2021-08-17 184 瀏覽
諗住食早餐 見呢間好多人排隊就拎張飛諗住試吓 都等咗差唔多半個鐘先有位米粉冇乜味 牛肉正常冇咩特別 味道偏淡煎蛋正常 入面個蛋黃未熟晒 好味腸仔餐包正常野炒蛋都OK 腸仔同多士一般多士邊硬到食唔到2杯飲品都好普通 茶走唔香 咖啡得苦澀味加糖都唔好飲$80正常早餐價錢 不過要排隊就唔係好值得食
諗住食早餐 見呢間好多人排隊

茶走唔香 咖啡得苦澀味
加糖都唔好飲

$80正常早餐價錢 不過要排隊就唔係好值得食
2021-08-17 184 瀏覽
咖喱滑雞配農夫包 $62幾驚喜,因為農夫包個皮好脆,似奶油豬嘅質感。入邊裝滿左咖喱雞,咖喱比我想像中辣,更有芝麻醬嘅沙律菜俾你中和返咖喱包嘅辣度。如果係食開bb 辣既朋友就未必接受到呢個辣度了芝士肉醬熱狗拼薯菜 $48而同行朋友就食咗呢個,薯菜為粗薯條,配有芝麻醬沙律,同埋一隻嘅芝士熱狗,為正常發揮,但都叫抵食飲品方面跟餐減10蚊,所以每杯係$20芒椰派對係芒果椰汁沙冰獅王舞影黃去到橙嘅漸變,好似夕陽嘅顏色,雜果賓治嘅味道
咖喱滑雞配農夫包 $62

芝士肉醬熱狗拼薯菜 $48

飲品方面跟餐減10蚊,所以每杯係$20
芒椰派對係芒果椰汁沙冰

獅王舞影
黃去到橙嘅漸變,好似夕陽嘅顏色,雜果賓治嘅味道

2021-07-18 261 瀏覽
❤️咖喱汁吉列豬扒旋風蛋包飯 豬扒香脆,蛋包飯既蛋好滑,仲有少少未熟晒,份量超大,豬扒大大塊,飯又多!🧡水牛芝士焗鮮茄牛腩飯 有好多舊牛腩,勁多芝士,點解好味既野通常都咁邪惡😂一樣啦,個份量都係好大份,加上芝士多都有少少漏😳跟餐有餐湯(中湯或者羅宋湯)同埋野飲,加$15有得加芝士蛋糕/朱古力蛋糕)星期六Lunch 都唔少人等位,大概等左15mins先有位,不過野食上得都快,絕對係高質乾淨企理既茶記👍🏻👍🏻👍🏻

2021-07-17
2021-07-10 115 瀏覽
建議: 可堂食/外賣,外賣可以自選配料 (每款HK$3起)一坐底就問店員有無雞蛋仔🤓 店員話:有齊哂三款👏👏 睇埋野飲就順手落單,上次無留意,原來特飲既選擇都好多,台式奶茶都分左三個系列:奶茶 (珍珠/仙草)、黑糖奶茶 同埋 黑糖鮮奶。今次試左:▫️雪糕鮮果雞蛋仔 (HK$58)堂食雞蛋仔總共有3️⃣款:雪糕鮮果雞蛋仔、黑松露野菌雞蛋仔 HK$58 同埋 千島三文魚雞蛋仔 HK$68。而外賣雞蛋仔一底 HK$15,不過配料就逐樣加,如果想加球雪糕要加多 HK$15。所以揀堂食係一個唔錯既選擇🤓整體味道都算唔錯,落左單大概10分鐘後就有得食,雞蛋仔面頭除左雪糕,仲有藍莓 同 士多啤梨🍓 加埋朱古力醬 同 Jam,擺盤整到同餐牌張相差唔多😆店員話雪糕係固定口味(雲呢拿),溶溶地咁在雞蛋仔上面,真係好吸引。可能因為面頭有層雪糕,所以雞蛋仔中間部份,口感比較淋,不過外邊夠脆👍🏻 而且每粒都好充實,有啲咬口。▪️珍珠奶茶 (凍HK$22 少冰少甜)味道中規中距,都算大杯。一路食雞蛋仔,飲下野都算係唔錯。係門口見到原來2.0 仲有港式多士盒,可惜貼著左:暫停供應,唯有下次有機會再試。佢地既港式多士盒菠蘿豬
建議: 可堂食/外賣,外賣可以自選配料 (每款HK$3起)

今次試左:
▫️雪糕鮮果雞蛋仔 (HK$58)

▪️珍珠奶茶 (凍HK$22 少冰少甜)
味道中規中距,都算大杯。一路食雞蛋仔,飲下野都算係唔錯。

係門口見到原來2.0 仲有港式多士盒,可惜貼著左:暫停供應,唯有下次有機會再試。佢地既港式多士盒菠蘿豬扒包 同埋 五香肉丁炒蛋生菜芝士丹麥酥🤤

2021-07-06 125 瀏覽
這天來到大埔,看見不像茶餐廳的茶廳2.0,進去享用晚膳。看見了似乎不太常見的豬扒芝士蛋包飯,平時外出多數首選粉麵,也破例選飯。不是蛋包飯,是蛋蓋飯,有點名不副實!蛋口感不錯,但略嫌不齣滑。豬扒又大又厚,難得是無骨,抵食!口感軟熟,味道較淡。掀開中間,有驚喜,原來係除了蛋包飯,仲有豬扒包芝士和火腿,我的最愛!可以正價減10元加飲品,選擇了特濃朱古力奶昔,上有忌廉,甜度適中又足料大杯。很滿足的晚餐,下次再幫襯!
這天來到大埔,看見不像茶餐廳的茶廳2.0,進去享用晚膳。
豬扒蛋包飯

特濃朱古力奶昔

很滿足的晚餐,下次再幫襯!
2021-07-06
豬扒蛋包飯
特濃朱古力奶昔
2021-07-06 1974 瀏覽
 今晚逛街逛到大埔,順便吃過晚飯才回家吧。選擇「茶餐廳2.0」,但料不到茶餐廳竟然有石燒奉客,我從火山石系列,楝美國封門柳,封門柳是全隻牛只有一條,緊貼着橫膈膜,脂肪不多且肉味最濃的一部分。伴石燒封門柳還有白飯與沙律菜,封門柳,外微焦香,內軟滑,灑少即磨許胡椒、粉紅岩鹽更添美味,我也嘗試燒汁,如果喜歡濃郁味道,燒汁是不錯的! 咖哩海鮮配薯菜,咖哩汁味道微辣好味道,伴薯角與蔬菜吃,挺開胃!看看海鮮都豐富呵!爽脆大蝦~頗大的青口~大塊炸魚柳~蟹柳~帶子粒、蜆肉、八爪魚仔....海鮮不少了!我的士多啤梨奶昔,清香的士多啤梨汁伴奶昔,口感幼滑,不太甜夠冰涼。還有家人的乳酸奶昔。
 今晚逛街逛到大埔,順便吃過晚飯才回家吧。

咖哩海鮮配薯菜

看看海鮮都豐富呵!
爽脆大蝦~

頗大的青口~

大塊炸魚柳~

蟹柳~
咖哩海鮮配薯菜

帶子粒、蜆肉、八爪魚仔....海鮮不少了!

士多啤梨奶昔

還有家人的乳酸奶昔。
乳酸奶昔
2021-07-06
士多啤梨奶昔
乳酸奶昔
2021-07-04 113 瀏覽
非常超值的一餐!門面餐廳裝潢都ok,位都坐得舒服menu都好多選擇,價錢仲要唔貴!平民價錢,超值享受食物T骨排大個人頭 叫左3成熟 好有牛味仲好嫩滑好有驚喜 超抵食套餐配埋羅宋湯同法包 飽到上心口眼見好多客人都有叫T骨排$128絕對超值火山石燒封門柳一上枱就係三至四成熟比T骨更有牛味,更高質仲會配有喜馬拉雅山岩鹽同黑椒最特別有配辣豉油點牛食不過味道古怪 配番岩鹽同黑椒最好黑牛同雜果賓治都好好飲飲品好多款選擇!
非常超值的一餐!

門面
餐廳裝潢都ok,位都坐得舒服

menu
都好多選擇,價錢仲要唔貴!平民價錢,超值享受

食物
T骨排大個人頭 叫左3成熟
好有牛味仲好嫩滑好有驚喜 超抵食
套餐配埋羅宋湯同法包 飽到上心口

眼見好多客人都有叫T骨排
$128絕對超值

火山石燒封門柳一上枱就係三至四成熟
比T骨更有牛味,更高質
仲會配有喜馬拉雅山岩鹽同黑椒
最特別有配辣豉油點牛食
不過味道古怪 配番岩鹽同黑椒最好

黑牛同雜果賓治都好好飲
飲品好多款選擇!
2021-07-02
2021-07-03 176 瀏覽
區內食肆都唔少,中西日韓基本上都有,我鍾意食中餐我唔鍾意食西餐,見到這間茶餐廳2.0選擇都很多,一於各取所需😆😆地方算大都好坐,店員服務仲好友善添😁點咗鑊氣小炒,乾炒豬扒河非常夠鑊氣食到底都沒有油,豬扒夠林夠香口,份量仲好多添,好細心配埋辣椒醬俾我啱晒我心水😍羅宋湯勁好飲,而且仲好足料添!老公點了黑椒牛扒飯。同樣份量足而且賣相仲好靚添,牛扒剛剛熟,牛味都算唔郁,特別一陣黑椒汁濃稠適中好惹味😋😋仲有其他好多選擇下次可以試埋其他㖭☺️

地方算大都好坐,店員服務仲好友善添😁

點咗鑊氣小炒,乾炒豬扒河

羅宋湯勁好飲,而且仲好足料添!

仲有其他好多選擇下次可以試埋其他㖭☺️
又去左大埔lu, 喺li間茶餐廳2.0食飯, 鐘意佢茶餐廳得黎裝修得幾靚同埋地方好企理, 仲有雞蛋仔食添.🍴咖哩牛腩配農夫包 (HKD78)見到對面張枱order好似好吸引, 果然無揀錯. 首先個包已經焗到勁脆! 係切落有聲個隻脆! 裡面挖空左放滿唒好多舊牛腩, 薯仔, 菇好豐富, 咖哩汁夠唒惹味, 一切開, 出緊煙嘅咖哩汁同d料徐徐衝出好正der. (之後見到在場起碼5枱嗌農夫包🤤)•沙律🥗份量都好多!🍴三色芝士焗肉醬意粉🍝 (HKD78)Menu竟然有得揀飯定意粉?熱辣辣嘅肉醬意粉🍝喺焗之前原來炒過黎所以上唒色, 芝士啖啖都拉絲ga! 肉醬又勁多lor, 店家唔係一味肉醬, 加左小小蔬菜一齊焗, 完全唔heavy.🍴雪糕鮮果雞蛋仔 (HKD58)靚❤️! 叫起即整嘅雞蛋仔外殼好脆, 粒粒都漲卜卜ga, 面頭唧滿cream又有藍莓🫐, 士多啤梨🍓片, 一啖雞蛋仔一啖雪糕飯後甜品perfect😋.🍴見到個張圖文並茂嘅Drink Menu, 嗌特飲減10蚊即管嗌milkshake飲先🤪: 個人認為加25蚊即叫即blend嘅milkshake真心抵. 我嘅特濃朱古力奶昔由頭飲到底都有濃濃朱古
🍴
咖哩牛腩配農夫包 (HKD78)
咖哩牛腩配農夫包

沙律🥗份量都好多!
🍴
三色芝士焗肉醬意粉🍝 (HKD78)

🍴
雪糕鮮果雞蛋仔 (HKD58)
雪糕鮮果雞蛋仔

🍴
見到個張圖文並茂嘅Drink Menu, 嗌特飲減10蚊即管嗌milkshake飲先🤪: 個人認為加25蚊即叫即blend嘅milkshake真心抵. 我嘅特濃朱古力奶昔由頭飲到底都有濃濃朱古力🍫勁正, 老公杯菠蘿🍍奶昔都好好飲呢.
朱古力奶昔
菠蘿奶昔
2021-06-15
雪糕鮮果雞蛋仔
朱古力奶昔
菠蘿奶昔
2021-05-23 242 瀏覽
星期日,一個人食,都要等20分鐘先有位。心諗:冇嘢下嘛?😕食完先知:果然真係有料到!😉沙嗲牛,冇梳打粉味,香濃,份量足;牛角包,烘熱多少少更好;炒蛋夠滑,大大份;腸仔就正正常常嘅啦⋯⋯凍檸茶夠大杯,茶味適中⋯⋯伙記姐姐手腳爽快,有禮貌、有笑容,一個美好的星期日由此起!註一:去到先知可以用app預先取票,下次我唔會咁傻齋等😆😆😆註二:同系cafe 99在港島,我食過晚餐,都係掂嘅😎
星期日,一個人食,都要等20分鐘先有位。

心諗:冇嘢下嘛?😕

食完先知:果然真係有料到!😉

沙嗲牛,冇梳打粉味,香濃,份量足;

牛角包,烘熱多少少更好;

炒蛋夠滑,大大份;腸仔就正正常常嘅啦⋯⋯

凍檸茶夠大杯,茶味適中⋯⋯

伙記姐姐手腳爽快,有禮貌、有笑容,一個美好的星期日由此起!

註一:
去到先知可以用app預先取票,下次我唔會咁傻齋等😆😆😆

註二:
同系cafe 99在港島,我食過晚餐,都係掂嘅😎
2021-05-06 349 瀏覽
今日放假約咗兩老食午餐,平時行過見到呢間食店都好多人,而且食物都幾吸引。咁就帶兩老去試吓。我地大約晏就十二點半入座,被安排坐近窗口嘅卡位。先望吓餐牌有咩食先。午餐都幾多選擇。我地叫咗茶膽貴妃雞飯,銀魚仔咸蛋蒸肉餅配白飯同一個鐵板西冷。飲品叫咗熱檸水,Mocha同芒椰派對。三個餐都奉送餐湯。先講肉餅飯,肉餅唔會話全部都係肥肉。銀魚仔數量都幾多。而且咸蛋唔會話得個死咸。配白飯一流。然後就係貴妃雞飯。貴妃雞肉質幼滑。清清地幾好食。到鐵板西冷扒。首先會有配有面包。然後就係大大份牛扒同薯條。西冷肉汁豐富,絕對唔會話將貨就價,而且唔多肥肉,啱晒食肉獸。飲品方面,mocha勁大杯。而且唔會太甜。最意想不到嘅係,竟然有埋拉花。好有心思。至於芒椰派對,家母表示芒果味濃,而且仲好香椰味。最後值得一提係侍應嘅態度,即使餐廳坐滿食客,但佢地不時會照顧食客嘅需要,例如會勁貼心比個碗仔我地裝骨,見我倒晒啲汁落鐵板又會主動問我夠唔夠。而且係我地選擇困難嘅時候仲會同我地介紹餐牌添。食店無論係食物,環境,價錢同埋服務做到一流。好值得大家去幫襯。
餐湯

銀魚仔咸蛋蒸肉餅配白飯

然後就係貴妃雞飯。貴妃雞肉質幼滑。清清地幾好食。
貴妃雞飯

鐵板西冷牛扒

Mocha

至於芒椰派對,家母表示芒果味濃,而且仲好香椰味。
芒椰派對

餐湯
銀魚仔咸蛋蒸肉餅配白飯
貴妃雞飯
鐵板西冷牛扒
Mocha
芒椰派對
2021-05-05 193 瀏覽
茶餐廳是香港獨有的飲食文化,供應不少香港人一日三餐的需要,而舊式茶餐廳感覺上是「男人飯堂」,但今時今日的茶餐廳食物種類多之餘也裝修企理。在周二的晚上,要到大埔一田買日常用品, 之後就在附近吃晚餐, 就來了這裡, 進店前店員要求先掃「安心出行」二維碼。茶餐廳 2.0是一間舖面新淨的茶餐廳,感覺舒適。平日的晚上,人客也不少,看樣子都是區內街坊客。餐牌內有多款選擇,就選了其中的2.0火石山系列, 有五款肉類可供選擇,以重量來計算價錢,可選150g或200g, 配有田園沙律、珍珠飯及飲品。個人選了200g 美國西冷扒, 附上一個石燒爐, 西冷扒放上去加熱來燒,自己可以控制西冷扒的生熟程度, 配上醬汁同鹽調味,燒出來的牛肉味較濃,也有脂香, 肉汁同樣豐富, 再配上田園沙律、珍珠飯, 整份牛扒吃完後真的滿足。最後有凍奶茶, 茶夠香而且奶夠滑, 可以收貨。吃得滿意的一餐, 值得一提的是這間店子服務不錯之餘,地方也企理。
最後有凍奶茶, 茶夠香而且奶夠滑, 可以收貨。
2021-04-23 211 瀏覽
是日去大埔搵朋友晚餐佢介紹左我哩間都好多人食的 茶餐廳2.0幸好坐左卡位😂我同朋友見到隔離枱都點鐵板,仲要有埋套餐,我地就點左澳洲西冷牛扒,紐西蘭牛柳配大蝦我要薯菜,朋友要飯,另外點左特飲獅王舞影,朋友點左雪糕紅豆冰獅王舞影,雪糕紅豆冰兩杯飲品要套餐就扣10蚊,味道都唔錯,由其獅王舞影系雜果賓治的沙冰版,熱天飲真係一流!一中一西湯,味道不過不失西冷牛扒,燒汁配飯西冷牛扒朋友話味道唔錯,牛扒熱得剛好,加埋飯,真係好好味,飯底竟然系有飯蕉,真係有驚喜哈哈紐西蘭牛柳加大蝦 蔡蓉汁 薯菜牛柳好林好入味 加埋脆口的薯菜,大蝦就都ok,佢地的鐵板真係好夠熱,食到最後都仲有少少暖!抺茶芝士蛋榚抺茶芝士蛋榚點左套餐再加15蚊,碟底有朱古力同士多啤梨醬,芝士蛋糕真係唔錯,15蚊真係值得一試!店員服務真係唔錯,唔該前唔該後,真係好難得有間服務態度好的茶餐廳!
是日去大埔搵朋友晚餐
佢介紹左我哩間都好多人食的 茶餐廳2.0

澳洲西冷牛扒,紐西蘭牛柳配大蝦
我要薯菜,朋友要飯,另外點左特飲
獅王舞影,朋友點左雪糕紅豆冰

獅王舞影,雪糕紅豆冰

一中一西湯,味道不過不失

西冷牛扒,燒汁配飯

紐西蘭牛柳加大蝦 蔡蓉汁 薯菜

抺茶芝士蛋榚

2021-04-22
2021-04-15 185 瀏覽
事緣今日行完山返到大埔都已經六點,既然手軟腳軟,又無去街市買餸嘅意慾,不如近近地喺附近食去茶餐廳2.0啦。Menu選擇多元化,丼飯有、港式鐵板餐有、馬拉咖哩農夫包有、中餐有、火山石燒亦有,你諗到嘅佢差唔多都有。先叫一個二人客飯套餐,包括有餐湯同白飯各兩碗,一個小菜+清蒸魚一條,再有時菜一碟;由於今日唔太想食魚,店員話可以改為叫兩個小菜😬😬靈活變通抵讚👍金沙蝦球,每件蝦球都滿佈咸蛋黄,非常邪惡,餸飯一流。再跟埋個千島醬,更加惹味。啫啫豬潤雞煲,集視覺、聽覺,味覺於一身。 除咗雞件外,亦有冬菇同豬潤,醬汁咸度適中,無犯坊間雞煲普遍偏咸嘅問題。另外再單點咗“千島三文魚雞蛋仔”,食落近似法式班戟+千島醬薄餅混合體,外脆內軟。飲品加錢叫咗黑糖珍珠奶茶(熱),🦁獅王舞影😂😂個名勁到一個點,原來即係菠蘿特飲。以不用三百蚊食呢餐,真係仲抵過買餸返屋企煮呀💯

以不用三百蚊食呢餐,真係仲抵過買餸返屋企煮呀💯
2021-04-13 170 瀏覽
本天跟家人到茶餐廳2.0用膳,記得上次去吃石鍋雞扒烏冬, 10分欣賞,但今次看到餐牌上的食物不是便宜,但是因為附近沒有其他茶餐廳。進了餐廳我跟侍應下單,佢話等一陣幫你落單,過咗幾分鐘我再三叫他幫我們下單,但他沒有理會我。我們今次食咗三人餐有一條魚同兩個餸食咗嗰啲二百幾蚊。上菜時間差不多用了半個小時,叫咗個土魷鹹蛋蒸肉餅,個鹹蛋蒸得太耐,個肉餅就一般般,仲有個川味口水雞,啲口水雞擺明係返蒸,唔值呢個價錢。服務態度非常惡劣。真的沒有下次。建議大家不要去吃。
2021-04-13
30 分鐘 (堂食)