2024-07-04 493 瀏覽
知道黃竹坑開左個新場,泊車$500/3個鐘,幾抵玩,所以就帶屋企人嚟試下😊首先,瑤柱響螺燉冬瓜盅帶嚟濃郁鮮味,湯底入味又清爽,每一口都令人驚喜。緊接住嘅芝士貴妃醬焗老虎蝦,大隻蝦肉彈牙,芝士香濃,一啖啖都好得意。而鮮元貝蒸得剛剛好,金銀蒜粉絲增添豐富香味,令人回味無窮。唔止咁,我仲試咗組合菜式,包括薑蔥銀絲焗龍蝦同西班牙黑豚叉燒皇。焗龍蝦肉鮮嫩,薑蔥同銀絲調味,帶嚟香辣口感。叉燒皇外脆內嫩,黑豚肉濃郁美味,令人回味不已。最後,羊肚耳百合泡菜苗增添清新口感,配合著絲苗白飯同晚市茗茶,完美收尾。整體食物質素高,份量足夠飽足,價格合理。呢間食肆嘅菜式真係令人驚喜,而且服務亦好好。食物質量高,每一道菜都有獨特嘅風味同口感,令人難以忘懷。下次一定會再嚟,試下其他美食。真係一個值得推薦嘅餐廳!無論係慶祝特別嘅場合定平日用餐,呢度絕對係一個令人滿意嘅選擇。
而鮮元貝蒸得剛剛好,金銀蒜粉絲增添豐富香味,令人回味無窮。

2024-07-02
  • 瑤柱響螺燉冬瓜盅
2024-06-30 1050 瀏覽
華宴食府在The South side開張後,經常都很多人等位,於是平日放假早上便去試試,取票後都要等一會,入座後,發現其實有很多枱是有位的,但空枱大部份都係大枱,而等位的很多是一兩位,不知是否這個原因,客人總是要等位。另外,亦不知是否員工人手不足,沒有足夠人手招呼客人。在外觀來看,也應該是貴價酒樓,但入座後見到早茶的點心紙,發覺價錢相宜,我們點了6樣點心,全部味道都不錯,買相也很好。所以,如果平日放假,建議歎個早茶,相對來說,價錢較便宜,等位亦較容易。
2024-06-27
早餐
2024-06-27 733 瀏覽
搶先寫一下第一篇食評。十一點多來到,兩個人都要等十幾張枱。大概半個小時後坐下。因為是最近門口的卡位,所以不斷有人倚在坐位的後面,側面也有一堆等位的人,感覺不太好,說話完全沒私隐可言。開茶: 叫了水仙,送錯普洱,告知侍應,她很有禮貌連忙道歉,並速速送上新茶。其實也呷了一口普洱,質素很不錯,反而水仙感覺有點i淡。點心: 確實價錢是有點貴,明顯是走high end 路線。但是,吃過之後,確實質素跟價錢成正比,一分錢一分貨。尤其那個安格斯牛肉酥,很特別很好吃。裝修: 新淨光猛華麗,高檔路線,地方寬敞。生猛龍蝦遊水星班新鮮鮑魚就在旁邊。結論: 可以一試,見識見識。

結論: 可以一試,見識見識。