2022-11-15 735 瀏覽
呢碗面真係好奇怪好多芽菜👍魚蛋好彈但魚片有啲霉😕魷魚正常水平,蝦又係無太新鮮本身應該仲有青口,但我唔食所以佢哋話會補返其他配料比我豆卜切條surface area 大左,又索多左汁👍麵(我揀咗摻摻)煮得啱啱好👍唔會淋哂最大問題係個湯底真係好唔掂,完全係加左椰奶嘅味精湯,我覺得自己食緊公仔麵🤦‍♀️88蚊比咁多配料我又覺得唔係太貴,但個湯底真係搞唔掂
呢碗面真係好奇怪
好多芽菜👍
魚蛋好彈
但魚片有啲霉😕
魷魚正常水平,蝦又係無太新鮮
本身應該仲有青口,但我唔食所以佢哋話會補返其他配料比我
豆卜切條surface area 大左,又索多左汁👍
麵(我揀咗摻摻)煮得啱啱好👍唔會淋哂

88蚊比咁多配料我又覺得唔係太貴,但個湯底真係搞唔掂
海鮮喇沙
2022-10-10 993 瀏覽
看了YouTube好評介紹,第二天馬上想吃喇沙,到餐廳門口看到張貼在門外的報道,才知這裡是蔡瀾介紹過的150間常到餐廳之一,因店內有一班像是印尼華僑的食客,所以需要在門外輪候約10分鐘才能入座,但心想來對的地方了。點了海鮮喇沙摻摻及肉骨茶再加一杯檸檬薏米。店內不算寬躺,只能剛足夠放食物,如再點小食便放唔落。兩個菜式份量充足,喇沙湯是我喜歡的味道,雞蛋是流心的😋,海鮮量很多有青口、蝦、魷魚、豆卜等等,魚蛋魚片質素一般,不算太入味。肉骨茶很好,濃濃的藥材香,鮮甜,肉排夠霖、入味,支竹也好入味。食物味道據說是非常正宗的,值得一試,不過食完喇沙之後比較口乾,要飲好多水😝。
  • 肉骨茶
2022-09-28 1091 瀏覽
舊舖幫襯過好幾次,認為水準不俗,難得佢依家開番,所以約埋屋企人一齊去食飯。坦白講,新鋪嘅Menu真係大不如前,選擇並唔多,我哋揀咗幾樣餸如下:沙爹(雞同牛各三串): 味道不過不失,但係唔熱同埋略為細串,沙爹醬料少,而且只有少量青瓜附送,冇洋蔥。沙巴拼盤:因為想盡量試食餐廳嘅食物,我哋嗌咗一個拼盤,因為佢已經概括餐牌上大部分嘅小食。拼盤上枱時就覺得中伏,除咗擺盤唔吸引之外,所有嘅食物都冇乜味道,而且唔熱,似係攤凍咗好耐就咁樣擺上盤的東西。豬肉卷冇五香,炸春卷同網絲炸春卷淡茂茂,咖哩角亦冇咖哩香,整體上冇任何吸引力。檳城炒貴叼:坦白講,碟嘢真係炒得一般般。我覺得佢唔夠鹹,冇鑊氣,更加係冇檳城嗰種特有嘅味道,完全係失敗之作。唯一可取嘅係有幾隻大蝦,但係唔覺得係新鮮貨色。參巴蝦球:呢個算係一個比較好味啲嘅餸,蝦的數量頗多,酸酸甜甜加埋參巴醬,係個開胃餸。蕉葉燒魚:喺馬來西亞,尼個係一個非常之受歡迎嘅大排檔食物,亦都係今晚最貴嘅一碟。其實食到呢度已經對間餐廳冇期望,誰不知條燒魚都叫做ok。雖然冇炭燒香,用嘅係䱽魚,但係夠大條,加上酸酸辣辣嘅配料,其實都令人食指大開,我會話全晚最好食嘅餸就係佢。唔

沙爹

沙巴拼盤

檳城炒貴叼

參巴蝦球

蕉葉燒魚

唔記得講我仲嗌咗一杯完全冇香茅味嘅柚子香茅蜜。

總體嚟講,今晚呢一餐飯係令我大失所望。因為食過以前嘅沙巴餐廳,對佢嘅期望好高,誰不知完全不是那麼一回事,今次嚟過之後,應該唔會再有下次。
2022-09-26
參巴蝦球
蕉葉燒魚
2022-08-22 1157 瀏覽
星期日晚過來食,大約6點左右到餐廳,入面已經8成滿了,大家記得訂台先黎丫唔講咁多,即刻睇相!叫左個海南雞飯,好似一百二十幾蚊?唔記得左,有個晚市專用餐牌的。雞好滑,好食!一d 都唔柴,但覺得可以再入味少少,但都好食的,值得叫!醬汁調味都好出色,唔會太咸。最impress 係個飯,好入味好香!男友話係香港最好食既海南雞飯!海鮮喇沙,$108,叫左摻摻底,姐係米粉加油面。湯底濃過我食過既喇沙,好入味,少少辣,豆卜真係好重要,吸哂d 湯汁,飲哂成碗!🤤 個d 配料無乜特別咋,如果晚市有普通喇沙叫就好,因為我覺得貴左少少🤔2個人2碟野加2杯野飲,3百蚊左右,覺得貴左少少,大家lunch 黎食就會抵食d 啦~~~

唔講咁多,即刻睇相!

2022-08-21
  • 海南雞飯
2022-07-29 1239 瀏覽
舊鋪一路有幫襯開,宜家終於開番,當然一家老小一起去,結果好失望!中午lunch aet選擇少著,甜品就是一條谷物棒。重點係D味都吾同著,熱面冷,吾知想點。不會再幫襯
2022-06-15 3507 瀏覽
莎巴馬來西亞菜餐廳今次終於在灣仔重開,結業三年後終於等到你回來啦!!不過今次的新地址是位於灣仔道,餐廳的地方比以前細了一大半,座位與座位之間都比較迫,以前因為舊址的莎巴馬來西亞菜餐廳的位置位於我公司附近,所以都有經常光顧,覺得不少食物的風味都好不錯又正宗。特別是海南雞飯、咖哩炒大蝦、肉骨茶、海鮮喇沙等.......都是我最愛的。下午茶時份,我們二人都是選擇了下午茶的菜式,下午茶的選擇不算好多,只有6款,都是同一價錢$72,我選擇了一碗雞肉喇沙,也妹妹點了個海南雞飯,餐飲點了杯柚子香茅茶及檸檬薏米水。店員都好熱情地招呼我們,同店員都講之前灣仔舊鋪,他們都好健談,另外都好熱誠地推介我柚子香茅茶及檸檬薏米水,因為都真是放了不少心機,都是他們自家製煲的飲品,又不會太甜膩,而且都是新鮮炮製真材實料。我選擇了個雞肉叻沙($72),麵底只是米線,湯底味道都稠滑,喝起粉口都吸附著濃椰香,有少少甜香且微辣,湯底混合了惹味芳郁的香料,米線都好吸汁,夾起米線的口感滑溜又讓人吃得回味無窮。而妹妹選擇了一份海南雞飯($72),始終都是那麼好吃都是以前的風味,有伴兩色醬,可是欠了個海南雞的黑醬油,雞肉份量十足,皮
店員都好熱情地招呼我們,同店員都講之前灣仔舊鋪,他們都好健談,另外都好熱誠地推介我柚子香茅茶檸檬薏米水,因為都真是放了不少心機,都是他們自家製煲的飲品,又不會太甜膩,而且都是新鮮炮製真材實料。
香茅柚子蜜及檸檬薏米水
雞肉喇沙(下午茶)
而妹妹選擇了一份海南雞飯($72),始終都是那麼好吃都是以前的風味,有伴兩色醬,可是欠了個海南雞的黑醬油,雞肉份量十足,皮薄肉嫩,米飯都有香茅味,粒粒分明帶油香,有咬口都不會過硬。下午茶時段有粒泡芙甜品送,都幾好食。
海南雞飯
下午茶時份都不會太多人,環境都好舒適,食物水準依然風味不變,不過選擇真是比舊鋪少,但聽聞在灣仔重開還可以繼續吃到他們的美食真是一個天大的好消息,好開心又可以吃到好東西。
2022-05-17
5 分鐘 (堂食)
香茅柚子蜜及檸檬薏米水
海南雞飯
  • 喇沙用的是米粉作底
2022-06-03 1865 瀏覽
📸米芝蓮食店 莎巴前幾日食完今日睇報道先知拎過米芝蓮🍴Lunch Set $72外賣優惠 $65今次揀咗海鮮叻沙💛 6.5/10叻沙湯底椰香味重微微辣但唔夠濃芽菜份量多 但唔入味驚喜位係用咗粗身短芽菜 似足係馬來西亞食既芽菜青口 蝦都好唔新鮮青口腥 蝦肉霉魷魚圈又無味lunch set包埋飲品 同 是日甜品飲品可以揀檸檬薏米水🤪🤪🤪薏米都幾多是日甜品係一粒泡芙疑似係Donki買到一盒10粒果款🍴網絲炸春卷 $45一客4條💛 7/10新鮮熱辣炸起食落非常香脆可口但蝦肉唔多 食落略嫌炸粉較多個人覺得如果食開正宗馬來西亞菜既朋友子可以唔洗試呢間灣仔灣仔道177-179號保和大廈地下1號舖
📸米芝蓮食店 莎巴

可以唔洗試呢間

灣仔灣仔道177-179號保和大廈地下1號舖
午餐
2022-06-02 1215 瀏覽
昨晚即興去晚餐、當然有read 食評,唔知係口味不同,鷄唔好味好肥的皮、當然不吃、鷄肉味無味,好彩沒有叫半隻鷄,自己喜歡吃鷄也不想再吃,牛碟餸香葉好濃絕對要飯等mix 一齊吃、否則過salt ,麵mix 海鮮都算合格,總結是一次已夠,服務生service 不太差,仲有⋯hot 薏米水lemon 味道幾好味.
2022-06-01
2022-05-31 879 瀏覽
經過灣仔道,見到有間新開既莎巴馬來亞餐廳!見到幾多人幫襯,所以就試試佢,menu幾多馬來亞款式,價錢唔貴!最緊要有風味。馬來巴東牛肉,味道幾濃郁,夠香而且帶辣,醬汁非常好送飯,牛肉無筋無渣唔乾柴,幾入味!還有香葉更增風味。海南雞飯,大大份雞,雞皮色澤光潤,肉質帶彈性,皮與肉之者既 jelly幾滑!而雞油隻好香,非常加分,粒垃分明。整體個雞飯雞味幾濃香!馬拉盞通菜,惹味夠鑊氣,味道幾突出但唔會過咸,幾有層次感。

馬拉盞通菜,惹味夠鑊氣,味道幾突出但唔會過咸,幾有層次感。
2022-05-29 706 瀏覽
放工係灣仔食晚餐~ 朋友推薦一間馬來西亞餐廳~ 我地叫左馬來西亞椰汁辣飯,馬拉盞通菜,大蝦炒金邊粉,特色馬來西亞汁大蝦(問職員有咩好推薦,佢話餐牌未有但可以special 整俾我哋食)甜品叫左馬來西亞炸香蕉,飲品叫咗3個椰青馬來西亞椰汁辣飯,佢有得揀配牛或者雞,我哋要咗牛肉~ 真係超級好味!仲有小魚干同花生配埋一齊食,個汁配埋牛肉一齊食好正宗好開胃!馬拉盞炒通菜好夠鑊氣,味道岩岩好,大贊!大蝦炒金邊粉都好正!啲蝦大大隻!金邊粉炒得好香,味道配搭惹味~ 特色馬來西亞汁大蝦既汁真係好開胃又特別,佢特別嘅感覺好難去形容,食落就有一種好似係馬來西亞當地食咁既感覺。真心推薦甜品馬來西亞炸香蕉🍌外香簿脆內淋既口感真係一試難忘,仲要超級小餐廳有得食,呢個係必食之選!不得不提吓椰青真係好清甜爽口,超級好飲,個椰肉仲要好薄好易刮出嚟食,一邊同朋友傾偈傾傾吓就食晒個椰青!佢個椰青比出邊舖頭更甜更好味,好高質!
放工係灣仔食晚餐~ 朋友推薦一間馬來西亞餐廳~
甜品叫左馬來西亞炸香蕉,飲品叫咗3個椰青

馬拉盞炒通菜好夠鑊氣,味道岩岩好,大贊!

👉之前在灣仔屹立了廿多年,因為加租及疫情,店舖關閉了數年。。。最近在灣仔道重開,只此一家,不只店員、大廚回歸,連食客也來回味一番!🙌.📌海南雞喇沙 $105 ~ 🈚️骨海南雞🐔肉質鮮嫩啖啖肉。☝️喇沙可選米線或參參,芽菜、豆泡少不了,湯底超香又濃稠,連湯也喝乾⋯⋯大推👍👍👍📌蕉葉燒魚 $180 ~ 大條䱽魚🐠被蕉葉包著,大量洋蔥🧅用㊙️製醬汁炒過,香烤冶味,吃時加點青檸汁,味道更勝一籌。👏📌柚子香茅水 $22 ~ 香茅味道突出,清新香氣🈶️驚喜!📌檸檬薏米水 $22 ~ 每日自家新鮮製造,味道香濃少甜,健康之選!😉
📌海南雞喇沙 $105 ~ 🈚️骨海南雞🐔肉質鮮嫩啖啖肉。

📌淨椰汁飯

📌馬拉盞通菜

📌柚子香茅水 $22 ~ 香茅味道突出,清新香氣🈶️驚喜!
📌柚子香茅水、📌檸檬薏米水

2022-05-25
📌淨椰汁飯
📌馬拉盞通菜
📌柚子香茅水、📌檸檬薏米水
每次路過灣仔道,都會看到這間馬來西亞菜的前身,最近得知搬到這裏,便來一試。海南雞喇沙$105,可以選擇滲滲。海南雞已經起骨,啖啖都是肉,鮮嫩可口,很有雞的味道。喇沙滲滲,油面和米粉的比例適中,加上芽菜份量十足,口感層次豐富。喇沙湯底味道香濃,令人回味無窮。馬來巴東牛肉$98,不算太辣,香料味道十足,非常有馬來西亞特色,這個菜式,在香港很少吃到這麼出色的。馬拉盞通菜$78,馬拉盞味道香濃, 鑊氣十足,通菜爽脆可口,在香港第一次吃到這麼有馬拉盞味道的通菜。👍👍👍👍👍手揸餅$25,鬆軟可口,用來點巴東牛肉,非常匹配。鋼絲炸春卷四條$45,表面香脆可口,內裏蝦肉先甜美味,不要點任何醬汁已經很夠了。凍檸檬薏米水$22,柚子香茅水$22。兩款飲品都很清甜,吃完味道濃郁的馬拉才,再喝這兩杯飲品,非常適合。

海南雞喇沙$105,可以選擇滲滲。
海南雞已經起骨,啖啖都是肉,鮮嫩可口,很有雞的味道。

喇沙湯底味道香濃,令人回味無窮。

手揸餅$25,鬆軟可口,用來點巴東牛肉,非常匹配。

凍檸檬薏米水$22,柚子香茅水$22。

2022-05-25 270 瀏覽
路經灣仔順便吃餐便飯,見一間老字號重新開業,馬拉菜正合口味,就好奇不妨一試。 馬拉盞炒通菜$78不想蔬菜太清淡,又吃膩了蒜蓉,馬拉盞傳統的東南亞特色菜。簡單的惹味小炒,通菜吸收了馬拉盞香辣惹味的味道,帶有碎蝦及蒜香,下飯首選! 海南雞飯$105金黃的米飯帶著微微的香氣和淡淡的鹹味,是香茅和南薑蒸煮而成,淋身黏口。無骨的雞肉比較肥美,雞皮滑而不厚,有啫喱狀雞油,個人喜歡蘸上泰式辣椒醬,令雞肉更惹味。肉骨茶$98講起馬拉菜又點得肉骨茶。切成大塊的帶骨豬肉、油炸鬼及豆卜盡吸收濃郁中藥湯底,享受啖啖柔軟肉,還能細嚐湯水甘香,溫潤而有餘韻,藥香與肉香的交互作用,湯色比較深。柚子香矛水$18未試過這個組合,兩者都是清新清香的食材,加起來啦喝得舒服,自己都可以試煲。檸檬薏米水$22入口清甜開胃消暑,又幫助美白消腫排毒,夏日消暑之選。

馬拉盞炒通菜$78

海南雞飯$105

肉骨茶$98

柚子香矛水$18

檸檬薏米水$22
入口清甜開胃消暑,又幫助美白消腫排毒,夏日消暑之選。
2022-05-22 424 瀏覽
有位朋友住喺灣仔,今次去完展覽之後順手問佢附近有咩好食,佢就介紹咗呢間食馬拉菜嘅小店俾我,結果好滿意。《馬來巴東牛肉》$98呢個牛肉做得好出色!好惹味,因為佢係辣辣地,而且都唔好又乾又韌,送飯食一流!《海南雞喇沙》$105呢個海南雞係我食過之中都算數一數二,皮肉好滑,而且重雞味,好正宗!喇沙都食得出唔係用喇沙醬開出嚟嘅味道,唔死咸,又夠香,好好味!《肉骨茶》$98呢個肉骨茶個人覺得好正宗,因為嗰種藥材味比較重,唔會好似出面咁好淡口,加上入邊好多骨,分量多味道又出,正!《馬來椰汁辣飯》$98首先上枱即刻覺得勁豐富,好似有好多個餸咁,我哋揀咗雞,同牛肉一樣好食,椰汁飯有淡淡的椰香,食落唔會覺得甜漏,同時仲有辣嘅魚干同埋好香脆嘅炒花生,撈埋一齊食真係超級好食。 總括嚟講呢間馬來西亞菜餐廳真係好高質,人細嘅小店絕對值得更加多嘅關注。

《馬來巴東牛肉》$98

《海南雞喇沙》$105

《肉骨茶》$98

《馬來椰汁辣飯》$98

2022-05-22 361 瀏覽
放假為一節目就系周圍去食野聽講灣仔有間馬拉餐廳就去試下味今日目的系試喇沙所以一入去樓面比左個餐牌望左望喇沙得兩種揀「海鮮喇沙」/「海南雞喇沙」就叫左個「海鮮喇沙」:上到枱先試左啖湯味道偏清無乜特別最數下有乜配料一隻蝦/半個糖心/2片魚片/4舊豆卜/大量芽菜/少量米線全部一般配料多夠膽收呢個價+「凍檸檬薏米水」飲落不過不失只算合格但22呢個價錢外面大把更好選擇堅少冰2粒食左就埋單走人搭巴士過程中勁口喝總結試過就算!一定無下次!
喇沙得兩種揀「海鮮喇沙」/「海南雞喇沙」就叫左個

但22呢個價錢外面大把更好選擇

凍檸檬薏米水

堅少冰2粒

食左就埋單走人搭巴士過程中勁口喝
總結試過就算!一定無下次!