2022-08-22 342 瀏覽
上星期係社交平台見到有人提議就去咗呢一度食飯😎喺OpenRice有人話呢一間餐廳好有水準,於是就好想去享受一下!而且餐廳環境非常舒適!我自己好鍾意食雞翼沙律意外地有啲驚喜,質地相當鮮嫩,好juicy,非常惹味,都幾唔錯😋
今日又路過觀塘 見到又橫風橫雨 🌧於是近近地就去咗華嫂冰室到午餐避雨☔️華嫂冰室嘅叫法就好似車仔麵咁 可以自己配唔同嘅餸同埋湯底😬聽講佢嘅豬扒同肉眼筋好出名 🌸 於是今日就揀咗佢地做主角 配上芫荽皮蛋湯底 🌿 諗起都覺得好味😋豬扒黎講佢呢間都算大塊 😽 差唔多成塊面咁大 👱‍♀️ 食量細啲嘅人真係未必食得晒 🤣 今次上嚟塊豬扒半肥瘦 既有肥膏位置 👾 亦有剩肉嘅位置 🥩食落去口感好好 值得推薦🤤肉眼筋 係店員推薦 🌟 上到嚟發現原來係平時打邊爐嘅豬頸肉 🤔 口感幾好 但應該都係雪藏貨 相比豬扒有少少失色🧐芫荽皮蛋湯底做得幾好 🍵 應該係用湯黎煮個公仔麵 所以公仔麵淡淡都有芫荽湯底味 🤩 俾個讚👍🏼奶茶就茶味好重 ☕️ 如果鍾意飲奶茶嘅朋友仔值得一試😎食到一半見到menu 上鮮油多士幾正😏 最後比惡魔慫恿左我叫咗嚟試吓😝 雖然冇張圖嘅牛油咁大舊 但都比出邊餐廳多好多牛油 👍🏼👍🏼今次食完真係要減肥😞 邪惡之選😈

華嫂冰室嘅叫法就好似車仔麵咁 可以自己配唔同嘅餸同埋湯底😬

奶茶就茶味好重 ☕️ 如果鍾意飲奶茶嘅朋友仔值得一試😎

2022-08-09
午餐
2022-08-06 356 瀏覽
簡簡單單 食華嫂都好歡樂♥️+$9 皮蛋芫荽湯 湯底份量十足記得叫聲雞翼另上 瑞士汁雞翼 炆到入哂味 #無得輸#華嫂#米粉#米線#芫荽 #芫荽控#18區 #foodie #hkfoodie#hkig
簡簡單單 食華嫂都好歡樂♥️
+$9 皮蛋芫荽湯 湯底份量十足
記得叫聲雞翼另上 瑞士汁雞翼 炆到入哂味 #無得輸

皮蛋芫荽湯雞翼米粉
皮蛋芫荽湯雞翼米粉
2022-07-24 405 瀏覽
身為🍅迷,呢間都自係我一去再去既🍅面頭幾位之一「華嫂冰室」,不過都要講明,食過三間,包括尖沙咀、灣仔同觀塘,都只有一開可以一去再去,大家不防去撞下釘🎭,或者PM我話你知邊間🤪🤪今次點左兩碗雞翼豬膶蕃茄湯丁🍅及豬排鮮牛丁🤤蕃茄湯面有濃濃番茄蓉,一睇就知真材實料無料加埋豬膶就更加之鮮味十足,配上一丁面上掛汁,每每一啖都有濃郁嘅蕃茄湯,超正。👍另外,🐣三大隻瑞士汁雞翼簡直不得了,不過一建議,如果大家中意蕃茄湯的話就豬排或者雞翼等就叫佢分上咁就唔會影響蕃茄湯原有既鮮味。🥰真心推介,絕對超級無敵足料+抵食~另外,仲一🥪芝士咸牛多士都推介,芝士加咸牛係好match, 多士烘得夠脆,記得上枱要先食,淋左就唔好🤣🤣🤣

今次點左兩碗雞翼豬膶蕃茄湯丁
🍅及豬排鮮牛丁🤤

🥰真心推介,絕對超級無敵足料+抵食~

2022-05-23 760 瀏覽
⋆⁺₊⋆.華嫂冰室..華嫂冰室呢到嘅早餐有啲比一般冰室特別嘅餐點~例如有喇沙啊、冬陰公個啲ㅋㅋ.檳城喇沙湯米線/ 🥨🥨🥨🥨 / $49 /可以自己揀要豬扒/牛/雞~喇沙湯底好濃厚( ˃᷄˶˶̫˶˂᷅ )啲豆卜吸曬個湯底勁入味✨而且個豬扒都唔會話好油~.自選兩餸加自選麵/ 🥨🥨🥨🥨🥨 / $30呢個自選組合性價比好高!!.樽裝奶茶/ 跟餐 $19 /..⌫ 華嫂冰室 (皇廷廣場) (觀塘)觀塘敬業街55號皇廷廣場1號舖.#觀塘咔嚓#早餐咔嚓

⋆⁺₊⋆
華嫂冰室
檳城喇沙湯米線
/ 🥨🥨🥨🥨 / $49 /
自選兩餸加自選麵
/ 🥨🥨🥨🥨🥨 / $30
呢個自選組合性價比好高!!
樽裝奶茶
/ 跟餐 $19 /
⌫ 華嫂冰室 (皇廷廣場) (觀塘)
觀塘敬業街55號皇廷廣場1號舖
#觀塘咔嚓
#早餐咔嚓
2022-05-17 544 瀏覽
污糟邋遢,有蟲,D菜好似未洗咁仲有蟲腳送,以為係非洲食飯,店員又嘔心,係咁咳又唔帶好口罩,可能有肺炎架嘛。野食又難食,個個都話好食?香港係第三世界?劣食都話好食?對唔住,我食唔落啦。個個話好食都同劣食一樣。食物品質參差不齊,D肉一D酸一D臭,湯有D水咁樣嘅真心差。之前仲食過台北店真係又貴又難食,仲衰過劣食美心🤭觀塘呢間仲一大堆強國人食,又嘈又大聲。食完每次次都會攪肚痛,以後都唔會再食。真心唔建議
食物品質參差不齊,D肉一D酸一D臭,
湯有D水咁樣嘅
真心差。
之前仲食過台北店真係又貴又難食,仲衰過劣食美心🤭
觀塘呢間仲一大堆強國人食,又嘈又大聲。
食完每次次都會攪肚痛,以後都唔會再食。真心唔建議

2022-03-19
60 分鐘 (堂食)
  • 劣食
今日又係同女朋友試婚紗既日子,來到觀塘工廈個頭,就去左華嫂食返個靚早餐先☀️☀️個日紅日不過有D雨所以唔算多人,唔洗等位~我地叫左:🍞招牌菠蘿包招牌菠蘿包外脆內軟,入面有蕃茄、煎蛋同埋邪惡牛油!牛油半溶,再加埋爽口蕃茄同蛋香,味覺多重享受!🐮招牌咸牛肉蛋豬仔包都係佢地招牌菜之一,焗到鬆脆既豬仔包入面充滿咸牛肉炒蛋!簡單又好味既包~兩個包都好好食,再嘆埋杯香滑樽仔奶茶,茶香奶滑,perfect!

個日紅日不過有D雨所以唔算多人,唔洗等位~
我地叫左:

🍞招牌菠蘿包

🐮招牌咸牛肉蛋豬仔包

2022-05-02
2022-04-16 509 瀏覽
-講咗好多年都未食到呢間 華嫂冰室😌原因係因為唔就腳 今次過開嚟觀塘 終於走過來試吓聽聞佢哋嘅番茄湯10級濃郁 期待期待😍😍🔹豬扒雞翼蕃茄湯通粉 $51番茄湯入面有蕃茄肉 番茄蓉 配上通粉可以索哂啲湯入去通粉個窿窿入面每一啖都有濃郁嘅蕃茄湯 超正❤️‍🔥豬扒大約有4-5小件 肉質好腍😋仲有兩隻大大隻嘅雞翼 雞翼嘅size直情大過隻膠羹超級無敵足料+抵食👍🏻...💵WORTH: 8.5/10👩🏻‍🍳TASTE: 8.5/10🤵🏼‍♀️SERVICE : 8/10☣️RETURN: 9/10

講咗好多年都未食到呢間 華嫂冰室😌

☣️RETURN: 9/10
午餐
  • 豬扒雞翼蕃茄湯通粉
2022-02-28 575 瀏覽
華嫂冰室原本位於元朗屏山的一個港式茶餐廳,驚豔招牌菠蘿包、好味冰花奶茶,讓人記憶深刻的地道小食,就算路途遠都吸引滿滿食客朝聖後來陸續開設了觀塘店、灣仔店、尖沙咀,及台灣台北店,華嫂冰室的美食就可以比大家唔駛山長水遠入到元朗先有得品嘗食品方面 :招牌菠蘿包 : 脆皮菠蘿包配上鮮牛油、蕃茄、煎蛋,份量十足,口感豐富冬蔭功豬扒米線 : 冬蔭功湯底酸中帶辣,豬扒外層帶點焦香,肉質軟嫩,惹味的米線招牌芝士咸牛肉蛋豬仔包 : 豬仔包香脆,咸牛肉加埋煎蛋同芝士,層次豐富美味鮮奶油多 : 多士外層鬆脆、內裡鬆軟的口感,中間夾上厚厚的鮮牛油,簡簡單單的鮮奶油多但非常好味

食品方面 :

2021-11-19 743 瀏覽
話說晏就無食飯差唔多時間個肚仔就強烈抗議係佢瘋狂大叫之前快快手搵間飯檔阻止佢.因為經開觀塘附近本身又諗住食米線但無耐先食完經過間包鋪諗起菠蘿油嘩~都係去華嫂啦喂.去到因為係過哂lunch peak hour基本搵位sit一sit嗌野都好快手既.我就嗌左1. 菠蘿油2. 豬扒清湯烏冬3. 凍奶茶少冰走甜.野食發發聲咁上果然如一般餐廳速度.首先講左菠蘿油先望落大大隻牛油加埋應該都算厚切既🤔因為分左3-4刀cut感觀上唔係太理想包有dd dddddd 十分微既暖覺得唔吾熱不過味道好難會難食.豬扒湯烏冬保持一貫既豬扒淋烏冬夠份量.凍奶茶我覺得唔算好好飲只能說不過不失
話說晏就無食飯

我覺得唔算好好飲
只能說不過不失
2021-11-18
2021-11-02 606 瀏覽
下晝諗緊去食乜嘢好諗起觀塘不如就去食華嫂冰室啦其實佢哋嘅選擇並唔係多但係每一樣都好好食好彩早咗少少去 唔使排隊都仲有位坐低叫咗嘢食之後出面就大排長龍啦今次其實都係第一次試 豬潤牛肉皮蛋芫荽米粉 本身係米線我轉米粉非常足料 啲材料幾乎多過啲米粉一個人食一半真係食唔晒 豬潤夠滑 牛肉夠林 皮蛋夠大粒無澀味 芫荽份量都好多湯底有薑味 我都係鍾意加辣油 好滋味 但點解 ... 食極都係咁大碗 用咗九牛二虎之力 終於食得晒 ... 幾乎 因為真係好多材料 食淨舊牛肉同埋啲米粉個侍應哥哥非常之nice 另外都叫咗杯凍檸茶食到飽一飽埋單都係59~
下晝諗緊去食乜嘢好諗起觀塘

用咗九牛二虎之力 終於食得晒 ... 幾乎
因為真係好多材料 食淨舊牛肉同埋啲米粉

侍應哥哥非常之nice

另外都叫咗杯凍檸茶
食到飽一飽埋單都係59~
2021-11-01 539 瀏覽
呢間米線真無好正👍🏻👍🏻喇沙湯底好濃嘅椰奶味,仲有岩岩好既辣🔥夠晒惹味。啲湯係近滿瀉咁滯,超吸引!塊豬有我塊面👩🏻咁大塊,仲要唔肥,又軟熟,調味岩岩好,煎得微焦香,超正!仲有豆卜吸湯,食完真係捧住個肚走😋😋

仲有豆卜吸湯,食完真係捧住個肚走😋😋

2021-10-07 483 瀏覽
第一次係openrice落單,發現真係便宜很多,食品中麵包可以控制到質量,但凍檸茶就很細杯而且好難飮,希望日後多多改善。。因爲消費者付了錢但得唔到想要的效果,亦希望能推出更多的新産品給大家我。
外賣自取
2021-10-02 1893 瀏覽
琴日同男朋友去拍拖,諗住食好耐冇食過嘅華嫂因為遲咗起身同埋搭車要時間,所以去到食午餐嘅時候已經差唔多3pm!下午茶時間但係竟然唔使排隊!仲驚要排好耐唔知點解今日條街唔係太多人,可能全部去晒商場用消費券呢度咁多年來好似冇乜點加價喎😍😍該都係因為個業主冇加佢!皮蛋芫荽湯好似冇平時咁好食不過都冇後悔嗌咗呢個!因為都係好味大大碗料多芫茜&應該有一隻皮蛋!仲有冰花架!係靚野豬潤好好味,不過如果再多啲就happy 鮮牛肉份量都幾多!有咬口 不過就冇乜牛肉味男朋友嗰個蕃茄薯仔湯都好正!好似好味過上一次食,因為上一次太鹹滷水雞翼好好味!超級入味又上色 靚靚不過如果多一隻,份量會合適啲 ~兩隻太少了豬扒就出色辣!煎過香香地 又大塊有厚度有口感~今次嗌咗凍奶茶,覺得好飲過樽仔奶茶!因為樽仔奶茶好似太甜太濃~人少真係食得好舒服啊今次希望以後香港食嘢都會少人啲P.s. 今次啲米線處理得唔好,煮到爛晒
琴日同男朋友去拍拖,諗住食好耐冇食過嘅華嫂

下午茶時間但係竟然唔使排隊!仲驚要排好耐

唔知點解今日條街唔係太多人,可能全部去晒商場用消費券

1929 瀏覽
呢度咁多年來好似冇乜點加價喎😍😍該都係因為個業主冇加佢!
皮蛋芫荽湯好似冇平時咁好食
不過都冇後悔嗌咗呢個!因為都係好味大大碗料
多芫茜&應該有一隻皮蛋!仲有冰花架!係靚野
豬潤好好味,不過如果再多啲就happy
鮮牛肉份量都幾多!有咬口 不過就冇乜牛肉味

滷水雞翼好好味!超級入味又上色 靚靚
不過如果多一隻,份量會合適啲 ~兩隻太少了
豬扒就出色辣!煎過香香地 又大塊有厚度有口感~

人少真係食得好舒服啊今次

希望以後香港食嘢都會少人啲

P.s. 今次啲米線處理得唔好,煮到爛晒
2021-10-01
  • 蕃茄雞翼豬扒通
  • 皮蛋芫茜湯豬膶鮮牛肉
2021-09-25 431 瀏覽
第一次試冬陰公湯,都唔錯喎之前食開濃濃嘅蕃茄湯,覺得係蕃茄湯最好食嘅餐廳,沒有「之一」!!!細細個就食開屏山嘅,到佢越嚟越多分別,特別出開觀塘都會想食華嫂!之前疫情冇開!可以去佢社交平台專頁睇佢營業通知亦都係第一次食豬扒以下嘅餸次次都食豬扒+雞翼今次湯底都唔同,又唔想次次食豬扒咁heavy叫咗腸仔、豆卜未婚夫叫咗豬潤、餐肉我地互相交換食,可以試到更多餸!我地2個都有點到雞翼,秘製瑞士汁十分入味凍檸檬益力多好飲,比較特色!出面罕有!不過如果有跟餐價平啲就好!
第一次試冬陰公湯,都唔錯喎

亦都係第一次食豬扒以下嘅餸
次次都食豬扒+雞翼
今次湯底都唔同,又唔想次次食豬扒咁heavy
叫咗腸仔、豆卜
未婚夫叫咗豬潤、餐肉
我地互相交換食,可以試到更多餸!
我地2個都有點到雞翼,秘製瑞士汁十分入味

凍檸檬益力多好飲,比較特色!
出面罕有!不過如果有跟餐價平啲就好!
2021-09-25
5 分鐘 (堂食)
  • 檸檬益力多
  • 冬陰公湯