餐廳: 茶湯會 (環球大廈)
資訊:

2021-12-20 670 瀏覽
見今日無食午餐就出黎中環就係附近飲杯珍奶+燒賣 🧋紅茶珍珠拿鐵 $29 (熱 半糖)店員專登問我想要用奶粉沖 定鮮奶沖 原來普通用奶粉沖的就係珍珠奶茶 用鮮奶沖嘅就係紅茶珍珠拿鐵 🙈 真係長知識😆😆😆 用鮮奶沖製的珍珠拿鐵 真係香滑啲😋😋 茶味香濃 呢度嘅珍珠偏細粒 (個人麻麻地🙈)甜度方面 我叫左半糖 但出黎感覺似無糖/微糖🥲🙈 有啲失望添 🥲 -🙃 燒賣 $12店員話因為燒賣啱啱賣晒所以要再蒸 就要再等多10分鐘嘅時間 🙈 魚肉燒賣蒸得太耐啦味道偏淡而且過於林🙃🙃 加上 個豉油真係太淡味 淡如水一般 而且勁少… 真心失望🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
見今日無食午餐就出黎中環
就係附近飲杯珍奶+燒賣

🧋紅茶珍珠拿鐵 $29 (熱 半糖)
店員專登問我想要用奶粉沖 定鮮奶沖
原來普通用奶粉沖的就係珍珠奶茶
用鮮奶沖嘅就係紅茶珍珠拿鐵 🙈
真係長知識😆😆😆
用鮮奶沖製的珍珠拿鐵
真係香滑啲😋😋 茶味香濃
呢度嘅珍珠偏細粒 (個人麻麻地🙈)
甜度方面 我叫左半糖 但出黎感覺似無糖/微糖🥲🙈

加上 個豉油真係太淡味 淡如水一般
而且勁少… 真心失望🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

燒賣

2021-12-19
15 分鐘 (外賣自取)
2021-10-01 1164 瀏覽
經過 @tpteahk 茶湯會,見到有吐司同珍奶🧋又點忍到口呢,即刻入去試試😋仲同朋友一人一杯野飲,tea一tea佢🍵·—·🌶 香辣吞拿魚吐司🥪即叫即整嘅香脆熱辣辣吐司🍞滿滿嘅吞拿魚醬好吸引😋加上黎自台灣嘅香辣醬🌶少少辣味同吞拿魚好夾❤️·🧋珍珠紅豆拿鐵☕️又係一杯充滿口感嘅飲品🤩煙煙韌韌嘅珍珠加上粒粒既紅豆❤️彈牙又帶點紅豆既甜😳配上拿鐵中和返咖啡嘅苦澀🌟·💚冬瓜鐵觀音🍵暖暖既一杯茶飲❤️有著冬瓜既香甜味道✨有夾雜着鐵觀音茶味嘅苦澀🍵唔會過份甜膩👍🏻好啱鐘意飲茶味既人😋·—·
·—·
好啱鐘意飲茶味既人😋
·—·
下午茶
2021-08-08 1144 瀏覽
平日既珍奶店 唔到12pm都唔會開門 搞到想飲下過下口癮 都冇咁既機會 今日終於係中環依個寫字樓地帶搵到依間朝早8點就開門 既珍奶店朝早既店冇乜人 大概11點幾去到 見到都係2-3人係度等緊 而店員得一個 但人手都尚算快 岩岩叫左 唔洗5分鐘已經有今次叫左普通珍珠奶茶($23) 之前試過叫另外一隻奶茶 但永遠都被order了貴左嗰隻 不過今次黎似乎舊嗰隻已經冇賣😂 味道方面 ,叫左少甜 但其實杯野都係好甜😅似冇少過甜咁。不過珍珠依間係細細粒珍珠, 份量都幾多 幾煙un 飲完都飽哂其實下次想試下佢地既鐵觀音拿鐵 有機會都會想試一卜

味道方面 ,叫左少甜 但其實杯野都係好甜😅似冇少過甜咁。

其實下次想試下佢地既鐵觀音拿鐵 有機會都會想試一卜
珍珠奶茶
早餐
2021-05-25 1606 瀏覽
🧇爆漿珍奶吐司小妹平時飲珍珠奶茶就飲得多, 但用珍奶整嘅多士就第一次試, 食之前曾經懷疑過兩者夾唔夾㗎?🙈 雖然多士外層烘熱烘脆咗, 但入面大大粒嘅珍珠都依然keep到煙韌😍 一切開件多士就見到珍珠同奶漿不斷湧出嚟, 難怪叫做爆漿珍奶吐司🤤 味道嚟講其實幾似平時食開嘅奶醬多士, 然後加入咗珍珠嘅煙韌口味, 只不過個人認為奶漿甜咗啲🤔 整體而言, 珍奶同吐司係match嘅, 有得少甜就更好啦👍(可能平時飲珍奶都慣咗叫少甜嘅關係🤣)❀🍹珍珠紅豆拿鐵由於呢個吐司可以跟set配指定飲品, 小妹就揀咗未飲過嘅珍珠紅豆拿鐵 (又揀珍珠證明咗小妹真係一個超級煙韌控🤣) 估唔到呢杯飲品幾有驚喜, 由於小妹成日厭紅豆甜得濟, 所以唔會揀有紅豆嘅飲品, 不過今次嘅拿鐵甜度啱啱好, 而且紅豆粉粉分明, 好有“咬口” (表示本人好怕紅豆沙嘅texture🙊) 再加埋珍珠一齊chew, 口感十分豐富
🧇爆漿珍奶吐司

🍹珍珠紅豆拿鐵
爆漿珍奶吐司,珍珠紅豆拿鐵
10 分鐘 (堂食)
  • 珍珠紅豆拿鐵
2021-05-23 764 瀏覽
食完飯,又到3 點3.....同事問食咩下午茶好....又咁講,如果食撻,又太飽,因為今晚有飯局☺️☺️所以最後決定飲茶湯會🥰🥰點解會叫茶湯會,因為某外賣APP做緊外賣自取:買滿$100,即有65 折,睇茶湯會menu 大概一杯既價錢$30-$40 不等,即係叫3杯送一杯優惠👍🏻👍🏻👍🏻我自己點左水果茶,之前覺放得太多百香果,攪到杯野有啲酸,今次梗係叫佢少百香果,果然好飲好多😋😋😋有位同事點左黑糖拿鐵,唔太甜,唔錯👍🏻👍🏻
有位同事點左黑糖拿鐵,唔太甜,唔錯👍🏻👍🏻
2021-05-20
5 分鐘 (外賣自取)
  • 新鮮水果茶
  • 燕麥觀音拿鐵
2021-05-15 712 瀏覽
天口熱, 係離島一返到中環, 即刻想飲杯手搖飲品消下暑. 識認最近碼頭既, 應該係環球大廈地下既哩間茶湯會.成日都經過, 但真係未試過, 好窩心地入面有4個坐位可以坐住黎飲, 涼住冷氣, 坐低抖下, 飲返杯野, 真係一絕. 原來都好多外國人幫襯架喎, 不過可能太多人幫襯, 而員工又隔開左唔係大廳度, 所以垃圾筒滿左都冇人清理, 哩個有少少扣分喇.因為太晏既關係, 都唔敢飲茶類飲品, 驚夜晚瞓唔著. 所以揀左檸檬蘆薈蜜, 通常飲手搖, 我都會揀微糖同去冰既, 可能減得太多糖, 所以檸檬味比較酸, 每一啖都酸到變超人咁, 不過太熱既關係, 飲返杯凍飲, 真係消晒暑. 最特別既係佢既蘆薈係非常大粒, 一般其他餐廳落既蘆薈, 都只係得三分一尾指甲咁大架啫, 但係哩杯係成塊尾指甲咁大, 非常有趙頭, 仲索左少少檸檬味, 哩下真係好叮一聲既.

檸檬蘆薈蜜
2021-05-15
3 分鐘 (堂食)
檸檬蘆薈蜜
2021-03-25 659 瀏覽
放假約左朋友去中環行下街買下野,行街行到腳仔有啲攰架要找個地方坐下飲下野啦,但去Café飲咖啡飲到有啲悶,眼見環球廣場地下有間台式飲品店『茶湯會』,通常台式飲品店都只能外賣沒有堂食的,而呢間『茶湯會』係有堂食,同埋舖內都幾多打卡位的,啱晒我呢啲鐘意打下卡的人。珍珠紅豆拿鐡 $31成日諗住奶茶同珍珠先係絕配,珍珠配其他都覺得唔太夾,冇諗到珍珠配紅豆係咁啱的,除左會飲到原粒紅豆外,有啲紅豆係起沙的,好正冬瓜鐡觀音 $21我本身唔太鐘意飲有甜味茶,好怕啲甜味會擒住左茶味,而呢杯冬瓜鐡觀音唔會太甜,而茶味飲落口重有回甘的。香辣吞拿魚吐司 $31吐司係即叫即做,加上勁多吞拿魚及蛋外,我重食到應該有芝士及加上秘裝醬,好足料。

珍珠紅豆拿鐡 $31

冬瓜鐡觀音 $21

香辣吞拿魚吐司 $31
無論咩季節,小編相信大家走在街頭,拎住一杯手搖飲品一定好滿足。不過因為疫情既關係,要喺條街度除低口罩飲野都唔係咁安全。不過大家就可以趁喱個機會,駐足喺 #茶湯會 飲返杯茶,食件吐司,好好休息下~😎.#香辣吞拿魚熱壓吐司 🍞我相信你哋之前之後睇過其他Foodies介紹嘅珍珠奶茶熱壓吐司,樣貌真係好吸引!不過同時呢一度嘅香辣吞拿魚熱壓吐司都好惹味㗎,不過放心佢唔係好辣嗰種🌶🐟 而小編都相信你哋睇相都見到佢個餡料係非常豐富,差唔多爆餡咁滯!🙈 每食一啖都非常之幸福!🥰.#冬瓜鐵觀音 ☕️ #半糖其實小編唔係特別好飲冬瓜茶,不過今次嘅冬瓜茶係用上鐵觀音嘅茶底,飲落口唔會覺得好甜漏,反而仲有陣陣嘅茶香味!🍂 小編幾推介大家可以試一試😋.#珍珠紅豆拿鐵 🥤 #微糖而喱杯珍珠紅茶拿鐵就可以推介比一啲平時飲手搖都想有配料咀嚼下嘅大家~佢嘅珍珠比較細粒,而紅豆方面就唔係日本嗰隻蜜紅豆,但係就偏向類似紅豆沙嘅感覺,但食落口都仲有一粒粒嘅口感唔算太甜!整體味道都幾好🤪.📌 溫馨提示:店面位置唔算太多,都係一啲吧枱位咁樣,所以大家休息一陣就繼續出發行街影靚相啦!等其他人都可以喺店面度享受呢啲美食😙

#香辣吞拿魚熱壓吐司 🍞
#冬瓜鐵觀音 ☕️ #半糖
#珍珠紅豆拿鐵 🥤 #微糖

2021-03-01 339 瀏覽
茶湯會一直都是我的無限encore茶飲list的一員,自從推出了吐司系列後,我更是喜歡~~對於食量小的我而言,這個餐絕對可以解決了我三餐的任何一餐~不喜歡吃太甜的我吐司口味我選擇了香辣吞拿魚吐司,配最愛的冬瓜鐵觀音,吐司即叫即烘,所以外層非常脆口熱辣,切開見到厚厚的蛋和跌出來的辣吞拿魚碎,橙色的香辣醬是採用來自台灣的香辣配料製作,味道特別留香!由於裡面有很多黑椒,令吐司無論香味還是入口味道都很強香辣感覺,最有趣是喝了清甜的冬瓜鐵觀音可以一下子消除辣味,冬瓜自帶的甜味不會蓋過鐵觀音的茶香,冷熱都好喝😋

2021-02-26 296 瀏覽
平時小肥妹都好鍾意飲手搖飲品,不過礙於疫情關係,冇得邊行邊飲就少飲左好多,咁啱經過中環茶湯會 @tpteahk,有座位可以坐低歎返杯手搖之餘仲有唔少小食選擇,一於食返個下午茶先!!• 珍珠紅豆拿鐵 $31本以為紅豆只係其中既topping,點知已經打碎左融入係杯飲品入面,所以啖啖都充滿紅豆味㗎!而佢哋嘅珍珠size就比較細粒少少,反而覺得岩岩好因為平時食開既波霸有啲大粒就難吞啲,而且煮得唔會生亦唔會過份黏軟,係小肥妹鐘意嘅口感😘• 香辣吞拿魚吐司 $31見多數人都鐘意食佢哋嘅爆漿珍奶吐司,但係今次小肥妹想食鹹既,就點左依款香辣吞拿魚吐司!即叫即整拎上手保證熱辣辣,一切開啲餡料就爆曬出嚟😍,完全唔會輸俾珍奶吐司!用左台灣秘製既香辣醬,辣度岩岩好,香濃又惹味,為平時覺得好普通既吞拿魚吐司帶黎左不平凡既新感覺,而且估佢唔到仲有煎蛋係入面添🤩外層又烘得夠脆內裡又軟綿綿,非常之好食🤤好羨慕附近返工既OL可以成日黎食早餐或者下午茶啊😆

• 珍珠紅豆拿鐵 $31

• 香辣吞拿魚吐司 $31
2021-02-24 242 瀏覽
之前試過茶湯會嘅珍珠奶茶,估唔到而家珍珠可以唔洗飲而係”食”落肚。我講緊嘅係「茶湯會」推出嘅「爆漿珍奶吐司」(HKD31)。最近天氣凍咗咁多,食一份熱辣辣嘅吐司做下午茶就啱晒喇!不過食嘅時候就要小心唔好辣親個嘴👄😂 呢份吐司外面烘到非常脆,切落去嘅時候啲珍珠同奶漿係咁湧出嚟,好澎拜!珍珠Q彈同埋充滿濃濃嘅香茶味,冬日下午茶首選!▫️冬瓜鐵觀音 (HKD21) - 味道甜度適中,清甜嘅冬瓜加上鐵觀音茶,一杯好適合冬天嘅熱飲。▫️珍珠紅豆拿鐵 (HKD31) - 呢杯凍飲我選擇咗微冰同埋少糖。第一次飲紅豆㗎珍珠呢個組合,口感幾豐富而且都幾飽肚。可能紅豆+珍珠都已經帶啲甜味,所以我覺得杯飲品仲係甜咗少少。下次飲嘅話我會再減啲糖啊。

2020-12-21
下午茶
@kan.teen係珍珠奶茶‼️珍珠奶茶‼️睇開我都知我係超鐘意飲珍珠奶茶架 我係日日飲都得個種😹(唔誇張唔準笑我!哼!珍奶控今次黎到茶湯會食+飲 佢地嘅珍珠奶茶🧋開心🤪(我有珍奶就開心😂.👅爆漿珍珠吐司 $31用上茶湯會signature嘅細珍珠🖤珍珠同奶醬份量係 爆炸多嘅感覺😹用飛碟機🛸烤到外皮超脆💥不過 整體偏甜膩✨.👅珍珠紅豆拿鐵 $31 無糖走冰紅豆控必愛上呢杯❣️好多紅豆蓉 成杯都蘊含住紅豆味☄️細珍珠口感細膩比我想中有咬口有彈性😆而且 叫無糖太正確了~.👅冬瓜鐵觀音 $21冬瓜湧上心頭💫味道好濃好突出🪴又不失鐵觀音茶味🍃味道隨後浮現無得調教甜度冰度~整體偏甜🌼.👄總結珍珠奶茶🧋同飛碟包🛸呢個新配搭好特別 而且還原度都幾高☺️💞不過應該有好多人飲珍奶 都會少甜 所以吐司都可以少甜就好~——@tpteahk📍茶湯會 (環球大廈) (中環)中環德輔道中19號環球大廈地下C1號舖#kanteen香港 #kanteen中環 #kanteen珍珠奶茶
@kan.teen

紅豆控必愛上呢杯❣️
好多紅豆蓉 成杯都蘊含住紅豆味☄️
細珍珠口感細膩
比我想中有咬口有彈性😆
而且 叫無糖太正確了~
👅冬瓜鐵觀音 $21
冬瓜湧上心頭💫味道好濃好突出🪴
又不失鐵觀音茶味🍃味道隨後浮現
無得調教甜度冰度~整體偏甜🌼
👄總結
不過應該有好多人飲珍奶 都會少甜 所以吐司都可以少甜就好~
——
@tpteahk
📍茶湯會 (環球大廈) (中環)
中環德輔道中19號環球大廈地下C1號舖
  • 爆醬珍奶吐司
1K
2021-02-07 190 瀏覽
每個早晨都是新的開始,見到太陽心情都更愉快了!我的早餐是來到茶湯會品嚐美味輕盈的套餐啊!珍珠紅豆拿鐵人氣拿鐵,用上馳名萬丹紅荳,原來有「萬丹紅寶石」之稱的!配上「好命珍珠」,十分煙韌,珍珠天然,不含添加劑及色素,充滿奶味,香滑到呢!熱冬瓜鐵觀音甜甜地的冬瓜口味又有濃濃茶香,回甘茶味使人回味無窮!香辣吞拿魚吐司這吐司真的十分驚喜,豐富醬料,有厚厚雞蛋和香辣吞拿魚伴著千島醬等,咬下香脆吐司實在滋味呀!茶湯會 (環球大廈)中環德輔道中19號環球大廈地下C1號舖
每個早晨都是新的開始,見到太陽心情都更愉快了!

我的早餐是來到茶湯會品嚐美味輕盈的套餐啊!

珍珠紅豆拿鐵

熱冬瓜鐵觀音
甜甜地的冬瓜口味又有濃濃茶香,回甘茶味使人回味無窮!

香辣吞拿魚吐司

茶湯會 (環球大廈)
中環德輔道中19號環球大廈地下C1號舖
2021-02-06 176 瀏覽
【 #早餐之約 】Good Morning Central ~ 唔知幾耐冇喺中環跟同事一起食早餐?興之所至跟舊同事兼閨蜜來黎一個快閃 #早餐之約吧 ~清晨嘅中環早上,雖人來人往,但仍有點寒風,大概都係未食早餐吧,兩個珍奶控黎杯珍奶醒醒晨吧!叫左份爆漿珍奶吐司,切開爆漿而出Q彈珍珠,滲透出濃郁珍奶的獨特香味,加埋杯熱熱的珍珠紅豆拿鐵同冬瓜鐵觀音,感覺幸福滋味。#sohappy💛💟@tpteahk #茶湯會香港 #茶湯會 #tpteahk #annielittlecake #安妮蛋糕食早餐 #靚Cake分享

【 #早餐之約 】

Good Morning Central ~

唔知幾耐冇喺中環跟同事一起食早餐?

興之所至跟舊同事兼閨蜜來黎一個快閃 #早餐之約吧 ~

清晨嘅中環早上,雖人來人往,但仍有點寒風,

大概都係未食早餐吧,兩個珍奶控黎杯珍奶醒醒晨吧!

叫左份爆漿珍奶吐司,切開爆漿而出Q彈珍珠,

感覺幸福滋味。#sohappy💛💟

@tpteahk

2021-01-27
$70 (早餐)
  • 珍珠紅豆拿鐵
2021-02-05 188 瀏覽
話説好耐之前 已經比茶湯會既爆醬珍奶吐司吸引住!今日終於黎試試佢 中環環球大廈分店 店面幾大 設有少量座位 供大家堂食原來茶湯會設有輕食套餐 除左有最吸引我既熱壓吐司 亦有燒賣、粉果、糯米雞、香燒菇 $35至$45 就有一杯野飲 加一份小食𝐀𝐋𝐋 𝐃𝐀𝐘 𝐒𝐄𝐓 $45指定四款飲品 𝕩 爆醬珍奶吐司 𝕠𝕣 香辣吞拿魚吐司 𝕠𝕣 吞拿魚沙律吐司⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣▪️爆醬珍奶吐司完全為了這款吐司而來!一切開 珍珠蜂擁而出小小一顆 挺彈牙吐司外層脆身 味道有點像吉士不太甜膩 但也不太驚喜▪️珍珠紅豆拿鐵 $31一啜 滿口紅豆跟珍珠紅豆軟綿 甜度恰到好處小小的珍珠 同樣彈牙就是一杯很紅豆很珍珠的拿鐵難怪幾乎每兩三位客人就有一位點這一款▪️冬瓜鐵觀音 $21冬天來喝一杯熱的冬瓜鐵觀音 也不錯温度剛好 不會只是微暖 但亦不至於燙傷舌頭嚐得到冬瓜的香甜 淡淡鐵觀音的茶香甜度比一般的冬瓜茶低 當然對大家而言 可能還是有點甜 但個人覺得很OK

𝐀𝐋𝐋 𝐃𝐀𝐘 𝐒𝐄𝐓 $45
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣

▪️爆醬珍奶吐司
爆醬珍奶吐司

完全為了這款吐司而來!
一切開 珍珠蜂擁而出
小小一顆 挺彈牙