2011-06-29
返舊屋搬嘢,搞晏咗,所以就落去最近晌盈暉臺嘅荔苑食嘢,茶餐廳穩穩陣,同埋以前都有食過,,唔好又唔差嗰隻,又有下午茶時間,下午茶餐2:00am-5:00pm,但午市特價套餐都仲有做11:00am-5:00pm。下午茶餐,分精美小食($18-$24)、薯條茶餐($22-$24)、即炒粉麵($30)、沙律茶餐($24),包茶啡,睇落都唔叫平,至少比起連鎖快餐店一個茶餐可以廿蚊唔使,相比之下佢就貴咗幾多啦!至於午市特價套餐,全部都係炒粉麵飯,賣$32,包例湯及茶啡。諗落,我就揀午市特價套餐,因為炒粉麵選擇多,成30款,又有湯飲,比起下午茶個即炒粉麵都係貴兩蚊;老婆唔太餓,要咗個什果沙律茶餐。下午茶餐 - 什果沙律茶餐 $24我稱佢為冰雕沙律,一啲都無誇張,啲什果結晒冰,究竟係唔係有人叫咗什果冰唔要,將啲什果冰倒落我兜沙律度呀?未食,碟底已經成灘水。仲有,所謂沙律,只係一pat撈沙律醬撈到過晒火嘅粟米粒,加幾片生菜,搭塊腍到霉、紅到發光嘅蕃茄晌面,兼且細碟到無譜。依碟「什果冰沙律」賣相驚嚇度可列入地獄之作,味道唔使我多講喇,睇相都幻想到有幾難食啦!結果,老婆咪差唔多凈飲杯杏霜,加埋食我嗰少少飯囉
我稱佢為冰雕沙律,一啲都無誇張,啲什果結晒冰,究竟係唔係有人叫咗什果冰唔要,將啲什果冰倒落我兜沙律度呀?未食,碟底已經成灘水。仲有,所謂沙律,只係一pat撈沙律醬撈到過晒火嘅粟米粒,加幾片生菜,搭塊腍到霉、紅到發光嘅蕃茄晌面,兼且細碟到無譜。依碟「什果冰沙律」賣相驚嚇度可列入地獄之作,味道唔使我多講喇,睇相都幻想到有幾難食啦!結果,老婆咪差唔多凈飲杯杏霜,加埋食我嗰少少飯囉。 午市特價套餐 - 椒鹽豬扒飯 $32
比起個冰雕沙律,我個飯算正常好多,好彩啲飯又比得多,滔咗一碗仔俾老婆,我都仲夠食。不過,常食到嘅椒鹽豬扒,應該係乾身啲,佢個就加晒獻嚟炒,惹味但唔似椒鹽,似唔酸嘅咕嚕肉,而啲豬扒碎濕濕,好似啲頭頭尾尾唔好嘥用嚟炒。總之,都算入得口!本應有個例湯節瓜鱆魚煲肉排,問個伙計好耐都未嚟,佢話無晒咯喎,跟手指指牆加多一句,寫住送完即止架,原來牆上有個「是日精選午餐」,下面寫住是日例湯係乜,括住(送完即止),咁你唔早講!餐飲嘅奶茶,唔知係咪係食到一肚火,所以杯奶茶飲落,覺得寧捨唔香又唔滑。 依間嘢,入晒黑名單啦,話過唔再幫襯,就算打大風落黑雨都寧願行遠啲去美孚新村搵食呀!