2022-08-14 203 瀏覽
專誠來到北河街搵嘢食,找到了這間冰室,店員友善招待坐下點了一款大蝦鮑汁海鮮豆腐煲,被隔離坐的鐵板餐吸引了,隨即點了美式大什扒餐,配上了薯條和燒汁。所有套餐均附送例湯。大蝦鮑汁海鮮豆腐煲($70)必點推介!非常有鑊氣,美味的鮑汁送飯一流,海鮮豆腐煲內的配料十足包括有大蝦、雜錦海鮮、魷魚、魚柳、草菇椰菜、豆腐和鮑汁的味道二合為一,美味啊!美式大什扒餐($95)內有薄牛扒、豬扒、雞扒和廚師腸。熱辣辣的鐵板上需額外加$6,豬扒和雞扒都是醃好了,特別是豬扒非常鬆軟,即叫即炸的薯條真是令人吃過不停,做出了鐵板餐的風味啊!雖然香港地周圍有唔少茶餐廳,高質冰室卻是少見,今天竟然讓我們遇上了,nice

大蝦鮑汁海鮮豆腐煲($70)

美式大什扒餐($95)
2022-08-12
2022-07-24 194 瀏覽
自選扒餐($37)凍奶茶(+$3)吉列豬扒,即炸,幾大塊又厚身,唔太油膩。太陽蛋,正常。煙肉,唔過咸,同樣正常。丹麥多士,呢個先係我叫扒餐嘅原因,出面唔係有太多餐廳有。脆得嚟又夠鬆軟,而且又香牛油味。凍奶茶,正常。
自選扒餐($37)凍奶茶(+$3)
吉列豬扒,即炸,幾大塊又厚身,唔太油膩。
太陽蛋,正常。煙肉,唔過咸,同樣正常。
凍奶茶,正常。
自選扒餐
$40 (早餐)
2022-07-18 969 瀏覽
因工作關係,每個月都總會有一兩日要嚟深水埗,所以亦順理成章在區內搵食。見呢間「茶豆冰室」評價唔錯,而且離我哋嘅工作地點不遠,今日就嚟試下。近年冰室開得成行成市,幾乎行幾步就會見到一間,而且好多都標榜以懷舊為主題,不過呢間嘅裝修就好唔同,以木質和淨色作配搭,格局鮮明,令人耳目一新。食物選項好豐富,既有港式茶餐、西式扒餐、小吃、三文治,亦有一系列東南亞美食,如馬來咖喱、喇沙、冬蔭公等供應。我哋每人點左一個餐,再加左份公司三文治。好耐無食過德國咸豬手 ($78),估唔到半隻嘅份量都唔野少,外皮美味可口,再加上肥美嘅肉質,蘸點黑椒汁吃,惹味非常。豬手可選配薯條、白飯、意粉或雜果沙律。雜果塗滿了沙律醬,入口酸酸甜甜,很滋味,薯仔也很新鮮,用嚟伴豬手吃,更可中和膩感,正。至於另一客下午茶餐星洲炒米粉 ($39)  食味亦一流,配料有蝦仁、火腿、肉絲和洋蔥等,米粉炒得乾身不油,咖喱味芬香微辣,吃起來還透著濃郁香氣,很有南洋風味。招牌公司三文治 ($48)  公司治用料有誠意,入面夾滿了餐肉、火腿、豬扒、蕃茄、生菜和芝士等。麵包烘得好香脆,仲搽左牛油,配埋啲餡料一齊食,口感好豐富。意猶未盡,決定再加多
意猶未盡,決定再加多客法式西多士 ($24),西多炸得好香口,質感軟綿且富蛋味,中間還夾有花生醬餡,加上牛油同糖漿,既邪惡又美味。
跟餐飲品點左凍檸茶 (+$3) 同 咖啡紅豆冰 (+$8)  咖啡香濃又沒有苦澀味,加上大大粒紅豆,真係無得輸。
2022-07-14 203 瀏覽
好耐未食過咁平嘅下午茶尋日出咗去深水埗幫媽咪買收音機,因為媽咪要懷舊嗰款收音機,所以我特登出咗去深水埗幫佢睇吓有冇。期間去咗一間叫做茶豆冰室嘅餐廳食嘢,叫咗下午茶餐真係覺得好平,可能平時返工嘅地方唔係尖沙咀就係旺角銅鑼灣,嗰度啲價錢都唔會話好平,好少會出到嚟深水埗,所以一坐低見到個餐牌就覺得好抵食。我個下午茶餐係吉列魚柳沙律,$34,仲有冇+1服務費。塊魚柳都幾大塊,仲大塊過我個手掌。炸到外面脆卜卜。沙律仲有好大碟,主要都係啲薯仔椰果平時食到嘅材料。另外加咗$8叫熱蛋白杏霜。至於佢就叫咗個常餐A,係吉列豬扒配仿鮑魚絲,同埋沙嗲牛肉,呢個係即食麵嚟嘅,$47,有跟埋牛油多士。另外加咗$8叫紅豆冰。吉列豬扒都幾大塊,仲有兩塊多士。沙嗲牛肉同仿鮑絲都好正常,味道夾 。至於杯紅豆冰就絲豆好多,有半杯都係紅豆,如果冰再多啲,冰涼啲會再正啲,哈哈。最後因為口渴,所以我地再叫多杯熱杏仁霜飲下,嘿 。所以人均消費$79左右 。
好耐未食過咁平嘅下午茶

2022-07-12
4 分鐘 (堂食)
2022-06-30 140 瀏覽
今日出深水埗買嘢,平時通常會去幫襯d知名食店;但今日實在太熱,行過見到呢間「茶豆冰室」,裝修新淨地方闊落,就決定試下入到去當堂降曬溫,冷氣強勁環境乾淨衛生,卡位坐得舒舒服服,四五點都有成8,9成滿,都幾好生意!有午餐同下午茶餐牌下午茶超級抵食,黑椒牛柳絲意粉$39咋炒嘢$40樓下真係好少好少好少有喇,重點係個份量一d都唔下午茶,同我平時出去食lunch一樣好有鑊氣,炒得色澤均勻,牛柳絲一d都唔少,而且食落唔係淋姐姐果d牛,有牛肉味雞髀炸薯條$34大大隻髀,切開好有肉汁,一d都唔乾,好嫩滑,而且無雪味幼薯條但一樣好食,好脆口常餐$47好豐富,又厚多士又扒又腸又沙嗲牛沙嗲牛肉份量一樣咁慷慨西多士,雖然佢望落唔係好厚果d,但入面好足料,切開九塊每塊都充滿花生醬,勁正特飲紅豆冰跟餐+$8,值得加,大大杯,紅豆夠淋夠味,唔係奶水果種估唔到試下新嘢又有驚喜喎

入到去當堂降曬溫,冷氣強勁

有午餐同下午茶餐牌

下午茶超級抵食,黑椒牛柳絲意粉$39咋

雞髀炸薯條$34
大大隻髀,切開好有肉汁,一d都唔乾,好嫩滑,而且無雪味

幼薯條但一樣好食,好脆口

常餐$47
好豐富,又厚多士又扒又腸又沙嗲牛
沙嗲牛肉份量一樣咁慷慨

估唔到試下新嘢又有驚喜喎

2022-06-15 100 瀏覽
餐廳有玻璃窗,望街外感受到陽光都幾舒服,吃了個寧靜的下午茶。公司三文治:絕對可以做招牌,蛋厚又鬆軟,料多得不得了,午餐肉剛剛煎起,香口又熱辣辣,最意外是有豬扒,肉質軟身又有豬肉香,加上生菜蕃茄,可以食十件都得。炸雞翼薯條:想不到炸雞翼也可以如此出色,外表脆身可口,內裏的肉汁一咬便流出,非常好食,三隻雞翼怎可能夠請呢?粗薯條即叫即炸,吃時要小心太熱,我最喜歡粗薯,薯味濃又有口感。青檸梳打:整罐梳打水給我,慢慢倒,慢慢飲,非常過癮。

公司三文治:

炸雞翼薯條:

青檸梳打:
整罐梳打水給我,慢慢倒,慢慢飲,非常過癮。
2022-06-01 79 瀏覽
上星期和朋友到深水埗逛街,午餐時分想找一間坐得舒舒服服的餐廳,這個在深水埗區來說有一點難度,然後從網上找一下資料看到這一間新開的餐廳決定一試位於深水埗區的餐廳價錢果然有優勝之處,另外環境他們也十分舒適以這個價錢來說的確是一間高質素的冰室朋友點了一個冬陰功湯底的金邊粉, 配菜選擇了豬扒和腸仔蛋,朋友大力推薦這裏的豬扒炸非常香口,而且份量不少,另外湯底冬陰功味香濃,非常驚喜我點了德國鹹豬手配意粉,分量當菜式上枱時也嚇了一跳,以這個價錢來說性價比非常之高,豬手非常大份,而且味道配搭黑椒汁亦非常惹味,是一道非常高質素的冰室菜式和朋友也點了一些小吃,分別有炸薯條,春卷和蝦餅,極力推薦他們的蝦餅,蝦肉味道香濃,而且外皮非常香脆,配搭泰式辣醬非常惹味

2022-05-26 104 瀏覽
在深水埗這冰室是一間很不錯的食店又有下午茶,味道又佳,價格又低食。那天下午茶時間去但都要等一會兒坐位,員工服務及老板都很好服務。地方都清潔光猛,是一間可去試的冰室。
2022-05-20 73 瀏覽
今日去深水埗做野,和同事去附近lunch,搵到一間裝修好光鮮嘅冰室,見到好多人光顧,於是入去試下,在外面等位等咗一陣就有位,入到去裝修都好新淨,感覺好整潔,感覺帶有少少東南亞風味~坐低望望餐牌,價錢都唔算太貴,都有幾多選擇~~我地order左海南雞飯、星州炒米、春卷蝦餅小食及豬頸肉小食海南雞飯,有油菜、油飯雞幾滑,油飯夠香星州炒米,下午茶都份量多,炒得幾有穫氣春卷拼蝦餅,蝦餅熱辣辣,香口,真係幾好食配埋泰式雞醬食一流冰室既凍檸茶、凍奶茶、冇得輸整體來說,依間冰室性價比高,可以再encore
坐低望望餐牌,價錢都唔算太貴,都有幾多選擇~~
海南雞飯,有油菜、油飯
雞幾滑,油飯夠香
星州炒米,下午茶都份量多,炒得幾有穫氣
春卷拼蝦餅,蝦餅熱辣辣,香口,真係幾好食
配埋泰式雞醬食一流
冰室既凍檸茶、凍奶茶、冇得輸

整體來說,依間冰室性價比高,可以再encore
2022-05-19
5 分鐘 (堂食)
午餐
2022-02-14 494 瀏覽
抵食性價比高茶餐廳, 出色馬來西亞咖哩 個咖哩汁 香辣 惹味你到深水埗嘆下茶餐廳呢間紅豆冰室深海裝修非常靚呢度選擇非常多 有泰國 餐 亦都有馬來西亞咖哩泰式炸蝦餅 蝦肉同粉的比例非常均勻 出面通常都係瞓多個 蝦 呢度就蝦肉多過 麵粉 所以咬落非常之 彈牙 好味道炸雞翼 雞翼炸到外脆內軟 雞肉鮮嫩喇沙 味道算係唔太辣 可能遷就香港人的 用了好多 總共有三隻新鮮大蝦 又有生蠔 食得出係用心製作最後不得不讚佢個咖哩牛腩飯 用上馬來西亞咖哩 配上椰子香 非常惹味 咖哩炆到好冧

你到深水埗嘆下茶餐廳呢間紅豆冰室深海裝修非常靚

呢度選擇非常多 有泰國 餐 亦都有馬來西亞咖哩

炸雞翼 雞翼炸到外脆內軟 雞肉鮮嫩

2022-02-08 99 瀏覽
這間冰室門面光鮮整潔,從遠處已經見到招牌,內裏裝修亦都大方得體。我男朋友逛得有點累,於是入去食個下午茶休息一下。冬陰功金邊粉配香茅豬扒湯底鮮橙色,加上魚露調味,酸辣中帶點鮮味,層次豐富。金邊粉吸收了湯底的味道,滑口又入味。豬扒的火候控制得好,煎至金黃,表面乾身。入口軟腍,香茅味濃郁,真的不錯。泰式清湯米線配豬頸肉和煎蛋湯底清澈,味道鮮甜。豬頸肉帶有肉香。煎蛋有兩隻,中間蛋黃半熟,弄穿了就有蛋汁流出,與湯底攪勻,更添香味。跟餐點了兩杯飲品:凍好立克和凍杏仁霜,正常發揮。

香茅豬扒

泰式清湯米線配豬頸肉和煎蛋

跟餐點了兩杯飲品:凍好立克和凍杏仁霜,正常發揮。
下午茶
香茅豬扒
2022-01-29 95 瀏覽
放lunch果時,有同事提議去食茶豆度食,見今日都農曆年尾27,lunch時間冇咁多人。就趁呢個機會試試佢。泰式炸絲鋼春卷&泰式炸蝦餅六條春卷同六條蝦餅,價錢都系各$30 ,每件都系5蚊。食時蘸上泰式酸甜醬,實在好食又抵食! 香草芝士煎龍脷柳過左陣,我既燒汁芝士龍脷柳亦都上枱,大大碟勁抵食,兩塊龍脷柳非常厚肉,食落冇雪水味道,肉質鬆軟柔滑,新鮮可口;配有適量薯菜,還帶有香濃的芝士味道,成個餐非常滋味。魚肉海鮮喇沙河粉厚底唔易斷,湯底較濃郁。海鮮數量多,尤其是蠔仔,鮮味十足,CP值高。

泰式炸絲鋼春卷&泰式炸蝦餅

香草芝士煎龍脷柳

魚肉海鮮喇沙
2022-01-29 53 瀏覽
在深水埗北河街街尾,新開了一間「茶豆冰室」,提供各地特色美食,今天來嚐嚐新口味。餐廳的裝修簇新,光潔開揚,坐位舒適。看過餐牌後,我點了兩個午市套餐和一個小食。“青咖喱牛腩飯”附送餐湯和餐飲,青咖喱清香而不辣,牛腩腍軟可口,而且份量充足,送飯真一流。附送的羅宋湯也很美味,酸酸辣辣的,十分惹味。“德國鹹豬手(半隻)配沙律黑椒汁”附送餐飲,雖然是半隻,但分量也不少。豬手燜得很入味,再點上黑椒汁來吃,更加美味。沙律由薯仔、新鮮生果混合而成,清新爽口。“泰式炸蝦餅”小食,炸得香噴噴,口感不錯,蝦肉味濃,點上泰式辣醬來吃,超正“奶茶紅豆冰”,追加的餐飲,紅豆腍軟,奶茶茶味濃郁。一頓豐富的午餐,令人吃得津津有味,而且價錢實惠,服務也不錯,CP值非常高。

餐廳的裝修簇新,光潔開揚,坐位舒適。

看過餐牌後,我點了兩個午市套餐和一個小食。

附送的羅宋湯也很美味,酸酸辣辣的,十分惹味。

“奶茶紅豆冰”,追加的餐飲,紅豆腍軟,奶茶茶味濃郁。

2022-01-28 70 瀏覽
我到過朋友新居入伙探訪後,朋友帶我到新居附近的新店舖「茶豆冰室」用午膳,謂食物不錯且取價合理。冰室環境光亮,木紋椅桌與吊扇,懷舊中又不失時代感。我的咖喱牛脷飯,份量可不少,可以與朋友分享,牛脷很軟滑,咖喱汁味道可口不鹹,吃畢沒有口渴感覺!我的餐飲是奶茶紅豆冰,奶茶加紅豆冰是很理想的口感。朋友的吉列豬扒與魚柳,外脆內軟,還有兩款配菜蠻不錯的,朋友嫌蛋白杏霜,美中不足是蛋白太少了!哈哈!明白的!滑滑的蛋白沒有嫌多喔!吃到中途朋友突然說買埋外賣,鹹豬手意粉配黑椒汁,餐茶與餐湯,外賣還有九折添,抵食喎!

冰室環境光亮,木紋椅桌與吊扇,懷舊中又不失時代感。

我的餐飲是奶茶紅豆冰,奶茶加紅豆冰是很理想的口感。

奶茶紅豆冰

2022-01-28
午餐
奶茶紅豆冰
2022-01-28 45 瀏覽
茶餐廳一直是香港最受歡迎的,最普遍的餐廳~我們這次來到這一間茶豆冰室食下午茶。我們二人點了西多士,秘製炆鹹水鴨飯,泰式炸絲網春捲,冰底凍檸樂和奶茶紅豆冰。西多士是很多香港人的最愛下午茶,這一間茶餐廳的西多士新鮮炸超熱辣辣,西多士中間的花生醬和煉奶都非常足,配上香濃的牛油和蜜糖,每一啖都非常好吃!另外是秘制炆鹹水鴨飯,這一個飯在其他茶餐廳都不常見,但是在這一間茶樓冰室是出名的,來到的朋友一定要試試。鴨肉炆得非常之入味,而且給的分量非常之多,配其他分量很足的白蘿蔔和支竹等配料,作為下午茶,這一個套餐性價比非常之高~另外小吃食方面我們點了一個泰式炸絲網春捲,春捲是新鮮即炸起的,非常熱辣辣,而且還有一些咖哩味的餡料,也是非常的好吃!最後飲品方面,這一間茶餐廳有比較特色的奶茶紅豆冰,用奶茶來代替普通的紅豆冰,別有一番風味~