2021-02-18 728 瀏覽
去開西營盤 去埋上環試下朋友推薦的茶痴😋沖繩黑糖珍珠鮮奶(💸$30)R小編選擇困難之下 店主極力推薦 自然要試下😊飲落同出面既珍珠鮮奶有分別🔎黑糖味非常濃郁💘鮮奶味加上黑糖味 當然係絕配 驚喜係珍珠方面✨每粒珍珠同好似包裹住黑糖一樣 每啖咬落去都會有黑糖味湧出黎💥令人一試難忘💭綿芝白桃烏龍(💸$34)芝士奶蓋配上微酸既白桃烏龍🍑有種好fresh既感覺🌱適合中意奶蓋又唔想太濃味既人去飲 我地就叫左走甜 自我感覺比較健康😜呢款飲品亦係鋪頭top銷售系列👍🏻證明適合大眾既口味❣️
去開西營盤 去埋上環試下朋友推薦的茶痴😋

沖繩黑糖珍珠鮮奶(💸$30)
R小編選擇困難之下 店主極力推薦
自然要試下😊
飲落同出面既珍珠鮮奶有分別🔎
黑糖味非常濃郁💘鮮奶味加上黑糖味
當然係絕配 驚喜係珍珠方面✨
每粒珍珠同好似包裹住黑糖一樣
每啖咬落去都會有黑糖味湧出黎💥
令人一試難忘💭

綿芝白桃烏龍(💸$34)
芝士奶蓋配上微酸既白桃烏龍🍑
證明適合大眾既口味❣️

沖繩黑糖珍珠鮮奶
沖繩黑糖珍珠鮮奶
2021-01-31 999 瀏覽
每次lunch time經過都好多人係度等好想試試今日午餐食唔飽又有啲時間可以等下就黎買下啦,估唔到今日唔洗等好耐呢間嘅選擇都幾特別唔會得普通嘅奶茶口味揀咗杯芋頭紫薯鮮奶烏龍茶因為本身鐘意有口感又唔想食珍珠芋頭都係一個我認為同奶茶好夾嘅野黎等咗5分鐘左右就有了雖然好忙,但無論係落單或者取餐,店員都好有禮貌咁回覆👍🏼美中不足嘅係拎完杯野飲先發覺有少少芋泥痴咗係杯外面冇紙巾在手又抺唔到手不過杯野係整得幾有心機首先飲落去層次分明,真係飲得出4種配料佢地將芋泥紫薯沿杯身抺咗一層再加烏龍茶溝鮮奶外表好似紫色嘅雲朵內裡就有滿滿嘅芋泥,好足料!因平時飲芋頭奶茶,好多都只會將芋頭擺最底但呢間呢杯好有心機!
每次lunch time經過都好多人係度等
好想試試
今日午餐食唔飽又有啲時間可以等下
就黎買下啦,估唔到今日唔洗等好耐

呢間嘅選擇都幾特別
唔會得普通嘅奶茶口味
揀咗杯芋頭紫薯鮮奶烏龍茶
因為本身鐘意有口感又唔想食珍珠
芋頭都係一個我認為同奶茶好夾嘅野黎
芋頭紫薯鮮奶烏龍

等咗5分鐘左右就有了
雖然好忙,但無論係落單或者取餐,店員都好有禮貌咁回覆👍🏼
美中不足嘅係拎完杯野飲先發覺有少少芋泥痴咗係杯外面
冇紙巾在手又抺唔到手

不過杯野係整得幾有心機
首先飲落去層次分明,真係飲得出4種配料
佢地將芋泥紫薯沿杯身抺咗一層
再加烏龍茶溝鮮奶
外表好似紫色嘅雲朵
內裡就有滿滿嘅芋泥,好足料!
因平時飲芋頭奶茶,好多都只會將芋頭擺最底
但呢間呢杯好有心機!
2021-01-28
5 分鐘 (外賣自取)
芋頭紫薯鮮奶烏龍
以前過海淨係行銅鑼灣,其他地方真係好少去😂呢排喺上環返工,終於有機會發掘下附近食肆,同事推咗呢間茶飲黃店,仲話芝士奶蓋好味到上癮,今日終於試到🙈#綿芝草莓 $42 8.5/10———————————「綿芝」系列,即係芝士奶蓋。極度鍾意🍓嘅我第一次緊係試下草莓奶蓋啦。嘩!面頭芝士奶蓋真係好濃厚😍🧀可惜太少🥺舀多兩殼就好喇。底下士多啤梨味blended tea味清甜,假如有士多啤梨肉或果蓉就更加分👍🏻————————————

#綿芝草莓 $42 8.5/10
———————————

————————————
《 上環巷弄間嘅手搖茶店 》 去過上環一次之後,就會成日都想去試哂佢成條街嘅野食!今次就試左呢間聽講好出名奶蓋嘅黃店 “茶痴“🍑 綿芝白桃烏龍 $34芝士奶蓋超級綿密,鹹甜味道剛好,份量十足。白桃層層果肉飲落啖啖桃香~同烏龍茶配合得好好。🍊 粒粒西柚 $36味道酸酸甜甜,解渴之選!望落有好多西柚果肉,仲有大大片西柚,岩哂用黎打卡📸!果味豐富整個口感,令人一喝愛上。#伏遊上環#上環美食
《 上環巷弄間嘅手搖茶店 》

🍑 綿芝白桃烏龍 $34

🍊 粒粒西柚 $36

#伏遊上環
#上環美食
2020-12-13 1066 瀏覽
食完悠閒嘅lunch, 要介紹我個friend飲my favorite芝士茶,即刻帶佢過嚟~ 諗起都開心又要再講, 呢間芝士茶係我暫時飲過最好飲嘅芝士~ 真係好好好好好好好飲x1000000!!!我個friend飲完都好認同,佢都覺得好好飲 佢入面又乾淨,d姐姐仔都好有禮貌,一路keep住都有唔少人買嘢飲, 我即刻心諗 "識貨". 我今次又試佢嘅期間限定, 綿芝日本富有柿, 佢係用日本和哥山縣富有柿,仲可以拉花, 但係因為我唔係即刻返去,響條街度冇得慢慢欣賞,所以我都費事咁浪費, 同佢講唔駛拉花喇~ 我個friend就飲綿芝芒果,佢都非常滿意 我個富有柿當然好好飲,有好多柿肉響底, 正呢間茶痴我都飲咗成年,keep到水準, 仲周不時有新口味,不斷尋求進步,真係抵讚, 抵我久唔久嚟支持你

我個friend飲完都好認同,佢都覺得好好飲
我個富有柿當然好好飲,有好多柿肉響底, 正

綿芝芒果
2020-12-13
綿芝芒果
2020-12-13 620 瀏覽
🥰👍🏻綿芝提子x綿芝紅火龍x 綿芝紅火龍首先面層係濃厚既芝士奶蓋,真係好飽滿,好香好滑!同埋啲奶蓋係唔會飲左一陣就會溶埋啲茶到,啖啖果肉,又同時飲到真茶味😌每杯都份量十足,好出色!暫時覺得係最好飲既奶蓋茶飲😍
🥰👍🏻綿芝提子x綿芝紅火龍x 綿芝紅火龍

2020-12-01
2020-12-13 288 瀏覽
🥰👍🏻粒粒紅柚+綿芝奶蓋首先面層係濃厚既芝士奶蓋,真係好飽滿,好香好滑!同埋啲奶蓋係唔會飲左一陣就會溶埋啲茶到,啖啖果肉,又同時飲到真茶味😌每杯都份量十足,好出色!暫時覺得係最好飲既奶蓋茶飲😍
🥰👍🏻粒粒紅柚+綿芝奶蓋

2020-12-12
2020-12-12 421 瀏覽
茶痴又係encore之選😎揀假日/夜晚去會少啲人排隊✌🏻因為平日係勁多order要等得耐少少但佢地既野飲係值得等架👍🏻👍🏻另外佢地九龍灣都有分店🙌🏻🙌🏻🙌🏻成日都有季節性水果既飲品😋😋🌟綿芝青森縣蘋果🍎最頂層係綿滑既芝士奶蓋🧀🤩🤩🤩中間係打成沙冰 飲落🍎香氣十足👍🏻😋😋😋底層係綠醇茶底 成杯野係超夾😋飲完只係想講 呢款係季節性想飲既快啲去試 過左就無🤪
茶痴又係encore之選😎

底層係綠醇茶底 成杯野係超夾😋

飲完只係想講 呢款係季節性
想飲既快啲去試 過左就無🤪

2020-12-08 381 瀏覽
今日俾朋友個story杯茶痴吸引左,咁岩自己又喺附近,就即刻去左喇🤤 朋友推介芝士奶蓋系列同果茶,我選擇困難症發作,叫左同行既老豆幫我揀~➿ 綿芝青森縣蘋果 ($45)飲頭啖湯既老豆話:「嘩,好杰啊!」原來形容緊個芝士奶蓋🧀,奶蓋好厚身,芝士味道又濃厚😋 青森縣蘋果同茶底比例唔錯,飲到蘋果既清甜,整體好清新🌿 茶飲黎講,價格係相對高,但睇佢地既唉豬就會知用料有幾真材實料,選料講究,唔當造都唔會推出相關茶飲~有呢份認真,出到黎杯野飲又真係好味😋 真係值得欣賞同支持啊💪🏽😀呢度仲有冰滴咖啡添~學生買大部份系列既第二杯有半價啊,好羨慕🥺 希望自己快d做番學生,享用到呢個優惠,哈哈哈!佢地最近仲喺九龍灣開左分店!太好喇,係我呢個新界人既福音☺

➿ 綿芝青森縣蘋果 ($45)

呢度仲有冰滴咖啡添~

佢地最近仲喺九龍灣開左分店!太好喇,係我呢個新界人既福音☺
2020-11-30 482 瀏覽
位於上環的人龍小店 當然要試招牌top 1🥇🌟綿芝白桃烏龍佢地既芝士奶蓋係採用🇯🇵海鹽,明治鮮牛奶 🥛同🇳🇿 cream cheese 製成😋飲落好濃好香 而且質感好厚身🧀綿滑口感真係💯認真超讚👍🏻👍🏻配以加入左桃乾去炒既烏龍茶葉飲落有淡淡桃香味 茶底甘香同個🧀奶蓋真係相得益彰🙌🏻佢地仲有啲季節水果款 全部都好特別下次再試下先🤪呢間位置都好方便響上環地鐵站行大約2分鐘左右就見到🙌🏻
位於上環的人龍小店 當然要試招牌top 1🥇
下次再試下先🤪

呢間位置都好方便
響上環地鐵站行大約2分鐘左右就見到🙌🏻
2020-10-12 1174 瀏覽
隔咗一排冇飲茶痴,行到附近又心絲絲. 我真係好掛住佢嘅cheese tea呀呀呀呀呀!!!!我今次揀咗綿芝芒果茶, 個friend就飲青森蘋果~ 諗起佢d cheese tea就好興奮, 好彩個friend提我影張相先, 如果唔係, 我又會飲晒先影相. 一飲落去, 好熟悉嘅cheese味呀!! 同之前飲嘅一樣, 一d都冇退步到, 係我暫時飲過最好味嘅芝士茶 佢d芝士好綿, 改個名叫綿芝真係一d都冇錯, 味道又啱啱好, 食落一d都唔漏。。。。 我好變態,我每次飲完都會開蓋, 用飲筒食埋個邊嘅芝士, 真係好好好好好好食架!!!! 超級鍾意!!!下次經過再試, 好彩我唔係成日響佢鋪頭附近出沒, 如果唔係真係肥死我
隔咗一排冇飲茶痴,行到附近又心絲絲
. 我真係好掛住佢嘅cheese tea呀呀呀呀呀!!!!

綿芝芒果, 青森蘋果
2020-10-11
綿芝芒果, 青森蘋果
  • 青森蘋果
  • 綿芝芒果
2020-10-04 713 瀏覽
門面好文青又有啲小擺設選擇幾多唔會又有養身系列meet到唔同人需要叫咗熱桃膠洛神花茶+黑糖珍珠(凍)其實係第一次飲桃膠飲品所以唔太知味道如何不過QQ地又有咬口係自己鍾意嘅口感重點係成杯野好fresh感覺又好消滯係好crave for嘅養生飲品好適合中秋食得太多嘅日子另外叫咗杯黑糖珍珠奶茶因為戒緊凍飲所以冇飲到但男朋友話好味我有偷到幾粒珍珠食超!好!味!口感係好彈牙,仲有好重嘅黑糖味D甜味又唔會好假如果唔係要養生我都想飲多啲

門面好文青又有啲小擺設
選擇幾多唔會又有養身系列
meet到唔同人需要

叫咗熱桃膠洛神花茶+黑糖珍珠(凍)
其實係第一次飲桃膠飲品

因為戒緊凍飲所以冇飲到
但男朋友話好味
我有偷到幾粒珍珠食
超!好!味!
口感係好彈牙,仲有好重嘅黑糖味
D甜味又唔會好假
如果唔係要養生我都想飲多啲
2020-10-02
10 分鐘 (外賣自取)
2020-10-01 542 瀏覽
今日返工阿姐請飲tea,仲要咁岩係我想試個間🤩 於是我就跟大隊揀左杯期間限定特飲—綿芝日本白桃 (姐係日本白桃芝士奶蓋)🤩一齊勞役下呢間小店💛💛💛我地order左廿幾杯,外賣送到嚟放左係枱變左一小片白桃海(真係都幾多人揀佢😹)同埋真係幾大杯!大杯到我飲到得返半杯先撈到d奶蓋同d白桃smoothie 。佢既最底層係有果肉飲落啖啖桃香😍 個芝士奶蓋簡直就夢幻,甜甜地又creamy 再有少少芝士既咸味,令到成杯野飲冇咁肥膩,真係忍唔住想飲多幾啖😍 (真·邪惡的肥仔練成秘密㊙️)結果我飲到放工先飲完杯白桃綿芝,飽到食唔落飯😑 下次要試埋佢其他嘢飲🤩

2020-09-18
外賣送餐
下午茶
  • 綿芝白桃烏龍
有緣來到上環小區,聽聞有一間飲了奶蓋如痴如醉的小店,所以就來一試。綿芝白桃烏龍  3/5分    34元  (微冰微糖) 不得不讚該店主打的奶蓋,味道確實是香港飲品店中難得一見的濃烈入味,而且份量十足,及得上超級藍店喜茶的水準。可惜,本人並不太喜歡奶蓋,更偏愛清淡口味的飲品。白桃烏龍不需要特別點評,都是正常的茶底,但飲品的容量略比其他店少100ML左右,這會帶出一個很大的問題。奶蓋本身味道強烈,如果不搭配茶底飲用,就很難單獨飲用。茶底比其他店少就會令我飲完茶底都未飲完奶蓋,最後只能直接食奶蓋啦。坦白講,這杯飲品幾好飲,絕對不差,只是我個人口味問題,所以值得一試其奶蓋,香港很罕有咁出色的奶蓋,請支持黃店!

綿芝白桃烏龍  3/5分    34元  (微冰微糖)

可惜,本人並不太喜歡奶蓋,更偏愛清淡口味的飲品。

2020-09-03
5 分鐘 (外賣自取)
eatwhat.hk·全香港最好飲嘅芝士奶蓋,沒有之一💛快d bookmark左先,包你唔會後悔!留意翻舖頭比較細,叫完飲品要係路邊等~(希望呢間黃店會多d人認識🥺).芝士奶蓋係好濃好厚嘅質感🧀而且份量超級多( ´▽`)完全唔會覺得唔夠喉!除左奶蓋出色,茶飲都好唔錯呢~唔知點解👦🏻👧🏻小編飲親白桃烏龍都中大伏T-T但係呢一杯個兩種味好夾好平衡白桃味好濃又唔化學🍑蜜瓜沙冰都好正味道好天然而且唔淡完全唔會有死甜嘅味道仲會食到啖啖果肉🍈但係可能因為蜜瓜比較多水,沙冰溶得比較快.綿芝白桃烏龍 $34綿芝日本蜜瓜 $45———不專業評分💯食物指數🍴: 💛💛💛💛💛環境指數⛱: 💛💛💛🤍🤍抵食指數🤑: 💛💛💛💛🤍推薦指數👾: 💛💛💛💛💛———📍茶痴 (上環)上環文咸東街14號地舖@chichahongkong———#ewhk上環 #ewhk手搖 #ewhk黃店 #黃色經濟圈
eatwhat.hk

全香港最好飲嘅芝士奶蓋,沒有之一💛
快d bookmark左先,包你唔會後悔!
留意翻舖頭比較細,叫完飲品要係路邊等~
(希望呢間黃店會多d人認識🥺)
芝士奶蓋係好濃好厚嘅質感🧀
而且份量超級多( ´▽`)
完全唔會覺得唔夠喉!

除左奶蓋出色,茶飲都好唔錯呢~
唔知點解👦🏻👧🏻小編飲親白桃烏龍都中大伏T-T
但係呢一杯個兩種味好夾好平衡
白桃味好濃又唔化學🍑

蜜瓜沙冰都好正
味道好天然而且唔淡
完全唔會有死甜嘅味道
仲會食到啖啖果肉🍈
但係可能因為蜜瓜比較多水,沙冰溶得比較快
綿芝白桃烏龍 $34
綿芝日本蜜瓜 $45
不專業評分💯
食物指數🍴: 💛💛💛💛💛
環境指數⛱: 💛💛💛🤍🤍
抵食指數🤑: 💛💛💛💛🤍
推薦指數👾: 💛💛💛💛💛
———
📍茶痴 (上環)
上環文咸東街14號地舖
@chichahongkong