2024-01-03 1093 瀏覽
今日一個人去食lunch,揀間輕便既😂😂Lunch time好多人,都要排隊先入到黎,環境比較逼,一個人都可以接受啦😇😇😇食物方面,叫左碗蕃茄湯底豬扒雞翼烏冬,個蕃茄湯底真係正到爆,勁多蕃茄,仲有又濃又好味🤤🤤🤤豬扒又夠厚身,吾多肥膏,正👍🏻🤭🤭🤭至於雞翼就一般正常,冇乜特別😂😂😂成碗既份量都好多,一個女仔食哂都好飽下😂😂另外仲叫左杯奶茶,一般茶餐廳貨色😂😂吾好有期望就冇失望🤭🤭
今日一個人去食lunch,揀間輕便既😂😂

另外仲叫左杯奶茶,一般茶餐廳貨色😂😂吾好有期望就冇失望🤭🤭

2023-12-13 1048 瀏覽
在香港九龙观塘出差,去之前在大众点评网和开饭啦查询香港公司附近美食,都查到这家华嫂冰室评价很高,据说是港星余文乐从小吃到大的港式茶餐厅。而且评价次数也比其他的多的多,离我住的观塘帝盛酒店很近,就来打卡了,两人早上去逛完茶果岭海滨公园后7:50抵达餐厅,餐厅正在做准备工作,点了招牌菠萝包,热奶茶,招牌芝士咸牛肉猪仔包,鲜油奶多,共123港币。老板友善提醒我们可能吃不完,想着招牌都要尝一下,还好胃口不错都吃完了,明天再去吃其他的。
2023-12-13
10 分鐘 (堂食)
$61 (早餐)
  • 招牌菠萝包
  • 招牌芝士咸牛肉蛋朱仔包
  • 热奶茶
2023-11-04 1188 瀏覽
10年前已係fan屎,今日專程去就近觀塘店,照舊叫我最喜愛既咸牛肉蛋芝士潛艇,發現三款餸係分別放入去,仲要一啖常温,一啖涼。好失望。**************
**************
2023-11-01 1059 瀏覽
食到一半個湯底先浮隻烏蠅🪰出發,我真係估你唔到,嘔都嘔唔切。呢單我真係幫你唔到,希望同日同湯底嘅無事啦打去都無用架,外賣嚟架嘛,你拎走左佢就關人撚事架啦,錢又俾左,仲要貼埋湯藥費俾佢呀

2023-11-01
外賣自取
慶祝紀念
生日
2023-10-22 1615 瀏覽
星期六朝早同老老陪佢阿婆係觀塘飲茶,得登食好少野,為既就係去觀塘間華嫂冰室食野。我知道呢間係遊客必到既鋪頭,身為香港人都想去見識下。我地叫左招牌菠蘿包、招牌芝士咸牛肉蛋朱仔包,野飲叫左熱奶茶同熱鴛鴦。招牌菠蘿包最好食,菠蘿皮真係好脆,夾住番茄、煎蛋、牛油,鹹甜鹹甜甘,老公就唔太鍾意鹹甜夾雜既野食。招牌芝士咸牛肉蛋朱仔包就岩佢食多啲,係鹹既野食,但我就覺得相對無甘特別,正正常常。熱鴛鴦同熱奶茶就好麻麻,味道比較澀,又唔滑。
我知道呢間係遊客必到既鋪頭,身為香港人都想去見識下。

招牌芝士咸牛肉蛋朱仔包

熱鴛鴦同熱奶茶就好麻麻,味道比較澀,又唔滑。
熱鴛鴦 & 熱奶茶
2023-10-21
$41.5 (午餐)
2023-09-04 1142 瀏覽
每次經過華嫂,我都有感「唔係本地人食嘅」太多人排隊喇,先唔想排….趁假日早起身,加上要去觀塘搞少少野去望下洗唔洗排隊先答案係早啲,排少啲😂😂好快就有得入座,亞叔派位都派得好快呢間啲伙記都幾親切喎,唔會一坐低就chur你落單係搭枱嘅,慢慢研究下食咩先發現其實menu上面都唔係好多款item唔似普通茶記、大包圍咩都有啲咁因為真係第一次食嘅關係,都係跟機叫啲招牌包先喇鹹牛肉蛋豬仔包、菠蘿豬扒包仲有熱奶茶。包又軟熟又熱辣辣、奶茶又夠香濃喎衰鬼!簡單一個早餐,滋味!難怪~難怪~~
每次經過華嫂,我都有感「唔係本地人食嘅」
太多人排隊喇,先唔想排….

趁假日早起身,加上要去觀塘搞少少野
去望下洗唔洗排隊先

答案係早啲,排少啲😂😂

好快就有得入座,亞叔派位都派得好快
呢間啲伙記都幾親切喎,唔會一坐低就chur你落單

係搭枱嘅,慢慢研究下食咩先
發現其實menu上面都唔係好多款item
唔似普通茶記、大包圍咩都有啲咁

因為真係第一次食嘅關係,都係跟機叫啲招牌包先喇

鹹牛肉蛋豬仔包、菠蘿豬扒包仲有熱奶茶。

包又軟熟又熱辣辣、奶茶又夠香濃喎衰鬼!

簡單一個早餐,滋味!
難怪~難怪~~

早餐
2023-07-21 928 瀏覽
 : Craving some Hong Kong-style sandwiches and tea? Look no further than Waso Cafe in Kwun Tong! Their Signature Pineapple Bun, Signature Corn Beef, Cheese & Egg Bun, and Bottle Milk Tea are a must-try. The pineapple bun is like a fluffy cloud filled with sweet diced pineapple, while the corned beef, cheese, and egg bun is the perfect combination of savory and creamy. And don't forget to wash it all down with the smooth and refreshing Bottle Milk Tea!It's the perfect spot for a casual tea break

It's the perfect spot for a casual tea break or meal with friends. Just be aware that it can get quite busy during peak hours, so it's best to avoid those times if you don't want to queue.

🍴 Waso Cafe華嫂冰室📍 Shop 1, King Palace Plaza, 55 King Yip Street, Kwun Tong
✨𝓖𝓾𝓽𝓮𝓷 𝓐𝓹𝓹𝓮𝓽𝓲𝓽 : 𝓒𝓵𝓮𝓪𝓻𝓮𝓷𝓬𝓮

🌖

#WasoCafe #KingPalacePlaza #KwunTong #HongKongFood #TeaBreak #HongKongStyleSandwiches #Foodiehk #foodblogger #hkfoodloverv#foodphotography #觀塘美食 #港食 #冰室 #香港美食 #週末好去處 #ahmoontt_food
2023-07-17 724 瀏覽
經過觀塘,如果見到唔排隊一定去食個下午茶或者會買個外賣選擇,就係華嫂冰室。我最愛點新鮮嘅菠蘿油或者係凍奶茶。令我最鍾意食滷水雞翼,同埋蕃茄仔公仔麵,胃口大,我就會叫埋公司三文治不過,咁樣嘅選項,最好就多一個同你分擔啊。

2023-07-14 547 瀏覽
今日嚟到華嫂冰室細個成日去,今次就嚟到再回味下~佢個波蘿包係爆晒料,又有蕃茄同蛋勁滿足最中意佢個茄湯通心粉,茄汁滿滿,勁多茄蓉,加埋塊豬扒真係好邪惡人均$50食得好開心(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)平民指數:🌟🌟好食指數:🌟🌟🌟🌟———————————————————-營業時間:地址: 📍華嫂冰室追蹤我 @eggyork_foodiehk 一齊食盡天下!#日本菜 #日式料理 #日式餐廳 #日式料理 #日本料理 #日本食 #香港美食 #灣仔美食 #hkig #hkfood #hkfoodie #hongkong #hkfoodblogger #hkfoodlover #日式美食 #香港美食 #美食 #中環美食 #中西區 #日本菜 #壽司 #刺身 #japanesefood #餐廳 #香港餐廳 #沙田美食
今日嚟到華嫂冰室
細個成日去,今次就嚟到再回味下~
佢個波蘿包係爆晒料,又有蕃茄同蛋勁滿足
人均$50食得好開心(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
平民指數:🌟🌟
好食指數:🌟🌟🌟🌟
———————————————————-
營業時間:
地址: 📍華嫂冰室
追蹤我 @eggyork_foodiehk 一齊食盡天下!
2023-07-08 544 瀏覽
寫在前頭:份量不小,態度很好,旅行值得排隊,價格工作餐偏多一滴滴撈麵真是一絕,三個漢堡都未有踩坑,無腦衝!冬陰功感覺有點科技辣,不算很正宗,只想試一試可以避下。蕃茄味、豬扒質素穩定沒有好想法都可以閉眼點

撈麵真是一絕,三個漢堡都未有踩坑,無腦衝!

冬陰功感覺有點科技辣,不算很正宗,只想試一試可以避下。

蕃茄味、豬扒質素穩定沒有好想法都可以閉眼點
  • 豬扒雞翼蕃茄湯通粉
  • 芝士咸牛肉蛋多士
  • 芝士咸牛肉蛋豬仔包
  • 招牌芝士咸牛肉蛋朱仔包
2023-05-09 1085 瀏覽
聽過很多人讚這間餐廳呢一直未有機會試今天難得有機會跟朋友經過終於可以使到了今天是了兩個餐一個是蕃茄湯底軟豬潤米個人覺得米線得太好吃但是這個豬潤的卻一絕非常好味墨魚丸口感味道都比較差不太推介 另外一個是魚肉鮮牛芫茜 米線還是不太推介爆口不好但是這裏的仙友真是非常非常的好食難怪這裏這麼出名喜歡吃芫茜的人一定會非常喜歡吃這碗魚肉普通正常但這個價錢來說今天這兩碗的確非常值回票價強烈推介過來一定要吃豬潤以及鮮牛真的很好味
2023-05-08
午餐
2023-05-08 1035 瀏覽
中午唔知有乜好食,行下行下就黎左皇廷廣場,諗住好又一餐,唔好又一餐,所以搵左間茶記食,但原來都唔錯喎~去到中午1點半仍然人山人海,真係估唔到,好彩都仲有一些吉位。叫左佢地個招牌菠蘿包,檳城豬扒喇沙湯米線,黎到估唔到個米線份量咁大,豬扒都多,食落唔算柴,湯有濃郁喇沙味,仲要有半隻蛋,味道唔錯又抵食。菠蘿包菠蘿皮又厚又脆,配合流心煎蛋、鮮牛油、鮮蕃茄及芝士,好juicy,味道層次豐富,只係廿零蚊一個,都幾唔錯。呢餐食都好飽,性價比高,抵食!

呢餐食都好飽,性價比高,抵食!
檳城豬扒喇沙湯米線
2023-05-04
檳城豬扒喇沙湯米線
2023-05-04 505 瀏覽
OPENRICE外賣自取A款任選2款 $32點了蛋和豆卜冬蔭公湯底加$9凍奶茶加$13外賣加$2埋單$56 偏貴.一打開盒, 仲要爆蛋湯底一般, 偏淡....值得一讚是奶茶, 茶香奶滑
OPENRICE外賣自取
A款任選2款 $32
點了蛋和豆卜
冬蔭公湯底加$9
凍奶茶加$13
外賣加$2
埋單$56 偏貴.
一打開盒, 仲要爆蛋
湯底一般, 偏淡....
值得一讚是奶茶, 茶香奶滑
2023-04-11
外賣自取
2023-05-01 481 瀏覽
去觀塘工廠區行,行行下又差唔多時間食野😋就沿路睇下有邊間岩心水,見到呢間,好似聽過,但又好似未食過,就入去食下下午茶😆😆咗我睇個餐牌,來來去去都係嗰啲,都求其叫個咸牛肉加午餐肉公仔麵,配杯凍奶茶。可能我比較靚仔啦🤣🤣🤣🤣侍應姐姐特登走埋黎,然後佢就話我碗麵啲午餐肉薄喎,跟住特登拎多一塊黎加比我😝😝😝呢樣我覺得絕對加分👍👍👍除咗講佢哋服務好之外,仲對自己交食物比客人有啲要求👍呢樣真係要讚
咸牛肉加午餐肉公仔麵
2023-04-17
觀塘華嫂冰室是一家香港著名的茶餐廳,以其招牌菠蘿油奶茶和茶走蕃茄湯底三餸麵而聞名。我有幸品嚐了這兩道招牌菜,以下是我對它們的評論。首先,奶茶。這款飲品是華嫂冰室的招牌之一,而且在香港茶餐廳界也非常有名。它的味道非常濃郁,奶香十足,而且茶味也很濃。特別是這家店的菠蘿油,外皮酥脆,內裏鬆軟,餡料豐富,配上這杯茶,味道真是絕妙。接下來是茶走蕃茄湯底三餸麵。這款麵食的湯底非常獨特,是用蕃茄熬製而成的。湯底濃郁多了,味道非常好。三餸麵也非常豐富,有牛肉和雞翼三種餡料,每一種都很美味。麵條也很有嚼勁,整體來說是一道非常好吃的麵食。不過,這家店的午市時間非常繁忙,排隊的人很多,需要等待一段時間才能入座。如果你想避免人潮,建議在下午三點後到訪,這時候可以享受舒適的下午茶時光,同時品嚐到美味的菠蘿油和茶走蕃茄湯底三餸麵。總體來說,觀塘華嫂冰室的菠蘿油奶茶和茶走蕃茄湯底三餸麵都是非常值得一試的美食。如果你來到香港,不妨到這家店品嚐一下它們的招牌菜,相信你一定會喜歡上這裏獨特的味道。