶
  • 香辣吞拿魚吐司
雖然台式飲品愈開愈多,但對於珍奶控的我,只挑選以天然食材及不添加防腐劑的珍奶,而茶湯會是我心水之一茶湯會三十年歷史,對選茶有一定要求定期都會創新產品,但唯一保留的是優質的用心好茶。🌠珍珠紅豆拿鐵喝一口有啖啖炭焙香,配上溫潤濃郁的鮮奶,甜度剛好,由於以古法熬製的蔗糖調配,令味道更濃厚!而珍珠軟Q嚼勁相比紅豆粒粒分明,令這杯拿鐵口感更有增次!🌠香辣吞拿魚吐司大推!😜太好吃!吐司輕烘過,咬開脆脆的吐司,內料快湧出來~裏面有玉子燒和香辣吞拿魚,辣醬是採用台灣而來的香配料秘製而成,吃起來辣度微辣,再配嫩滑玉子,真的很可口😜一杯幸福茶,一份人情味

茶湯會三十年歷史,對選茶有一定要求
定期都會創新產品,但唯一保留的是優質的用心好茶。

🌠珍珠紅豆拿鐵
而珍珠軟Q嚼勁相比紅豆粒粒分明,令這杯拿鐵口感更有增次!

🌠香辣吞拿魚吐司

一杯幸福茶,一份人情味
2021-01-27 92 瀏覽
喺社交網站見到人哋食爆曬珍珠嘅吐司,覺得超吸引,今日就專程同朋友來中環茶湯會一試!分店位於環球大廈地下,出咗地鐵站行2分鐘就到,好方便。珍珠紅豆拿鐵(凍)$31豐醇濃綿的鮮奶配甜甜的紅豆和珍珠,作為奶類製品的粉絲,我超喜歡!冬瓜鐵觀音(熱) $21古法熬煮的特選冬瓜,襯托出鐵觀音的濃郁茶味,能溫暖脾胃,鮮香好喝。爆醬珍奶吐司 主角終於出場,切落去,珍珠真係爆漿咁流出嚟!一口咬落去,熱壓爆漿珍奶吐司流心香脆,Q彈珍珠,又滲透出珍奶的香味,係幸福的感覺☺️鍾意飲珍珠奶茶嘅朋友,絕對要來茶湯會試一試佢個吐司,相信會帶俾你無窮驚喜!

分店位於環球大廈地下,出咗地鐵站行2分鐘就到,好方便。

珍珠紅豆拿鐵(凍)$31

冬瓜鐵觀音(熱) $21

爆醬珍奶吐司

主角終於出場,切落去,珍珠真係爆漿咁流出嚟!

2021-01-23
下午茶
1️⃣ 爆漿珍珠奶茶吐司 (7/10) 即叫即整,新鮮滾熱辣🤤切開嘅時候啲珍珠仲爆曬出嚟😱點知識落多士同珍珠原來都幾夾,入面加咗煉奶同芝士,有芝士嘅鹹味又唔會好甜👍🏻多士超脆,珍珠又有啲咬感😋Polaf邊食邊爆珠🤭真係好足料~2️⃣ 新鮮水果茶 $32 (7/10) 呢個水果茶都幾足料下😍雖然無得揀甜度,但飲第一下嘅時候完全唔甜,有好新鮮嘅水果酸🤤入面有好多百香果粒,超有咬口🤪仲有橙、蘋果、火龍果,而且份量都幾多😋 唔想飲奶嘅時候又有另外一個選擇👍🏻3️⃣ 燕麥鐵觀音拿鐵 $30 (7/10) 感覺好健康嘅組合🤤 飲落好有鐵觀音味,撞埋奶真係有少少latte feel🤣 估唔到會有一粒粒嘅燕麥咬下,配合珍珠,多咗幾分咬勁💖 📌指定飲品加吐司都只需$45😋📌8:00-11:30呢段時間用$35-40就可以買到一份吐司早餐(一款吐司加一杯嘢飲) 😍

1️⃣ 爆漿珍珠奶茶吐司 (7/10)

2️⃣ 新鮮水果茶 $32 (7/10)

3️⃣ 燕麥鐵觀音拿鐵 $30 (7/10)

📌指定飲品加吐司都只需$45😋
2021-01-24 76 瀏覽
最近茶湯會新出咗幾款小食見到吞拿魚飛碟好吸引就去咗試佢嘅香辣醬係採用由台灣香辣配料秘製而成唔算好辣,配埋啲蛋同吞拿魚食好味飛碟外層都好脆,熱辣辣好正另外試咗兩款飲品珍珠紅豆拿鐵味道唔算太甜,加埋紅豆好食佢啲珍珠細細粒幾又有咬口呢款冇得轉熱,不過冬天飲可以轉微冰仲試咗熱嘅冬瓜鐵觀音自己覺得味道偏甜,同埋茶味再濃少少就更好個人來講鍾意紅豆珍珠拿鐵多啲環境方面唔算好大,但有座位可以堂食整體唔錯,推薦飛碟同埋珍珠拿鐵
最近茶湯會新出咗幾款小食
見到吞拿魚飛碟好吸引就去咗試
佢嘅香辣醬係採用由台灣香辣配料秘製而成
唔算好辣,配埋啲蛋同吞拿魚食好味
飛碟外層都好脆,熱辣辣好正
另外試咗兩款飲品
珍珠紅豆拿鐵味道唔算太甜,加埋紅豆好食
佢啲珍珠細細粒幾又有咬口
呢款冇得轉熱,不過冬天飲可以轉微冰
仲試咗熱嘅冬瓜鐵觀音
自己覺得味道偏甜,同埋茶味再濃少少就更好
個人來講鍾意紅豆珍珠拿鐵多啲
環境方面唔算好大,但有座位可以堂食
整體唔錯,推薦飛碟同埋珍珠拿鐵
2021-01-22 66 瀏覽
最近經過環球大廈先察覺到原來有間茶湯會而且舖面都幾大有少量位置比客人堂食一直以為台式飲品店只售飲品但茶湯會一改革派仲有幾款小食比客人選擇今次我就試左一款小食同兩杯飲料🎈香辣吞拿魚吐司辣味好夠 吞拿魚都好足料(聽講香辣醬係採用由台灣而來既香料秘製出黎)切開完全係流晒吞拿魚出黎😋不過怕辣既朋友可試甜味既爆醬珍奶吐司🎈珍珠紅豆拿鐵珍珠同紅豆既分佈岩岩好而且仲有濃濃既芝麻味?飲落去又唔會好怪反而好夾🎈冬瓜鐵觀音朋友就試左呢杯熱飲好岩晒冬天凍冰冰去飲而且冬瓜既甜味又唔會遮晒鐵觀音既茶味想飲得清淡啲就可以試下呢款
最近經過環球大廈先察覺到原來有間茶湯會

仲有幾款小食比客人選擇

今次我就試左一款小食同兩杯飲料

🎈香辣吞拿魚吐司
辣味好夠 吞拿魚都好足料
(聽講香辣醬係採用由台灣而來既香料秘製出黎)
切開完全係流晒吞拿魚出黎😋
不過怕辣既朋友可試甜味既爆醬珍奶吐司

🎈珍珠紅豆拿鐵
珍珠同紅豆既分佈岩岩好
而且仲有濃濃既芝麻味?
飲落去又唔會好怪反而好夾

🎈冬瓜鐵觀音
朋友就試左呢杯熱飲
好岩晒冬天凍冰冰去飲
而且冬瓜既甜味又唔會遮晒鐵觀音既茶味
想飲得清淡啲就可以試下呢款
中環這一間分店設有少量座位,在內用餐十分舒適~「爆醬珍奶吐司」一切開,裡面一堆堆的珍珠湧了出來💗超療癒💗充滿奶香的醬汁撲鼻而來~軟軟的珍珠很有咬口,超好吃喔👍🏼作為一位珍珠控,真的超滿足!「水果茶」充滿熱情果香氣,入口微甜非常清新,裡面還有一片片的水果片💗開胃舒心「燕麥觀音珍珠拿鐵」也很不錯,淡淡茶香,還加入了燕麥豐富了口感~好飽肚又夠健康,是早餐的好選擇💗
中環這一間分店設有少量座位,在內用餐十分舒適~

「爆醬珍奶吐司」
一切開,裡面一堆堆的珍珠湧了出來💗超療癒💗
充滿奶香的醬汁撲鼻而來~
爆漿珍奶吐司

軟軟的珍珠很有咬口,超好吃喔👍🏼
作為一位珍珠控,真的超滿足!
爆醬珍奶吐司

「水果茶」
水果茶、燕麥觀音珍珠拿鐵

「燕麥觀音珍珠拿鐵」

爆漿珍奶吐司
  • 爆醬珍奶吐司
一向是珍珠奶茶控,看到朋友們紛紛到茶湯會新登場的中環旗艦店打卡,也就心思思去逛逛新店囉~ 最新推出的All day set,指定四選一飲料加小食,都只係由$35-45左右,既可享受茶味十足的茶湯會飲料,又可填飽肚皮,真心超值。 點了珍珠紅豆拿鐵,醇香鮮奶拼上茶味香濃的紅茶,粒粒彈牙珍珠和紅豆豆香的配搭,就是珍珠奶茶控追求的層次口感。特別推介大家一試茶湯會熱壓吐司的香辣吞拿魚口味,香辣醬料是採用由台灣而來的香辣配料秘製而成,辣度十足,不過餡料中添加雞蛋,平衡辣度,別有一番台式滋味。

2021-01-16
5 分鐘 (堂食)
2021-01-19 62 瀏覽
聽說這間是從台灣開過來, 而且台灣飲品店都有小食提供, 作為一個下午茶是個好選擇!飲品款式都幾多! 價錢正常!這次點了2杯飲品, 1份吐司, 看似很小, 但食完都幾飽!珍珠紅豆拿鐵 $31冬瓜鐵觀音$21香辣呑拿魚吐司 $25香辣呑拿魚吐司幾惹味!輕微的辣香,內裡有塊薄薄的炒蛋和滿滿的呑拿魚!幾多料!珍珠紅豆拿鐵幾好飲,不會太甜,細細粒的珍珠好有咬口,幾Q!紅豆好淋而且好多,茶香不算濃!冬瓜鐵觀音偏甜,茶香比較突出一點!

飲品款式都幾多! 價錢正常!

這次點了2杯飲品, 1份吐司, 看似很小, 但食完都幾飽!

珍珠紅豆拿鐵 $31
冬瓜鐵觀音$21
香辣呑拿魚吐司 $25

冬瓜鐵觀音偏甜,茶香比較突出一點!
2021-01-16
2021-01-18 58 瀏覽
▪️香辣吞拿魚吐司吐司係即叫即整嘅,所以夠晒熱辣辣同埋香脆吞拿魚本身係唔辣嘅,佢嘅辣味主要係靠一款黃色嘅醬汁而佢嘅辣味係唔會嗆喉嚨,岩哂朝早做早餐,醒一醒晨🤗.▫️$31 珍珠紅豆拿鐵(冰)我地叫左微糖少冰,飲落甜度岩岩好✨紅豆飲落有少少起沙,加埋鮮奶一齊飲真係幾夾🥰而珍珠係細細粒嘅,食落都好煙韌同有咬口.▪️$21 冬瓜鐵觀音(熱)係呢個咁凍嘅天氣下,最啱飲番杯熱飲🔥飲品嘅溫度適中,唔會過熱,可以即時飲用冬瓜茶飲落幾滋潤,但好似有少少偏甜😋好彩有淡淡的鐵觀音味中和番
▪️香辣吞拿魚吐司
吐司係即叫即整嘅,所以夠晒熱辣辣同埋香脆
吞拿魚本身係唔辣嘅,佢嘅辣味主要係靠一款黃色嘅醬汁
而佢嘅辣味係唔會嗆喉嚨,岩哂朝早做早餐,醒一醒晨🤗

▫️$31 珍珠紅豆拿鐵(冰)
我地叫左微糖少冰,飲落甜度岩岩好✨
紅豆飲落有少少起沙,加埋鮮奶一齊飲真係幾夾🥰
而珍珠係細細粒嘅,食落都好煙韌同有咬口

▪️$21 冬瓜鐵觀音(熱)
係呢個咁凍嘅天氣下,最啱飲番杯熱飲🔥
飲品嘅溫度適中,唔會過熱,可以即時飲用
冬瓜茶飲落幾滋潤,但好似有少少偏甜😋
好彩有淡淡的鐵觀音味中和番
下午茶
爆嗮漿珍奶吐司,珍奶控要試一試😋——爆漿珍奶吐司($25)作為一個珍奶愛好者,珍奶拉麵珍奶pizza嗰啲就免了。珍奶吐司就可以一試!普通飛碟就食得多,一切開有珍珠湧出黎嘅飛碟就真係第一次食😂甜甜地,好香煉奶味,珍珠唔算大粒,size剛好。軟糯嘅珍珠口感加上飛碟嘅香脆😋.冬瓜鐵觀音($21)一杯暖笠笠嘅嘢飲係冬天就啱嗮😚冬瓜嘅清香加上茶香,甜中帶少少甘。不夠冬瓜都真係甜,飲唔慣冬瓜茶嘅朋友可能會覺得太甜。.珍珠紅豆拿鐵 ($31)呢杯相比之下反而冇咁甜,雖然有紅豆。可能因為係凍飲有冰,飲開微糖嘅我都接受到呢杯全糖嘅甜度😆紅豆值得一讚,起嗮沙👍🏻係飲管上會痴嗮啲紅豆碎🤣.——📍茶湯會 (環球大廈)中環德輔道中19號環球大廈地下C1號舖
爆嗮漿珍奶吐司,珍奶控要試一試😋
——
爆漿珍奶吐司($25)
冬瓜鐵觀音($21)
珍珠紅豆拿鐵 ($31)
——
📍茶湯會 (環球大廈)
中環德輔道中19號環球大廈地下C1號舖