2024-12-23 385 瀏覽
同FD一齊做冬,想食多D海鮮,咁揀莆田好啦。銅鑼灣哩間分店晚市好full,差唔多8點都要等位。宜家多咗唔少新菜,尤其係做緊海蠣節,218可以揀兩道餸TIM。爽口前菜,今次送咗一份細前菜,係用糖醋醃制嘅木瓜片。第一次咁樣食木瓜,好特別LOL。木瓜酸甜脆口好清爽,一碟完全唔夠食,應該要放入menu才得。鮮榨西瓜汁,西瓜汁睇得出係鮮榨,上層仲留低少少泡沫,飲落西瓜味濃郁好清甜。燕皮扁肉湯,每次黎莆田必叫,細細隻扁肉有8隻。扁肉肉香爽口,湯底清澈透亮,再落入頭茬紫菜,飲落更加鮮甜。辣子鮮海蠣,海蠣裹粉油炸,食落外皮脆口,內裡暴曬汁水。少少辣椒調味,更加襯托出海蠣啲鮮甜。鮑魚辣椒小炒肉,快手小菜,好考驗功夫。鮑魚豬肉都切得好薄身,落入大火爆出,逼出豬肉油脂,青椒炒到啱啱斷生就可以出鍋。鮑魚脆口嗦曬豬油香味,食落好惹味。蒜蓉蒸老虎蝦,哩個係今日主菜,大大只老虎蝦對切開邊,落入蒜蓉一齊蒸。火候掌握得好好,虎蝦係啱啱熟,肉質彈牙爽口又好清甜。蒜蓉加入,味道層次會更加豐富。
2024-12-19
  • 鮑魚辣椒小炒肉
  • 蒜蓉蒸老虎蝦
  • 辣子鮮海蠣
2024-12-23 376 瀏覽
九層塔香燜海蠣外層金黃酥脆,炸粉算薄,海蠣很香軟又夠飽滿,肉質非常鮮嫩,加入九層塔,紫蔥,爆一爆配料,再燜熟,好鮮味。芋泥香酥鴨鴨肉外層炸粉很薄,中層是香軟綿密的芋泥,包裹美味的鴨肉,無骨,食起來好方便。天氣凍食鴨都很滋補。鮑魚紅燒肉紅燒肉很邪惡,但真係很香口,仲好Q彈,非常入味,鮑魚有3個,大隻又鮮嫩,𠝹成花狀後,容易進食。鮮貝燴絲瓜絲瓜香軟鮮甜,份量都多,加入鮮貝,增加鮮美的口感,食左甘多肉,絲瓜吸收貝柱的精華,食起來唔會太單調薄荷枇杷凍枇杷凍很滋潤,係凍食既甜品,仲有果凍滲出淡淡的薄荷香味。桂花陳皮燉雪梨燉雪梨係熱食既甜品,已經去核,加入桂花,很香甜,雪梨夠香軟。
九層塔香燜海蠣

芋泥香酥鴨

鮑魚紅燒肉

鮮貝燴絲瓜

薄荷枇杷凍
枇杷凍很滋潤,係凍食既甜品,仲有果凍滲出淡淡的薄荷香味。

桂花陳皮燉雪梨

2024-12-15 602 瀏覽
今年超值的7種吃法,😙😙只需218即可任選兩款海蠣菜品,除了傳統的福建特色海蠣煎、九層塔香燜海蠣、辣子鮮海蠣、黑松露海蠣燒豆面、農家海蠣湯外,✨還新增了兩款清新選擇:蒜青炒海蠣、芥菜燒海蠣。🥳福建特色海蠣煎,💖他家精髓是在蔥花蛋餅混入肥美碩大的蚵仔!好滿足~清甜的香蔥可緩解海蠣的油膩感,🤩有爆汁的感覺!鮮甜味道完全不吝嗇。農家海蠣湯,湯底鮮甜,忍不住喝多兩碗,海蠣飽滿肥美‼️點選任意海蠣菜品或海蠣套餐,還可立即享受半價福建老酒。

農家海蠣湯,湯底鮮甜,忍不住喝多兩碗,海蠣飽滿肥美‼️

點選任意海蠣菜品或海蠣套餐,還可立即享受半價福建老酒。
2024-12-10 581 瀏覽
今次我放假同埋屋企人出左黎銅鑼灣行下,同長輩食就梗係揀d岩佢地食既野啦,我就揀左呢間福建菜食飯✌🏻餐廳既格局同酒樓相似,呢再比酒樓更華麗同高貴,同埋唔會好多人好嘈咁,係舒適好多,屋企人都好滿意,我地坐低先送上碟炸紫菜做餐前小食,脆卜卜咁又幾好食😌蝦苗頭水紫菜($58)由於比個小食吸引左,我地叫左碟蝦苗頭水紫菜做開胃菜,少少酸酸地鹹鹹地咁,口感幼嫩,夠曬醒胃🥬芋泥香酥鴨($98)香酥鴨外層酥脆,裡面用芋泥包住d鴨肉,由脆到綿到肉,成件事好有層次感🦆石鍋滑豆腐($98)呢個豆腐我覺得係驚喜之作,豆腐表層少少煎香煎脆,裡面既豆腐超級滑,然後就係個醬汁好惹味,撈飯食一流,醬汁下面仲有一層好似蒸蛋既豆腐,吸曬d汁好好食😋清蒸大閘蟹($138)依家仲係大閘蟹季節,餐廳都仲緊推廣,我地叫左清蒸大閘蟹試下,size唔細,蟹膏份量好足,而且味道好鮮,趁當造真係要食🦀酥炸冰心榴蓮($58)呢個甜品又係勁正,可以話好食過甜品店既甜品,包面酥脆既皮包住裡面凍既榴蓮蓉,果種夾既口味真係呢度先做到😍建蓮雪耳湯($38)(打卡即送)呢個糖水如果有各大平台打卡就有得送,料好足,夠曬清潤,而且甜度都好夠👏🏻呢間餐廳環境

蝦苗頭水紫菜($58)

芋泥香酥鴨($98)

石鍋滑豆腐($98)

清蒸大閘蟹($138)

酥炸冰心榴蓮($58)

建蓮雪耳湯($38)(打卡即送)

呢間餐廳環境同食物質素都高,同埋佢地好多菜式其實都有分大細份量,人多人少都可以食到,價錢亦都唔貴,佢都好多分店,想食茶樓類既呢間係幾好既選擇👍🏻
2024-11-30
午餐
  • 大閘蟹
  • 芋香鴨
2024-12-05 676 瀏覽
捉緊大閘蟹的尾巴,叫左個餐過下癮。有得揀大閘蟹煮法係正,熟醉酒香甜同蟹味膏味好夾,更鮮,而且會送杯薑茶。前菜有荀片同紫菜。炸紫菜比酸醋紫菜更香濃紫菜味,但後者又好開胃,都好食嘅。個餐仲包括蟹肉紫菜豆腐羹、平安麵/滷麵/炒米粉、黃金荷葉包同糖水。粉米粉夠爽身多料,有蟶子肉、蜆、腩肉、蝦等等;荷葉包係炸起嘅包,可以夾肉絲一齊食。至於糖水,係一般糖水店食唔到嘅紅棗花生湯,兩種味道帶少少甜,有咬口,唔錯。八卦望下,門口貼住9年米之連推介,唔知係咪因為咁,覺得服務比其他分店好。
大閘蟹
而且會送杯薑茶。
蟹肉紫菜豆腐羹
炒米
紅棗花生湯
大閘蟹
蟹肉紫菜豆腐羹
炒米
紅棗花生湯
2024-12-05 539 瀏覽
屋企人成日聽一個朋友提起哩間餐廳,仲每個月都會食一次,佢哋心思思想試,今日帶埋我一齊去哩間餐廳。餐廳位於利舞臺廣場,近地鐵站,好方便。餐廳裝修好靚,環境舒服乾淨。咁岩今次被安排坐卡位,枱與枱中間有一定距離,通道闊落,而且樓底夠高,就算坐滿人,都唔會好嘈。精美四小拼 ($128)先叫一個小食拼盤,有四款福建傳統前菜。家鄉燜筍乾用肉汁燜嘅筍乾,好入味,淡淡咸香,唔會好濃味。九轉小腸係福建傳統手工腸套腸,一層一層做得好靚。福建筍凍睇落有啲似潮州嘅餚肉,上面有啲蒜頭辣椒碎,浸住豉油汁。水晶果凍入面包住一條條煙煙韌韌嘅嘢,當我哋討論緊係咩嚟嘅時候,職員經過聽到,介紹俾我哋知係海沙蟲。好在當時無即場上網search個樣🤣🤣蝦苗頭水紫菜水紫菜係指每年頭次採割嘅紫菜。紫菜混入蝦米同醬汁,酸酸甜甜好開胃,好適合做前菜。閩南五香卷 ($68/6粒)用豆皮包住肉餡,再去炸。外皮酥脆,食到餡入面有啲馬蹄,雖然係炸但唔會好油。不過略嫌餡料唔夠實,口感有啲削。福建特色海蠣煎 ($118)福建式煎蠔餅,蠔餅厚身,蠔粒粒大隻。但係中間多餡料嘅位比較咸。都係潮州嘅,炸到脆脆嘅好味啲😛酥炒芋芯 ($98 / 例)將芋頭切
餐廳位於利舞臺廣場,近地鐵站,好方便。
餐廳裝修好靚,環境舒服乾淨。

精美四小拼 ($128)
先叫一個小食拼盤,有四款福建傳統前菜。

家鄉燜筍乾
用肉汁燜嘅筍乾,好入味,淡淡咸香,唔會好濃味。

九轉小腸
係福建傳統手工腸套腸,一層一層做得好靚。

福建筍凍
睇落有啲似潮州嘅餚肉,上面有啲蒜頭辣椒碎,浸住豉油汁。
好在當時無即場上網search個樣🤣🤣

蝦苗頭水紫菜
水紫菜係指每年頭次採割嘅紫菜。
紫菜混入蝦米同醬汁,酸酸甜甜好開胃,好適合做前菜。

閩南五香卷 ($68/6粒)

用豆皮包住肉餡,再去炸。
外皮酥脆,食到餡入面有啲馬蹄,雖然係炸但唔會好油。
不過略嫌餡料唔夠實,口感有啲削。

福建特色海蠣煎 ($118)

福建式煎蠔餅,蠔餅厚身,蠔粒粒大隻。
但係中間多餡料嘅位比較咸。
都係潮州嘅,炸到脆脆嘅好味啲😛

酥炒芋芯 ($98 / 例)

將芋頭切粒,外面包一層脆糖漿,外脆內軟,好好味👍🏻

石鍋滑豆腐 ($98 / 例)

最後,叫咗一個豆腐鍋。
其實係俾隔離枱吸引到,見到隔離枱食緊,賣相睇落唔錯,於是叫嚟試下。
豆腐有啲似玉子豆腐,好滑。
先將豆腐外皮煎香,再用茨汁煮到入味,食到有少少豆板醬嘅味道,但唔會辣。
個汁好好送飯,而且石鍋保溫,食到尾都仲係熱辣辣,好好食😋

餐廳近期做緊免費甜品優惠,只要喺大眾點評 或者 google打卡,就可以送一份甜品
每一個客人完成打卡,就送一份。如果全枱食客都打卡的話,就每人都有一份免費甜品
甜品可以揀 薄荷枇杷凍 或者 建蓮雪耳湯。

薄荷枇杷凍
果凍食到淡淡薄荷味,可以解膩。
上面有奇亞籽,仲有一粒枇杷,好清新。
建蓮雪耳湯
雪耳煮到好軟,入口即溶。
兩款甜品都唔會太甜,唔錯。

整個晚飯體驗都好滿意,淨係服務都滿分。
職員會主動幫我哋加水。
食緊前菜嘅時候,職員聽到我哋對菜色好有興趣,當每上一道菜都會做簡單介紹。
食物嘅味道同份量都唔錯,調味唔會太重手。
枱面上有一樽辣椒醬,唔食得辣嘅就唔好試,真係好辣🙈食五香卷嘅時候,職員話可以點辣椒醬食,唔小心落太多,好辣🙈

上網見到原來餐廳喺海外都有好多分店。
宜家即場登記做會員,仲可以有現金券,可以即刻用。
如果想搵一間坐得舒服,質素好啲嘅中菜,而價錢又唔想太貴,可以考慮試下👍🏻
2024-12-05 465 瀏覽
我哋隔一段時間就去食莆田,菜式各方面水準都唔錯,今個月有大閘蟹食,緊係要去試下😋❣️阿元香草雞皮薄肉嫩,好香濃郁,食落有淡淡香草味,值得一試。❣️閩南五香卷豆皮包住肉餡,餡內有脆馬蹄,好有口感,先蒸後炸作法,外脆內嫩,好香口。❣️清蒸大閘蟹今次推出三種食法,清蒸,油煎,熟醉,我哋揀左清蒸,江蘇大閘蟹好出名,打開爆膏,超級綿密清甜,蟹肉紮實,一隻絕對唔夠食。❣️燕皮扁肉湯好迷你嘅餃子,皮薄煙韌,細細粒有啲肉餡,紫菜蝦米湯底,加上少量醋,飲落有輕微的酸甜,非常開胃。❣️蒜蓉豆豉蒸鰻魚新鮮鰻魚蒸得剛剛好,使用陽江豆豉,甘香油潤。❣️大白菜燉軟豆腐超足料白菜褒,豬腩肉,蝦乾,蟶子,蠔仔,軟豆腐湯底,好啱而家天氣食,忍唔住飲多兩碗湯。你哋都快啲去試啦💕

❣️阿元香草雞
皮薄肉嫩,好香濃郁,食落有淡淡香草味,值得一試。

❣️閩南五香卷

❣️清蒸大閘蟹
今次推出三種食法,清蒸,油煎,熟醉,我哋揀左清蒸,

❣️燕皮扁肉湯

❣️蒜蓉豆豉蒸鰻魚
新鮮鰻魚蒸得剛剛好,使用陽江豆豉,甘香油潤。

❣️大白菜燉軟豆腐

你哋都快啲去試啦💕
2024-11-27
10 分鐘 (堂食)
2024-12-02 385 瀏覽
聖誕節將到,很多人計劃外遊,所以提前了聖誕聚餐,我也是半個莆田人,但真沒吃過福建菜,來到才知道這裡是米芝蓮推薦餐廳,期待的心就上升了。餐廳不大,還好有廂房,裝點得雅緻溫馨,一盤鮮美的插花放在大圓桌中間,兩邊分別是沙發和佈菜的桌子。人齊上菜,先是幾個冷菜,最特別是紫菜,有酸的蝦皮紫菜鮮香滑溜,炸紫菜鹹脆,油燜筍的味道不錯,滷大腸做得像香腸很好吃。餚肉較硬,凍雞較柴,失色之作。正菜開始露筍糖心鮑魚,一條青露筍,一隻鮑魚,淋上蠔油汁,看起來不錯,味道也好,但是冷的,應該熱吃的食物一但冷了,就沒有了香味,整個菜大打折扣。薑母鴨用瓦鍋上菜,燜軟的鴨子,上面鋪滿薑蓉,應該是很香的,同樣問題是不熱,吸引力降了,雖然味道不錯,但在米芝蓮推薦的架子下,就有點夠不着了。跟著的菜品也有同樣的問題,只有青菜和炸豬手是熱的,這裡的菜式很有特色,食材新鮮,多海產,蝦皮,乾貝作為配搭,味道是上好的,服務也是不錯,但服務生的普通話太爛了,有待改善才能服務好主流遊客。💪💪

凍雞較柴,失色之作。
正菜開始

薑母鴨
跟著的菜品也有同樣的問題,只有青菜和炸豬手是熱的,

2024-11-28 291 瀏覽
這間餐廳得到米芝蓮三星評價,很有保證,價錢合理,可以儲利舞台積分,服務非常之好,侍應都很有禮貌。今天吃了家鄉炆筍,頭水紫菜和煎蠔餅,真係都很好吃!另外還有不同季節限定的菜式,好像現在就有大閘蟹,非常吸引!
2024-11-28 329 瀏覽
大閘蟹的季節當然要品嚐一下當季食材有三款做法不同的大閘蟹外更有較為經濟的套餐點選 二人套餐$588🦀清蒸大閘蟹乸多膏當然好吃 啖啖的鮮味但公的也不賴 有蟹黃之餘 更是滿滿漿口的蛋白質 蟹肉沾上蟹醋 提升蟹的鮮味更會附上薑茶 中和大閘蟹的寒涼🥠黃金荷葉包類似炸饅頭 外表鬆軟酥脆夾著惹味的炒豬肉條 只有套餐可享用喔🍲蟹肉紫菜豆腐羹濃郁紫菜鮮味 豆腐入口滑嫩 大大粒蟹肉整體入口舒服清爽🍝興化炒米粉喜歡其米粉幼身之餘 又炒得乾身 有各式各種的配料 加入酸辣醬汁又更為開胃 味道更有層次 🥜紅棗花生湯甜度適中 作為餐後甜點 感覺滋潤之餘 亦很圓滿
大閘蟹的季節

🥜紅棗花生湯
甜度適中 作為餐後甜點 感覺滋潤之餘 亦很圓滿

午餐
2024-11-25 264 瀏覽
服務殷勤,環境唔錯,食物水準OK,我尤其鍾意食佢個炒米粉,乾身野味,加埋辣椒醬就一wonderful。另外今日叫咗煎蠔餅,賣相不俗,肥少少都OK啦。星期一都叫做坐到八成滿,生意算唔錯㗎啦。
2024-11-25 290 瀏覽
大閘蟹季節又到了,想吃到蟹膏飽滿,蟹肉結實的大閘蟹蟹,這家我很推薦喔~精美雙拼~是家鄉燜筍乾及蝦苗頭水紫菜,筍乾燜至軟身帶點彈性,有點像入味的雞肶菇,而水紫菜的酸酸的,很開胃~清蒸大閘蟹~蟹身脹卜卜,內裡的蟹膏都是滿滿的,蟹肉鮮甜,吃後還會有薑茶附送,很方便~燕皮扁肉湯~燕皮煙韌有彈性,加上塞得滿滿的肉餡,很有口感,而湯裡更加了紫菜,很好吃~興化炒米粉~超級多料,有蟶子、蜆、瘦肉、菜、炸紫菜、花生及大蝦等蟹黃燜豆腐~很足料,除了豆腐外,還有雞蛋、瘦肉粒、豆卜、菜及帶子等,冬瓜薏米水~很多薏米,冬瓜也不少,味濃,甜度剛剛好~紅棗花生湯~很多花生,花生都被煮得冧軟了,舌尖頂一下基本不用咬也能溶掉,味道甜甜的帶著濃濃花生香,美味可口~

冬瓜薏米水~很多薏米,冬瓜也不少,味濃,甜度剛剛好~

2024-11-22 392 瀏覽
捉緊大閘蟹🦀尾巴 來到愛店「莆田」品嘗一下😎蟹逅五種食法🦀清蒸大閘蟹🦀油煎大閘蟹🦀熟醉大閘蟹🦀蟹黃炆豆腐🦀蟹黃炒米粉✨清蒸大閘蟹大閘蟹肉質鮮甜 蟹膏柔潤甘香 蘸上醋汁令人垂涎欲滴🤤記得飲埋辣辣薑茶驅寒🫚✨普寧豆醬焗鰻魚鰻魚做到蒜香醬香魚肉香 難怪成為推薦菜式❤️✨芋香鴨芋泥夾著滷鴨肉 芋泥香滑綿密 滷鴨肉鹹香十足👍🏿✨興化炒米粉米粉纖幼口感 蘸上辣媽醬酸辣開胃🤤餸料非常豐富 有蟶子 海蝦 蜆肉 瑤柱粒 腩肉 豆卜 冬菇 紫菜 紹菜等等✨桂花陳皮燉雪梨原隻雪梨燉🍐 滋陰潤喉 好適合秋冬享用🍂
捉緊大閘蟹🦀尾巴 來到愛店「莆田」品嘗一下😎蟹逅五種食法
✨興化炒米粉
✨桂花陳皮燉雪梨
原隻雪梨燉🍐 滋陰潤喉 好適合秋冬享用🍂
2024-11-21 515 瀏覽
好耐無食莆田喇,之前都系同屋企人一大班人食晚餐,第一次試佢的午市今日試左莆田1人餐,除左主菜之外,可以簡多三個配菜配菜試左荀乾、土荀凍同油豆腐荀乾真系好乾唔爽口,油豆腐滷得唔夠入口,整體黎講,三道配菜都無咩水準,令人失望莆田海鮮滷麵$78以前食過佢個滷麵幾好食,但系今次食質素令人好失望個滷麵無咩料可言,得幾條菜絲同幾粒冰鮮海鮮湯底唔鮮甜,個麵好似煮左好耐,淋pat pat 咁服務方面,出菜速度真系好慢,lunchtime 等曬半個鐘先有野食

今日試左莆田1人餐,除左主菜之外,可以簡多三個配菜
配菜試左荀乾、土荀凍同油豆腐
莆田海鮮滷麵$78
以前食過佢個滷麵幾好食,但系今次食質素令人好失望
個滷麵無咩料可言,得幾條菜絲同幾粒冰鮮海鮮
湯底唔鮮甜,個麵好似煮左好耐,淋pat pat 咁

最近想食返啲中菜,約咗朋友去銅鑼灣行街,正好走上去莆田食飯油煎大閘蟹 $138秋天當然要食大閘蟹,今次有三款大閘蟹可以揀,分別係清蒸、油煎同埋熟醉款,揀咗油煎大閘蟹,蟹膏煎封之後濃郁帶煙燻香,加上鮮甜蟹肉,入口美味,食完仲有杯薑茶可以飲添蟹黃炒米粉 $138蟹黃包裹住純米製造嘅米粉,米粉幼細,炒得乾身,用上唔少配料,包括有蝦、香菇、五花腩條等,食落香口美味,喺道地嘅福建菜蟹黃燜豆腐 $118另外叫咗碟燜豆腐,豆腐口感滑嫩,部分口感更帶有焦香,整體帶有蟹黃嘅鮮味,再加入蔥花,胡蘿蔔粒作點綴,口感有層次蒲田荔枝肉 $98荔枝肉係福建嘅傳統名菜,食落酸甜,亦都用上瓜類、紅椒等配料,感覺有啲似香港嘅咕嚕肉,同樣開胃鮮貝燴絲瓜 $98絲瓜食落濕潤,吸飽咗新鮮貝柱嘅鮮甜味,帶淡淡嘅鮮味,入口清香美味
最近想食返啲中菜,約咗朋友去銅鑼灣行街,正好走上去莆田食飯

油煎大閘蟹 $138

蟹黃炒米粉 $138