2022-07-21 371 瀏覽
朋友話呢頭有間茶餐廳長期要排隊,咁就要試一試佢喇!佢呢到餐牌日日唔同,就算日日黎都唔會悶呀!好多人話佢午市個籠仔飯正,結果一行3人一齊試左佢個籠仔豆豉金菇豆卜蒸排骨飯! 排骨咸又靱,豆卜乾得緊要,反而最好係金茹,入味但份量小。可能佢有個籠仔,感覺就高級少少,不過味道真係好一般。佢杯檸檬茶都算合格有餘,都夠濃夠茶味,但叫左少冰都好多冰。可能係繁忙時間,我地又食得慢,未食晒就比人叫交枱了。完全唔明點解長期咁多人快排隊,可能只係地理位置比較好。
佢杯檸檬茶都算合格有餘,都夠濃夠茶味,但叫左少冰都好多冰。

可能係繁忙時間,我地又食得慢,未食晒就比人叫交枱了。

完全唔明點解長期咁多人快排隊,可能只係地理位置比較好。
2022-07-02 301 瀏覽
間餐廳唯一做得啱嘅就係打風開舖 如果唔係 畀著平時班街坊熟客一定會去隔離左右食.靚門面 + 價錢會令人覺得所有嘢都屬於算尚可接受. 樓面團隊茶餐廳嚟講尚算細心有禮 可惜嘢食屬快餐質素 食完冇感想冇滿足感 純粹就係...食飽咗. 又一間比廚房騎劫嘅茶餐廳. 奶茶唔夠熱 牆身亦有積令人質疑衛生. 真係唔係去到冇得揀都唔會嚟 下次都係屋企食杯麵煎兩隻蛋算了.順帶一提, 收銀處有個疑似蒐集捐款嘅錢箱 但係箱面被遮擋 箱身亦冇寫明捐贈機構...

2021-12-03 712 瀏覽
今日成班同事要一齊OT ,趁六點之前仲可以叫下午茶餐,五個同事即刻落單。全部餐都係$44好鬼抵食,仲要配埋飲品。我哋叫咗咖喱牛腩飯,牛腩份量偏小,咖喱汁OK,白飯份量超級多.瑞士汁乾炒牛河,瑞士汁好惹味牛肉好淋,牛河炒得唔錯.日式鰻魚炒飯, 配料鰻魚好少,其餘冇咩配料,炒飯比較失望。鮮魚湯蠔仔肉碎泡飯,呢個泡飯我最期待, 鮮魚湯底唔錯, 蠔仔份量亦都多, 呢個泡飯最好味。芝士焗豬扒飯,豬扒飯份量好多,仲要係炒飯底,不過豬扒唔夠淋,豬扒飯不過不失。

全部餐都係$44好鬼抵食,仲要配埋飲品。

瑞士汁乾炒牛河,瑞士汁好惹味牛肉好淋,牛河炒得唔錯.

日式鰻魚炒飯, 配料鰻魚好少,其餘冇咩配料,炒飯比較失望。

外賣自取
2021-11-29 344 瀏覽
話說呢今次系第二次食呢間野第一次食 都無野事過左一排食就出事叫個早餐 沙嗲牛面 連炒蛋多士食到一半 咬下咬下 成陣甜味爆出黎個炒蛋甜架 系甜到漏個隻勁怪陣味甘我就問個侍應姐姐 請問你地嘅蛋系甜嘅?佢話:唔系喎 我話呢碟系甜 重要系甜到漏佢話:無理由 個個都系甘煮架啦點會你個碟甜呀(態度極差)佢話: 你覺得甜,咪落啲鹽囉。哇我頂呀,一個美麗嘅早晨。我只系想食一份正常嘅早餐。🤦🏿‍♀️🤦🏿‍♀️🤦🏿‍♀️重要甘受你氣。然後,我發現碗沙嗲牛個碗崩到一個點,點解爛到甘都可以比客用? 間野求其到一個點,員工求其、碗又求其。垃圾呀!
話說呢今次系第二次食呢間野
第一次食 都無野事
過左一排食就出事
叫個早餐 沙嗲牛面 連炒蛋多士
食到一半 咬下咬下 成陣甜味爆出黎
個炒蛋甜架 系甜到漏個隻
勁怪陣味
甘我就問個侍應
姐姐 請問你地嘅蛋系甜嘅?
佢話:唔系喎
我話呢碟系甜 重要系甜到漏
佢話:無理由 個個都系甘煮架啦點會你個碟甜呀(態度極差)
佢話: 你覺得甜,咪落啲鹽囉。
重要甘受你氣。
間野求其到一個點,員工求其、碗又求其。
垃圾呀!

早餐
沙嗲牛
2021-11-29
$50 (早餐)
2021-11-15 173 瀏覽
一個人入茶餐廳食個午餐。照燒大切豬扒配稻庭湯烏冬,兩大塊豬扒,煎得好香好鬆脆,仲配埋火腿炒蛋和丹麥奶油多士。蛋炒得好滑,多士都烤得好香脆。稻庭湯烏冬,烏冬正常配埋粟米粒。呢個特餐實在好大份食到好飽。
一個人入茶餐廳食個午餐。
稻庭湯烏冬,烏冬正常配埋粟米粒。
呢個特餐實在好大份食到好飽。
照燒大切豬扒配稻庭湯烏冬
2021-10-09 415 瀏覽
今日8號風球真係唔係間間都開門做生意,好多都冇開門😌見荷里活又開,所以就行咗入去啦⋯⋯我哋叫咗兩份早餐,一個係雪菜肉絲湯米,另一個係沙嗲牛肉麵,之後就叫咗一杯鴛鴦一杯熱檸茶!兩碗麵都幾大碗,一啲都唔吝嗇!呢個係抵讚!因為好多男人早餐好多時都因為太細份唔夠飽,我覺得呢個真心係大件大件夾抵食,而且佢個飽丹麥酥,真係幾有驚喜!正常呢區附近嘅茶記早餐都冇佢咁抵!所以我覺得佢冇得輸!可能亦因為抵食嘅關係所以都好多人!不過我自己就唔太鍾意佢杯鴛鴦,感覺好稀,啡同茶味都冇,但奶就勁多😖!有啲難飲呀⋯⋯
2021-10-09
$35 (早餐)
2021-09-22 290 瀏覽
新開試吓佢,以冰室收費佢偏貴💰⬆️,食物質素低(平嘢)、味道👎🏻跟收費不成正比,常餐腸仔有怪味侍應問我想點😤,之後換咗塊油淋淋午餐肉,下午茶生炸🐔脾餐配薯條配紅豆冰,生炸🐔脾冇味、紅豆冰勁淡味(紅豆椰汁水)沒有再下次囉👋🏻👋🏻唔會再幫襯😒
2021-08-17
2021-09-19 227 瀏覽
一早知道哩度拆完翠河 開依家哩間荷李活,但冇特別吸引一定要去試🥲價錢比以往貴😮‍💨to be honest加上附近有性價比更好嘅餐廳呀嘛🙂 (都係比真實意見姐)今日sunday 老公要出去快食所以去咗最近嘅 「荷李活」
一早知道哩度拆完翠河 開依家哩間荷李活,
但冇特別吸引一定要去試🥲
價錢比以往貴😮‍💨

今日sunday 老公要出去快食
所以去咗最近嘅 「荷李活」
西多

西多士
2021-08-17 285 瀏覽
今朝返工,發現有間新餐廳。前身係翠河轉荷里活,餐廳裝修好型,坐位坐得舒服,職員服務非常好好,有禮貌,火腿通粉好夠味,湯底濃,杯凍檸茶好飲,有茶味,不苦澀,唔怪得咁多人食。
2021-08-06
2021-08-01 492 瀏覽
路過QB, 發現有新餐廳, 所以試下. 而小米認得 : 同之前翠河D枱櫈擺位差不多wor! 在內堂就座後, 要做最重要的事 : 看餐牌. 我倆選好食物後, 要快快下單.   職員主動送上二杯熱水.    鮮魚湯蠔仔肉碎泡飯   剔走麵包類, 再剔走油炸的和公仔麵系列, 剩下的就是中式湯粉麵. 其中蠔仔泡飯感覺很清新,又是軟綿綿系列, 所以點選這款.    真身 : 大黑碗中央的泡飯, 在視覺上就變得很細小. 其實泡飯份量跟一般餐廳差不多.     蠔仔大大粒, 入口會爆漿. 但有粒蠔仔有蠔殼, 要小心!  泡飯粒粒分明, 有咬口, 仍然需要咀嚼. 享用期間, 要剔走薑絲... 蠔仔泡飯份量得足, 要努力地食呀食! VERY喜歡這個碗二邊有耳仔的設計. 職員送上泡飯時, 只需捉緊碗耳仔, 手指就不會接觸到食物, 所以覺得很放心.   咖哩牛腩飯    牛肉不多, 而肥膏和筋膜偏多, 薯仔軟綿綿, 咖哩很不算辣, 但帶有微微酸味. 肚餓的小米, 就把整碟咖哩牛腩飯消滅了!  熱奶茶     凍檸茶
路過QB, 發現有新餐廳, 所以試下.
而小米認得 : 同之前翠河D枱櫈擺位差不多wor!
在內堂就座後, 要做最重要的事 : 看餐牌.
我倆選好食物後, 要快快下單.
職員主動送上二杯熱水.
鮮魚湯蠔仔肉碎泡飯
其中蠔仔泡飯感覺很清新,又是軟綿綿系列, 所以點選這款.
蠔仔大大粒, 入口會爆漿. 但有粒蠔仔有蠔殼, 要小心!
鮮魚湯蠔仔肉碎泡飯
泡飯粒粒分明, 有咬口, 仍然需要咀嚼.
享用期間, 要剔走薑絲...
蠔仔泡飯份量得足, 要努力地食呀食!
鮮魚湯蠔仔肉碎泡飯
VERY喜歡這個碗二邊有耳仔的設計.
職員送上泡飯時, 只需捉緊碗耳仔,
手指就不會接觸到食物, 所以覺得很放心.
咖哩牛腩飯
牛肉不多, 而肥膏和筋膜偏多, 薯仔軟綿綿,
咖哩很不算辣, 但帶有微微酸味.
肚餓的小米, 就把整碟咖哩牛腩飯消滅了!
凍檸茶
熱奶茶
熱奶茶     凍檸茶
$45.5 (下午茶)