2019-08-14 133 瀏覽
在灣仔區其實已經開了很多各式各樣嘅台式飲品店,但在灣仔道嘅小巷裡...原來都隱藏左一間新店叫茶茶Go,當然就要入去買番杯試下先啦 go go go錫蘭紅茶拿鐵☕️ 是錫蘭紅茶+鮮奶茶味口感香滑,不會過甜...奶味適中,岩晒我嘅口味👍🏻😋😋若葉百香玉子🥤是綠茶+脆梅+百香果+愛玉愛玉是台灣特有嘅食物,可以清熱解暑,再加埋百香果嘅酸甜可口,真是一杯消暑嘅最佳飲品👏🏻👏🏻👏🏻📌茶茶Go📮灣仔道177-179號保和大廈地下F鋪

錫蘭紅茶拿鐵☕️

是錫蘭紅茶+鮮奶
茶味口感香滑,不會過甜...奶味適中,岩晒我嘅口味👍🏻😋😋
若葉百香玉子🥤

是綠茶+脆梅+百香果+愛玉

📌茶茶Go
📮灣仔道177-179號保和大廈地下F鋪

2019-08-10 85 瀏覽
近來附近既奶茶店如雨後春筍般突然出現在大街小巷,因為之前有在附近食開野,咁岩今次經過就見到這裏新開左一間奶茶鋪。醒起同事總是提起想飲。好野當然要齊分享。可能因為鋪頭開左巷內,並不是大街,所以人流不多,收銀哥哥都好熱情介紹。鋪頭見只有佢一位工作人員,所以製作需有時。order左四杯都等左一排,但美食係值得等待既。本人最近喜歡上紅色火龍果,便order左蘇芳紅芝士。一大杯紫紅色純天然色素與果糖既紅火龍果果肉,十分健康。啖啖果肉之餘面頭仲搭配左香滑既芝士奶蓋。組合得岩好。fd都話呢度既飲品都唔錯,每一杯都真材食料。

fd都話呢度既飲品都唔錯,每一杯都真材食料。
  • 蘇芳紅果芝士
2019-08-04 108 瀏覽
同幾個朋友銅鑼灣食完飯打算行去灣仔碼頭搭船去尖沙咀,行到中途口癮起想搵野飲,所以去左就近茶茶Go買~4個人分別嗌左4杯唔同野飲,以下綜合我地對各自野飲既感想~😎🥤 草莓芝士舞霜(健康甜)$38頂層係芝士奶蓋,下層係加冰打成既士多啤梨冰沙,所以無得少冰的。飲落有士多啤梨果肉,芝士奶蓋行清新路線,有芝士香味得黎唔會話太過膩口,會覺得飲多d都得😝😝 撈埋落士多啤梨底味道唔錯~ 不過健康甜都略為甜左少少。🥤 蘇芳紅果芝士芒芒(健康甜)$38都係芝士舞霜系列~ 呢杯係用紅肉火龍果加上芒果配搭而成既! 一層一層,打卡一流🥳 夠晒大杯,好多芒果肉,加埋上面既芝士奶蓋,飲完都幾飽😋 不過同樣健康甜都略為甜左少少。🥤 夏夜白桃烏龍 (凍飲、微冰、健康甜) $29呢杯飲起上黎比較清新,聞落去陣白桃味好出、好香~ 岩晒食飽左既話refresh下個人👍🏻 要讚微冰的確夠「微」,因為實在試過其他野飲鋪微冰完仲係超多冰。🥤 松印桂花烏龍加芋圓 (凍飲、微冰、無糖) $35有淡淡既桂花香味,唔會太搶走茶味,額外加左$6要左芋圓🤣,分量唔少,飲上去啖啖都有~整體上茶茶Go唔錯,野飲選擇唔少,野飲夠大杯,對於當刻口喝

🥤 草莓芝士舞霜(健康甜)$38

🥤 蘇芳紅果芝士芒芒(健康甜)$38

🥤 夏夜白桃烏龍 (凍飲、微冰、健康甜) $29

🥤 松印桂花烏龍加芋圓 (凍飲、微冰、無糖) $35

整體上茶茶Go唔錯,野飲選擇唔少,野飲夠大杯,對於當刻口喝既我地好大幫助😆 另外店鋪有打卡位比我地可以好好影低野飲,相機食先📸✌🏻

P.S. 健康甜=半糖,茶茶Go只有全糖、健康甜、無糖3款甜度選擇
外賣自取
2019-08-04 57 瀏覽
放工去咗灣仔新世紀商場買衫😚😚😚, 血拼了一番後 ,諗住沿住灣仔道行返過去time Square。途中遇到喺 VTC放學的朋友, 原來佢諗住去買番杯台茶, 佢話附近新開咗一間台式飲品店,學生有八折😍😍😎.我都唔執輸,跟埋一齊去試試😋😋😋。原來佢講嘅就係 茶茶Go, 之前喺尖沙咀都買過呢間嘅飲品 🍹🍹同埋麵包🥐🍞, 不過呢邊因為新開張暫時未有麵包買🙄🙄 。難得撞到個朋友係學生,可以享有八折, 所以我都買多幾杯攞返屋企, 同屋企人一齊開心share😋😋😊春滿金旺鳳梨🍍🍍🍍🍵( 台農17號金鑽鳳梨+ 台灣四季春)用料十足 鳳梨果泥頗多, 而且還附帶一塊厚厚的鳳梨片 🍍🍍🍍沒有選擇半糖或微糖, 所以覺得味道比較偏甜😅😅. 或許是本身金鑽鳳梨的果味較濃和較甜吧😊😊櫻羽水果甘露🍹( 紅綠茶+ 奇異果+鮮橙+ 鳳梨+ 百香果)茶味非常突出, 口感清爽酸酸甜甜😍😍😍另外仲買咗厚奶雪見沙系列金煌芒果雪見沙❄( 芒果奶+豆奶冰沙)非常吸睛的產品, 好特別嘅瓶子😊😊厚奶雪見沙 ,有點像鮮果奶昔, 豆味香濃 沙冰非常幼滑,芒果泥甜甜酸酸 ,而且果肉份量滿滿的😍😍😍草莓雪見沙🍓🍓🍓( 草莓奶+豆奶冰沙)嘗試搖
我都唔執輸,跟埋一齊去試試😋😋😋。

春滿金旺鳳梨🍍🍍🍍🍵
( 台農17號金鑽鳳梨+ 台灣四季春)

櫻羽水果甘露🍹
( 紅綠茶+ 奇異果+鮮橙+ 鳳梨+ 百香果)
茶味非常突出, 口感清爽酸酸甜甜😍😍😍

另外仲買咗厚奶雪見沙系列
金煌芒果雪見沙❄
( 芒果奶+豆奶冰沙)
非常吸睛的產品, 好特別嘅瓶子😊😊

草莓雪見沙🍓🍓🍓
( 草莓奶+豆奶冰沙)
嘗試搖勻雪見沙,才開始飲用, 試試有什麼不同的口感😁😁。士多啤梨🍓果肉香甜, 沙冰半溶的狀態更深得我歡心😋。

總括嚟講,水果茶系列對我來說口味比較偏甜, 應該叫微糖或半糖會更加好喝。
厚奶雪冰沙系列, 比較特別, 口感質地非常幼滑濃厚😍😍😍, 比較得到我嘅歡心😁。

外賣自取
用餐優惠
優惠券
2019-08-03 67 瀏覽
夏日炎炎,Fatbrown 同友人去左灣仔摩利臣山泳池游個早水,游完水經過見到呢間新開的飲品店,又忍唔住consume 下d 卡路里先<真.岩燒黑糖鮮奶$35>岩燒黑糖鮮奶真烏有少少岩燒味黑糖熱辣辣畢出黎,再倒上凍冰冰的鮮奶,冷熱交融黑糖珍珠Q彈Q彈勁好咬,粒粒都俾黑糖包住,好正<松印桂花烏龍$36>朋友唔鐘意太甜太重味,所以簡左桂花烏龍,貪佢陣味夠清香杯野有陣陣桂花味,味道簡單天然<蘇芳紅果芝士芒$38>紅果芝士芒系Fatbrown 最愛,淨系睇賣相都一百分紅色部份系紅火龍果,黃色系芒果,最上面的簡色系芝士奶蓋 火龍果加芒果沙冰酸酸甜甜開胃得黎好好飲<金皇芒果$38>金皇芒果系紅果芝士芒的無左火龍果版,味道會比起紅果芝士芒甜少少,芒果香味更加濃烈Fatbrown 超愛佢個奶蓋,超級creamy,鐘龍奶蓋的朋友仔一定要試!

<真.岩燒黑糖鮮奶$35>
岩燒黑糖鮮奶真烏有少少岩燒味
黑糖熱辣辣畢出黎,再倒上凍冰冰的鮮奶,冷熱交融
黑糖珍珠Q彈Q彈勁好咬,粒粒都俾黑糖包住,好正

<松印桂花烏龍$36>
朋友唔鐘意太甜太重味,所以簡左桂花烏龍,貪佢陣味夠清香
杯野有陣陣桂花味,味道簡單天然

<蘇芳紅果芝士芒$38>
紅果芝士芒系Fatbrown 最愛,淨系睇賣相都一百分
紅色部份系紅火龍果,黃色系芒果,最上面的簡色系芝士奶蓋
火龍果加芒果沙冰酸酸甜甜開胃得黎好好飲

<金皇芒果$38>

2019-08-03 84 瀏覽
之前經過尖沙咀茶茶Go時見到佢啲自家製包都幾吸引,不過嗰次太飽無買到🤭網上面見到話佢係灣仔開左分店,呢日難得去開呢邊想去試下😛一入到去首先係比棵粉紅色樹吸引住我既眼球,環境比起尖沙咀店更為夢幻😳之後目光落左係全吉既麵包架上,咁啱有個工人同小朋友問點解個架無野,店員話已經無曬包賣啦😧▪️ 逮丸芋頭二號(6.5/10)💲45無曬我想食既包,唯有飲返杯野自我安慰一下😭見好多人話呢間既芋頭好飲,就一於叫呢杯🥤飲落鮮奶厚滑濃郁,而手工芋泥偏多係顆粒口感,個人會鍾意再粉糯綿密一點🤔小芋圓就真係比較細小同埋軟腍,味道亦都唔太突出,如果大粒返少少有咬口應該會正啲👉🏻👈🏻▪️蘇芳紅果芒芒 (6/10)💲36朋友要左杯水果既,係紅火龍果再加上芒果,質感比較稠身既關係,層次過於分明,兩者唔係好融合到埋一齊🤤以新鮮水果製成,各自味道頗為香濃,不過叫左半糖依然偏甜😣🔎 整體評分(6.5/10)

▪️ 逮丸芋頭二號(6.5/10)💲45

逮丸芋頭二號

▪️蘇芳紅果芒芒 (6/10)💲36

蘇芳紅果芒芒

🔎 整體評分(6.5/10)